Blogia
colorblau

La extraordinària intel.ligència dels ximpanzes

La extraordinària intel.ligència dels ximpanzes http://vimeo.com/44113856

El 2007, Ayumu es va fer famós per la seva velocitat  en un joc que diu així: Un jugador veu una pantalla d’ordinador en què els números de l’1 al 9 apareguin breument alhora i després desapareixen ek numeros que es converteixen en quadres blancs. El jugador colpeja les places on els números havien estat, en ordre de l’1 al 9. La gent pot fer-ho. Però cap competidor humà ha acabat el joc més ràpid o amb més precisió que el ximpanzé Ayumu.
.
El psicòleg Nicholas Humphrey de Darwin College de la Universitat de Cambridge a Anglaterra  creu saber el secret darrere de la capacitat del ximpanzé. Humphrey sospita que el seu cervell pot tenir una condició que  el permet veure els números com colors. Això significaria que Ayumu pot veure una lluentor de color després del número s’esvaeix. Llavors, en lloc de recordar els nombres,  recorda una seqüència de colors, cadascun associat amb un nombre.

La condició que Humphrey creu que pot tenir Ayumu s’anomena sinestèsia. Els éssers humans amb sinestèsia poden associar números i lletres amb els colors. Per exemple, una persona pot veure el nombre "5" com el color blau. Fins ara, els científics havien assumit només els éssers humans podria tenir sinestèsia.
Humphrey va trobar la inspiració per a la seva idea en una conferència científica 2011. Allà, va escoltar una presentació sobre les habilitats de memòria Ayumu i una altra xerrada sobre sinestèsia. A continuació, va posar les dues idees juntes.
No tothom està convençut que la solució que va donar Humphrey és correcta. La primatòloga Tetsuro Matsuzawa l’Institut d’Investigació de Primats de la Universitat de Kyoto al Japó ha passat dècades estudiant els records increïbles dels ximpanzés, incloent Ayumu. Sosté que els ximpanzés simplement tenir més ràpida recuperació de la memòria de la gent.



Guillem Vila

0 comentarios