Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2009.

Desconnexió de les centrals nuclears catalanes

20090601123939-central-nuclear-de-asc-2-tar.jpg

Des del  passat dilluns 25 de maig les tres centrals nuclears de Catalunya es troben tancades. L’ Associació Nuclear Ascó-Vandellòs va aturar Vandellòs II a mitjans de març i Ascó I el diumenge 24 de maig per tal de realitzar els treballs de recàrrega de combustible i revisió de les instal·lacions. Van trobar un problema a una vàlvula de seguretat d’Ascó I i per això van decidir tancar també Ascó II, ja que es tracta de dos reactors bessons. Al llarg del  2008 les centrals catalanes van acumular la major part dels incidents nuclears de tota Espanya. Per tant, això confirma els problemes que genera aquest tipus de centrals. Curiosament no s’ha informat d’on procedeix l’electricitat que ara es consumeix a Catalunya. 

 

Gabriel García

 

 

 

http://www.europapress.es/catalunya/barcelona-00376/noticia-asco-desconecta-reactor-recargar-combustible-operar-18-meses-mas-20090525112547.html

 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/central/nuclear/Asco/II/desconecta/red/comprobacion/seguridad/elpepusoc/20090526elpepusoc_1/Tes

 

 

 

Misteriosa Gota Gegant de Gas en l'Alba de l'Univers

20090602204511-prouchihimokoimageb4-6-09.jpg
Utilitzant la informació reunida per un conjunt de telescopis, uns astrònoms han descobert un objecte gegant i enigmàtic que va existir en una època en la qual l’univers tenia només 800 milions d’anys d’edat, un 6 per cent de l’edat que té ara. Aquest objecte, descrit com una gota gegant, ha rebut el nom de Himiko, per una llegendària i misteriosa reina japonesa. Amida uns 55.000 anys-llum, un rècord en aquesta era tan arcaïca. Aquesta extensió és comparable al ràdio del disc de la Via Làctia.
Objectes com aquest reben la denominació de gotes Lyman-Alpha extenses, i es tracta de cossos gasosos enormes que poden ser els precursors de les galàxies. Els investigadors estan perplexs amb l’objecte. A pesar de disposar d’excel·lents dades proporcionats pels millors telescopis del món, no estan segurs de què és. Degut al fet que és un dels objectes més distants descoberts fins a ara, la seva feble lluentor no permet als científics comprendre els seus orígens físics. Podria ser gas ionitzat energizado per un forat negre supermasivo; una galàxia primordial amb un enorme disc de acreción; una col·lisió de dues grans galàxies joves; un vent estel·lar descomunal procedent de moltes estrelles en formació; o una simple galàxia gegant amb una gran massa de prop de 40.000 milions de vegades la del Sol. Degut al fet que aquest objecte misteriós i notable ha estat descobert en una època tan primerenca de la història de l’univers, els investigadors van escollir com nom per a l’objecte el de la llegendària i misteriosa regna Himiko, del Japó antic. Masami Ouchi va dirigir l’equip internacional d’astrònoms japonesos, nord-americans i britànics que ha fet el descobriment. Els astrònoms estan molt sorpresos per aquest descobriment. És difícil imaginar com un objecte tan gran podria existir en aquesta fase tan primerenca de la història de l’univers. Segons el model del Big Bang, primer es van formar petits objectes i després aquests es van barrejar per a produir sistemes més grans. Quan l’edat de l’univers era d’uns 800 milions d’anys, només el 6 per cent de la seva edat actual, aquesta gota tenia ja la grandària d’una galàxia típica d’avui en dies.

Matias Muelas Rey


http://www.ciw.edu/news/mysterious_space_blob_discovered_cosmic_dawn
02/06/2009 20:45 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Microsoft revoluciona els videojocs

20090604190014-project-natal-sensor-xbox.jpg

L’actual E3, fira de videojocs de Los Angeles, Microsoft va mostrar el “Project Natal”. L’E3 està sent aquests dies 2,3 i 4 de juny i Microsoft ja va destapar aquesta incògnita el primer dia.
Microsoft substituirà el comandament pel cos en els videojocs Microsoft treballa en un revolucionari sistema de captació de moviments que permet a l’usuari prescindir del tradicional control remot de la consola i dirigir el joc només amb el seu cos.
El sistema, denominat "Project Natal", es troba en la seva última fase de desenvolupament després de dos anys de treball, encara que la seva versió definitiva podria variar, segons ha informat a Efa el vicepresident de Xbox 360 Europa, Chris Lewis. El sistema funciona mitjançant el reconeixement dels moviments corporals, veu i rostre dels usuaris i suposa una evolució sobre el desenvolupat per la popular consola Wii de Nintendo, que en 2006 va canviar la forma de jugar gràcies al seu control remot sense fil amb sensor de moviment. "La Xbox 360 sap qui ets, reconeix la teva cara i et permet interactuar en la consola amb l’ús de les teves mans, els teus peus, el cos sencer simplement per a seleccionar en el menú la pel•lícula que vols veure i la forma de jugar", ha explicat Lewis. Així, l’usuari podrà cridar una resposta en un joc de coneixement i la consola sabrà identificar al jugador, fer servir les mans per a pintar, conduir, lluitar o entrenar el cos sencer a través de programes d’agilitat. "Es tracta de derrocar barreres, es tracta de diversió, de com la gent es relaciona amb la Xbox 360, encara que això no vol dir que el control remot tradicional vagi a desaparèixer. Seguirà sent una eina central de com la gent interactua amb la consola", ha assegurat.
El director de Microsoft ha indicat que encara no tenen prevista una data de llançament per al producte i tampoc ha volgut avançar detalls sobre el preu que tindrà en el mercat, encara que ha assenyalat que serà "totalment compatible amb tots els sistemes de la Xbox". Ni tan sols la denominació de "Project Natal" tindria per quina ser el seu nom definitiu i Lewis ha negat que la referència al Nadal sigui un indicatiu de l’època de l’any en la qual podria veure’s el producte en les botigues. La presentació de sensors de moviment de la Xbox havia estat una de les principals especulacions que havien circulat per Internet durant les últimes setmanes, si bé les remors sobre una consola portàtil de Microsoft en línia amb la PSP de Sony o la DSi de Nintendo van demostrar mancar de fonament. "Project Natal" servirà a Xbox para competir directament amb Nintendo per la captació de la legió d’usuaris esporàdics de videojocs, que van dur a la Wii de l’empresa japonesa a liderar el sector en poc temps.
Microsoft ha anunciat la integració de les xarxes socials Facebook i Twitter per a compartir en temps real les impressions o resultats de l’usuari mitjançant la plataforma d’Internet Xbox Live, que començarà a oferir una col•lecció de pel•lícules en alta definició sense necessitat de descàrrega. Així mateix, l’empresa tecnològica nord-americana ha arribat a un acord amb l’emissora digital Last.fm per a accedir al seu catàleg musical, encara que els temes no seran accessibles per al seu escolta en dispositius portàtils.

Marc Surís
La Vanguardia 3/6/09
http://www.gara.net/azkenak/06/140236/eu/Microsoft-sustituira-mando-cuerpo-videojuegos
http://www.youtube.com/watch?v=u2qVwshjaf4

Parlar en veu alta ajuda a resoldre més ràpidament els problemes matemàtics

20090605160417-alumnes-problema.jpg

Els estudiants que pensen en veu alta mentre resolen un problema matemàtic ho fan més ràpidament, i tenen més possibilitats de trobar la solució correcta, que aquells que no ho fan. De la mateixa manera, dibuixar o realitzar una representació pictòrica relativa al contingut del problema també ajuda a la seva solució.

Aquest treball l'han dut a terme diversos professors de la Universidad de los Andes, Venezuela i de la Universidad de Granada. Aquests afirmen que les representacions juguen un paper fonamental en el pensament matemàtic i estimulen el desenvolupament d'un pensament més flexible i versàtil.


Per a l'elaboració d'aquesta investigació, els seus autors van analitzar en profunditat el treball de tres estudiants de l'últim curs de la llicenciatura de Matemàtiques de la UGR, a qui van aïllar de manera individual perquè resolguessin un problema i van gravar en vídeo per a estudiar posteriorment les seves resolucions en veu alta.

 

http://www.plataformasinc.es/

Judit Santacana

Detectan por primera vez la emisión de rayos X más próxima a un agujero negro

20090605192527-detectan-por-primera-vez-la-emision-de-rayos-x-mas-proxima-a-un-agujero-negro-medium.jpg

El investigador del CSIC Giovanni Miniutti ha participado en una investigación internacional en la que se ha detectado de forma inequívoca la emisión de rayos X de la región más próxima a un agujero negro observada hasta el momento. El agujero negro está ubicado a 540 millones de años luz de la Tierra, en la galaxia 1H0707-495.
Según el estudio, basado en los resultados obtenidos por el telescopio espacial de rayos X de la ESA XMM-Newton, el agujero tiene un tamaño equivalente a 10 soles y una masa de entre 3 y 5 millones la del Sol. Además, absorbe el equivalente a dos veces la masa de la Tierra en una hora.
Miniutti, que trabaja en el Centro de Astrobiología (centro mixto del CSIC y el INTA), destaca las características de los agujeros negros: “Por su intensa gravedad, ninguna partícula material, ni siquiera la luz, puede escapar de los agujeros negros, que son invisibles. Pero la materia que está siendo atraída por el agujero sí que se ve. A medida que la materia cae hacia el agujero negro, se calienta tanto que emite su última llamada de socorro en forma de radiación muy energética de rayos X, antes de desaparecer para siempre”.
Los investigadores detectaron por primera vez de forma inequívoca dos líneas de emisión deformadas de átomos de hierro, que han ayudado a determinar las características del agujero negro.

www.plataformasinc.es/

Marta Marco

Windows 7 en el periode final de proves

 

El pròxim 22 d’octubre Microsoft posarà al mercat el nou sistema operatiu Windows 7, successor de Windows Vista. Fa bastants mesos que està en format de proba, més o menys des de gener, i es podia descarregar des de la seva pàgina web oficial per tal de que es pogués informar dels possibles errors. Els que han fet servir la versió de prova l’han aprovat amb satisfacció i han donat sugerencies a la companyia per adaptar-lo a les seves necessitats.

Microsoft ha anunciat que a partir de la segona meitat de juliol oferiran la versió final del producte només per als clients d’empresa que tinguin un contracte de manteniment.

Sobre aquest tema, cal destacar dues coses: la primera és que la causa de la ràpida successió de Windows Vista ha estat la seva mal rebuda, no per la seva estètica, sinó per els constants errors que hi havia. Per últim dir que les persones que comprin un nou ordinador abans del 22 d’octubre amb un sistema operatiu de Windows Vista Home Premium, Vista Business o Vista Ultimate podran obtenir gratuïtament o a baix cost la nova versió

Marc Codina

http://www.antena3noticias.com/PortalA3N/noticia/ciencia-y-tecnologia/Windows-las-tiendas-octubre/6533106

 

 

06/06/2009 19:31 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

La nova selectivitat

20090606200502-selec.jpg

S'acosta l' hora de l'última prova per als 26.572 estudiants que volen entrar en la universitat el curs que ve. Es tracta de la promoció més nombrosa dels últims anys - un 6,36% més que en la convocatòria passada-, i també la que diu adéu a aquesta selectivitat. Les proves d'accés a la universitat (PAU) actuals desapareixen.

Els estudiants que acabin batxillerat en el 2010 haurien d'examinar-se de cinc matèries obligatòries (les tres llengües, història o filosofia i una assignatura a triar de les estudiades en la seva modalitat), en lloc dels set exàmens obligatoris que faran els alumnes a partir del pròxim dimarts.

 

Les cinc assignatures obligatòries de la nova selectivitat donaràn una nota d'entre 0 i 10 punts; però a més a més es podran fer fins a tres proves optatives per a pujar la nota, sempre que siguin matèries relacionades amb la carrera escollida.

Així, es podria donar el cas que si un estudiant és un crack i treu un 10 en tots els exàmens, li quedi una nota d'accés de 14 punts.

 

Més informació: www.lavanguardia.com

 

Judit Santacana

 

06/06/2009 20:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La necessitat femenina de parlar, justificada per la ciència

20090607180219-gossiping.jpg

Les persones que tenen amics i es relacionen amb d'altres i desenvolupen vincles afectius són més felices, estan més sanes i viuen més que les que viuen socialment aïllades. Un grup d'investigadors de la Universitat de Michigan ha trobat una hormona que podria explicar aquests beneficis. Es tracta de la progesterona, una hormona sexual la producció de la qual augmenta i disminueix amb els cicles menstruals, i que redueix l'ansietat i l'estrès. En un experiment amb un grup de dones, els investigadors han pogut constatar que aquesta hormona augmentava quan les dones es relacionaven.

Estudis anteriors revelaven que un nivell més elevat de progesterona implicava un augment del desig de vincular-se amb altres persones. Aquesta investigació, però, és la primera que constata que els increments d'aquesta hormona estarien relacionats amb una major voluntat d'ajudar els altres i fins i tot de fer sacrificis.

En la investigació hi han participat 160 dones estudiants d'universitat. A través de la saliva es van mesurar els seus nivells de progesterona i de l‘hormona de l'estrès, i a partir d'aquí es feien dos controls.

Es va assignar a cada dona una parella i van fer activitats que implicaven aproximació emocional i d'altres de neutrals. Al cap d'una setmana, les dones havien augmentat els nivells de progesterona, fet que es pot traduir en una major capacitat de sacrifici per ajudar l'altre.

La progesterona podria ser la base neurològica i hormonal per explicar la necessitat que tenen els éssers humans de relacionar-se socialment i establir vincles. A més, obre la porta a una nova teoria de l'evolució de l‘altruisme, que sosté que la funció hormonal dels llaços socials permet a les persones reprimir el seu propi interès per afavorir el benestar de l'altre.

enllaços: http://www.infocop.es/view_article.asp?cat=163&id=738 i http://www.perspectivaciudadana.com/contenido.php?itemid=29454

 

Mireia Mascaró

El Tetris compleix 25 anys

20090607231231-game-tetris.-to-download-the-game-tetris-press-download-button.jpg

El popular joc creat per Alexey Pajitnov a l’URRS l’any 1984, enmig de la guerra freda, va complir ahir dissabte 6 de Juny 25 anys. En aquests 25 anys ha aconseguit convertir-se en un dels jocs més coneguts i valorats del món. La popularitat del Tetris va començar quan va sortir la versió per PC en els països comunistes de l’Europa de l’Est el 1985, però no va ser fins el 1988 quan Nintendo va començar a vendre el joc per la consola "Gameboy" que el joc va adquirir una gran popularitat. Tanta que s’han arribat a vendre més de 70 milions de còpies, avui en dia segueix tenint molts aficionats i se’n fan noves versions.

Per si algú no coneix el joc, el seu objectiu és encaixar les diferents peces que cauen per formar línies horitzontals sense deixar cap forat. Quan s’acaba d’encaixar una línia aquesta despareix, am el temps va augmentant la velocitat de les peces fins que no en caben més en la pantalla i el joc s’acaba.

 

Si algú no hi ha jugat mai té la oportunitat de fer-ho en aquest enllaç:

http://www.canaltrans.com/matatiempo/tetris.html

 

Per més informació sobre l’aniversari i el joc mireu aquest enllaç a la web de EL PAÍS

http://www.20minutos.es/noticia/472689/0/tetris/aniversario/internet/

 

Pol Ràfols

Creen a Granada un sistema visual que detecta moviment, colors i textures.

20090607115512-crean-en-granada-un-sistema-visual-que-detecta-movimiento-colores-y-texturas-medium.jpg
Emular el funcionament d'una retina és una tasca tan difícil com sembla. Des de fa dos anys científics de la Universitat de Stanford (EE UU) imiten la forma que la informació es processa en els sistemes biològics, és a dir, a través de la transmissió d'esdeveniments en xarxes específicament connectades (quan la captació i transmissió de dades ocorren alhora). Ara un equip d'investigació de la UGR ha avaluat la precisió de diferents models d'estimació de moviment, i han integrat les respostes de quatre cèl·lules de detecció de moviment, dos estàtiques (ON i OF) i dos transitòries (de decremento i d'increment).
Una de les nostres aportacions és un operador multimodal atencional que detecta el moviment d'objectes de diferent color i teixtura, explica a SINC Fran Barranco, un dels investigadors implicats en aquest projecte. L'objectiu del treball que publica en el seu últim nombre la revista IEEE Transactions on Systems. Man and Cybernetics era integrar el moviment i l'atenció a partir de la informació que proporciona la retina artificial, un sistema visual capaç de captar selectivament en temps real objectes en moviment. Tant en el model de processament de moviment com el d'atenció selectiva multimodal creats a Granada, destaca l'ús d'un model dirigit per esdeveniments (event-driven) que permet centrar-se només en les zones on es produïx activitat. Un dels resultats més interessants de l'estudi és que només amb les respostes de cadascuna d'aquestes cèl·lules (4% de la informació que dóna una càmera) s'ha pogut estimar el moviment de forma bastant precisa.
Escollint només el 10-20% de la informació, que ordenem a partir de mesures de confiança, vam aconseguir resultats precisos amb un cost computacional menor i una estabilitat major, especifica Barranco. Aquest punt és molt important per al desenvolupament en aplicacions amb limitacions d'ample de banda. Els investigadors espanyols també han desenvolupat sensors avançats intel·ligents integrats que realitzen un pre-processament de l'escena similar al que realitzen les retines. Un futur de ciència-ficció?
Fem enginyeria inversa, és a dir, vam intentar estudiar com es comporta la naturalesa per a imitar-la, ja que entenem que milers d'anys d'evolució impliquen la definició d'un model altament avançat per a la tasca per a la qual ha evolucionat, comenta Barranco. Els dispositius presentats estan pensats per al seu ús en aplicacions de video vigilància i seguiment. Però el seu baix consum energètic els fa molt interessants per a futurs implants en pacients o per a la interpretació del funcionament del nostre cervell, en concret, del sistema visual.

Matias Muelas Rey

Video de com funciona:
http://plataformasinc.es/index.php/esl/videos/detalle/25926

http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias/Crean-en-Granada-un-sistema-visual-que-detecta-movimiento-colores-y-texturas
07/06/2009 11:55 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Dispositiu d’encapsulat òptic

20090607120602-presentan-un-sensor-de-fibra-optica-que-ayuda-a-prevenir-el-riesgo-de-derrumbe-de-los-edificios-y-puentes-medium.jpg
Aquest dispositiu d’encapsulat òptic, patentat per la UPV, és més barat, robust i senzill que els sensors que existeixen actualment en el mercat i incorpora la més avançada tecnologia òptica.
El desenvolupament del nou sensor va estar coordinat pels investigadors Salvador Salis (iTEAM) i Pedro Antonio Calderón (ICITECH). Segons apunta Salvador Salis, aquests sensors oferixen una informació determinant sobre la salut de l’estructura de l’edifici, avisant quan comença a deteriorar-se la seva estructura, pel que resulten una eina de prevenció de gran valor, incideix. Inserits en les parets, bigues o qualsevol punt feble d’un edifici, aquests dispositius registren tota la informació sobre el seu estat de conservació i resistència, permetent conèixer d’aquesta manera la tensió que suporta, o el que és el mateix, saber si la seva estructura s’està sobrecarregant molt i delimitar on s’està produint aquesta sobrecàrrega. Així mateix, amb aquests dispositius s’ha demostrat, juntament amb el grup d’investigació del AIDICO, que és possible amidar també el pH dels materials constructius. Un canvi de pH en el formigó indica si el material s’està corroint, el que provoca que la seva deterioració vagi a més. Per tant, aquests dispositius ens ajudaran a actuar amb major celeritat per a garantir la seguretat de l’edifici, apunta Salvador Salis.
L’investigador del iTEAM destaca a més que la fibra òptica permet un monitoratge continuat fins i tot en segons dels uns i els altres paràmetres, i per tant un major control sobre l’edifici. Una altra de les aplicacions possibles d’aquests sensors de fibra òptica seria per a predir un possible col·lapse i ensulsiada d’un pont. Es tracta d’una estructura que, en un moment donat, i podent estar provocat per múltiples causes, pot deteriorar-se i fins i tot anar-se al sòl. Així, per exemple, en les riuades de fa dos anys, els sensors fotónicos podrien haver ajudat a predir aquest risc en el pont, assegura Salis. Finalment, l’investigador del iTEAM apunta altre camp d’aplicació: el sector espacial i aeronàutic. Es pot col·locar en el fuselaje del satèl·lit, o en els avions, per a saber si dita fuselaje s’està esquerdant. Aquests sensors poden amidar la tensió i, si detecta alguna anomalia o risc, avisar-nos d’això, explica el professor Salvador Salis.

Matias Muelas Rey

http://www.plataformasinc.es/
07/06/2009 12:06 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Fundació Alícia

20090607134512-untitled.jpg

La Fundació Alícia és un centre dedicat a la investigació tecnològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb l’objectiu d’aconseguir que tots mengem millor a través de la divulgació i educació dels bons hàbits alimentaris.

Alícia, Fundació Centre Internacional de Cultura de l’Alimentació i Recerca Gastronòmica de Sant Benet, és una fundació creada paritàrimanet per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa, que té com a president del Consell Assessor el xef Ferran Adrià i com a assessor executiu el cardiòleg Valentí Fuster.

Alícia vol ser:

Un nucli de rellevància internacional en l’àmbit de la investigació aplicada a la gastronomia d’excel.lència.

Un referent que aconsegueixi crear consciència social sobre la importància de l’alimentació com a fet cultural i com a factor educatiu.

Un espai on es generin idees i experiències innovadores sobre l’alimentació i la cuina.

Una experiència -sensorial i estimulant- que combini tradició i innovació per a tots els seus usuaris i visitants.

Un punt d’atracció cultural i turística per visitar el conjunt monumental de Sant Benet de Bages i també la Catalunya Central.

Alícia treballa en unes instal·lacions en el carrer Casp de Barcelona mentre es construeix un nou edifici de 2.000 m2, obra de l’estudi d’arquitectura Clotet-Paricio, en terrenys de Caixa Manresa al costat del monestir de Sant Benet.

Aquestes instal·lacions acolliran les dependències i laboratoris del departament científic, el departament de cultura alimentària i divulgació amb funcions educatives.

Alícia formarà part del conjunt de Sant Benet, un espai que ocupa 18 hectàrees a l’entorn del magnífic monestir medieval del mateix nom. En aquest entorn, Alícia desenvoluparà la línia de cultura alimentària que es complementarà amb altres ofertes culturals i d’oci.

El futur edifici d’Alícia tindrà dues parts ben diferenciades. Per una banda, hi ha la zona dels espais visitables, formada pel vestíbul, la cuina infantil i l’auditori. I a la zona dels espais interns hi ha l’espai de treball teòric, l’espai científic, la cuina d’investigació, la caixa negra i el magatzem.

La Fundació Alícia estructura la seva activitat en dos àmbits fonamentals:

Patrimoni Alimentari

Sota aquesta premissa, Alícia treballa per posar en valor la nostra gastronomia (fomentant la tradició pròpia i la creativitat), els productes propis (a través de l’hort de Sant Benet), i l’aportació científica a la cuina (projectes del Departament Científic).

Educació-Salut

En aquesta direcció, es vol millorar els hàbits alimentaris, a través de la proposta del servei educatiu de Sant Benet, però també mitjançant la difusió dels seus programes a les escoles, als mitjans de comunicació, etc.

 El Departament Científic d’Alícia és un dels autèntics motors de la fundació.Químics i tecnòlegs dels aliments treballen al costat dels millors cuiners i experts universitaris de diferents camps per acostar el coneixement científic a la praxis culinària, afavorint la creativitat i la innovació.

El vector ciència-cuina és una de les claus que han fet que el nostre país se situï actualment a l’avantguarda de la gastronomia mundial. El Departament d’Investigació Gastronòmica-Científica treballa per ajudar als cuiners a potenciar la investigació i la innovació en el camp de la cuina, desenvolupant projectes sobre productes, processos i aparells, amb una gran especialització en l’àmbit de les textures. D’aquesta manera, els objectius que planteja són:

  1. Desenvolupar coneixements, productes i estris que afavoreixin i impulsin la praxis culinària.
  2. Oferir estratègies i coneixements per augmentar l’ús de la cuina com a estratègia per millorar els hàbits alimentaris de la població, a més d’un consum responsable i sostenible.
  3. Contribuir a potenciar la imatge de tot allò que té a veure amb la producció agroalimentària, la gastronomia i el turisme de qualitat del país.

Per fer possible aquest projecte d’investigació científica, Alícia treballa conjuntament amb universitats, centres d’investigació i empreses, com la Universitat de Barcelona, Red INDAGA o H. Blumenthal, entre altres. El treball d’investigació científica ja ha estat reconegut amb el Premi al Disseny i la Innovació Tecnològica de Madrid Fusión 2006. Aquest premi, que patrocina el Consorcio Turístico de Madrid, va voler reconèixer el treball que està portant a terme la Fundació Alícia en el camp de la ciència i la tecnologia i les seves aplicacions innovadores en el camp de la cuina i la gastronomia.

Jo he anat a la Fundació Alícia i m’ha agradat molt. Es poden fer visites guiades del tema que vulguis realcionat amb el que ells fan i és molt interesant perquè tal com diu l’article, ajuden als nens que tenen problemes alimentaris innovant amb aliments, fan que als hospital el menjar sigui més bo i nutritiu i alhora t’ensenyen a menjar millor i divertir-te menjant. Per a nosaltres, per exemple, età molt bé perquè em van ensenyar a cuinar menjars fàcils i, ràpids i bons pels dies que arribem a les 3h a casa i ens hem de fer el menjar. Jo crec que és un encert i té una característica molt important: està a l’abast de tothom!

Andrea Borrellas

http://www.alimentacioiciencia.org/

www.gastronomiaycia.com/tag/fundacion-alicia/

Les millors il•lusions òptiques de l’any

El jurat del concurs Best visual illusion of the year 2009, que cada any selecciona les millors il·usions òptiques creades per ordinador, ja ha donat a conèixer el seu veredicte en la seva cinquena edició. Com en anys anteriors, han participat científics, artistes, programadors i fins i tot algun mag, que amb les seves propostes no només aconsegeixen divertir els espectadors sinó que també ajuden a entendre com funciona el nostre cervell.

El primer premi se l’ha portat Arthur Shapiro, de la Universitat de Bucknell, amb una animació que mostra una pilota rotant mentre cau en línia recta. Sorprenentment, quan mirem la bola amb la cantonada de l’ull percebem que la trajectòria dibuixa una corba. Shapiro assegura que aquest fenomen podria explicar per què a vegades és tan difícil donar-li a la pilota en un partit de beisbol.

El segon lloc l’ocupa Colour dove, una il lusió òptica creada per científics israelians que revela la percepció enganyosa de "colors fantasmes" utilitzant una senzilla animació d’un ocell que es desplaça sobre cels de colors. El bronze ha estat per Il·usió del sexe, de Richard Russell, que mostra com un mateix rostre pot ser interpretat com masculí o femení canviant simplement el contrast en la il luminació

 

PER VEURE LES IMATGES à http://illusioncontest.neuralcorrelate.com/cat/2009/

 

Laura Gómez

La contaminació afecta negativament en el desenvolupament pulmonar

20090607162413-20081209222718-contaminacio.jpg

S’ha comprovat que els nens que viuen en una zona amb alts nivells de contaminació atmosfèrica, tenen 5 vegades més possiblitats de patir una reducció de la funció pulmonar en un 80%.

Amb aquest estudi podem observar la relació entre les emisions dels agents contaminants, generalment combustibles fòssils, amb la seva repercussió en el desenvolupament dels pulmons dels nois i noies entre 10 i 18 anys.

Per a fer l’estudi, van seleccionar 1759 nois i noies adolescents de les 12 comunitats més contaminades de California. Els hi van fer una sèrie de proves durant 8 anys per veure l’efecte dels compostos com l’òxid de nitrògen, vapor àcid, carboni elemental i partícules en suspensió.  

Per acabar vull remarcar les causes negatives d’un grau elevat de contaminació, que causen les enfermetats cardíaques i respiratòries, com irritar els alvèols i retardar el desenvolupament pulmonar. La meva reflexió és que la contaminació ens està afectant greument en les nostres vides, i hem de començar a posar-hi remei perquè no segueixin creixent aquestes enfermetats.

Per més info:  The National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)
                               http://www.niehs.nih.gov

Berta Ruiz Ventura

El temps invertit en Facebook augmenta en un 700 per cent en un any

Únicament als Estats Units, els minuts totals passats en xarxes socials van créixer un 83 per cent d'un any per a un altre. No obstant això, el creixement no va ser igual en unes i en unes altres. Els minuts totals en Facebook es van incrementar aproximadament un 700 per cent, creixent dels 1.700 milions de minuts d'abril de 2008 als 13.900 milions del mateix mes de 2009, convertint-la en la xarxa social nombre 1, segons dades de Nielsen Mitja recollits per EuropaPress. D'altra banda, altra dada intersante trenca una llança en favor de Twitter. A pesar que un recent estudi va demostrar que aquesta xarxa social no assoleix mantenir l'interès de la majoria de les seves nous usuaris, les dades d'audiència de Nielsen proven que la popularitat del lloc i el temps que dediquen els seus usuaris actius no fan més que créixer. Prova d'això és que Twitter sigui la xarxa social on la mitjana de temps invertit ha augmentat d'una forma més espectacular en l'últim any: un 3.712 per cent. No obstant això, el temps invertit de forma global per tots els seus usuaris està molt molt lluny de Facebook, el nombre un, amb gairebé 300 milions de minuts totals. No en va, les filosofies d'ambdós portals exigeixen temps de dedicació ben diferents. En contrast a l'auge d'aquestes dues xarxes socials, MySpace ha caigut en l'últim any, a pesar d'ostentar el segon posat amb 4.973 milions de minuts invertits pels usuaris en total en l'últim any. "Hem vist un increment excitant en Facebook al llarg del passat any, i una conseqüència a la baixa en MySpace. Twitter ha entrat en escena d'una forma explosiva, potser canviant la percepció de tot l'espai", va explicar el vicepresident de Nielsen Online, agència que ha analitzat el creixement de les xarxes socials en EUA, Jon Gibs.

Matias Muelas Rey.

http://www.noticias.com/noticia/tiempo-invertido-facebook-aumenta-700-ciento-ano-h76.html
07/06/2009 17:13 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Crean una Alfombra de Invisibilidad

20090608165156-ciencias.jpg

Un equipo de investigadores del Laboratorio Nacional Lawrence Berkeley y la Universidad de California en Berkeley, dirigido por Xiang Zhang, de la División de Ciencias de los Materiales del Laboratorio de Berkeley y director del Centro de Ciencia e Ingeniería Nanométricas de dicha universidad, ha diseñado una "alfombra de invisibilidad" a partir de silicio nanoestructurado, que oculta visualmente la presencia de objetos situados bajo ella. A pesar de que la alfombra en sí todavía puede ser vista, el bulto creado por el objeto bajo ella desaparece de la vista. La proyección de un haz de luz sobre el bulto muestra una reflexión idéntica a la del haz reflejado sobre una superficie plana, lo cual significa que el objeto en sí, en esencia, se hace invisible.

Más información a:

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/080609e.html

Ericka Nassar.

08/06/2009 16:52 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El CSN imposa quinze condicions per a renovar deu anys més la central de Garoña

20090608170209-966851-tn.jpg
El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha acordat per unanimitat una proposta que informa favorablement la sol·licitud de renovació per deu anys de la llicència d’autorització d’explotació de la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos). En aquest informe imposa quinze condicions generals (aplicables a totes les instal·lacions nuclears espanyoles) i específiques (identificades per a la present autorització). Garoña és tan segura com les centrals franceses, sueques o americanes del mateix tipus Les quinze condicions para Garoña
-1. Abans de l’arrencada després de desocupada per recarrega de 2011, Garoña haurà de canviar el sistema de tractament de gasos radioactius en cas d’accident.
-2. Abans de l’arrencada després de desocupada per recarrega en 2013, haurà de complir amb el reforç d’aïllament de les penetracions dels murs de contenció.
-3. Millorar la independència dels equips i circuits elèctrics.
-4. Millorar la protecció contra incendis d’equips i sistemes de seguretat.
-5. Les tres modificacions anteriors requeriran l’apreciació favorable del Consell, abans d’engegada de la central.
-6. Implantació primerenca d’accions correctores en matèria d’experiència operativa.
-7. Millora de la instrumentació de mesura de gasos combustibles en la contenció per a possibilitar la gestió d’accidents severs.
-8. La introducció de millores relacionades amb les anàlisis de seguretat de la central, en particular successos externs i ocurrència de sismos.
-9. La realització d’una prova de funcionament perllongat dels generadors dièsel d’emergència, en condicions pròximes a la temperatura màxima de disseny.
-10. La continuació del programa de vigilància de les penetracions dels accionadores de barres de control.
-11. La continuació del pla d’actuació i inspecció de soldadures d’acer inoxidable.
-12. La revisió de la documentació suport de la sol·licitud per a incloure els resultats de l’avaluació.
-13. Constatar que l’estat de la planta al final del període d’explotació que conclou, es manté en el nivell de seguretat exigible.
-14. Assegurar que el nou període d’explotació està associat a un augment del nivell de seguretat que serà exigible en el termini que contempli la nova autorització que es tramiti.
-15 . Confirmar que l’impacte de l’operació de la central i els processos d’envelliment que puguin afectar a les Estructures, Sistemes i components (ESC) de la instal·lació no afectaran en el nou període d’explotació al manteniment del nivell de seguretat exigible.

Matias Muelas Rey

08/06/2009 17:03 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Pese a la Crisis Económica, los Gases de Efecto Invernadero Siguen Aumentando

20090608170320-cmc.jpg

Dos de los gases más importantes para el cambio climático aumentaron el año pasado, según un análisis preliminar del índice anual de gases de invernadero de la NOAA, que recibe datos de 60 puntos del mundo.

Los investigadores han medido el ingreso en la atmósfera a fines de Diciembre de 2008 de una cantidad adicional de 16.200 millones de toneladas de dióxido de carbono (CO2), el bien conocido subproducto de la quema de combustibles fósiles, y otra cantidad adicional de 12,2 millones de toneladas de metano.

Este aumento se ha producido a pesar del bajón en la actividad económica mundial, que ha comportado un decrecimiento en una amplia gama de actividades que dependen del uso de combustibles fósiles.

 Más información a:

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/050609e.html

 

Ericka Nassar

08/06/2009 17:03 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Nuevos Hallazgos Sobre los Factores Genéticos de la Presión Sanguínea

20090608171013-atcg-people.jpg

Un equipo internacional de investigadores ha identificado una serie de variantes genéticas insospechadas asociadas con la presión sanguínea sistólica, la presión sanguínea diastólica, y la hipertensión. El hallazgo sugiere nuevos caminos de investigación potenciales para la prevención o tratamiento de la hipertensión.

La presión sanguínea se expresa con dos números. La presión sistólica es la presión cuando el corazón late para bombear sangre. La presión diastólica es la presión en las grandes arterias entre latidos.

La investigación fue financiada parcialmente por el Instituto Nacional del Corazón, el Pulmón y la Sangre, uno de los Institutos de Salud Nacionales, en Estados Unidos. El equipo internacional de investigadores incluyó a Cornelia M. van Duijn del Centro Médico Erasmus, en Rotterdam, Países Bajos; Aravinda Chakravarti, de la Universidad Johns Hopkins; Bruce Psaty, de la Universidad de Washington; y Vilmundur Gudnason, de la Asociación Cardíaca Islandesa en Kopayogur, Islandia.

Más información a:

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/080609d.html

 

Ericka Nassar.

08/06/2009 17:10 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Investigadores de Harvard crean hidrógeno con microbios transgénicos

Investigadores de la Universidad de Harvard han desarrollado un sistema biológico para producir hidrógeno. Para ello utilizan dos microorganismos modificados genéticamente: levadura de cerveza y la bacteria Escherichia coli. El proceso tiene dos pasos: primero, la digestión de un azúcar por la levadura; luego, la bacteria se encarga de metabolizar uno de los productos resultantes y producir hidrógeno como un deshecho.

El hidrógeno tiene buena fama entre los ecologistas. Es una fuente de energía limpia (su combustión produce vapor de agua), pero sólo en su fase final, porque se trata de un gas muy escaso como tal en la naturaleza, y obtenerlo (por ejemplo, rompiendo con electricidad moléculas de agua) es muy caro. Y muy contaminante.

El método, publicado en la revista Applied and Environmental Microbiology, ha sido probado hasta ahora a pequeña escala en laboratorio y los autores reconocen que hacen falta mejoras. Una de sus ventajas es que produce etanol, que también se puede utilizar como combustible. En cambio, una desventaja de este enfoque es que otro de los componentes que se obtienen es dióxido de carbono.

Per més informació:http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Investigadores/Harvard/crean/hidrogeno/microbios/transgenicos/elpepusoc/20090607elpepisoc_3/Tes

Berta Valls

Un nadó indígena panameny recent nascut està en estat crític pel virus de la grip porcina

Un bebé indígena de 26 dies d’edat està reclòs amb complicacions respiratòries i en estat crític en l'Hospital del Nen de Panamà, després de donar positiu en la prova del virus AH1N1, causant de la grip A.

 

Al nadó se li va practicar el divendres passat la prova del virus de la grip orcina i va donar positiu, va indicar Bissot, qui va aclarir que "els nens nounats són presa fàcil de qualsevol virus o bacteri".

 

Les autoritats de salut panameñas investiguen com va ser la transmissió en aquest nou cas i si guarda alguna relació amb algun dels altres, almenys, 179 casos confirmats en el país. El bebe és atès en la sala de vigilància intensiva de l'Hospital del Nen, on s'han redoblat les mesures de seguretat.

 

La cap de Epidemiologia del Ministeri de Salut, Gladys Guerrer, va assenyalar que el nombre de casos confirmats per aquest nou virus augmentarà a més de 200, a causa de la seva alta transmissibilitat, que "és cada vegada més sostinguda".

 

El més recent informe donat a conèixer per Salut, el passat 4 de juny, diu que hi ha un total de 179 casos confirmats del virus de la grip porcina A, sense cap defunció fins a ara.

 

Més informacio: http://www.elnuevoherald.com/308/story/470173.html

 

Jordi Moré

08/06/2009 22:37 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Una terapia con células madre reconstruye el rostro de dos niños

20090609161034-1244475938-0.jpg

El hospital Vall d'Hebron realiza la operación por primera vez en Europa.

Las deformaciones faciales que causa una enfermedad rara como el síndrome de Parry-Romberg podrían tener remedio gracias a una inyección de células madre adultas extraídas de la grasa abdominal del propio paciente. Un equipo de cirujanos del Hospital Vall d'Hebron de Barcelona lo ha logrado con éxito por primera vez en Europa.

Los dos primeros pacientes son un chico y una chica, de 13 y 14 años, que fueron operados en la Ciudad Condal el pasado mes de febrero.

En el quirófano, los dos adolescentes fueron sometidos a una especie de liposucción dirigida a extraerles células madre de la grasa abdominal. Las células madre fueron separadas del resto del material en un pequeño laboratorio portátil dentro de la propia sala e inyectadas casi inmediatamente en el rostro.

Las células no fueron cultivadas para 'dirigirlas' hacia un tipo de tejido u otro; simplemente, una vez aisladas y separadas del resto de tejido extraídos en la liposucción se inyectaron en las zonas del rostro deformadas por la enfermedad, junto con una pequeña cantidad de células de la grasa.

Para saber exactamente de que se trata esta enfermedad que padecian, y para más información, aqui dejo
la web donde se puede ver el articulo completo:

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/06/08/medicina/1244475938.html

Patricia Suárez.
1º Bachillerato B

 

09/06/2009 16:10 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Desenvolupen un fàrmac a base de tomàquet que reduïx dràsticament el colesterol

20090609163721-3454555245-desarrollan-farmaco-base-tomate-reduce-drasticamente-colesterol.jpg

El tractament costaria poc més de 1,14 euros al dia. Té tots els beneficis de la anomenada dieta mediterrània. Basat en un dels antioxidants naturals més poderosos.

Científics britànics han desenvolupat una píldora que concentra el poder antioxidant de la pell del tomàquet i és capaç de reduir dràsticament els nivells de colesterol en vuit setmanes. Segons els experts, el nou fàrmac és "molt més eficaç" que les estatinas que es prenen habitualment per a combatre el risc d'infart.

Segons el diari Daily Express, les píndoles podrien posar-se a la venda aquest mateix mes sense recepta mèdica i el tractament costaria poc més de 1,14 euros al dia.

Les proves efectuades amb 150 persones que sofrien de malalties cardíaques van demostrar la seva capacitat de reduir gairebé a zero en vuit setmanes els nivells de lípids nocius en la sang.

El fàrmac té com base un compost del "lycopene", un dels antioxidants naturals més poderosos, desenvolupat per la multinacional suïssa Nestlé.

Més informació: http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090601/53714791668/desarrollan-farmaco-a-base-de-tomate-que-reduce-drasticamente-el-colesterol.html

Jordi Moré

09/06/2009 16:37 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Dormir la siesta ofrece a los niños beneficios más allá del descanso

20090609165129-15215.jpg

Una investigación sugiere que los niños que duermen la siesta son menos hiperactivos y tienen menos depresión y ansiedad.

La siesta de los niños no sólo beneficia a sus cuidadores que tal vez necesiten un descanso. Para los niños de 4 a 5 años, dormir la siesta durante el día podría ayudarles a reducir la hiperactividad, la ansiedad y la depresión, según muestran los hallazgos de un estudio reciente.

En un estudio de 62 niños que se clasificaron en dos grupos de los que dormían la siesta (77 por ciento) y los que no (23 por ciento), los investigadores encontraron que los que no lo hacían tenían mayores niveles de ansiedad, hiperactividad y depresión.

Los hallazgos del estudio fueron presentados el 8 de junio en la reunión anual de Associated Professional Sleep Societies en Seattle.

Los niños que dormían la siesta lo hacían una media de 3.4 días a la semana, hallaron los investigadores. Los datos del estudio se basaron en los informes de los padres o de los cuidadores sobre los patrones de la siesta, la hora de levantarse y la de acostarse en una semana típica en la vida de un niño. También se incluyeron en el análisis la evaluación del comportamiento y los factores demográficos de las familias de los niños.

"[La edad] en la que los niños están listos para dejar de dormir la siesta varía mucho. Animo a los padres a incluir un periodo de 'descanso' en su horario diario que permitirá al niño dormir la siesta en caso de que sea necesario", aconsejó el autor principal Brian Crosby, becario posdoctoral de psicología en la Universidad Estatal de Pensilvania, en un comunicado de prensa de la American Academy of Sleep Medicine.

Aún no se ha establecido una edad óptima para que los niños dejen de dormir la siesta, apuntó Crosby.

 

Más información a:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/news/fullstory_84439.html

 

Ericka Nassar.

09/06/2009 16:51 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Creen una Catifa de Invisibilidad

20090609204927-100609a.jpg
Un equip d’investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley i la Universitat de Califòrnia en Berkeley, dirigit per Xiang Zhang, de la Divisió de Ciències dels Materials del Laboratori de Berkeley i director del Centre de Ciència i Enginyeria Nanométricas d’aquesta universitat, ha dissenyat una "catifa de invisibilidad", a partir de silici nanoestructurado, que oculta visualment la presència d’objectes situats sota ella. A pesar que la catifa en si encara pot ser vista, l’embalum creat per l’objecte sota ella desapareix de la vista.
La projecció d’un feix de llum sobre l’embalum mostra una reflexió idèntica a la del feix reflectit sobre una superfície plana, la qual cosa significa que l’objecte en si, en essència, es fa invisible. Aquest nou dispositiu de invisibilidad no només suggereix que són viables els materials capaços de donar invisibilidad, sinó que també representa un gran pas cap a l’òptica de transformació, obrint la porta a la manipulació de la llum a voluntat per a crear microscopis més potents i ordinadors més ràpids. Amb Zhang han col·laborat Jason Valentine, Jensen Li, Thomas Zentgraf i Guy Bartal. A pesar que s’han utilitzat amb èxit metamateriales metàl·lics per a assolir invisibilidad a la freqüència de les microones, fins a ara l’ocultació a freqüències òptiques, un pas clau per a assolir la invisibilidad òptica, no ha estat arribada a de manera satisfactòria perquè els elements metàl·lics absorbeixen massa llum. La nova capa (en aquest cas, tècnicament una catifa o estovalles) creada per Zhang i el seu equip està confeccionada exclusivament a partir de materials dielèctrics. En els experiments, es va utilitzar la catifa per a cobrir un àrea que amidava 3,8 micrones per 400 nanómetros aproximadament.
I va assolir generar l’efecte de invisibilidad amb angles variables d’incidència de la llum. En aquest moment, el prototip de treball d’aquesta catifa opera amb llum d’entre 1.400 i 1.800 nanómetros de longitud d’ona, que correspon a la porció de l’infraroig proper de l’espectre electromagnètic, una ona tot just un poc més llarga que la de la llum que pot veure l’ull humà. No obstant això, a causa de el seu disseny i composició dielèctrica, Zhang assevera que la catifa és relativament fàcil de fabricar i hagués d’estar disponible en grandàries grans. A més, amb una fabricació més precisa, el nou enfocament de disseny hauria de conduir a un material que operi amb llum visible, en altres paraules, que generi invisibilidad literal davant els ulls humans.

Matias Muelas Rey

09/06/2009 20:53 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Microsoft presenta su nuevo buscador: Bing

20090609220453-bing.jpg

Durante años Microsoft ha tenido que contentarse con ser el número tres en búsquedas en Internet a mucha distancia de Yahoo y, sobre todo, de Google , pero el gigante del software está decidido a cambiar esto con Bing , su nuevo buscador.

Bing, conocido hasta ahora con el sobrenombre de Kumo , llegará a los usuarios el próximo 3 de junio -en versión definitiva para EEUU y en beta para el resto- con el ánimo de cambiar radicalmente el mundo de las búsquedas en la red.

El número dos es Yahoo y el líder es, por supuesto, Google con un 64,2 por ciento del mercado estadounidense y el orgullo de haber conseguido que el nombre de la empresa sea usado comúnmente en muchos países como sinónimo de "buscar en Internet".

 

Para más información:

http://www.lanacion.com.ar/nota.asp?nota_id=1133542

 

Patricia Suárez
1º Bachillerato B

 

09/06/2009 22:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

UNA CURA PER LA DIABETIS?

La diabetis mellitus o diabetis sacarina, sovint denominada simplement diabetis , és un síndrome de metabolisme alterat, deguda generalment a una combinació de causes hereditàries i ambientals, que resulta en un nivell de sucre a la sang anormalment elevat. El nivell de glucosa a la sang està controlat per una interacció complexa de nombroses substàncies i hormones del cos, incloent-hi l’hormona insulina, fabricada a les cèl·lules beta del pàncrees. "Diabetes mellitus" es refereix a un grup de malalties que provoquen un nivell elevat de glucosa a la sang degut a defectes de la secreció de la insulina o de l’acció d’aquesta hormona al cos.

Margarita Vilaclara

10.6.2009

Etiquetas: ,

10/06/2009 15:56 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La làmpara incandescent més petita del món.

20090610173648-nanotubeprwtext-c.jpg

Amb la finalitat d’explorar la frontera entre la termodinàmica i la mecànica quàntica (dues teories fonamentals de la física ,incompatibles fins ara), un equip del Departament de Física i Astronomia de la Universitat de Califòrnia a Los Àngeles (UCLA) ha creat el llum incandescent més petita del món. 

Ho dirigeix Chris Regan, de l’Institut de Nanosistemas de Califòrnia, en la UCLA, on inclou a Yuwei Fan, Scott Singer i Ray Bergstrom. La termodinàmica, la "joia de la corona" dels físics del segle XIX, s’aplica als sistemes amb moltes partícules. Per la seva banda, la mecànica quàntica, desenvolupada en el segle XX, funciona millor quan es tracta de sistemes amb només unes poques partícules. L’equip de la UCLA està utilitzant el seu petit llum per a estudiar la llei de la radiació del cos negre, desenvolupada pel cèlebre físic Max Planck en l’any 1900, utilitzant principis que ara es consideren propis de totes dues teories.

Etiquetas:

Detallada reconstrucció visual del part d'un Neandertal.

20090610180716-030509.jpg

Un grup d'investigadors de la Universitat de Califòrnia en Davis (EUA) i de l'Institut Max Planck per a l'Antropologia Evolutiva a Leipzig (Alemanya) presenten una reconstrucció virtual d'una pelvis neandertal de sexe femení.

Encara que la grandària del canal de part reconstruït mostra que el part neandertal era tan difícil com ho és avui per a les mares humanes, la forma indica que les neandertales conservaven un mecanisme de part més primitiu que el dels éssers humans moderns.  El part en els éssers humans és més complicat que en altres primats. Els bebés humans són aproximadament de la mateixa grandària que el canal del part, fent difícil el seu pas per aquest. El mecanisme de part, una sèrie de rotacions que el bebé ha de realitzar per a navegar amb èxit pel canal de part de la seva mare, distingeix als éssers humans no només dels grans neandertals , sinó també d'altres monos. Ha estat difícil seguir l'evolució del part humà perquè l'ossada pélvica, que imposa els marges del canal del part, tendeix a perdurar molt poc en el registre fòssil. Solament tres individus fòssils de sexe femení conserven canals de part bastant complets, i els tres es remunten a les fases més primerenques de l'evolució humana.

 

Xavi Lombart 

pd : la noticia de la làmpara també és meva.

Etiquetas:

La UAB crea un laboratori que genera oxigen i aliments

20090610203430-foto-367660-cas.jpg

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estrenat el laboratori pilot MELiSSA, que permetrà generar oxigen i aliments a partir de residus orgànics, de diòxid de carboni i de minerals, cosa que facilitarà la supervivència en viatges espacials de llarga durada.

El laboratori és part del projecte MELiSSA de l'Agència Europea de l'Espai i és l'única instal·lació dissenyada per demostrar la viabilitat dels sistemes tancats de suport a la vida que inicien el camí cap a l'autonomia de l'ésser humà en les missions espacials de llarga durada, perquè permetria a una nau ser independent respecte a una altra.

L'objectiu del projecte MELiSSA és aconseguir el reciclatge complet de tots els compostos químics de manera autosostenible i sense cap mena de subministrament de l'exterior. El sistema ideat ocupa un espai considerable per aportar el que li cal a una sola persona per sobreviure a l'espai, cosa que significa que per a una tripulació requeriria el mateix espai per a cada un dels seus membres.La idea principal del projecte està centrada a proporcionar els seus avenços a les naus que puguin realitzar viatges llargs pel cosmos per arribar a planetes com Mart, però també obre la porta a poder implantar futures bases en planetes o satèl·lits, com per exemple la Lluna, ha afegit Peiró.
Els primers resultats d'aquesta nova planta han proporcionat dades que han permès generar 220 articles (publicats en revistes de referència) i els resultats tindran aplicacions també en terra ferma, com per exemple el tractament del colesterol a partir de dues companyies spin-off nascudes a partir de MELiSSA.

 

Laura Arlà Romero

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=618497&idseccio_PK=1012&h=

Izpisúa: 'La interacció amb cèl lules mare és necessària per al desenvolupament científic'

20090610210550-juan-carlos-izpisua.jpg

 

El director del Centre d’Investigació en Medicina Regenerativa de Barcelona, Juan Carlos Izpisúa, ha assegurat que les cèl·lules mare d’origen embrionari tenen més potencialitats que les que provenen de teixits adults, per la qual cosa ambdues línies de treball "no han de ser excloents" . Izpisúa ha fet aquestes declaracions poques setmanes després que es conegués que el seu grup ha aconseguit generar cèl·lules mare sense l’ús d’embrions, únicament a partir de la pell d’un individu adult. Segons ha dit, la diferència està en que el potencial de diferenciació de les cèl lules mare adultes és més restringit i, per tant, aquestes són capaces de donar lloc a un nombre menor de tipus cel·lulars que una embrionària, que segons Izpisúa, "pot generar totes les cèl·lules de l’organisme ".

El seu grup acaba de descobrir, a partir d’aquest tipus de cèl·lules, com curar l’Anèmia de Falconi:  malaltia hereditària caracteritzada per la disfunció de la medul·la òssia, malformacions congènites i una elevada predisposició genètica al càncer, però assegura que no pot traslladar a l’home perquè han observat que aquestes cèl·lules mare adultes han estat aconseguides mitjançant una metodologia que, si bé curen l’esmentada anèmia, pel que es veu en ratolins molt possiblement induiria l’aparició de tumors cancerígen.
Per tant, ha indicat que fins que no es conegui com evitar el càncer, es necessitarà saber per què les cèl·lules embrionàries produeixen menys tumors que les adultes quan són reprogramades.

 

 

Jordi Estruch

 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Cientificos/Barcelona/generan/celulas/madre/partir/piel/elpepusoc/20090601elpepisoc_10/Tes

 

 

 

 

 

Sonda Meteotek 08

20090610220045-sonda2.jpgCuatre estudiants de la bisbal, d’entre 18 i 19 anys han aconseguit prendre fotografies de l’espai amb una càmera digital corrent acoblada a una petita sonda construïda per ells mateixos a la qual han anomenat Meteotek 08. El professor Jordi Fanals, juntament amb els estudiants Gerard Marull, Martí Gasull, Jaume Puigmiquel i Sergi Saballs van enviar a finals de febrer la seva càmera a l’estratosfera mitjançant un globus de làtex ple d’heli. Després de mesos de treball i prototips fallits, els estudiants van deixar anar el model definitiu a la població de Bujaraloz, en el desert dels Monegros. La sonda portava incorporat un transmissor de ràdio mitjançant el qual, anaven prenent mesures de posició, altitud i condicions atmosfèriques. El globus va esclatar a 30.677 metres d’altitud. Malgrat la caiguda, es van poder recuperar les fotografies preses des de l’espai, tal i com podem observar a la imatge.

Berta Montañà

la grip porcina

20090611200914-gripe-porcina.jpg

La grip és una malaltia infecciosa que afecta els ocells i els mamífers, provocada per virus ARN de la família dels ortomixovírids (els virus de la grip). El nom "grip" deriva del francès gripper ("agafar de sobte") o de l'alemany suís grüpen ("tremolar de fred o de febre").Un nom alternatiu, influença, deriva de l'italià influenza, que significa "influència". En els humans, els símptomes habituals de la malaltia són esgarrifances, febre, faringitis, dolors musculars, mals de cap severs, tos, feblesa i malestar general.En els casos més greus, la grip provoca pneumònia, que pot resultar fatal, especialment en els infants i la gent gran. Tot i que sovint se la confon amb un refredat, la grip és una malaltia molt més greu i és provocada per un tipus de virus diferent. La grip pot causar nàusees i vòmits, especialment en els infants,però aquests símptomes són més característiques de la malaltia no relacionada de la gastroenteritis, que a vegades és anomenada "grip estomacal" o "grip de les 24 hores".

http://www.noticiasmedicas.es/medicina/noticias/125/1/La-nueva-gripe-A-es-una-enfermedad-leve-de-facil-transmision-y-dificil-de-control/Page1.html

MARGARITA VILACLARA

Un mosquito electrónico para el cuidado de los diabéticos

20090611203235-getattachment.jpg

Un parche en la piel podría llegar a ser algún día una alternativa menos invasiva para los diabéticos que regularmente necesitan tomar muestras de su propia sangre y así comprobar sus niveles de glucosa. El método común de extraer sangre de las yemas de los dedos y el uso de las cintas analizadoras de glucosa puede ser doloroso, inconveniente y hacer perder demasiado tiempo.
Unos ingenieros eléctricos de la Escuela Schulich de Ingeniería en la Universidad de Calgary han patentado un dispositivo llamado Mosquito Electrónico. El parche es aproximadamente del tamaño de una baraja de cartas y contiene cuatro microagujas que pinchan al usuario secuencialmente a intervalos programados. Las agujas se controlan electrónicamente para penetrar en la piel a una profundidad suficiente que permita tomar una muestra de la sangre de un vaso capilar, pero sin alcanzar tanta profundidad como para llegar a un nervio. Esto significa que los pacientes experimentarían poco o ningún dolor. El parche podría llevarse en cualquier parte del cuerpo en la que sea posible obtener lecturas precisas de la sangre capilar.
Un sensor en cada celda del Mosquito Electrónico mide los niveles de azúcar en la sangre. Estos datos pueden ser enviados entonces por conexiones inalámbricas a un dispositivo remoto tal como un ordenador o un instrumento supervisor llevado en la muñeca. El sistema incluso podría activar una alarma para alertar a pacientes o personal médico cuando los niveles de azúcar en sangre entrasen en la zona de peligro.

Ésta es una gran mejora para la vida cotidiana de los diabéticos, sobre todo para los niños y los pacientes de edades avanzadas.
El enfoque que con este dispositivo han adoptado Martin Mintchev (director del Laboratorio de Instrumentación de Baja Frecuencia en la Escuela de Ingeniería Schulich) y su equipo es muy alentador y ofrece una solución fiable y con pocos inconvenientes, tan sólo el de tener que llevar algo similar a una venda adhesiva en la piel.

 

http://www.solociencia.com/medicina/09060402.htm

Claudia Torra

11/06/2009 20:32 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La grip porcina

Després de la publicació de la margarita, afegir que avui la grip porcina ha sigut declarada pandèmia per la OMS (Organització Mundial de la Salud). Ho ha sigut declarada no només perquè es contàgia amb molta facilitat, sinó perquè ha afectat ja a més de 75 païssos. De totes maneres, aquesta grip, encara que ha provocat morts, en la majoria d'afectats els efectes són lleus i deixen d'existir en pocs dies.

 

Ignasi Camprubí

Cèl·lules mare

Les cèl·lules mare, poden revolucionar el món de la medecina. És com si adoptéssim la funció de regeneració dels llengardaixos, però en contes de fer-ho naturalment, doncs fer-ho amb tot un procés científic abans de ralitzar una operació d’aquest tipus. En aquest video podem veure com un amfibi es regenera pel seu propi peu, comparat amb el transplantament de tràquea d’una dona a caus ad’una esclerosis múltiple que la va, diguéssim, taponar. Les cèl·lules mare, en el transplantament de tràquea, tenen la funció de revestir el teixit de les cèl·lules mare de la mateixa pacient perquè el cos no la rebutji.

Us imagineu arribar a ser com un amfibi?, regenerar qualsevol òrgan del cos, només amb un pèl del nostre cap.

Mireu el video és molt interessnt:

http://www.tv3.cat/videos/1131419/La-revolucio-de-les-cellules-mare

És un programa del canal 33, és sobre ciència, i a cada capítol ens expliquen una cosa diferent i actual, el podem veure cada dimecres al voltant de les 21:30, és molt interessant.

 

Dídac Petit

Greenpeace critica l' ajuda del govern per comprar cotxes

20090612060211-fb1ef60dcbbd03c8.jpg

Greenpeace denuncia que els ajuts per a la substitució d'un vehicle per un altre sense límits d'emissions, proposades per la Generalitat de Catalunya, no són compatibles amb la lluita contra el canvi climàtic i llancen un senyal equívoc al sector automobilístic en subvencionar models molt contaminants. L'organització ecologista recorda a la Generalitat que els ajuts a la venda de cotxes no són eficaços des del punt de vista econòmic, són la meitat d'eficaços a l'hora de crear llocs de treball que les inversions en transport públic i mantenen la dependència del cotxe i les seves emissions.

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=620114&idseccio_PK=1021&h=

 

MARGARITA VILACLARA

12.6.2009

Un bebé amb càncer de fetge es salva al rebre part de l'òrgan de la seva mare

Un nadó de tan sols 8 mesos, el qual tenia un càncer de fetge,s’ha salvat gràcies a una quarta part del fetge de la seva pròpia mare.

La operació va tenir lloc el passat 3 de juny a l'Hospital La Fe de València i ahir es va fer l’explicació per part dels metges de la intervenció; José Mir entre altres.

La mare ja ha estat donada d’alta, es troba perfectament; i la petita segueix evolucionant favorablement.

El nadó estava en llista d'espera perquè necessitava el trasplantament per a poder viure, va rebre tractament de quimioterapia i sembla ser que es va pensar en la extirpació del tumor maligne. Finalment es va pensar en el transplantament de donant viu.

Es van fer proves als progenitors del nadó i es va veure que la única que podia ser donant era la seva mare, ja que el pare no era compatible. L’operació tenia un cert risc que podia provocar fins i tot, en un cas extrem la mort (només el 0,20 % dels casos). L’intervenció va durar aproximadament deu hores i hi van participar 18 persones.

El metge José Mir va resaltar la complexitat de l’operació, ja que en un nadó és difícil de controlar els estris.

La mare podrà regenerar el fetge, ja que una de les característiques d’aquest òrgan és el seu poder de regeneració.

 

Per veure més informació visiteu la següent pàgina:

 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/bebe/cancer/higado/salva/vida/recibir/parte/organo/madre/elpepusocsal/20090611elpepusoc_7/Tes

 

Helena García

UN NOU SISTEMA QUÍMIC QUE IMITA A L'ADN AJUDARÀ A COMPRENDRE L'ORIGEN DE LA VIDA. A MÉS PODRIA SERVIR PER CREAR MATERIALS AUTO-REPARABLES

20090614185030-1428330-1895489.jpg

 

Científics de l’Institut d’Investigació Scripps d’Estats Units han creat un nou anàleg del ADN que és capaç d’ensamblar -se i desencadellar-se per si mateix. Aquest nou sistema conté components que es podrien haver trobat a la Terra abans que aparegués la vida en ella , per la qual cosa els investigadors creuen que els poden servir per a comprendre com va poder emergir aquesta en el nostre planeta. D’altra banda, futures aplicacions de l’anàleg van des de la generació de materials capaços de reparar-se sols, fins a materials que es remodelen  per si mateixos en resposta als canvis de l’entorn.

http://www.tendencias21.net/Un-nuevo-sistema-quimico-que-imita-al-ADN-ayudara-a-comprender-el-origen-de-la-vida_a3380.html

Alejandra López.

UN BIOSENSOR QUE PERMET DIAGNOSTICAR LA INFECCIÓ PER VIH EN MENYS D'UNA HORA

20090614190417-hiv1.jpg

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Consell Superior d’investigacions Científiques (CSIC) han desenvolupat un nou tipus de biosensor per a la detecció ràpida de la infecció pel Virus de Immunodeficiència Humana (VIH).

Basat en un enzim modificat genèticament i una petita xarxa de microelectrodes, el biosensor permet obtenir un diagnòstic en menys d’una hora. El nou mètode resulta d’especial utilitat en àrees geogràfiques amb recursos mèdics insuficients , ja que suposa una alternativa eficaç i viable als sistemes convencionals, que requereixen infraestructures més cares i complexes, i per a estudis de medicina veterinària.

Aquesta innovació comporta un dels majors avanços en genètica i microelectrònica  i suposa un pas endavant en el desenvolupament de mètodes de detecció del VIH ràpids, portàtils i de baix cost.


L’investigador del CSIC Francisco Javier del Campo explica un dels beneficis adicionals del biosensor: "Al trabajar con microelectrodos, el volumen de muestra necesario para hacer el análisis puede reducirse a unos microlitros -la millonésima parte de un litro-, con lo que aumenta la seguridad del analista y se facilita la eliminación posterior de los restos generados".

"El sensor es especialmente adaptable a ensayos de campo con muchas muestras, ya que pueden ser realizados con un equipo portátil por personal no especializado", comenta Antonio Pedro Villaverde, investigador del IBB i catedràtic del Departament de Genètica y Microbiología de la UAB. "El sistema aporta sencillez y rapidez de procesado, puede servir para realizar un primer barrido y evaluar qué muestras pueden posteriormente ser sometidas a un análisis más preciso de laboratorio".


Per especificar el funcionament del biosensor, aquest es basa en l’ús d’un enzim modificat genèticament en combinació amb una xarxa de microelectrodes que detecten electroquimicament els productes d’aquest enzim. En presència d’anticossos anti-VIH , l’activitat enzimàtica es dispara, el que permet discriminar amb facilitat les mostres infectades de les que no ho estan en menys d’una hora, un temps que els investigadors volen reduir i que intentaran disminuir en un temps.

 

 Iciar Larrainzar

La NASA es prepara per tornar a la Lluna

20090614202931-akiiiiii.jpg

L’objectiu d’aquesta missió, anomenada LRO,  és identificar llocs segurs per a futurs llocs habitables, caracteritzar la radiació solar present a la superfície, localitzar possibles recursos útils per a futures missions i provar noves tecnologies. Una altre missió, anomenada LCROSS, donarà respostes definitives de l’existència d’aigua llunar, amb l’anàlisi de l’impacte del nou coet sobre la Lluna que alliberarà  sondes en rodalies del satèl·lit.

Doug Cooke, un directiu de la NASA, indica que les dues missions proveiran nova informació sobre la Lluna. Afegeix que com a resultat d’ambdues missions es millorarà dràsticament el coneixement sobre el nostre satèl·lit més proper, degut a que proveiran informació d’àrees de alunizatge amb una resolució que permetrà veure detalls d’1 metre o menys. Addicionalment diu que les dades permetran revelar nous potencials usos del nostre veí planetari.

Pel que fa als instruments del LRO, aquests ajudaran als científics a crear mapes tridimensionals d’alta resolució de la superfície lunar, i mapes del mateix tipus però amb la distribució de radiació ultraviolada que hi pugui haver a la Lluna. Aquesta informació ajudarà a saber com afectaria aquesta radiació als humans. El LRO també mirarà cràters, a la recerca de possibles llocs on pugui haver aigua congelada.

A més a més, amb aquesta missió la NASA espera fer callar als escèptics que negaven l’arribada a la Lluna per part de l’home, qualificant d’engany les imatges que es van emetre d’Armstrong trepitjant la Lluna.

Jordi Estruch

http://www.redastro.cl/noticias/detalle.php?noticia=448

 

 

La Fundació Puigvert, primera al món en transplantar un ronyó per via laparoscòpica.

La Fundació Puigverd ha realitzat per primera vegada al món un transplant de ronyó per via laparoscòpica. L’operació ha consistit en la implantació del ronyó a través d’una petita incisió abdominal, estalvant-se una incisió més agresiva. La pacient que presentava una Insuficiència Renal Crònica en fase de pre-diàlisis, va ser donada d’alta amb un funacionament normal de ronyó al cap de 14 dies.

Segons la Fundació Puigverd, la principal aventatge de la implantació amb tècnica laparoscòpica és que es minimitza el  traumatisme quirúrgic a nivell de paret abdominal, disminuint així, el risc de complicacions de la ferida quirúrgica. És necessari tenir en compte que el malalt amb Insuficiència Renal Crònica respon pitjor a les agressions quirúrgiques, sobretot a les de paret abdominal ja que els immunosupressors (necessaris pel transplantament per evitar el rebuig de l’òrgan), són més potents però afecten directament a la cicatrització, augmentant així el risc de complicació de les ferides quirúrgiques. D’aquesta manera, amb la laparoscòpia, al fer-se la incisió molt menor que la cirurgia oberta, es disminueix molt aquest risc. També cal saber, que amb aquest tipus d’in tervencions, la recuperació i el dolor postoperatori disminueixen molt.

Marta Prat

 http://www.noticiasmedicas.es/medicina/noticias/146/1/La-Fundacio-Puigvert-primera-en-el-mundo-en-trasplantar-un-rinon-por-via-laparoscopica/Page1.html

14/06/2009 23:24 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Com de petita pot arribar a ser una galàxia?

20090618202531-160609b.jpg

En l'actualitat, els astrònoms estan descobrint galàxies molt petites que contenen menys d'un milió d'estrelles, possiblement només un miler. Fins fa poc, no s'havia descobert cap d'aquestes galàxies nanes de lluentor molt feble en l'halo de la Via Làctia. Però ara, els astrònoms estan utilitzant tècniques i instruments avançats en l'Observatori MMT, dependent de la Universitat d'Arizona i l'Institut Smithsonià, i ubicat al Mont Hopkins, Arizona, per trobar aquestes diminutes galàxies.

Aquestes galàxies amb tan poques estrelles com potser un miler estan experimentant un "robatori" continuat dels seus components, ja que aquestes arrossegades fora, cap a l'interior de l'halo de la nostra galàxia, la Via Làctia.

En el projecte participen Ed Olszewski i Jill Bechtold, de la Universitat d'Arizona, així com Tim Pickering l'Observatori MMT.

Els investigadors estan tractant d'esbrinar si aquests objectes de brillantor increïblement dèbil estan intactes o han estat en la seva major part "saquejats" per la Via Làctia.

Genís Olivé

http://www.amazings.com/ciencia/principal.htmlBlog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris