Blogia
colorblau

El sistema de recuperació de energia cinètica (KERS)

El sistema de recuperació de energia cinètica (KERS)

 

Tema: Tecnologia

 

Us vull parlar del KERS (Kinetic Energy Recovery System  ,sistema de recuperació d’energia cinètica) que tan es parla aquest any, ja que, és una de les innovacions en aquest nou mundial de F1 que hi haurà.

La idea és tan senzilla com imaginar-nos un dispositiu capaç de recuperar l’energia cinètica que es perd en forma de calor a les frenades, per acumular-la d’alguna manera i transformar-la quan ens convingui (mitjançant un botó, per exemple) en energia mecànica que ajudi a l’acceleració del monoplaça.

En principi, la idea generalitzada que associa el KERS a una F1 pitjor no és del tot correcte, doncs si bé és cert es recuperarà energia de les frenades, la mateixa que no s’utilitzarà per a reduir els consums de combustibles, sinó per injectar un extra de potència puntual quan es necessiti. Serà una potència gratuïta mediambientalment, això si, però mentre no hi hagi canvis de motorització, amb o sense el KERS, els consums i les emissions seran els mateixos.

D’entrada, els 60 kW addicionals que tindran els pilots del 2009 duraran uns escassos 6,67 segons que poden semblar poca cosa, però pensem que el 2009 encara no serà un any en el que el KERS marqui les diferències reals a nivell energètic, ni molt menys. Quan arribi la pròxima dècada els motors limitats a 400 CV i que la normativa permeti al KERS extreure energia d’ambdós eixos per aportar una potència addicional de 270 CV durant 8 segons, disposar d’un dispositiu eficient serà fonamental.

Ja que hem mencionat entre línies el necessari desenvolupament del KERS, es poc comprensible que la FIA defensi a ultrança la reducció de costos per àrees com el motor i aventuri els equips a invertir molta quantitat de diners en una tecnologia nova a la F1. Estem d’acord, que el repte és molt interessant i que els avenços en aquest camp serà fàcilment traslladables als cotxes de carrer, però no ens hem d’oblidar que els Williams, Red Bull o Force India no es fiquen a la F1 per millorar els cotxes de carrer. En definitiva, aquest sistema dóna avantatge als fabricants (Mercedes, Renault...) i perjudica als privats (Red Bull).

Centrant-nos més en el dispositiu hi ha diverses alternatives: un sistema mecànic, un sistema elèctric o un sistema pneumàtic. Sembla que la tendència generalitzada serà la mecànica, encara que, algun equip podria tendir a un motor elèctric que emmagatzemaria l’energia en una bateria o volant d’inèrcia.

L’opció mecànica és un sistema més compacte, lleuger (20-25 kg) i eficient, encara que com a desavantatge ha d’estar a prop del transmissor.

 

enllaços: http://www.elpais.com/articulo/deportes/KERS/elpepudep/20090120elpepudep_6/Tes

                http://www.racingpasion.com/2008/04/24-el-sistema-de-recuperacion-de-energia-cinetica-kers

                http://www.territoriof1.com/20080118-ques-es-y-como-funciona-el-kers/

                http://www.territoriof1.com/20080807-6-preguntas-acerca-del-kers/

 

MARC SURÍS

 

0 comentarios