Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2013.

Una vacuna de la sida redueix en més d’ un 90% la quantitat de virus a la sang

20130105164813-sida3.jpg

La sida (síndrome de la immunodeficiència adquirida) és la manifestació de símptomes d’una o més malalties, l’aparició de les quals es deu a la debilitat del sistema immunològic de les persones infectades amb l’HIV.

El tractament d’aquesta malaltia, fins ara, ha consistit en la combinació de fàrmacs antiretrovirals  i amb altres tractaments; però tots aquests fàrmacs i tractaments són necessaris durant tota la vida, tenen un cost sanitari molt elevat i tenen efectes secundaris importants.  

Recentment, un grup d’investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat un nou tractament que consisteix en una vacuna personalitzada per a cada pacient i que, segons l’estudi realitzat, té un major efecte i en cap dels pacients de la mostra ha tingut efectes secundaris.

Aquests vacuna estimula el sistema immunitari dels propis pacients per a controlar la infecció. Aquesta vacuna està formada per virus i per cèl·lules immunitàries del propi pacient, els virus s’inactiven exposant-los a elevada temperatura 56º i les cèl·lules immunitàries es cultiven en gran quantitat al laboratori. Posteriorment es posen en contacte  les cèl·lules immunitàries i els virus inactivats per que siguin reconeguts per aquelles però sense capacitat de danyar-les. Aquest és el compost que forma la vacuna. S’injecten 3 dosis a cada pacient . Els resultats obtinguts i publicats en  la Science Translational Medicine constaten que en el 55% dels 24 pacients que han participat a l’assaig, s’ha reduït la presència del virus en un 90%, arribant al 99’9% en un dels pacients a les 24 setmanes posteriors a la vacunació.

 Aquells pacients en els que s’aconsegueixi controlar el virus  podran deixar el tractament amb antiretrovirals. L’investigador Felipe Garcia, primer autor de la  investigació,  afirma que amb aquest tractament es pot aconseguir el que els metges anomenen  “Curació Funcional”, que vol dir que el pacient continua tenint el virus però no emmalaltirà ni el podrà transmetre.

 Aquesta, és una vacuna terapèutica, el que significa que és una vacuna per a tractar persones amb la infecció del HIV però no per a prevenir la malaltia.

Els resultats són molt esperançadors pel tractament futur d’aquesta malaltia i que tantes morts ha ocasionat des del seu esclat en epidèmia  als anys 70 i 80.

 

 Fonts:

http://www.lavanguardia.com/salud/20130102/54358532872/una-vacuna-del-sida-reduce-en-mas-de-un-90-la-cantidad-de-virus-en-la-sangre.html

http://www.flsida.org/informacio-basica

 

Núria Merino, Gaudí.

05/01/2013 16:48 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Es descobreix un nou tipus de cèl.lula cerebral

20130121202110-cmc.jpg

Uns científics han descobert un seguit de cèl·lules cerebrals, fins ara desconegudes, que regulen les funcions cardiovasculars com per exemple el ritme cardíac i la pressió arterial. Aquest grup de científics esperen que aquest descobriment sigui útil en un futur pel tractament de malalties cardiovasculars.

Aquestes cèl·lules  - descobertes a l’Institut de Karolinska a Suècia- van ser identificades en ratolins.

Les cèl·lules es desenvolupen en el cervell amb l’ajuda de l’hormona tiroidea. Els pacients en els quals està alterat el funcionament de la glàndula tiroides, i que per tan produeixen moltes o poques hormones tiroides, tenen el risc de desenvolupar problemes amb aquestes cèl·lules cerebrals. Això afecta al funcionament del cor i poden arribar a provocar greus malalties cardiovasculars.

És molt probable que els pacients que pateixen hipertiroïdisme ( producció alta de l’hormona tiroidea) o hipotiroïdisme (producció baixa de l’hormona tiroidea) i no rebin cap tipus de tractament especial, tinguin problemes cardíacs. Abans del descobriment, els científics es pensaven que era únicament perquè l’hormona afecta directament al cor. Ara, però, saben que aquesta hormona afecta indirectament al cor a través de les “noves” neurones.

Aquest descobriment fa que hi hagi una nova manera de lluitar contra aquestes malalties cardiovasculars. Si els científics aprenen a controlar aquestes neurones, serà possible tractar - a través del cervell- certes patologies com per exemple la hipertensió. No obstant, aquesta possibilitat encara està lluny en el futur tal i com reconeixes el científic Mittag “ Una conclusión más inmediata es que es de suma importancia identificar y tratar a las mujeres embarazadas que padecen de hipotiroidismo, ya que su bajo nivel de hormona tiroidea puede afectar a la producción de estas neuronas en el feto, y esto a la larga puede causar trastornos cardiovasculares en los hijos".

 

Júlia Ayats, Marx

Links: http://noticiasdelaciencia.com/not/6144/descubren_un_nuevo_tipo_de_celula_cerebral/

http://actualidad.rt.com/ciencias/view/82091-neuronas-cerebrales-pueden-regular-funcion-cardiaca

21/01/2013 20:23 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia


Dos arbres solars administraran energia a mòbils i portàtils d'estudiants, personal i visitants de l’UJI

20130122192436-image.jpgEl projecte Treelec ha instal·lat en l'Àgora del Campus del Riu Sec de la Universitat Jaume I el segon dels arbres solars que proveiran energia cent per cent renovable a estudiants, personal i visitants del Campus. Amb la instal·lació d'aquest segon arbre, el primer es va col·locar dimarts passat en la urbanització del Parc Científic i Tecnològic de l’UJI, Espaitec, es dóna per finalitzat el projecte Treelec, executat íntegrament com a projecte final de carrera de dos estudiants de Disseny Industrial: Alba Escrig i Fernando Tomás.

El projecte es basa en dues estructures de quatre metres d'altura en forma d'arbre a les quals, a través de la integració de diversos components elèctrics, se'ls ha dotat d'autosuficiència energètica, funcionant com a fanal a la nit i mobiliari urbà distribuïdor d'energia durant el dia. Fernando Tomás ha explicat que “hem realitzat aquest disseny pensant en la comunitat universitària, altament tecnològica i fortament implicada amb el medi ambient, de manera que en cada arbre pugues asseure't i treballar amb el teu ordinador portàtil al mateix temps que carregues el telèfon mòbil, tot açò amb energia 100% renovable”.

A nivell tècnic, els arbres consten de tres plaques i dues bateries que permeten una autonomia de càrrega de 6 hores i una il·luminació a la nit de 4 hores. Les característiques tècniques de càrrega o il·luminació dels arbres poden ser modificades en funció de les necessitats específiques requerides segons ús i ubicació.

Treelec és un dels 16 projectes engegats dins del eLivingLab, iniciativa promoguda conjuntament per l’UJI i Espaitec i finançada per l'anterior Ministeri de Ciència i Innovació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquest projecte, pioner a nivell nacional, té com a objectiu ser un espai orientat a activar, impulsar i estendre la capacitat creativa i innovadora en tecnologia d'emprenedors, empreses, ciutadans i ciutadanes de la societat castellonenca.

Si bé en aquesta fase del eLivingLab els arbres de Treelec han sigut instal·lats en el recinte de l’UJI, la idea és que el projecte isca gradualment del Campus de Riu Sec cap als espais de Castelló i la seua província, creant un campus intel·ligent pilot que puga donar lloc a una ciutat intel·ligent i una província intel·ligent. “De fet, els arbres estan pensats per a poder instal·lar-se en places, parcs o avingudes”, afirma Alba Escrig.

El projecte Treelec naix gràcies a la col·laboració de diferents agents de la comunitat universitària castellonenca. D'una banda, els estudiants de Disseny Industrial Alba Escrig i Fernando Tomás, que sota la tutela de la professora Sari Vidal han dissenyat i executat el projecte. Per una altra, el personal de Espaitec, amb Juan Antonio Bertolín com a responsable, promotor de la iniciativa i coordinador de tots els projectes i agents implicats. Finalment, el personal de la Universitat Jaume I, des del Grup d'Enginyeria del Disseny fins a l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes, passant per Gestió Econòmica i altres departaments de la universitat.

http://www.uji.es/CA/noticies/detall&id_a=30586805

http://blogs.uji.es/cienciatv/ca/2012/11/16/arbres-solars-al-campus-universitari/

Carolina López, MARX

22/01/2013 19:24 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

S'elaboren noves llaminadures que no provoquen càries

20130127130351-image.jpgInvestigadores de la Universitat politècnica de Valencia han desenvolupat una nova formulació per eleborar llaminadures que no provoquen càries. Aquestes llaminadures presentarien una forma semblant a l'espuma dels coneguts núvols de sucre.
Aquestes llaminadures s'han aconseguit substituint els sucres que s'utilitzen normalment, per dos productes naturals: un sucre anomenat isomaltulosa i una fibra soluble anomenada oligofructosa.
La formula a més permet obtenir un producte que estimula i afavoreix a la flora intestinal. A més, el producte destaca pels baixos nivells glicèmics i insulinèmics és a dir que no provoquen pujades de glucosa a la sang.
L'objectiu de les investigacions que es van dur a terme era elaborar llaminadures que no tinguessin els inconvenients habitauals però sense perdre el seu gust usual.
A més, també volien si era possible que les llaminadures aportessin algun benefici adiccional com l'aconseguit amb la fibra.
Per elaborar les investigacions, van començar amb una formula base de 36% aigua, 60% sucres ( un 60% del qual era xarop de Glucosa), 40% de sacarosa i un 4% de gelatina.
La clau de la investigació va ser substituir el total dels sucres pels productes naturals.

MARTA JUANhttp://www.abc.es/local-comunidad-valenciana/20130121/abci-golosinas-saludables-201301211200.html

http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20130121/54362151364/investigadoras-de-la-upv-desarrollan-una-formulacion-para-preparar-golosinas-saludables-que-no.html
27/01/2013 13:03 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

L'Univers de Stephen Hawking

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/7L7VTdzuY7Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquest és un programa que s’emet a la cadena Discovery Channel on Stephen Hawking, una de les ments més privilegiades de l’actualitat, ens explica la seva investigació com a cosmòleg. Des d’una explicació molt profunditzada del Big Bang, passant per la possibilitat de trobar vida extraterrestre, fins a un hipotètic final de l’Univers, Hawking no només explica les coses com a fets objectius, sinó que exposa una sèrie d’arguments i proves per justificar el que diu, i posa uns exemples molt ben pensats per tal de que tothom pugui entendre coses tan il·lògiques com la creació espontània.

En el capítol de dissabte passat, Hawking va explicar perquè ell creu que Déu no va crear res del que existeix, doncs tot té la seva causa en el Big Bang. Pels que pensen que el Big Bang és el moment de la creació de Déu o d’un Dissenyador, Hawking ha demostrat que abans del Big Bang no existia el temps, per tant ningú va tenir temps de crear res. A part d’una explicació interessantíssima d’aquest resum, Hawking ens explica què és l’antimatèria, com és que pot no existir el temps, i quins són els tres ingredients bàsics per crear un Univers.

Per qui estigui interessat, la pròxima emissió serà aquest dijous 31 de gener a les 22:30, amb el capítol "Dentro del Universo" 

Marc Montañà

27/01/2013 17:06 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El genoma de l'avet gairebé no ha canviat en els últims milions d'anys

20130128170548-img-11569.jpg

Una anàlisi genètica ha revelat que el genoma de coníferes com l'avet, el pi i la picea ha permanescut gairebé inalterat durant més de 100 milions d'anys. Aquesta notable estabilitat genòmica explica la semblança entre les coníferes actuals i els fòssils de les que vivien en temps dels dinosaures.

L'equip d'investigadors del Servei Forestal Canadenc i la Universitat Laval també a Canadà, van arribar a aquesta conclusió després d'analitzar genomes de coníferes i comparar-los amb els de plantes amb flors. Tots dos grups de plantes es bifurcaren evolutivament a partir d'un ancestre comú fa uns 300 milions d'anys.


Jean Bousquet, Nathalie Pavy, Betty Pelgas, Jérome Laroche, Philippe Rigault, i Nathalie Isabel compararen la macroestructura genòmica en 157 families de gens presents tant en coníferes com en plantes amb flors. Els investigadors observaren que els genomes de las coníferes han permanescut particularment estables durant al menys 100 milions d'anys, mentre que els de les plantes amb flors han sofert grans canvis en el mateix període. Això no vol dir que no hi hagi hagut modificacions a petita escala, com per exemple mutacions genèticas, tal como matissa Bousquet. Tot i això, la macroestructura en els genomes de les coníferes ha permanescut notablement estable al llarg del temps.

http://vidassecretas333.blogspot.com.es/2013/01/senales-de-los-tiempos-el-genoma-del.html

http://ciber-genetica.blogspot.com.es/2012/12/el-viejo-genoma-del-arbol-de-navidad.html

http://noticiasdelaciencia.com/not/6160/el_genoma_del_abeto_casi_no_ha_cambiado_en_los_ultimos_cien_millones_de_anos/

                                                                                                                                                        Maria Vidal
                                                                                                                                                        1r A - Marx


28/01/2013 17:05 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Síndrome coronari agut: de l'angina de pit a l'infart miocardi

20130128175821-trombosis.jpg

El síndorme coronari agut pot produir des d’angines inestables fins l’infart miocardi, que pot arribar a causar la mort. Aquesta informació ha estat rebel·lada pel metge Carlos Macaya, director del deparament de Cardiolodia de l’Hospital Universitari San Carlos de Madrid. 

Angina de pit i infart miocardi

L’angina de pit produeix un mal important que es va irrintant el coll, l’esquena, els braços i por arribar fins i tot a irritar els canells. No obstant, al cap d’uns minuts el mal desapareix. Aquestes irritacions desapareixen de forma espontànea, gràcies a unes pastilles que s’apliquen sota la llengua que tenen la finalitat de dilatar l’artèria o gràcies a la finalització d’un esforç físic. 

En el cas de que es tracti d’un infart el mal no desapareix, es troba present durant uns 10-15 minuts. No només es té el fort dolor sinó que a més a més es pateixen nausees, suors, palidesa i malestar general. Aquests símptomes són deguts a que s’esta duent a terme la mort del múscul del cor. Aquestes reaccions es presenten uns dies o hores abans però de forma intermitent com a avís. Sempre que algú vegi que el seu cos pateix unes reaccions d’aquest tipus ha d’anar al metge per a tractar-se i evitar l’infart.

Causes del síndorme coronari agut

La causa és deguda al bloqueig de l’artèria per una placa arterioescleròtica formada per greix i components de la fibrosis, que ve a ser una mena de cicatriu en l’artèria. En un moment es produeix un trombo pel qual una placa de sang es coagula arribant a taponar l’artèria. Aixo provoca el bloqueig del pas de la sang i que es produeixi una angina o un infart. Pot estar causat per l’edat, el tabac, la tensió alta, el colesterol, l’alt nivel de sucre a la sang o el sobrepes.

Electrocardiogrames

Quan hi ha la sospita de que es té un síndorme coronari agut s’ha de dur a terme un electrocardiograma quan el dolor està present per a saber amb total certeza si es té.

Avenços en els antiagregants

S’ha produït un gran avenç, ara es pot parar la formació de coàguls. Hi han medicaments més forts que l’aspirina, són uns medicaments que es prenen els pacients els quals se’ls hi ha detectat l’enfermetat coronaria.­­­­­­­­­­­­­­­­

Actuar amb rapidesa pot salvar una vida

Des que apareixen els símptomes fins que ha hi l’infarts passen poques hores. Unes 6 hores després de l’inici del mal, el múscul del cor està quasi bé mort, per tant és molt important actuar de forma inmediata.  Quan es diagnostica el mal s’ha d’anar rapidament a l’hospital per a que li obrin l’artèria coronaria. S’haurà de dissoldre el trombo el més ràpid possible per a que passi la sang, s’interrompi l’infart i morin el menor nombre de cèl·lules possible. Amb quanta més rapidesa es faci, més vides es salvaran. 

 

http://www.lavanguardia.com/salud/cardiologia/20120122/54353511885/salud-medicina-cardiologia.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Angina_de_pecho

http://es.wikipedia.org/wiki/Infarto_agudo_de_miocardio

 

 

Júlia Pedrol, Marx

28/01/2013 17:58 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Metformina, el antidiabètic que planta cara al càncer

20130129195214-image.jpgLa recerca d’un fàrmac contra el càncer pot trigar entre uns 10-17 anys i el cost que això comporta pot superar als 800 milions d’euros. Ja que aquest procès és molt lent i costos fan servir un mètode més ràpid que consisteix en buscar fàrmacs d’altres malalties i buscar-hi facultats contra el càncer. Aquest és el cas de la metformina, un del antidiabèticos més utilitzats.

Espanya està engegant un estudi internacional sobre la utilització de la metformina (combinada amb quimioterapia i trastuzumab) amb pacients que pateixen càncer de mama. Però aquest no és l’únic tumor on podria tenir algun efecte, un estudi publicat a la revista "Càncer" diu que és eficaç en el tractament contra el càncer d’ovari i pordria arribar a prolongar la vida de les dones que pateixin aquesta malaltia.

Els investigadors d’aquest estudi defensen que s’ha de trobar nous tractaments per aquest tumor ja que el 75% dels casos es diagnostica quan es troba molt avançat. Asseguran que el resultat del seu ensaig obriran les portes a noves investigacions.

Aquest asaig van comparar 61 dones amb el tractament de metformina tot i no ser diabètiques amb 178 dones mes sota el tractament estàndar contra el càncer d’ovaris.

Les 61 dones sota el tractament innovador el 67% vivia passats 5 anys encanvi només un 47% de les que van seguir en tractament habitual van sobreviure al cap de 5 anys. Van fer un estudi desprès de descartar les influències de factors com la mida del tumor van veure que l’esperança de vida era quasi quatre vegades superior amb el tractament basat amb la metformina.

Tot i que són dels primers estudis realitzats sobre aquest fàrmac i que s’ha de treballar molt més per poder assegurar la seva capacitat antitumoral afirmen que aquestes dades són suficients com per considerar aquest antidiabètic com un bon candidat per propers assaigs.


http://www.elmundo.es/elmundosalud/2012/12/07/oncologia/1354864299.html

Joana orús
29/01/2013 19:53 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un nou sistema a l'Univers

Unes observacions realitzades per l’Agència Especial Europea (ESA) han descobert que "TW Hydrae" està rodejada per un disc de material suficient com per crear nous planetes, fins i tot, més dels que té el Sistema Solar.

L’estrella està situada a 176 anys llum i té 10 milions d’anys. Es creu que té suficient material com per crear 50 planetes del tamany de Júpiter, tot i que, amb l’edat que té l’estrella, hauria d’haver netejat la seva òrbita.

Els científics han pogut analitzar la llum que ve de l’estrella, mirant el seu espectre han pogut saber quins gasos la composen. Han pogut mesurar les quantitats d’aquests gasos, que hi ha en el núvol i han pogut calcular el pes del disc amb una gran precisió.

Amb la nova informació, que han aconseguit, poden saber els possibles escenaris dels possibles nous planetes, més grans i nombrosos que els dels Sistema Solar, amb una gran exactitud.

Observant com es formen els nous sistemes podem intentar entendre millor com es va poder formar el nostre Sistema Solar.

Carlos García

31/01/2013 21:46 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris