Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2012.

Descobert nou forat negre a la Via làctia

20121014170304-23389.jpg

El telescopi espacial anomenat Swift dirigit per la NASA, va detectar fa cosa d’un mes la presencia d’un nou forat negre per a nosaltres.

Els forats negres són regions de l’espai finites que tenen una concentració de massa tant elevada que generen un camp gravitatori el qual absorbeix qualsevol partícula material de manera que, de tant gran que es el camp,  aquestes no poden escapar. Ni tant sols la llum.

De manera general els forats negres es formen quan una estrella es converteix en supernova, és a dir mor de manera que el seu nucli explota de manera tant brutal que no existeix cap força coneguda que pugui detenir la gran gravetat que té, apartir d’aquí es va creant un camp gravitatori tant alt que s’acaba convertint amb el que anomenem forat negre.

Es creu que a quasi totes les galàxies contenen, al seu centre, forats negres milions de cops més massius que els que coneixem.

 Els forats negres són cosos que emeten una gran quantitat de rajos X, és per això que els científics de la NASA el van poder descobrir, ja que van rebre una gran emissió d’una onada d’alta energia que estava sent produïda per una gran emissió de rajos X. Per aquesta raó  encara desconeixen moltes dades sobre aquest forat.

 Ha estat trobat al mig de la nostra galàxia i l’han  anomenat segons les seves coordenades Swift J1745-26 , tot i que els astrònoms no coneixen del tot la seva posició suposen que es deu trobar a uns 30.000 anys llum de la terra.  

Hi ha molt poca informació sobre Swift J1745-26 ja que està recentment descobert i falten un munt de dades per averiguar. 

 

 

Fonts: http://www.abc.es/20121008/ciencia/abci-descubren-nuevo-agujero-negro-201210081030.html

http://www.nasa.gov/vision/universe/starsgalaxies/black_hole_description.html

http://www.astromia.com/universo/agujerosnegros.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Swift_J1745-26

http://sobreagujerosnegros.blogspot.com.es/

Amàlia Prat

14/10/2012 17:04 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Red Bull Stratos

http://m.youtube.com/watch?v=7QFbC1jMres20121015002946-image.jpgFins on arriben els límits humans?
Un increible projecte de la famosa empresa Red Bull, anomenat Red Bull Stratos, començat fa més de sis anys, ha aconseguit avui dia 14/10/2012 els seus objectius, després d’haver hagut d’aplaçar el projecte una setmana a causa de complicacions meteorològiques. El gran projecte amb un pressupost aproximat d’uns 50milions d’euros consistia en realitzar el SALT A CAIGUDA LLIURE DES DE MÉS ALÇADA de la història, entre d’altres objectius. El gran protagonista d’aquest esdeveniment ha estat Felix Baumgartner, un autríac de 43 anys aficionat al paracaigudisme i a altres esports extrems, s’ha convertit avui en una icona de la aeronàutica espacial mundial. L’home que ostenta l’antic record és Joseph Kittinger, que l’any 1960 va realitzar un salt a caiguda lliure desde 31.333 metres d’alçada amb només 32 anys.
Felix Baumgartner ha estat enviat a la estratosfera a l’interior d’una petita càmera presuritzada, impulsada per un globus omplert bàsicament d’heli. El trajecte d’anada ha durat aproximadament 2hores i 30minuts, i anava des de el desert de Nou Mèxic al sud dels Estats Units, fins a la estratosfera. L’objectiu era arribar als 36.576 metres d’altura, però l’equip de Red Bull ha aconseguit arribar fins als 39.000 metres, des d’on s’ha produït el gran salt, en aquest moment ha batut el primer récord, el de pilotar un globus aerostàtic a més altura. Felix ha saltat en caiguda lliure des d’aquesta increible altura, i en menys d’un minut ha aconseguit trencar la barrera del so, per tant s’ha convertit en EL PRIMER HUMÀ EN TRENCAR LA BARRERA DEL SO SENSE AJUDA MECÀNICA. Ha caigut en caiguda lliure durant 4minuts i 17 segons arribant a una velocitat màxima de 1137km/h, convertint-se en l’home que viatja a més velocitat en caiguda lliure. La durada total del descens ha estat de 9minuts i 3segons, menys temps de l’esperat.
Deixant de banda els récords, aquest projecte tenia altres finalitats com per exemple l’estudi per a una futura millora dels equips presuritzats i de la indumentària aerospacial per a aviadors i astronautes; l’estudi de noves tècniques de vol humà; augmentar el camp de la ciència aerospacial; i la realització d’estudis de medicina com ara els efectes de l’acceleració fins arribar a la velocitat supersònica en els humans.
Avui, Felix Baumgartner, ha fet història.

Dani Perez Herms
15/10/2012 00:29 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials


Premi Nobel a la reprogramació de cèl·lules mare

El Premi Nobel de Fisiologia i Medicina del 2012 ha estat per a el britànic John B. Gurdon i el japonès Shinya Yamanaka per el descobriment de que les cèl·lules poden reprogramar-se i convertir-se en pluripotents, que vol dir que poden esdevenir qualsevol teixit de l’organisme.

Específicament,  John B. Gurdon  va ser el primer en reptar la creença de que una cèl·lula  esta irreversiblement predestinada a complir la seva funció.  Ell mateix deia que un genoma encara guarda la informació necessària per a produir qualsevol altre cèl·lula, i ho va demostrar amb un treball que va fer amb unes granotes l’any 1958. Gracies al seu descobriment,es va fer possible el naixement de la ovella Dolly.

Shinya Yamanaka, quaranta anys després, va ser qui va aconseguir reprogramar cèl·lules mare del teixit connectiu i convertir-les en  immadures, la qual cosa els hi donava la capacitat de convertir-se en qualsevol altre cèl·lula de un teixit del organisme, per exemple: donar origen a neurones o cèl · lules de l’estómac. Es preveu que en un futur serveixin per a regenerar òrgans.

Tot aquest descobriment permetrà als científics estudiar noves malalties i desenvolupar mètodes de diagnòstic i teràpia.

 Font:http://www.muyinteresante.es/premio-nobel-a-la-reprogramacion-de-celulas-madre

 Arnau Calonge

15/10/2012 19:17 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Conflictes cerebrals aparents entre fer càlculs matemàtics i recordar coses.

20121015203134-cervell.jpg

S'ha comprova en un estudi que certs grups de neurones a l'escorça mitjana posterior, s'activen intensament durant feines de memòria com intentar recordar què vam sopar ahir. Tot i això, la situació passa a l'inversa quan algú s'entesta a resoldre un problema matemàtic; aleshores aquells conjunts de neurones de l'escorça mitjana posterior passen a estar innactius gairebé per complet. De fet és com si es desconnectessin perquè no interferissin amb el càlcul.


L'equip del Dr. Josef Parvizi, director del Programa d'Electrofisiologia Cognitiva Intracraneal Humana, de la Universitat d'Stanford a California, ha trobat una manera de registrar de forma directa i detallada les senyals d'aquesta regió del cervell als éssers humans, increïblement difícil d'investigar. I, va ser practicant aquest mètode que Parvizi i el seu equip han descobert que certs conjunts de cèl·lules del cervell a l'escorça mitjana posterior estan més actius quan la persona està recordant detalls, els quals són reprimits activament quan la persona està realitzant càlculs matemàtics.

Se sap que l'escorça mitjana posterior està bastant activa en processos introspectius com el processament de records autobiogràficos o somiar despert, i secundàriament en el processament d'informació sensorial externa ("¿Està molt lluny aquell cotxe?").

L'equip de Parvizi, Brett Foster i Mohammed Dastjerdi, creu que l'escorça mitjana posterior no es el "centre de la autoconsciencia" del cervell, com molts científics creuen, sinó que està més dedicada a la construcció d'escenes narratives autobiográfiques, com passa quan recordem o imaginem.

 

noticiasdelaciencia.com/not/5338/aparente_conflicto_de_recursos_cerebrales_entre_recordar_cosas_y_hacer_calculos_matematicos/

 

Maria Vidal.

15/10/2012 20:31 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Un grup d'investigadors de la Universitat de Nova York descobreix greus consequències dels antibiòtics

20121016180743-1345654009-0.jpg

Un grup d'investigadors de la universitat de Nova York ha fet un nou descobriment que implicaria certs casos clínics com la obesitat.
Segons els resultats obtinguts l'administració d'antibiòtics a ratolins en edat prematura pot causar variacions en el propi metabolisme.

Desde fa més de 60 anys els granjers han administrat antibiòtics als animals per promoure el seu creixement. La primera intenció dels investigadors era investigar com es produia aquest creixement i si tenia conseqüències. La seva hipòtesi principal deia que aquests antibiòtics en baixes dòsis alteraven la composició i la funció de les bacteries en els seus intestins. Després de totes les investigacions van confirmar la hipòtesi.
En primer lloc, van administrar a una part dels ratolins en edat prematura baixes dòsis d'antibiòtics. Sis semanes després van observar que aquests ratolins havien augment entre un 10-15 % de la seva massa corporal a diferència de la resta. A més també havia augmentat lleugerament la seva la densitat òsea.
"Hem vist que al utilitzar antibiòtics i manipular la població bacteriana  s'altera com la metabolització de certs nutrients", explica Ilseung Cho, autor de l'estudi.

Van concluir explicant doncs, que l'ús d'antibiòtics provoca un canvi en el grup de bacteries i en la seva metabolització amb alguns aliments, desencadenant aquest augment de la massa corporal i de la densitat òsea en els ratolins més joves.
Els científics creuen que aquest descobriment pot  justificar un gran nombre de enfermetats metabòliques.
En un principi l'ús d'antibiòtics en els anys 20 afavoria la salut però les investigacions d' avui en dia demostren que provoquen greus conseqüències.
També cal destacar que segons fonts varies just en el moment que van aparèixer els antibiòcs també van començar a desenvolupar-se els primers casos d'obesitat.
 http://www.bioblogia.com/tag/holemedicina/

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2012/08/22/noticias/1345654009.html

Marta Juan

Etiquetas: , ,

16/10/2012 18:07 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La gran barrera de coral australiana perd la mitat dels seus corals

20121016202116-coral3.jpg

La barrera de coral australiana, es el major escull de coral del món. Té 2600 km de longitud i es pot distingir desde l’espai. Desgraciadament, en en últims anys, ha desaparegut la meitat d’aquesta barrera.

Les causes principals d’aquest fet és l’augment de la temperatura de l’aigua dels mars i oceans i les tormentes tropicals. Aquesta causa és la responsable de la pèrdua del 50% del coral aproximadament. L’augment de la temperatura provoca la perdua de color dels corals. 

Una altre causa és l’absorció de diòxid de carboni ja que augmenten els nivells d’àcid als oceans que provoca la calcificació dels corals, cosa que fa que no puguin creixer.

Un tipus d’estrella de mar (Acanthaster planci) també és clau en aquest fet ja que el seu aliment principal és el coral. Té tanta importancia que es la responsable del 42% del coral desaparegut. 

Si aquests problemes no es solucionen, al 2050 el coral deixaria de creixer i per tant al llarg del temps aquesta barrera desapareixeria. Això s’ha d’evitar ja que aquesta barrera es dels espais mes bonics del món i patrimoni de la humanitat de la unesco.

http://www.muyinteresante.es/la-gran-barrera-de-coral-australiana-pierde-la-mitad-de-sus-corales

http://www.publico.es/ciencias/187874/la-gran-barrera-de-coral-australiana-para-de-crecer-a-causa-del-calentamiento-del-mar

Marc Fernández Jofra

Etiquetas: , ,

16/10/2012 20:21 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Apple: el nou Ipad Mini?

20121016230538-minipadcollage.jpg

Apple ha anunciat pel proper 23 d’octubre, a Sant José (California) , la presentació d’un nou producte, que podria ser l’Ipad Mini.  

Després de molts mesos d’especulacions, finalment sembla que sortirà al mercat un nou producte Apple anomenat Ipad Mini de 7’85 polsades que competirà amb els “tablets” de Amazon (Kindle Fire HD) y Google (Nexus 7).

Però podria no ser l’única novetat de la companyia Apple perquè també hi ha possibilitats de comercialitzar un nou model de MacBook de 13 polsades, encara que no se sabrà si és del tot cert fins el pròxim 23 d’octubre. Si és així, la companyia Apple s’avançarà a Microsoft que vol presentar un nou sistema operatiu – Windows 8- i la tauleta Surface el 29 d’octubre del 2012.

D’aquesta manera, Apple intenta innovar per tal d’incrementar el seu mercat internacional d’educació i així, obtenir més beneficis deixant enrere les altres companyies tecnològiques.  

S’espera amb impaciència la confirmació de la noticia del nou Ipad Mini que es presentarà en societat el dia 23 d’octubre del 2012. La premsa ha rebut la invitació per aquesta presentació l’eslogan de la qual és “We’ ve got a little more to show you“ escrita sobre la part superior del logotip de la poma. 

Fonts : http://www.lavanguardia.com/tecnologia/20121016/54353118073/apple-anuncia-un-evento-el-23-de-octubre-el-ipad-mini.html

http://www.ipadizate.es/2012/10/16/keynote-ipad-mini-23-octubre/

 

Júlia Ayats

16/10/2012 23:11 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

L’Observatori Europeu Austral fa 50 anys

20121017171201-blog.jpg

El 5 d' octubre de 1962 un grup d’astrònoms van decidir establir una organització dedicada a l’investigació astronòmica del hemisferi sud. Això va donar lloc a una de les organitzacions astronòmiques més grans del món: l’Observatori Europeu Austral (ESO)

L’ESO treballa en tres ubicacions del desert d’Atacama les quals són característiques per la seva qualitat en l’observació dels cossos celestes: La Silla, Cerra Paranal i Chajnantor. El servei d’aquest observatori ofereix a la comunitat científica una publicació de dos articles diaris de cosa que el converteix en d’instal·lació astronòmica més productiva. Ara per ara està encetant dos grans projectes: el “Gran Conjunt Mil·limètric/Submil·limètric d’Atacama” (ALMA) que observarà l’univers fred i es preveu que això duri fins el 2013. I l’altre, el “Telescopi Europeu Òptic/Infraroig Extremadament Gran” (E-ELT) que es convertirà en el telescopi òptic més gran del món. Encara està en fase de desenvolupament i es creu que estarà operatiu a partir de la pròxima dècada.

El darrer 5 d’octubre de 2012 a causa del cinquantè aniversari de l’organització el Consell Superior d’Investigacions Científiques va cedir  la seva seu central  de Madrid per realitzar una jornada de portes obertes on s’hi van realitzar activitats com una connexió directa amb el microscopi del observatori del Paranal o xerrades sobre l’astrofísica actual.

Font: http://www.investigacionyciencia.es/noticias/el-observatorio-europeo-austral-cumple-50-aos-10518

Per saber més sobre l'ESO: http://www.eso.org/public/spain/

Àlex Espinal

17/10/2012 17:12 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Reparen amb èxit lesions medulars en ratolins.

Feu clic a sobre del vídeo per reproduir-lo

Des de fa dècades, els científics intenten trobar un mètode que regeneri les connexions nervioses que queden afectades quan es produeix una lesió medul·lar.

Un grup d’investigadors nord-americans ha aconseguit aquesta fita en ratolins, tot i que prefereixen seguir investigant abans d’aplicar-ho en humans.

La clau per aconseguir-ho rau en l’enzim PTEN que es troba apagat durant el procés de desenvolupament embrionari, permetent que les cèl·lules puguin créixer i dividir-se amb normalitat per crear l’organisme.

El neuròleg Zhigan He de l’hospital infantil de Boston i de la universitat de Harvard, va preguntar-se si apagant un altre cop l’enzim PTEN, en ratolins amb lesions medul·lars, es podria regenerar el suficient nombre de cèl·lules per curar la lesió. Mitjançant experiments al laboratori va arribar a la conclusió de que era certa. Els animals recuperaven certes funcions motores que havien perdut degut a la lesió.Font: http://www.elmundo.es/elmundosalud/2010/08/06/neurociencia/1281111716.htmlAndrés Fariña.
17/10/2012 20:37 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Premi Nobel de Física 2012

20121018202213-cmc.jpg

Nobel de física 2012

El premi Nobel de física de l’any 2012 ha estat pel científic francès Serge Haroche i el científic dels EEUU David Wineland per les seves investigacions en el camp de l’òptica quàntica. L’estudi ha obert un nou camp en l’experimentació de la física quàntica a l’observar les partícules quàntiques sense destruir-les.

Amb aquest descobriment han establert les bases de d’investigació fotònica. Aquesta aprofita les propietats de les partícules de llum per crear noves tecnologies i entendre millor les lleis físiques. Alguns exemples d’aquestes noves tecnologies són la possibilitat de crear ordinadors quàntics ultraràpids i de rellotges quàntics ultraprecisos.

David Wineland va construir el primer rellotge quàntic que és cent vegades més precís que els rellotges atòmics. Aquest nou rellotge és tant precís que si s’hagués posat en marxa quan es va produir el Big Bang avui dia només s’hauria desfasat cinc segons.

 

Carlos García

http://www.lavanguardia.com/vida/20121009/54352411802/nobel-de-fisica-2012-haroche-wineland.html

http://www.quo.es/ciencia/personajes/nobel_de_fisica_2012

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Nobel-de-Fisica-2012-para-el-control-de-las-particulas-en-el-mundo-cuantico

18/10/2012 20:22 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Suma't al rosa.

20121019192306-2-salud-cancerdemama10mitos-2.jpg

Es preveu que una de cada nou dones desenvoluparà un càncer de mama. Aquest tipus de tumor és el més freqüent entre les dones i s’estima que a Catalunta hi ha 4.220 casos, el 29% del total de tumors (segons el Departament de Salut). La delegada de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Catalunya, Ángela Sánchez, ha previngut a la ACN que hi ha aproximadament un 14,6% de dones, que solen ser immigrants o dones de clase mitja-baixa i amb pocs estudis i recursos que no es fan la mamografia recomenada cada dos anys. Aquest  percentatge implica una taxa important de no-detecció. 

 El pla director d’oncologia està orientat a detectar el cáncer estant a la fase inicial, és a dir, abans de que es presentin els símptomes, per a simplificar el seu tractament i curació.

Avui, es celebra el Dia Internacional Contra el Càncer de Mama, una celebració que serveix per a sensibilitzar al món sobre aquesta patologia i per homenatjar a les dones que lluiten per sobreviure amb aquesta malaltia, als metges i als investigadors.

 Ahir dijous, uns quants edificis emblemàtics com el Palau de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la torre Agbar, la Sagrada Família o la Pedrera van il·luminar-se de color rosa de manera simultània a les 20h amb motiu de celebrar el Dia Internacional del Càncer de Mama. Algunes associacions de casteller de Catalunya, com els Castellers de Poble Sec i la Colla Castellera Jove e Barcelona van aixecar castells formats per dones com un símbol de solidaritat a la plaça Sant Jaume.

 

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/una-cada-mujeres-mayores-anos-hacen-mamografias-2228821 

http://www.lavanguardia.com/vida/20121019/54352701175/una-nueve-mujeres-cancer-mama-vida.html

 http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/barcelona-suma-rosa-2229687

 

Brisa Alcón

19/10/2012 19:32 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

La eterna juventud en una estrella

20121020121523-image.jpgUn equipo de astrónomos ha captado una estrella del cúmulo globular Messier 4 en la que aparentemente reside «el secreto de la eterna juventud», informó hoy el Observatorio Austral Europeo (ESO) desde su sede central en la ciudad alemana de Garching, en el sur del país.

Los científicos analizaron una nueva imagen captada con la cámara de gran campo del telescopio MPG/ESO ubicado en el Observatorio La Silla, en el norte de Chile, que muestra un gran número de las decenas de miles de estrellas presentes en el cúmulo globular Messier 4, con el esplendor de la Vía Láctea de fondo.

Los astrónomos estudiaron por separado con diversos instrumentos del telescopio de largo alcance (VLT, por sus siglas en inglés) muchas de estas estrellas, para lo que separaron su luz en los colores que la componen, lo que les permitió medir las edades y composición química de las mismas.

La procedencia de este litio constituye un misterio, pues por regla general este elemento se degrada paulatinamente durante miles de millones de años, a lo largo de la vida de una estrella.

No obstante, la estrella analizada aparentemente guarda el secreto de la eterna juventud, pues ha sido capaz de preservar sus niveles de litio originales o bien ha encontrado una forma de aumentar sus propios niveles con litio de reciente generación.

Las estrellas que forman parte de los cúmulos globulares son muy antiguas, por lo que no se espera que posean una gran cantidad de elementos químicos pesados.

Descubrieron así que una de las estrellas posee inusuales y sorprendentes propiedades que permiten afirmar que en ella podría residir el secreto de la eterna juventud.

http://www.informador.com.mx/tecnologia/2012/402494/6/la-eterna-juventud-en-una-estrella.htm

http://www.abc.es/20120905/ciencia/abci-estrella-secreto-eterna-juventud-201209051215.html

Carolina López
20/10/2012 12:15 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El terratrèmol de Llorca va ser induït per l'acció humana

20121022200541-045f-1-.jpg
S’ha publicat un article a "Nature Geoscience" que afirma que el terratrèmol de Llorca va ser provocat per l’extracció d’aigua.
 
El terràtremol va tenir lloc el dia 11 de maig de l’any 2011 a Llorca, una ciutat de Múrcia i segons l’esala de Ritcher va tenirna intensitat de 5’1 graus. Va ocasionar 9 morts i 293 ferits, a part de tots els danys en edificis.
 
Un grup de científics ha descobert la causa del terratrèmol observant i estudiant les dades recollides per un satèl.lit, que és el que els hi ha permès recrear el moviment de la falla.
 
Han arribat a la conclusió que el fet que s’extregués aigua de manera progressiva per a consum humà va alterar l’escorça terrestre de la falla. Aquesta alteració va ser capaç de produir un trencament de la roca i originar un terratrèmol d’aquella intensitat.
 
S’ha arribat a aquesta conclusió al corroborar  que els canvis que es produïen des dels anys 60 causats per un descens de 250m del nivell d’aigua natural subterrània que tenien lloc durant les extraccions s’assemblaven a la pauta del moviment de la falla.
 
Per tant, l’equip de científics liderat per l’espanyol Pablo Gonzàlez de la universitat canadenca Western Ontario, conclou que els canvis en el terreny provocats per l’acció humana va "contribuir a causar el terratrèmol de Llorca i també va influir en l’abast de la ruptura de la falla", fet que va determinar la magnitud del sisme. "Concloem que les dades presentades i els resultats del model són consistents amb un procés de descàrrega d’aigua subterrània de l’escorça, cosa que proporciona una explicació plausible per a la pauta de moviment observada en la falla".

Júlia Anguera

22/10/2012 20:06 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Bacteris en el fons del mar funcionen com a cables elèctrics vius

Investigadors de la universitat Aarhus, han descobert uns bacteris que funcionen com a cables elèctrics vius. Segons han explicat els autors del treball, publicat en 'Nature', la troballa es va produir en mesurar els corrents elèctrics en el fons del mar. Els científics creien que tenien lloc a causa de diferents bacteris i a través d'un conjunt de cablejat extern. Però, el nou estudi ha determinat que el procés té lloc a l'interior dels bacteris.

Al microscopi, els científics van observar un tipus fins ara desconegut de bacteris multicel·lulars, sempre presents quan els investigadors mesuraven els corrents elèctrics. 

El bacteri és cent vegades més prim que un cabell i funciona com un cable elèctric, amb diversos fils aïllats, molt similar als cables elèctrics habituals.

"Aquests cables biològics aïllats semblen simples, però posseeixen una complexitat increïble a nanoescala", ha afirmat un altre dels científics, Jie Song

En els fons marins viuen desenes de milers de quilòmetres de bacteris-cable sota un sol metre quadrat. La capacitat per conduir el corrent elèctric aporta als bacteris-cable beneficis tan grans, que aconsegueixen gran part de l'energia dels processos de descomposició en el fons del mar. A diferència d'altres formes conegudes de vida, els bacteris-cable mantenen una combustió eficient en la part lliure d'oxigen del jaç marí; només es requereix que l'extrem d'un bacteri aconsegueixi l'oxigen que l'aigua de mar proporciona al jaç marí. No obstant això, petites pertorbacions poden ocasionar un "trencament de cable", fatal en els bacteris fràgils.

per tant  per una banda, aquesta troballa és irreal i fantàstica. D'altra banda, també és molt tangible. El futur dirà si aquest resultat meravellós de l'evolució biològica podrà ser utilitzat en nous tipus de productes electrònics.

Font d'informació: http://www.ecoticias.com/naturaleza/71841/Bacterias-fondo-mar-funcionan-cables-electricos-vivos

Ariadna Amores Colom

 

25/10/2012 20:00 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Nova troballa en l'experiment d'evolució més llarg generacionalment

20121026191634-img-10345.jpg

En el febrer de 1988 Richard Lenski va començar un experiment amb bactèries de la espècies Escheriachia coli (E. coli). Aquesta investigació porta més de 24 anys, i és l’experiment que dura més de la història a causa de les moltes generacions passades. Aquest experiment ens permet estudiar més de 56.000 generacions de evolució bacteriana.

 

Hi ha dotze poblacions de E. coli en una incubadora en el laboratori de Lenski, en el que produeix unes set generacions cada 24 hores. Cada dia els científics agafen diferents percentatges de cada població y ho passen a una font d’alimentació, un  flascó amb glucosa fresca, que les bactèries consumeixen àvidament i citrat, ja que una població bacteriana fa unes 30.000 gernacions van descobrir com menjar-se-la.

 

Com que els investigadors agafen mostres cada 500 gernacions i  les congelen, cada cop que apareix algun nou rastre els investigadors poden inspeccionar tot el que sigui necessari per poder endevinar quins són els passos entremitjos del procés que han utilitzat.

 

L’últim episodi de evolució consisteix en que els bacteris han obtingut la capacitat de nutrir-se amb el citrat, cosa que les poblacions anteriors no tenien aquesta capacitat. Aquestes noves bactèries evolucionades ara poden complementar la seva dieta de glucosa amb una mida de citrat. E. coli no pot consumir el citrat amb presencia d’oxigen ja que no posseeixen la proteïna correcta per absorbir molècules de citrat quan estan amb oxigen.

 

I, com va aparèixer aquesta mutació? Els resultats d’un nou estudi podrien ser la resposta definitiva. L’equip de Zachary Blount i el mateix Richard Lenski van analitza dotzenes de seqüències de genomes complets de bacteris que havien adquirit aquest nou tret. Es van emmagatzemar diferents mostres de diferents moments de la historia de llinatge.

 

Els autors de la investigació han dit que per arribar a adquirir aquesta característica es necessiten com a mínim tres mutacions, i a més aquestes mutacions s’han de fer en un ordre específic.

El que més crida la atenció, és que aquestes mutacions ja s’havien produït diverses vegada de manera independent a diferents poblacions. I amb això arribem a la conclusió de que, com a mínim en el món dels microbis, es poden desenvolupar diferents característiques complexes d’una manera rapida i repetitiva. Ja que, si ho recordem, han passat ja uns 24 anys des de l’inici de l’experiment i hi ha hagut una rapida successió de generacions en les poblacions de les bactèries molt important.

 

Font d’informació: http://noticiasdelaciencia.com/not/5475/nuevo_hallazgo_en_el_experimento_de_evolucion_mas_largo_generacionalmente/

 

Clàudia Aymerich

26/10/2012 19:16 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Leishmaniasis

http://health.discovery.com/videos/monsters-inside-me-leishmaniasis.html20121028101658-image.jpgEnfermetat infecciosa causada per un paràsit anomenat Leéis manía infantum, aquest és un paràsit unicel.lular que viu dins de les cèl.lules sanguineas, la seva font d’infecció són els animals, sobretot els gosos el virus es propaga de gos a gos mitjançant la picadura d’un mosquit anomenat Flebótomo. Els humans es poden contegiar si reben la picadura del mosquit que hagi picat anteriorment a un ésser infectat, de mares a fills o a través de transfusions de sang.
L’enfermetat apareix principalment en països d’Amèrica Llatina i a tots els països de la regió mediterranea.

Síntomes

Leishmaniasis cutànea:
És la més comuna, afecta a la pell i a les membranes mucoses, surten llagas a la pell en la zona de la picadura del mosquit que poden desenvolupar úlceres a la cara i a les extremitats. En els gosos caiguda de pel al voltant dels ulls i el nas i ferides en les cames sobretot a les àreas on està amb contacte amb el terra al sentar-se o estirar-se.
Poden sorgir dificultats per respirar i deglutir.

Leishmaniasis sistemàtica o viceral:
És la més greu, afecta al cos sencer i sorgeix de 2 a 8 mesos després de la picadura. El paràsit fereix el sistema immunitari, disminuin el nombre de cèl.lules que combaten la malaltia. Pèrdua de pes però no de la gana, febre, molèsties abdominals i pigmentació de la pell.

Si l’enfermetat no és tractada, en la majoria de casos pot ser mortal.

Tractament:

El tractament en humans consisteix en l’administració de fàrmacs per via intravenosa o bocal durant un periòde de temps estipulat, tenen que tractar-se abans de que el sistema immunitari estigui danyat. Amb el tractament adecuat el pronòstic de curació és alt.

En els gosos és una malaltia crònica, no té cura peró amb medicació diària és controlable.

Mosquit Flebótomo:

Són insectes de petit tamany, no zumbeixen i surten de nit. És abundant en les zones muntanyoses amb vegetació. A l’àrea mediterrania la temporada del mosquit va de maig fins a setembre i surten al pondres al sol fins a l’alba. Només les famelles s’alimenten de sang, els mascles salimenten de nectar de les plantes.

Paràsit Leéis manía infantum:

Pot ser que l’enfermetat no es mostri durant alguns anys, i fins i tot alguns gossos són resistents i mai mostraran els símptomes, però això és la causa d’una característica genètica.
El periode de incubació del paràsit pot variar de 3 a 18 mesos, viu en els macròfags que són una classe de leucòcits.
És un petit organisme de forma rodona que es multiplica dividinse per la meitat. Quan un mosquit pica a un gos infectat el paràsit passa al seu estòmac i allà es tornen allergats i en pocs dies a causa de la divisó del paràsit l’estòmac del mosquit està ple d’aquests. Quan el mosquit pica a un altre gos el paràsit passa a la pell d’aquest forman una petita lesió dèrmica, i a poc a poc el paràsit es va dispersant per tots els òrgans del cos.


Webs:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/001386.htm
http://www.sedice.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6456
http://www.dmedicina.com/enfermedades/infecciosas/leishmaniasis
Alba Segarra 1r Batx. B
28/10/2012 10:16 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Flamarada solar d’alta intensitat

20121028203518-flamarada-solar.jpg

(I) Video de la flamarada del 23 d’octubre de 2012 gravat per l’Observatori de Dinàmica Solar de la NASA (SDO).

(II) Imatge de la SDO.


Al llarg d’aquesta passada setmana el sol ha tingut una activitat solar significativa d’escala M; finalment a les 05.15h del dimarts 23 d’octubre l’Observatori del Clima Espacial ha observat una flamarada solar de magnitud X1.6 des de la Índia fins a Austràlia, provocant fortes disrupcions en la comunicació via ràdio.

L’escala de mesura de les flamarades solars té 5 categories: A, B, C, M i X; dins de cada categoria una escala de l’1 al 9 determina el nivell de potència, en que A1 seria la més baixa i X9 la més alta.

Aquesta flamarada és la tercera de major intensitat del que portem de 2012, per sota de la de X5.6 de març i la de X1.8 de gener i la sèptima flamarada de categoria X.

El Govern d’Estats Units havia anunciat, feia pocs dies, la manca de seguretat per les xarxes elèctriques del país, reconeixent que estan insuficientment protegides dels efectes geomagnètics extrems, com és el cas.

Al Congrés dels Diputats d’Espanya, el passat 24 de Setembre, també es va reconèixer la necessitat de protocol·litzar mesures de prevenció de la xarxa elèctrica europea i de protecció civil davant aquest tipus de fenòmens.

 

Fonts:

Diari La Vanguardia: http://www.lavanguardia.com/ciencia/20121024/54353838505/llamarada-solar-provoca-disrupciones-en-zona-planeta.html

NASA: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News102312-xflare.html

Informació sobre l’escala de mesura de les flamarades: http://es.wikipedia.org/wiki/Erupci%C3%B3n_solar

Link de video: http://www.youtube.com/watch?v=zEMN1dCG_3c

 

Núria Merino, Gaudí.

28/10/2012 20:35 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Els científics descobreixen eines del Neolític al Doñana

20121029164926-foto-2-hacha-pulimentada-644x362.jpg

Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques CSIC han descobert prop de 20 peces que daten del Neolític amb uns 5.500 anys d’antiguitat al voltant de la Vora de Doñana, espai situat dins de la Reserva Biològica al Parc Nacional.


Aquest descobriment, segons assenyalen en la nota de premsa oficial del CSIC, demostraria que a Doñana hi va haver activitat humana diversos segles abans del que es pensava. Els investigadors han trobat, entre les peces, una destral polida en gran estat de conservació, trossos de ceràmica i nusos de Solex.


És la primera vegada que es descriu en aquest espai natural la presència de restes neolítiques. Les peces demostren que l’activitat humana a Doñana és molt més antiga del que es pensava , destaca l’investigador del CSIC i director de l’Estació Biològica de Doñana Juan José Negre, que forma part del grup d’investigadors que ha realitzat la troballa, a la nota oficial.

No obstant això, aquest descobriment no vol dir que van trobar  vida en aquesta zona. Les peces no necessàriament van poder haver pertangut a individus assentats a Doñana, sinó que també podrien ser de membres d’assentaments a l’entorn de la Badia de Cadis, que es desplacessin a la zona per caçar, pescar i mariscar, segons l’investigador del CSIC.

 

Enric Pedra

 

Informació

http://www.abc.es/20121029/ciencia/abci-hallan-herramientas-neolitico-donana-201210291341.html

29/10/2012 16:57 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Detecten material radioactiu en un contenidor de transport

20121029175900-477332-un-fondo-de-contenedores-de-transporte.jpg

Avui, l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que ha detectat la presència de material radioactiu en un contenedor dels quals s’usen per a transportar que s’anava a enviar des del Port de Algecrias, que està a Càdiz, cap a Turquia.

Aquest contenedor ha estat avaluat pel personal de l’AEAT i després per l’Unitat Tècnica de Protecció Radiològica (UTPR) de Lainsa; i s’ha identificat que el radioisòtop que emetia aquestes radiacions era Cobalt 60. Al trobar aquest material radioactiu s’ha tornat el contenidor ben tancat a l’empresa la qual l’enviava.

Després, el CSN ha dut a terme una inspecció. Ha obert el contenidor, ha mesurat els bonys que contenia i ha localitzat un embalatge de cartró que tenia al seu interior safates de metall les quals les dosis de gamma que tenien eren elevades (50 micro-Sv/hora).

Un cop obtinguts aquests resultats, s’ha fet que l’empresa propietària d’aquestes safates tregui del mercat les vuit safates que té en stock* i que contacti amb els clients els quals han comprat les quatre safates que falten, les quals una ha estat venuda a Espanya. Això s'ha fet amb la finalitat de recuperar-les.

El CSN ha explicat que les safates han de ser tractades com a residus radioactius, el que implica que l'empresa propietària ha d’intentar retornar-les al seu país d’origen, el qual es la Índia. A més a més, ha demanat que l’empresa els hi dongui un càlcul sobre la dosi rebuda per les persones que hagin estat en contacte amb ells.

*Stock: productes existents que estan a la venda

 

Font:

- Web sobre notícies ecològiques

http://www.ecoticias.com/sin-seccion/71934/Detectan-material-radiactivo-contenedor-transporte-enviado-Algeciras-Turquia

 

 

 

Júlia Pedrol

29/10/2012 18:06 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Corroboren que la grip pot ser transmesa abans que apareguin els símptomes

 

En una investigació sobre la transmisió de la grip, fent experiments amb fures, els resultats van sugerir que el virus de la grip pot transmitir-se a d'altres persones abans que apareguin els símptomes, això significa que les persones infectades poden contagiar a la gent abans de que s'adonin de que ho estan i per això  és tan difícil controlar les epidèmies. Aquest fet ens pot servir molt per ajudar a les autoritats per la prevenció de l'epidèmia, encara així ha estat molt difícil confirmar l'autenticitat d'aquesta hipòtesi.

A partir d'un models matemàtics, es va poder comprovar que la transmició de la grip es dona deprés de que s'hagin trasmés els símptomes i una petita part es produeix abans.

Wendy Barclay i Kim Roberts són un equip de viròlegs que van realitzar un nou estudi a partir d'uns experiments amb animals, concretament amb fures, que són molt utilitzats per les investigacions de la grip, ja que són molt susceptibles a les ceps víriques i motren símptomes molt similars als humans.

La investigació van consistir en juntar fures que no estaven infectades amb fures amb grip, tenint em compte les diferents etàpes de la infecció. El primer símptoma es la febre, però la transmició de la infecció es va produir abans, encara que les fures infectades estiguessin apartades de les sanes. 

El resultat d'aquest experiment amb fures es molt important per la recerca de prevenció de malalties de la grip per tal de prevenir-les i demostrats els fets, s'arriba a la conclusió de que el contagi és molt difícil de controlar, encara que prenem mesures de prevenció, como ara les vacunes. És molt important  que el persona sanitari disposi d'aquesta mesura de prevenció ja que podria infectar als seus pacients sense saber que està contagiat.

Seguidament l'equip investigador va descubrir que les fures van contagiar la grip només un dia després d'haver-se infectat i que el primer símptoma que era la febre no es va manifesta al cap de 45 hores després, no van esternudar fins al cap de 2 dies. Per tan el resultat final concorda amb els estudis realitzats. El virus de la grip és molt fàcil de transmetre per l'aire durant la respiració normal.

Finalment després des 5 dies d'infecció, la transmició de molt més difícil i per tant un cop hagin desaparegut el símptomes les persones poder retornar a la seva vida diària sense contagiar els demés.

Font:

 http://noticiasdelaciencia.com/sec/ciencia/biologia

 

Lina Nassar

29/10/2012 18:49 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Las secuelas de una súper tormenta siguen brillando en Saturno

20121029195610-saturn.jpg

Gracias a su capacidad para detectar calor, la sonda internacional Cassini y dos telescopios en tierra han estudiado por primera vez las secuelas de la ‘Gran Tormenta de Primavera’ de Saturno. Un enorme vórtice oval, oculto en la luz visible, persiste tiempo después de que la tormenta haya amainado.
 
Este fenómeno se observó desde tierra con la ayuda del Telescopio VLT del Observatorio Europeo Austral (ESO), en Chile, y del Telescopio Infrarrojo de la NASA, ubicado en la cima del Mauna Kea en Hawái.

Las vívidas estructuras nubosas que causaron estragos a lo largo de una amplia franja de la atmósfera de Saturno captaron la atención de astrónomos profesionales y aficionados desde su aparición en diciembre de 2010 hasta bien entrado el año 2011.

Pero los científicos, basándose en los perfiles de temperatura, viento y composición de la atmósfera de Saturno, han descubierto que esas espectaculares formaciones nubosas eran sólo la punta del iceberg.

Una gran parte de la actividad asociada con la tormenta se desarrolló a escondidas de las cámaras ópticas, y sus secuelas todavía permanecen activas a día de hoy.  
 
“Es la primera vez que vemos algo así en cualquier planeta del Sistema Solar”, explica Leigh Fletcher, de la Universidad de Oxford, Reino Unido, y autor principal del artículo publicado en Icarus.

“Es un fenómeno extremadamente inusual, ya que sólo podemos ver el vórtice en las longitudes de onda del infrarrojo – no deja su huella en la cubierta nubosa del planeta”.

29/10/2012 19:56 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris