Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2012.

El nivell del mar puja ‘in crescendo’ en l'Antàrtida i Groenlàndia

 

Les fluctuacions en la massa de les capes del gel tenen una gran importància, ja que afecten als nivells del mar i a les condicions dels oceans. Aquests canvis es produeixen com a conseqüència de les seves dinàmiques internes i dels canvis en les condicions atmosfèriques i oceàniques.
Un estudi que publica aquesta setmana la revista *Science assegura que la fusió de les capes de gel en l’Antàrtida i a Groenlàndia ha contribuït en 11,1 mil·límetres a la pujada del nivell del mar des de 1992. D’aquest augment, aproximadament dos terços pertanyien a gel de Groenlàndia i la resta a l’Antàrtida.

L’equip internacional d’experts, liderats per la Universitat de Leeds (Regne Unit) i pel Laboratori de Propulsió de la NASA, ha utilitzat per dur a terme aquest estudi les dades procedents de fins a deu satèl·lits diferents.

Alguns d’ells van ser el radar altimeter (mesura l’altitud sobre el terreny) i el radar làser altimeter –calcula l’elevació de la superfície marina– Així mateix, van analitzar quins eren els canvis en l’equilibri de la massa de la superfície.

font d’informació: http://www.ecoticias.com/

Ariadna Amores (1r de batxillerat-B)

Etiquetas:

04/12/2012 22:08 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Crian un chimpanze amb un bebé

20121205204619-image.jpgEn los años 30, el psicólogo norteamericano Winthrop Niles Kellog, especializado en el área del condicionamiento, la conducta y el aprendizaje, decidió criar a su hijo Donald con una cría de chimpancé de siete meses de edad llamada Gua. De modo que introdujo al chimpancé en su familia, como un miembro más, e intentó criarlos como si fueran hermanos.

Su objetivo era estudiar las similitudes y diferencias en el desarrollo de ambos individuos cuando son tratados de idéntica forma, comparar científicamente la evolución de los dos pequeños.

Su hijo Donald entonces contaba con diez meses, y los resultados fueron sorprendentes. La chimpancé aprendió antes que el bebé a comer con cuchara y a dejar de mojar los pañales.

Enseguida quedó demostrado que la chimpancé era capaz de hacer propios una gran cantidad de patrones humanos, pero el desarrollo de Gua fue mucho más veloz en lo que se refiere a habilidades locomotoras, ya que los humanos necesitamos más tiempo para madurar, lo cual representa una ventaja en el aprendizaje.

La chimpancé también fue capaz de responder hasta un total de 95 frases como “besa a Donald” , o “enséñame la nariz”. Y, ¿qué hay respecto al niño?

Los “logros” no fueron tan evidentes en el caso de Donald, al menos no en cuanto a lo que estamos acostumbrados en el desarrollo habitual de un niño de su edad.

Y el niño empezó a imitar a Gua, de manera que cuatro meses después de vivir con su nuevo hermanito, emitía gruñidos para indicar que tenía hambre, lamía los restos de comida del suelo y mordisqueaba los zapatos. Los patrones de comportamiento de la chimpancé eran muy bien asumidos por Donald.

Al año y medio, una edad en la que la mayoría de los niños dicen al menos medio centenar de palabras, Donald sólo sabía seis, y se comunicaba con los sonidos de la chimpancé que había ido aprendiendo.

Al pensar que el niño estaba en pleno proceso de animalización, Kellogg detuvo el experimento. No sabemos qué hubiera pasado si el chimpancé hubiera acompañado al bebé desde su nacimiento, o si el proceso se hubiera alargado, lo cierto es que me parece impresionante la capacidad de imitación entre el pequeño y la cría.

Cuando un bebé crece junto a un perro o un gato, no se produce este “retraso” en el desarrollo porque son, somos, especies muy diferentes, y además no se crían igual. Pero si el bebé crece junto a un “hermanito peludo” que se parece tanto a nosotros es lógico que imite sus comportamientos.

Los “niños salvajes” no aprenden a hablar y a desarrollar conductas “humanas” porque carecen del entorno social entre sus semejantes, pero vemos cómo tan sólo la influencia de un animal puede animalizarnos en cierto modo, en una etapa tan sensible y tan receptiva del desarrollo del niño.

Los estudios de Winthrop N. Kellogg al criar a un chimpancé junto a su bebé quedaron reflejados en el libro “The ape and the child”. “The Mind of an Ape” de David Premack, recopila varios experimentos similares.

GUILLEM VILA CONDEMINAS

http://www.bebesymas.com/desarrollo/criando-a-un-chimpance-junto-a-su-bebe

05/12/2012 20:47 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Troben els inicis de vida més antics de la Terra

20121208214916-adn2.jpg

Científics nord-americans creuen haver trobat indicis d'oxigen i per tant de vida a la Terra, fa 3460000000 d'anys, gairebé 800 milions d'anys abans del que es pensava.
El director de la investigació, Hiroshi Ohmoto i el seu equip de la Universitat de Pennsilvània, van arribar a aquesta conclusió després de trobar diminuts cristalls de hematita, un mineral de ferro, en una formació de jaspi al nord-oest d'Austràlia.
En l'estudi, publicat a la revista Nature Geoscience, afirmen que això demostra l'existència d'una extensió d'aigua rica en oxigen en aquest lloc en la data indicada. I per tant, denota la presència de microorganismes capaços de produir oxigen mitjançant fotosíntesi uns 800 milions d'anys abans dels fòssils de microbis fotosintètics més antics coneguts fins la data.
Per confirmar més aquesta possibilitat, Ohmoto explica que l'hematita pot formar per l'acció dels raigs ultraviolats o de l'oxigen i els vidres trobats en Pilbara  es van desenvolupar a profunditats de més de 200 metres, on els raigs ultraviolats no arriben.

http://www.novaciencia.com/2009/03/17/hallan-los-indicios-de-vida-mas-antiguos-de-la-tierra/
http://www.publico.es/agencias/efe/209859/hallan-los-indicios-de-vida-mas-antiguos-de-la-tierra-en-australia

Carla Jaulent, Marx

08/12/2012 21:49 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Els mites de la ciència


"Els humans no fem servir més del 10% del nostre cervell"

Aquesta afirmació és errònia surt probablement dels mitjans de comunicació que moltes vegades exageren els resultats dels estudis per fer-los més "atractius" i "sorprenents" al públic.
Fent una ressonància magnètica podem observar quines parts del cervell estan actives, quan fem càlculs per exemple utilitzem més del 10% del cervell.
"Una moneda llançada des d’un edifici molt alt pot ferir una persona o arribar a provocar-li la mort"
En aquest cas ens trobem amb una clara ignoració de la física. Si deixem anar una moneda des d’un gratacels de tres-cents metres podríem matar una persona… si ens trobessim en un entorn amb absència d’aire. La fricció de l’aire permet a la moneda accelerar fins a certa velocitat i aquesta velocitat no és suficient com per ser letal per una persona.

"Si un aliment cau a terra i s’agafa abans de cinc segons no s’ha pogut contaminar"
No només es contamina abans de cinc segons sinó que l’aliment es contamina de microbis en el moment d’obrir-lo. De fet abans de desenvasar-lo i tot. La llet per exemple és un aliment esterilitzat però la fruita o la verdura contenen organismes microscòpics des que comencen a madurar a la planta d’on provinguin.

"La muralla Xinesa és l’única construcció humana visible des de l’espai"
En realitat no es veu perquè és massa estreta! En canvi les piràmides de Giza o les piràmides maies, si fòssim a l’estació espaial, fes un dia clar i ens hi fixessim bé sí que podriem arribar a veure-les perquè són més amples. El mateix podria passar amb autopistes, les illes artificials de Dubai o altres construccions modernes de gran envergadura.
Fonts:
http://www.microsiervos.com/archivo/ciencia/20-mitos-mas-populares-ciencia.html
http://blogs.20minutos.es/yaestaellistoquetodolosabe/7-mitos-de-la-medicina-que-incluso-algunos-medicos-han-llegado-a-creerse/
Jo mateix
Guillem Allepuz, Gaudí
10/12/2012 19:34 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris