Facebook Twitter Google +1     Admin

La avutarda i el seu ritual

20100227220025-avutarda.jpg

Un estudi recent encapçalat per científics del CSIC explica com 'opera' el mascle de pioc salvatge ( 'Otis tarda') per atreure les femelles. Aixequen la part posterior de la seva cua en direcció al Sol, de manera que la llum d'aquest incideixi sobre les seves plomes blanques i les facin més brillants i visibles per a les femelles. El seguici té tres parts, en les que van aixecant a poc a poc la cua i movent les ales fins a convertir-se en una bola de plomes. Per dur a terme l'estudi, recollit a la revista 'Behavioral Ecology and Sociobiology', es van utilitzar 250 mascles residents a la comarca dels Oteros, al sud-est de la província de Lleó. Els investigadors van anar a set llocs d'aparellament diferents on habitualment acudeixen els mascles per exhibir i les femelles per a triar una parella amb qui copular. Copulen al matí. Les zones en les quals se exhibeixen es caracteritzen per ser visibles a molta distància. Solen ser turons o llocs elevats amb bona visibilitat. De fet, el ritual per atraure sexualment a les famelles de la avutarda és tan cridaner que els humans poden veure a més d'un quilòmetre de distància L'exhibició i l'aparellament solen ocórrer als matins, segurament perquè a la tarda s'arrisquen a atraure també a guineus i altres depredadors ". Els mascles es reuneixen allà i comencen a exhibir. Després, van arribant les femelles i seleccionen a un d'ells en funció d'uns paràmetres que, segons Viñuela, encara no aconseguit desxifrar. còpula i després se'n van soles. I és que, a diferència d'altres espècies, les femelles de pioc salvatge cuiden soles les seves cries. No tenen parella fixa i cada vegada s'aparellen amb un mascle diferent. "En el món de les aus trobem tot tipus de sistemes socials. N'hi ha monògames, altres que tenen parella fixa però de vegades copulen amb altres i fins i tot en algunes espècies són els mascles els que s'encarreguen de les cries ", afirma Viñuela. Una altra característica dels mascles de pioc salvatge és la seva gran mida, entre tres i quatre vegades més gran que el de les femelles.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/02/25/ciencia/1267105411.html

Narcís Homs

27/02/2010 22:00 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris