Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2013.

La braquiteràpia aconsegueix curar el càncer de pròstata

20130301180829-braquiterapia-aplicada-al-canc-54365548642-51351706917-600-226.jpg

L’institut mèdic Imor de Onco radioteràpia de Barcelona és un centre de referència en quan als tractaments radioterapèutics contra el càncer. A més, aquest institut és el que més experiència amb la braquiteràpia aplicada al càncer de pròstata.

La branquiteràpia de pròstata és un tractament que consisteix en introduir un alt nivell d’ones radioactives a la pròstata sense afectar a la resta dels òrgans.

El perfil del pacient, sol ser un home d’una edat entre 50 i 88 anys, a qui se li ha detectat un tumor en la zona de la pròstata. Algunes de les avantatges d’aquest tipus de tractament és que no genera efectes secundàris, com la incontinència i la impotència.

Els resultats que ha experimentat l’IMOR (Institut Mèdic de Onco Radioterapia) des de l’any 1999 són favorables amb uns 1400 pacients curats completament de la malatia. 

Aquesta tipologia de tractament no presenta els habituals riscs de la cirugia i és un tractament de curta durada sense efectes secundàris i altament tolerat.

Els pacients que es sotmeten a aquest tractament veuen augmentat el seu nivell de qualitat de vida respecte el que tenien abans de sotmetres al tractament segons uns estudis realitzats internacionalment.

L’ IMOR ha estat galardonat amb el premi American Brachytherapy Society (ABS)
per la seva contribució en el tractament del càncer de pròstata i per els bons resultats dels pacients.

http://www.lavanguardia.com/salud/cancer/20130211/54365273216/salud-medicina-cancer.html

http://imor.org/cast/frame11.htm 

                                                                     Marta Juan

01/03/2013 18:08 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

LA INSULINA ÉS NECESSÀRIA PER APRENDRE I MEMORITZAR

20130301183333-image.jpg

A més de regular els nivells de sucre en la sang, la insulina juga un paper crític a l’hora de modular l’activitat de les neurones implicades en l’aprenentatge i la memòria, segons revela un nou treball publicat en la revista Neuron. “La gent sol pensar que els trastorns en la regulació d’insulina únicament poden causar diabetis, però molts defectes cognitius i del comportament, com la depressió o la demència, també estan associats amb síndromes metabòlics”, aclareix Yun Zhang, biòloga de la Universitat d’Harvard i responsable de l’estudi.

Per estudiar aquest vincle, Zhang i els seus col·legues van dirigir la seva atenció al cuc transparent Caenorhabditis elegans. Usant tècniques de ingenieria genètiques van eliminar la seva capacitat de crear compostos similars a la insulina. Els cucs “mutants” així obtinguts van ser després sotmesos a proves per veure si eren capaç d’aprendre a evitar menjar-se un bacteri que els infecta. I els científics van descobrir que aquests que, a diferència dels cucs no modificats, no solament no podien sintetitzar insulina sinó que a més havien perdut la capacitat d’aprendre. Curiosament, no es devia solament a l’absència d’aquesta hormona sinó a una complexa de xarxa de molècules i pèptids similars a la insulina que “actuen junts i coordinen els seus senyals per regular l’aprenentatge i la memòria, de manera que si es canvia la manera en què interactuem també es modifica la forma en què aprenem”, puntualitza Zhang. Entendre aquestes rutes moleculars i aquests circuits neuronals podrien ajudar en el futur a tractar trastorns cognitius, inclosa la demència.

http://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/la-insulina-es-necesaria-para-aprender-y-memorizar

DANI PÉREZ HERMS
01/03/2013 18:34 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Desactiven la sensació del fred en ratolins

20130301194813-image.jpgUn equip de científics de la Universitat de Southern California (EE UU) ha aconseguit desactivar selectivament la capacitat en ratolins de sentir el fred, i han mantingut la capacitat de percebre el calor i el tacte.
En alguns treballs posteriors es va observar que una proteïna anomenada TRPM8 ( un canal iònic present en les cèl.les nervioses) que era la responsable de la sensació de fred, aquesta proteïna s'activa amb les baixes temperatures i amb aqents químics refrescants com el mentol, i genera una resposta.
En aquest nou estudi els investigadors van aconseguir aïllar i desactivar les neurones en las que s'expresa la proteïna TRPM8 que va fer que poguesin estudiar l'acció específica d'aquelles cèl.lules.
Van utilitzar un grup de ratolins normals i un altre grup amb les neurones TRPM8 desactivades i els van posar en superfícies amb diferents temperatures entre 0 ºC y 50 ºC, per la que podien desplaçar-se lliurement.
Van observar que els ratolins del grup control tendía a mantenir-se en les zones de temperatura templada, evitan les zones més calentes i les més fredes, mentre que l'altre grup només evitava les regions més calentes. Per tant es va arribar a la conclusió que sense aquestes cèl.lules nervioses no podien sentir el fred però si la calor.
Els investigadors també van fer un altre classe de prova per evaluar la coordinació dels moviments i les respostes al tacte i no van observar cap diferència entre els dos grups.
Aquest descobriment podria tenir aplicacions indirectes en el tractament del dolor si fos possible trobar la manera de desactivar fe forma específica les neurones implicades en els processos dolorosos sin alterar la resta de sensacions.
L'objectiu que els guia ara és preparar medicaments que vagin dirigits directament al dolor sense deixar-lo insensible al tacte, ja que tots els fàrmacs actuals o només redueixen la inflamació o innibeixen totalment la sensació del tacte.
Alba Segarra

01/03/2013 19:48 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Els videojocs d'acció ajuden a millorar les habilitats de lectura en nens dislèxics

 

niña riéndose

Una nova investigació liderada per experts de la Universitat de Pàdua (Itàlia), mostra com 12 hores de videojocs d’acció en les què el jugador ha d’utilitzar la seva velocitat, destresa i temps de reacció optimitzen les habilitats de lectura. I tot, sense cap tipus de formació ortogràfica o fonològica.

Els investigadors sostenen que aquesta millora és més efectiva que el que normalment s’aconsegueix amb un any de tractaments tradicionals, com exercicis de lectura espontània, que solen ser més avorrits per als nens.

Els videojocs d’acció milloren molts aspectes de l’atenció visual. Els nens dislèxics aprenen a orientar i centrar la seva atenció per extreure la informació rellevant d’una paraula escrita amb major rapidesa.

Els investigadors van posar a prova la lectura i les habilitats d’atenció de dos grups de nens amb dislèxia abans i després de jugar als videojocs. Un grup jugava a videojocs d’acció i l’altre a un altre tipus durant nou sessions de 80 minuts per dia. Es van trobar que només el grup que jugava als jocs d’acció millorava les seves habilitats atencionals i la velocitat de lectura.

Aquest estudi obre el camí per a nous programes de tractament que poden reduir els símptomes de la dislèxia i fins i tot prevenir-la quan s’aplica a nens en risc de dislèxia abans d’aprendre a llegir.

http://www.agenciasinc.es/

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Los-videojuegos-de-accion-ayudan-a-mejorar-las-habilidades-de-lectura-en-ninos-dislexicos

Alex Beardo

01/03/2013 19:54 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Raigs X per netejart l'aire sense perill

20130301214913-ionizacion.jpg

Un equip d'investigadors nord-americans ha creat un dispositiu que utilitza raigs X per netejar l'aire de virus, bacteris i altres partícules tòxiques o perilloses per a la salut. El grup de científics, que ha presentat aquesta novetat a la revista Applied and Environmental Microbiology, sosté que el seu invent, anomenat ESP SXC, pot millorar la qualitat de vida de pacients amb malalties respiratòries i al · lèrgies i incrementar la seguretat en els quiròfans. I també que seria útil fins i tot en el cas que es produís un atac bioterrorista.
Els precipitadors electrostàtics (ESP) ja funcionen per eliminar aquest tipus d'agents nocius mitjançant la seva ionització. No obstant això, els experts admeten que la seva validesa es redueix quan els elements que han atrapar són ultrafins.
Els anomenats filtres HEPA (High Efficiency Particulate Air) també s'utilitzen amb freqüència, encara que si no es netegen amb la regularitat adequada deixen de tenir l'efecte desitjat. Per superar aquests inconvenients, Eric M. Kettleson, Jill M. Schriewer, R. Mark L. Buller i Pratim Biswas han afegit un sistema de raigs X tous a un emissor ESP, amb el qual han aconseguit protegir en les seves proves de laboratori a ratolins immunodeficients sotmesos a una àmplia gamma de patògens.
El següent pas, segons assenyalen aquests professors de les universitats de Washington, Cincinnati i Saint Louis, consistiria en portar el CAT SXC a cases i edificis públics sense que es disparin els costos i sense que la seva posada en marxa sigui excessivament complicada.
De moment, els autors han demostrat que el seu equip és fins a nou vegades més eficient que els actuals. Les malalties respiratòries són el principal motiu de consulta mèdica en els centres d'atenció primària espanyols i representen la tercera causa de mort al país, d'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

http://www.lavanguardia.com/vida

 

Pau Poll

01/03/2013 21:49 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

L'evolució cerebral s'amaga darrere de l'origen de la malaltia d'Alzheimer

20130302160814-buscaran-farmacos-para-el-alzheimer-20120223011746-92b64be865c0e916af4196e98096ce17.jpg

Un nou estudi, liderat per Emiliano Bruner, del Centre Nacional de Recerca sobre l'Evolució Humana (CENIEH), i Heidi Jacobs, neuropsicóloga de l'Institut alemany de Neurociència i Medicina de Jülich, proposa un marc evolutiu a l'origen de la malaltia d'Alzheimer.

El treball, publicat en la revista Journal of Alzheimer’s Disease, suggereix que la sensibilitat al procés neurodegeneratiu seria el preu que hem de pagar els Homo sapiens per tenir les capacitats cognitives peculiars de la nostra espècie.

D'acord amb la hipòtesi formulada en aquest article, aquesta sensibilitat al procés neurodegeneratiu de l'alzheimer és la conseqüència secundària de l'especialització i de la complexitat metabòlica de les nostres àrees parietals.

Aquesta sensibilitat és la conseqüència secundària de l'especialització i la complexitat metabòlica de les nostres àrees parietals
“De fet, en les primera fases d'aquesta malaltia s'observa un dèficit metabòlic, és a dir en la gestió de l'energia, d'aquestes mateixa àrees que caracteritzen l'origen de la nostra espècie”, explica Bruner.

Se suposa que l'evolució de les àrees parietals es relaciona amb les capacitats cognitives. En aquest sentit, el registre fòssil i paleoneurológic mostra que la nostra espècie es caracteritza en geometria cerebral per una marcada reorganització d'aquestes àrees i potser del seu sistema vascular.

Aquests processos de creixement i desenvolupament que porten a aquests canvis cerebrals estan absents en els simis antropomórfs, així com en homínids amb gran volum cerebral com els neandertals. A més, en els teixits neurals, en l'escorça parietal profunda, els humans tenim àrees que tampoc es troben en els altres primats.

El preu de la nostra intel·ligència

Per tant, aquest desenvolupament de les capacitats cognitives de l'Homo sapiens pot ser que hagi comportat una major sensibilitat a defectes metabòlics: balanç energètic, toxines, gestió de la calor, etc. I com assenyala Bruner, el preu que hauríem de pagar per gaudir de les nostres capacitats peculiars.

L'Alzheimer només es coneix en la nostra pròpia espècie. Bruner conclou que el silenciós filtre de la selecció natural només reconeix els avantatges cognitius i cap dels seus desavantatges, ja que en afectar a edats tardanes, aquest 'efecte secundari' no influeix sobre les capacitats reproductives de l'individu.

Els autors no plantegen directament una cura per a una patologia com l'alzheimer, però pot oferir una interpretació diferent de les seves causes, apropant-se als seus mecanismes no des de la seva situació present, sinó des del seu passat.

 

Enllaços:

http://ecodiario.eleconomista.es/ciencia/noticias/4641714/03/13/La-evolucion-cerebral-se-esconde-detras-del-origen-de-la-enfermedad-de-Alzheimer.html

http://www.agenciasinc.es/Noticias/La-evolucion-cerebral-se-esconde-detras-del-origen-de-la-enfermedad-de-Alzheimer

02/03/2013 16:08 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

El Niño de Orce

20130302165039-1362155358367.jpg

A Orce (Granada) al barranc de León, han trobat un dent de llet procedent d’un homínid de fa 1,4 milions d’anys que suposa la presencia més antiga de l’Europa occidental. Aquesta troballa va tenir lloc l’any 2002 però fins ara no s’havien presentat proves anatòmiques i cronològiques que ho recolzessin. El descobriment s’ha presentat a Granada pels dos directors del treball: Bienvenido Martínez-Navarro, investigador de l’Institut català Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Isidoro Toro, el director del Museu Arqueològic de Granada.

Segons explica Martínez-Navarro, la dent pertanyia a un nen o una nena de 10 anys y així ho corroboren els estudis fòssils que s’han dut a terme sobre la peça per 18 experts tant al Museu Nacional d’Història Natural de París com a la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot i que no s’ha pogut precisar a quina espècie d’homo correspon.

El Niño de Orce, tal i com han denominat la dent, va ser identificada com a possible resta humana l’any 2008 encara que també va presentar-se associada a nombrosos ossos animals com llops, hienes, teixons o altres vertebrats. La peça està molt desgastada i és lleugerament assimètrica, segons explica una nota informativa de l’IPHES. Aquest descobriment suposa que els jaciments de Orce són els més antics d’Europa en el registre paleobiològic (per davant d’Atapuerca, que la resta més antiga que tenen és una mandíbula de 1,2 milions d’anys d’antiguitat).

La importancia de la troballa va veure’s reflectida a la Journal of Human Evolution, la revista més important de paleontologia humana més important.

La Junta, que pretén sol·licitar la declaració dels jaciments d’Orce com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, la va declarar com a Bé d’Interès Cultural el juliol del 2012.

 Brisa Alcón

http://www.lavanguardia.com/ciencia/20130301/54368894253/diente-hallado-orce-resto-humano-mas-antiguo-europa.html

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ciencia/descubierto-orce-diente-fosil-hominido-hace-millones-anos-2329234

 

02/03/2013 16:50 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Descubierto por primera vez un planeta en proceso de formación

20130302195028-imagen-del-disco-de-gas-y-polv-54367251101-51351706917-600-226.jpg

El Observatorio Austral Europeo (ESO) informó este jueves de que ha obtenido lo que parece ser la primera observación directa de un planeta en formación incrustado aún en un grueso disco de gas y polvo. El descubrimiento supondría un gran paso en el conocimiento sobre cómo se forman los planetas y permitirá a los astrónomos poner a prueba las teorías actuales con un objeto observable, según explicaron fuentes de la ESO en un comunicado emitido desde su sede en Garching, en el sur de Alemania.

El estudio, liderado por Sascha Quanz, obtuvo la imagen a través del telescopio VLT y analizó el disco de gas y polvo que rodea a la joven estrella HD100546, que se encuentra a unos 335 años luz de la Tierra. En el disco, según explicaron las mismas fuentes, encontraron lo que parece ser un planeta en formación todavía metido en el disco de material que rodea a la estrella y que podría ser en el futuro un gigante gaseoso similar a Júpiter.

Según explicó Quanz, si las conclusiones del estudio son ciertas, esta sería la primera vez que los científicos podrán estudiar de forma empírica el proceso de formación planetaria y la interacción de un planeta en formación con su entorno natal en un estadio muy temprano.


Ignasi FarrúsLeer más: http://www.lavanguardia.com/ciencia/20130228/54367861838/descubierto-por-primera-vez-un-planeta-en-proceso-de-formacion.html#ixzz2MPSah5Xm 

02/03/2013 19:50 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Descubren la misteriosa estructura de un agujero negro situado de canto

20130303122330-image.jpgComo si se tratara de un enorme donut que va creciendo conforme pasan los días. Así describe el investigador del Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) Jesús Corral la peculiar estructura, desconocida hasta la fecha, del sistema binario Swift J1357.2-0933, compuesto por una estrella ‘normal’ y un agujero negro de masa estelar, que se alimenta de su estrella compañera.
La investigación, de la que Corral es primer autor y que aparece publicada en el último número de Science, ha seguido los pasos de la fase de erupción del sistema, un hecho que solo ocurre una vez cada decenas o cientos de años.
El equipo observó unos extraños eclipses en el sistema que duraban y se repetían cada pocos minutos. Este hallazgo les llevó a dos conclusiones: el agujero negro debía estar casi de canto (tiene una inclinación de al menos 75 grados) y presenta una peculiar estructura vertical situada en el disco de acreción del sistema, es decir, el conjunto de la materia que el agujero va robando de la estrella y que forma una corriente en forma de disco, similar a la que genera el agua al destapar un fregadero.
Como explica el también investigador del IAC Jorge Casares, coautor del artículo y director de la investigación, “es posible que este tipo de estructuras estén presente en todas o muchas binarias de rayos X, conjunto de sistemas al que pertenece Swift J1357.2-0933.
De esta manera, el objeto que hemos observado podría ser el prototipo de una población hasta ahora oculta de sistemas con muy alta inclinación en los que el agujero negro se encuentra oscurecido”. Aplicando reglas estadísticas, podrían ser un porcentaje de hasta el 20% de los sistemas de este tipo.
Pau López Sanz
http://www.agenciasinc.es/
http://noticiasdelaciencia.com/not/6517/descubren_la_misteriosa_estructura_de_un_agujero_negro_situado_de_canto/
03/03/2013 12:23 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La llum es converteix en electricitat gràcies al grafè

20130303142057-grafeno-flexible.jpg

Científics de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Barcelona, ​​en col · laboració amb investigadors alemanys i nord-americans, acaben de demostrar el grafè és capaç de convertir un fotó absorbit en múltiples electrons que poden conduir corrent elèctric. Aquest prometedor descobriment converteix el grafè en una important alternativa per a la tecnologia d'energia solar, actualment basada en semiconductors convencionals com el silici, segons publica avui la revista Nature Physics.

 

"En la majoria dels materials, un fotó absorbit genera un sol electró, però en el cas del grafè hem vist que un fotó absorbit és capaç de produir molts electrons excitats, i per tant un senyal elèctric major" explica Frank Koppens, líder del grup de la recerca en ICFO. Aquesta característica converteix el grafè en el totxo ideal per a la construcció de qualsevol dispositiu que vulgui convertir la llum en electricitat. En particular, permet la producció de potencials cèl · lules solars i detectors de llum que absorbeixin l'energia del sol amb pèrdues molt menors.

 

L'experiment ha consistit a enviar un nombre conegut de fotons a diferents energies sobre una capa fina de grafè. "Hem vist que els fotons d'alta energia-per exemple, els de color violeta-indueixen un major nombre d'electrons excitats que els fotons de baixa energia-per exemple, els infrarojos-", aclareix Klass-Jan Tielrooij, també investigador de l'ICFO .

 

Si bé ja se sabia que el grafè és capaç d'absorbir un espectre molt gran de colors de la llum, és la primera vegada que es demostra que, un cop el material ha absorbit aquesta llum, l'eficiència de conversió d'energia és molt alta. "El nostre pròxim repte serà trobar formes per extreure el corrent elèctric i millorar l'absorció del grafè. Llavors serem capaços de dissenyar dispositius de grafè que donin pas a cèl · lules solars més eficients" anuncia Koppens.  Mòbils que es pleguen, paper electrònic, finestres que són alhora plaques solars transparents, olles i paelles que avisen si hi ha algun bacteri en els aliments i altres enginys es podran desenvolupar en un futur no gaire llunyà amb grafè, un dels materials més fins, flexibles, forts i amb major conductivitat creats fins ara.

http://www.agenciasinc.es/

http://www.muyinteresante.es

 

Pau Poll

03/03/2013 14:20 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Rematar de cap al futbol, pot afectar als processos cognitius del cervell.

20130303180217-alonso.jpg

Una investigació feta per científics estadounidencs, publicada aquesta setmana a la revista "PLOS ONE", explica que fer servir el cap per rematar la pilota quan juguem a futbol, pot afectar negativament alguns procesos cognitius relacionats amb els lòbuls frontals.

Antics estudis que deien que els esports que es produïcin contusions cerebrals o perdues del coneixament, eren capaços de produir transtorns cognitius a llarg temps, encara però no està clar si el futbol pot ser perjudicial en aquest sentit.

Científics de la University of Texas Health Science Center (UTHealth) i del Baylor College of Medicine (Texas, EE UU) han intentat aclarar les possibles  conseqüències de la rematada de cap al futbol, en especial els lòbuls frontals, la part del cervell més susceptible de patir alguna mena de mal.

Per fer l’estudi es van seleccionar estudiantes que jugaven aquest esport i d’altres que mai havien jugat. Les futbolistes varen fer un entrenament previ abans de fer la prova, que curiosament es va fer amb una aplicació d’Ipad. Els resultats van demostrar diferències clares, entre les qu jugaven aquest esport i les que no.

 

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Rematar-de-cabeza-en-el-futbol-puede-afectar-a-los-procesos-cognitivos-del-cerebro

http://www.fayerwayer.com/2011/11/rematar-de-cabeza-frecuentemente-afecta-el-cerebro-del-fubolista/

Pol Benedí Rius

03/03/2013 18:02 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Traspàs d' informació entre dues rates a partir d'un cable

Rata amb cable

Científics de dues universitats han aconseguit traspasar l'informació d'una rata al cervell d'una altre i que reacioni en conseqüència. Van crear un vincle cerebral en que feien solucionar un problema amb dos cervells

Es van colocar petits elèctrodes dins del cervell de dues rates, una situada a la Universitat de Brasil i l'altre a Estats Units, enganxats per cables i conectats a la xarxa d'internet. Primer les van entrenar per resoldre problemes simples, però quan les van conectar a una només li mostraven la primera part del problema i a l'altre la segona part. La rata d'Estats Units s'havia d'esperar a que la rata codificadora resolgues el problema, aleshores la rata descodificadora podia solucionar el problema i rebre la recompensa. Encara que han aconseguit un 70 % d'exit, la rata descodificadora no sempre aconseguia desxifrar la informació de la codificadora, i el procès d'aprenentatge és molt lent.

Aquestes invetigacions d'interfícies cervell-màquina estàn suvencionades i a la vegada protegides per els estats. Miguel Nicolelis és un dels científics d'estat Units que preveu una crisi ética en el seu treball encara que ja ha començat a treballar amb monos.

Cristina Franco

Batx I B- Gaudí

Vídeo: http://www.rtve.es/alacarta/videos/telediario/consiguen-conectar-cerebro-dos-ratas-internet-colaboren/1703630/ 

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/02/28/ciencia/1362080665.html

http://www.lavanguardia.com/ciencia/20130301/54368881124/conectan-mentes-ratas-cable-cerebro.html

http://www.publico.es/451463/ratas-telepaticas-primer-paso-hacia-la-creacion-de-un-cerebro-artificial

http://www.abc.es/blogs/cerebro/public/post/cerebros-conectados-15544.asp

Etiquetas: , , , , ,

04/03/2013 01:08 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Dues rates comparteixen informació cerebral mitjançant cables

 

Científics de dues universitats han aconseguit traspasar l'informació d'una rata al cervell d'una altre i que reacioni en conseqüència. Van crear un vincle cerebral en que feien solucionar un problema amb dos cervells

Es van colocar petits elèctrodes dins del cervell de dues rates, una situada a la Universitat de Brasil i l'altre a Estats Units, enganxats per cables i conectats a la xarxa d'internet. Primer les van entrenar per resoldre problemes simples, però quan les van conectar a una només li mostraven la primera part del problema i a l'altre la segona part. La rata d'Estats Units s'havia d'esperar a que la rata codificadora resolgues el problema, aleshores la rata descodificadora podia solucionar el problema i rebre la recompensa. Encara que han aconseguit un 70 % d'exit, la rata descodificadora no sempre aconseguia desxifrar la informació de la codificadora, i el procès d'aprenentatge és molt lent.

Aquestes invetigacions d'interfícies cervell-màquina estàn suvencionades i a la vegada protegides per els estats. Miguel Nicolelis és un dels científics d'estat Units que preveu una crisi ética en el seu treball encara que ja ha començat a treballar amb monos.

Cristina Franco

Batx I B- Gaudí

Vídeo: http://www.rtve.es/alacarta/videos/telediario/consiguen-conectar-cerebro-dos-ratas-internet-colaboren/1703630/ 

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/02/28/ciencia/1362080665.html

http://www.lavanguardia.com/ciencia/20130301/54368881124/conectan-mentes-ratas-cable-cerebro.html

http://www.publico.es/451463/ratas-telepaticas-primer-paso-hacia-la-creacion-de-un-cerebro-artificial

http://www.abc.es/blogs/cerebro/public/post/cerebros-conectados-15544.asp

 

Etiquetas: , , , , ,

04/03/2013 07:27 cmcgarbí Enlace permanente. Salut/Medicina

El cervell femení és més potent que el masculí

20130304095441-image.jpgCientífics de la Universitat de Califòrnia, en col·laboració amb investigadors de Madrid han intentat explicar per què les dones que tenen de mitja un cervell un 8% més petit que el cervell masculí, però demostren el mateix nivell d’intel·ligència.
L’estudi es va centrar per part del cervell, conegut com l’hipocamp, vinculat amb la memòria i les emocions.
En el cervell masculí, com més gran és l’hipocamp i més neurones hi ha, més alt és el nivell d’intel·ligència. Però, segun han revelar els científics, una mida més gran de l’hipocamp en el cervell femení, no implica més intel.ligència, al contrari. Els científics van suposar que el més petit és el millor.
El cervell masculí pot tenir més neurones, però les dones tenen una connexió més forta entre elles.
Els cervells de les dones treballen amb més eficàcia que el dels homes, és a dir utilitzen menys energia i menys les neurones per obtenir els mateixos resultats, van concloure els científics en el seu estudi publicat a la revista científica ’Inteligence’.
http://actualidad.rt.com/ciencias/view/88072-mujeres-hombres-cerebro-pequeno
Pau López Sanz
04/03/2013 09:56 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

L'OMS preveu un augment del risc de càncer a la zona més afectada de Fukushima

20130304095554-image.jpgEls experts diuen que aquest increment no és molt alt i és com a mínim fora de les zones més afectades, tant a la mateixa regió de Fukushima i la resta del Japó i del món
"Segons un anàlisi de les dades segons edat, gènere i la proximitat a la planta nuclear mostra que el risc de càncer ha augmentat per aquells localitzats en els pitjor dels casos parts afectades, de Fukushima", diu Maria Neira, Directora de la salut pública i medi ambient dels qui.

L’augment en el risc relatiu de càncer és entre 4 i 7% per als tumors com mama o leucèmia i es converteix en fins a un 70% en el cas de la tiroide de càncer la glàndula tiroide més afectades en aquestes situacions.
Els autors destaquen que aquest augment del risc és relativa, és a dir, es calcula sobre el risc d’una persona normal del càncer. Per exemple, si una dona normal té un 0,75% de risc de desenvolupar càncer de tiroide durant la seva vida, una que s’ha trobat en les zones més contaminades té un risc de 1,25% - el risc relatiu augmenta en un 70%, un 0,50% absoluta.

A més a més, l’informe destaca que no s’espera un increment en el nombre d’avortaments involuntaris, pèrdua o altres problemes que poden afectar els nadons després de l’accident.

Pel que fa a les possibilitats de càncer als treballadors afectats, dues terceres parts d’ells pateixen un risc similar a la resta de la població, encara que s’espera que aquest risc és més gran per al terç restant.

Aleix Manresa

http://www.agenciasinc.es/Noticias/La-OMS-preve-un-mayor-riesgo-de-cancer-en-la-zona-mas-afectada-de-Fukushima
04/03/2013 09:56 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Nova camara d'infrarrojos de gasos contaminants

20130304132321-image.jpgL’empresa SENSIA a creat una nova camara infrarroja que permet detectar el dióxid de sofre (SO2), és un gas contaminant considerat com un dels responsables de la pluja àcida. Aquest gas es genera generalment en secotrs energétics, metal.lúrgics, alimentàris etc...

Les investigacions fetes els hi planteja als investigadors que aquesta camara pot detect i mesurar a centenars de metres lluny la distància del SO2 i altres gasos contaminants i també serveix per detectar aquells vehicles altament contaminants, escapes en les conduccions etc...

Aquestes camares poden ser insal.lades i són facilment manegables per un operarien qualsevol lloc tan fàbrica com indústria o també poden formar part d’un sistema de monitorització per tal de que soni una alarma quan es detectin els gasos.

Per exemple a Àsia el SO2 està conciderat com a major gas contaminable i un dels més problemàtics, en zones com la Índia, Japó, Xina... En aquesta país existeixen zones on la pluja que cau es pluja àcida.

“Gracias a los derechos adquiridos sobre la patente, desarrollamos instrumentos que detectan a distancia y en tiempo real este y otro tipo de gases contaminantes, lo que permite a las autoridades y empresas ejercer un control temprano y eficiente sobre las fuentes emisoras”, indica Francisco Cortés.

Gràcies a aquest tipus de camara i noves patents que s’estàn creant es podrà reduir la quantitat de gasos contamintats en el planeta de manera que podrèm viure molt millor.
04/03/2013 13:24 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Nova camara infrarroja de gasos comtaminants

20130304133056-image.jpgL’empresa SENSIA a creat una nova camara infrarroja que permet detectar el dióxid de sofre (SO2), és un gas contaminant considerat com un dels responsables de la pluja àcida. Aquest gas es genera generalment en secotrs energétics, metal.lúrgics, alimentàris etc...

Les investigacions fetes els hi planteja als investigadors que aquesta camara pot detect i mesurar a centenars de metres lluny la distància del SO2 i altres gasos contaminants i també serveix per detectar aquells vehicles altament contaminants, escapes en les conduccions etc...

Aquestes camares poden ser insal.lades i són facilment manegables per un operarien qualsevol lloc tan fàbrica com indústria o també poden formar part d’un sistema de monitorització per tal de que soni una alarma quan es detectin els gasos.

Per exemple a Àsia el SO2 està conciderat com a major gas contaminable i un dels més problemàtics, en zones com la Índia, Japó, Xina... En aquesta país existeixen zones on la pluja que cau es pluja àcida.

“Gracias a los derechos adquiridos sobre la patente, desarrollamos instrumentos que detectan a distancia y en tiempo real este y otro tipo de gases contaminantes, lo que permite a las autoridades y empresas ejercer un control temprano y eficiente sobre las fuentes emisoras”, indica Francisco Cortés.

Gràcies a aquest tipus de camara i noves patents que s’estàn creant es podrà reduir la quantitat de gasos contamintats en el planeta de manera que podrèm viure molt millor.


MIREIA SÁENZ EDO


http://www.agenciasinc.es/Noticias/Primera-camara-infrarroja-para-detectar-uno-de-los-causantes-de-la-lluvia-acida
http://www.agenciasinc.es/var/ezwebin_site/storage/original/video/ab0033ab7902c401afc66957b6b43bcc.mp4
04/03/2013 13:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Possible detecció del naixement d'un planeta gegant

Un equip d'astrònoms ha obtingut el que sembla ser la primera observació directa d'un planeta en formació incrustat encara en un gruix disc de gas i pols. La confirmació d'aquesta troballa, efectuat des d'un telescopi de l'Observatori Europeu Austral (ESO), contribuiria sens dubte al coneixement sobre la formació dels planetes.

Fins ara, la formació planetària ha estat un assumpte abordat principalment amb simulacions per ordinador "afirma Sascha Quanz. "Si el nostre descobriment és certament un planeta en formació, per primera vegada els científics podran estudiar de forma empírica el procés de formació planetària i la interacció d'un planeta en formació amb el seu entorn natal en un estadi molt primerenc". 

HD 100546 és un objecte molt ben estudiat, i ja s'ha suggerit que té un planeta gegant a una distància sis vegades més gran que la que separa la Terra del Sol El nou candidat a planeta es troba en les regions exteriors del sistema, unes deu vegades més allunyat.

L'objecte trobat al voltant de HD100546 va ser detectat com una feble taca situada al disc circumestelar i trobat gràcies a la combinació de l'instrument d'òptica adaptativa Naco-instal · lat al telescopi VLT d'ESO-amb tècniques pioneres d'anàlisi de dades. Les observacions es van dur a terme utilitzant el coronògraf de Naco, que opera a longituds d'ona de l'infraroig proper i elimina la brillant llum procedent de l'estrella del lloc on es troba el candidat a protoplaneta.

D'acord amb les teories actuals, els planetes gegants creixen en capturar part de les restes de gas i la pols que romanen després de la formació d'una estrella. Els astrònoms han localitzat diversos fenòmens en la nova imatge del disc que envolta HD100546 que donen suport a la hipòtesi que es tracta d'un protoplaneta.

Els investigadors d'aquesta recerca, estan del tot segurs que es tracte d'un protoplaneta. Però també diuen que cap la possibilitat de que sigui un planeta ja totalment format injectat ja a la seva òrbita original fins a una posició més pròxima a l'estrella. 

http://www.agenciasinc.es

Albert Garcia, Gaudí.

5 de marzo 2013

05/03/2013 22:00 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Venus està sent espiat des dels anells de saturn

En òrbita dels anells que envolten saturn s’ha pogut fer una fotografía que detecta la llum de Venus, que és, al costat de Mercuri, la Terra i Mart, un dels planetes rocosos del sistema solar. Donades aquestes característiques similars, sol dir d'ell que és un planeta 'bessó' de la Terra, però les altes temperatures a la superfície (fins a 500 º C) i la seva asfixiant quantitat de núvols de diòxid de carboni i de sofre el converteixen en un planeta inhabitable. Són precisament aquests núvols de sofre la que doten el planeta d'aquest intens brillantor, visible fins i tot des de les regions exteriors del Sistema Solar.


La càmera apuntava cap a la cara no il·luminada dels anells de Saturn, a uns 17 ° per sota del seu pla. L'arc brillant a la dreta de la imatge és el limbe del planeta. Una petita porció dels anells apareix superposada sobre la superfície del planeta, feblement il · luminada per la llum dispersada pels anells.

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/05/ciencia/1362480633.html

http://www.madridactual.es/20130305500193/venus-espiado-desde-saturno

http://www.newsbcc.com/Espa%C3%B1a/Tecno-Ciencia/Venus,_espiado_desde_Saturno/422999/

 

Marc Payés, Gaudí

05/03/2013 22:04 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

NO ERA L'ÚLTIM NEANDERTAL

20130305233852-captura-de-pantalla-2013-03-05-a-la-s-23.35.51.png

Al sempre apassionant i encara misteriós assumpte de la desaparició dels neandertals a Europa, s’ha estudiat durant anys la teoria que els últims individus d’aquella espècie haurien sobreviscut un cert temps al sud de la península Ibèrica. La pressió en el territori de la nova espècie, la nostra, hauria empès cap a l’extrem sud del continent als vells europeus fins que van desaparèixer també ells, fa una mica més de 30.000 anys, mentre que en el Nord de la península, no existien ja seus congèneres des de feia més de 10.000 anys. Doncs no. Aquesta teoria, a la llum de les últimes dades científiques, ja no encaixa, diuen els investigadors que han fet noves datacions dels jaciments. En realitat, els neandertals del sud de la península Ibèrica no són tan recents, tenen al voltant a 46.000 anys, així que no són els últims de la seva espècie.
Les noves datacions s’han fet amb la clàssica tècnica del radiocarboni.Els resultats indiquen que les peces que s’han pogut datar amb aquest mètode són 10.000 anys més antigues del que s’havia establert, com a mínim. Així, la cronologia torna a posar en ebullició els debats i les hipòtesis sobre la convivència en el territori de les dues espècies i les causes de la desaparició d’una d’elles en aquesta complexa època de transició.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/02/04/actualidad/1360009691_107160.html

Júlia Bassedas Peña

05/03/2013 23:39 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Investigadors de l’Hospital del Mar alerten sobre una nova droga d’abús molt tòxica

20130306174606-methoxetamine-3-300x225.jpg

Un grup d’investigadors de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i de l’INAD (Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar), ha participat en un treball internacional amb l’objectiu de donar una visió general a nivell químic, farmacològic i conductual d’un nou compost químic que ha aparegut recentment, segons la Xarxa Europea de Drogues Recreacionals, com una nova droga d’abús: la metoxetamina (MXE). Aquesta nova droga, similar a la ketamina, és una droga dissociativa, és a dir que distorsiona les percepcions visuals i auditives produint un sentiment d’estar separat o “dissociat” del medi ambient i d’un mateix, sense pèrdua de consciència. “Sembla que potencia una millora de l’humor i té unes fortes propietats al·lucinògenes” expliquen els investigadors.

Afegeixen els investigadors que “un dels perills d’aquests nous compostos com la MXE és que la gran majoria no estan aprovats per la consumició humana i el seu consum està possiblement associat a un nombre desconegut d’efectes secundaris i reaccions adverses no descrits”. La informació tant a nivell de dades toxicològiques o farmacològiques com d’usuaris és gairebé inexistent. Aquests nous compostos tenen formes cada vegada més sofisticades, se sintetitzen normalment en laboratoris clandestins, simplement modificant l’estructura molecular de les substàncies que ja estan controlades, amb l’objectiu de continuar sense regulació durant el màxim de temps possible i es difonen ràpidament per internet. En el cas concret de la MXE, sembla ser que la toxicitat i els seus efectes secundaris serien similars als de la ketamina, un anestèsic dissociatiu utilitzat en medicina i veterinària que, quan s’usa en dosis subanestèsiques, produeix tot una gama d’efectes que van des d’una lleu embriaguesa, estimulació o distorsió perceptiva fins al desencadenament d’experiències properes a la mort o de desdoblament corporal. A diferència però de la ketamina, la MXE té una durada més llarga d’acció i d’intensitat dels efectes.

web: http://ciencia.ara.cat/

més informació: http://ciencia.ara.cat/blog/2012/05/08/investigadors-de-lhospital-del-mar-alerten-sobre-una-nova-droga-dabus-molt-toxica/

06/03/2013 17:46 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Recobriment biodegradable per a implants dentals

Persones grans o amb osteoporosi, fumadors, diabètics o persones que han patit un càncer no poden optar en ocasions a realitzar implants dentals davant la manca de capacitat dels seus ossos d’integrar de manera adequada les noves pròtesis que substitueixen l’arrel. El recobriment d’aquests implants amb un nou material biodegradable desenvolupat per investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat del País Basc i l’empresa Ilerimplant permetrà realitzar implants en persones amb dèficit ossi, a més d’augmentar la taxa d’èxit general dels implants gràcies a una major biocompatibilitat dels mateixos i reduir el temps d’osteointegració, és a dir, d’integració en l’os.

 

 

http://youtu.be/6Exxi-keZoI

 

oscar crespo

06/03/2013 18:58 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Uns científics aconsegueixen fer nusos amb aigua

20130307181638-nudo-agua.jpg

Un equip internacional de científics ha aconseguit fer nusos amb aigua en un laboratori, just un segle després de que la idea fos suggerida.Això csnvis el camí per que els investigadors pugui estudiar els girs y voltes que succeeixen en fenómens como els gasos ionitzats de la atmósfera solar, materiales superconductors, cristalls líquids y camps quántics descrits per les partícules elementals.

El científico Lord Kelvin va proposar fa 100 anysque els àtoms eren nusos o "anillos de vórtices" que es doblen formant circuits tancats i anudatss en torn a sí mateixos, semblants als girs que formen un remolí. Ara, dos físicos de la Universidad de Chicago (EE UU), Dustin Kleckner i William Irvine, han aconseguit comprobar-ho a la pràctica usant una versió en miniatura de l'ala d'un avió creada amb una impresora 3D.

Segons expliquen els autors, durant el vol d'un avió l'ala indueix un moviment de rotació o de vòrtice de les corrents d'aire, que és el que permet que l'aparato ascendeixi. Quan un ala en repòs accelera de sobte, es creen dos vòrtices d'aire que circulen en direcciones oposades. Submergient l'ala en miniatura en una cuba d'aigua i donant-li una acceleración súbita, els investigadores van aconseguir crear una estructura aquática en forma de nus. Per visualitzar-la, van optar per injectar petites bombolles i, a continuació, van emplearn un escàner de làser d'alta velocitat capaç de produïr les vistes del fluiïd a 76.000 fotogrames per segon per reconstruiïr la disposició de 3D de las bombolles, revelant així la formació dels nusos.

Marcel Miquel

Etiquetas:

07/03/2013 18:16 cmc garbi Enlace permanente. Biologia

Un meteorit cau a Rússia deixant 400 ferits lleus

20130307192532-28175.jpg

Un meteorit ha caigut en Chelyabinsk, al costat de la frontera russa amb Kazakhstan, en una regió muntanyosa dels Urals. L'impacte ha estat prou proper a poblacions com per provocar danys lleus en edificis i uns 500 ferits, segons informen els mitjans locals.
L'ona expansiva del meteorit, que va caure a plena llum del dia i la estela ha estat fotografiada per mulitud de testimonis, va provocar danys materials. Per exemple, l'enfonsament del sostre i la parede en una fàbrica de zinc, sense provocar víctimes. A la universitat dels Urals del Sud s'han cancel · lat les classes per dos dies a causa dels danys a l'edifici.
"El sostre no s'ha ensorrat, però el dany és bastant significatiu. Les finestres estan trencades, algunes d'elles han sortit volant ", va dir un portaveu de la universitat a l'agència RIA.
Les finestres estaven trencades també en, almenys, una dotzena d'escoles i en tres hospitals, ha informat el Ministeri d'Emergències. El sostre d'una pista de gel Chelyabinsk també ha estat danyat.
"En moltes de les cases, així com en alguns edificis, saltar els vidres de les finestres", va dir la portaveu del Ministeri, Elena Smirnykh.

Informació verificada indica que va ser un meteorit que es va desintegrar en arribar a l'atmosfera i va caure en petites peces.

http://www.youtube.com/watch?v=vUBVjwteQ30

07/03/2013 19:25 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Un fàrmac millora un 34% la supervivència d'un càncer de mama

És l’últim intent per tancar el pas als tumors de mama HER2 +  i l’Agència Europea del Medicament (EMA) l’acaba d’aprovar. Es tracta d’afegir un altre fàrmac, el pertuzumab de Roche, al tractament estàndard de Herceptin amb doxetacel. El resultat és un 34% de supervivència afegida en els casos de tumors metastàtics. En xifres això suposa que si la supervivència mitjana amb els tractaments actuals en cas de càncer metastàtic és de 37,6 mesos, pot arribar a 50,4. 

 
Els resultats s’han obtingut a través de l’assaig Cleopatra, en què han tingut participació diversos investigadors espanyols. Entre els especialistes que donen suport a la decisió de la EMAS estan Miguel Martín, president del Grup Espanyol per a l’Estudi del Càncer de Mama (GEICAM), i Javier Cortés, que ha estat part de la feina i és oncòleg de la Vall d’Hebron de Barcelona. Amb nou hospitals, Espanya és un dels 19 països que han participat en aquesta investigació.

 
A Espanya es diagnostiquen cada any uns 16.000 tumors de mama, dels quals en un 25% hi ha el gen HER2 implicat. Però el problema és que el tractament estàndard no li tanca el pas del tot. En afegir el pertuzumab es bloqueja altra via d’expressió del gen.

 
Aquest tipus d’aproximacions és cada vegada més freqüent. Consisteix en anar afegint medicaments per tallar-li el camí als càncers. Perquè el que s’ha vist és que quan s’inicia un tractament, el tumor es fa resistent o busca vies alternatives. Això ha fet que hagi oncòlegs que cada vegada més opinin que la carrera ha de canviar d’objectiu: en comptes d’anar tancant vies, el millor seria atacar el tumor. Aproximacions com les nanopartícules o virus dirigits específicament contra les cèl · lules tumorals estarien en aquesta línia més agressiva. Però, mentrestant, la medicina-i molt especialment l’oncologia-el que pot fer és anar aportant augments de supervivència.

 
En l’estudi Cleòpatra, els efectes adversos més freqüents (per sobre del 30%) en el grup de pacients tractades amb Perjeta (nom comercial del pertuzumab) en combinació amb Herceptin i docetaxel, van ser diarrea, pèrdua de cabell, leucopènia (baix nivell de glòbuls blancs), nàusees, fatiga, erupcions cutànies i neuropatia perifèrica (atordiment, sensació de formigueig o coïssor en braços o cames), indica el Vademecum (el llibre on es recullen usos i complicacions dels medicaments). Altres efectes adversos (en més del 2%) van ser leucopènia sola o acompanyada de febre, diarrea, neuropatia perifèrica, reducció del nombre d’hematies, debilitat i cansament.

 
La EMA ha aprovat el medicament vuit mesos després que ho fes el seu equivalent nord-americà, la FDA. Encara falta que l’Agència Espanyola del Medicament ho faci (cosa que no ha de tenir problema per la participació que s’ha tingut en el seu desenvolupament i l’aval internacional), i, sobretot, que estableixi el seu preu.

Alejandro de la Puente

Etiquetas:

07/03/2013 20:08 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Identificat un nou indicador d'Alzheimer

El mapa del Alzheimer es complica. Ara que gairebé tota la investigació per diagnosticar i combatre la malaltia fins i tot per al desenvolupament de vacunes-se centra en les acumulacions d’una proteïna, la beta-amiloide, un estudi que publica JAMA (Journal of American Medical Association) posa de manifest el paper d’una altra anomalia cerebral: les trucades hiperintensidades de la substància blanca.

Aquestes es diuen així perquè en alguna de les tècniques d’imatge, com les ressonàncies, apareixen marcada, però en veritat es tracta de lesions cerebrals que s’associen a problemes vasculars.

El treball que ha dirigit Adam M. Brickman, del Taub Institute for Research on Alzheimer Disease and the Aging Brain, ha consistit en comparar els cervells de tres grups de pacients: 20 amb Alzheimer, 59 amb un inici de pèrdua de capacitats mentals, i 21 sans, que es van prendre com a grup de control. L’estudi es va fer a partir de les imatges obtingudes durant el desenvolupament de la malaltia, i en ell es va veure que la presència de les hipersensibilitats anava paral · lela a la de les plaques d’amiloide en cada cas.

No està clar el significat d’aquest descobriment. Però la incorporació d’un altre factor en la malaltia, a part de les beta-amiloide i altres proteïnes, els anomenats cabdells tau, pot complicar els assajos que s’estan duent a terme actualment per aconseguir una vacuna o un tractament. El treball deixa el dubte de si no n’hi haurà prou amb controlar els factors fins ara coneguts, i caldrà atacar altres fronts.

Això sí, segons assenyalen els autors té un avantatge: la causa de les hipersensibilitats sembla vascular, i els factors de risc per trombes o aneurismes són coneguts, de manera que hi ha una via de prevenció.

Alejandro de la Puente

Etiquetas:

07/03/2013 20:24 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La migranya està directament relacionada amb l'aparell digestiu

Al contrari del que la majoria de nosaltres pensem, la migranya no té el seu origen directament al cervell. Abans que res, repassem que és la migranya... La migranya és un mal de cap inusualment intens que es dóna quan els vasos sanguinis cerebrals s'inflamen i fan pressió dins el crani. Les pateixen aproximadament el 15% de la població. Els efectes varien molt depenent de la persona, pot provocar il·lusions òptiques lleus, pèrdua de la visió, sensibilitat a la llum, marejos, contractures... Fins ara no s'hi havia trobat explicació però ara se sap l'arrel del problema.

Alguns aliments tenen una molècula proteínica endògena vasodilatadora anomenada histamina. Aquesta proteïna serveix per regular el sistema immunològic i la son entre altres. Per tant no és perjudicial, excepte quan es sobrepassa el límit. Això depen d'un enzim intestinal anomenat DAO: quan hi ha prou histamina dins l'organisme, el DAO descompon la que sobra i després l'eliminem per l'orina.

Llavors, perquè tenim migranyes? El problema està en una mutació genètica hereditària que algunes persones tenen que fa que el DAO no treballi tant com hauria. Quan això passa la quantitat d'histamina en sang es dispara, viatja pel corrent sanguini dilatant els vasos i acaba arribant al cervell. Aleshores les artèries cerebrals s'inflen i com que es troben en un lloc confinat com és el crani no tenen cap on expandir-se i generen pressió.

Si som propensos a tenir migranyes hem de vigilar què mengem: el plàtan, els fruits secs, l'alcohol, els formatges etc contenen histamina en diferent mesura. Una altre cosa que també afecta és el nostre horari de son, quan més regular sigui menys probabilitat tenim de patir ua migranya.

Guillem Allepuz, Gaudí

Fonts: La contra de la Vangardia, experiència pròpia

07/03/2013 20:41 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

PRIMER NADÓ CURAT DEL VIRUS VIH

20130307212905-image.jpgLa pacient és una nena nascuda a Mississipí en 2010 i que ara té dos anys i mig. L’equip mèdic li va subministrar un tractament agressiu de antirretrovirals en les hores següents al seu naixement. La petita ha passat l’últim any sense medicaments i sense que s’hagin registrat senyals d’un virus actiu, segons ha assenyalat al diari nord-americà Deborah Persaud, investigadora de la Universitat de Johns Hopkins a Baltimore (Maryland) i principal autora de l’estudi que documenta el cas del bebè.

Els investigadors creuen que el cas del bebè de Mississipí demostra que el VIH en bebès pot ser curable encara que es necessiten més proves per comprovar si el tractament utilitzat funciona en altres nens. Malgrat això, anticipen que aquest estudi canviarà la manera en què els petits i les mares infectades són tractats a tot el món.

Alguns doctors consultats pel diari van expressar els seus dubtes davant la falta de proves que el bebè estigués realment infectat, alguna cosa que Persaud va descartar en assegurar que va haver-hi cinc proves que van donar positiu durant el primer mes de vida de la nena.

La mare va donar a llum prematurament, sense haver visitat a un doctor durant el seu embaràs i sense saber que estava infectada. Quan els metges van comprovar que l’estava, van traslladar al bebè al Centre Mèdic de la Universitat de Mississipí, on va arribar amb unes 30 hores de vida i va començar a rebre el tractament.


DANI PÉREZ HERMS
07/03/2013 21:29 Cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El cometa PanStarrs

Aquests dies s'acosta molt al Sol el cometa PanSatrrs, que de moment és visible a ull nu. El cometa prové del núvol d'Oort, que rodeja el Sistema Solar, i va ser descobert el juny del 2011 per un observatori Hawaiià. El 5 de març, és a dir. fa tres dies, va passar a 100.000 km de la Terra, va ser gairebé tan lluminós com la Óssa Major, i ara es dirigeix cap a la òrbita de Mercuri. El seu material congelat està deixant anar un raig de gas i pols que fara una cua molt vistosa.

La millor estona per observar-lo és durant la posta del Sol i l'estona següent, abans que es faci fosc del tot. Es veurà a l'oest, i els millors dies seran demà passat, ja que passarà molt a prop del Sol, i els dies 12 i 13. Depenent de la radiació que rebi quan passi per la òrbita de Mercuri serà més o menys lluminós. A més, passarà prop de la Lluna, per tant els veurem bastant junts, cosa bastant inusual.

Per veure'l és convenient allunyar-se dels grans focus de llum, com les ciutats, i en llocs sense obstacles alts.

A més a més, per aquest novembre s'espera l'arribada del cometa ISON, que podria brillar tant com la Lluna plena en plena llum de dia.

Marc Montañà, Gaudí

08/03/2013 20:06 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Les mutacions d'un tumor que podrien aniquilar-lo

20130309120655-image.jpgLes cèl.lules cancerígenes normals pateixen moltes mutacions al seu genoma i centenars de gens mutats. Però en són molt pocs els que podem descriure com a conductors i que siguin responsables dels trets cancerosos com pot ser el creixement descontrolat. Els biòlegs experts en el càncer havien ignorat en gran mesura les altres mutacions, ja que creien que no afectaven al creixement del càncer.

L’Institut Tecnològic de Massachussets, la Universitat de Cambridge, el Bwh i l’Institut Broad han dut a terme una investigació que revela per primer cop que aquestes mutacions passatgeres no són meres acompanyants i que si es dóna una gran acumulació poden alentir o detenir el creixement del tumor.
Aquest estudi suggereix que el càncer ha de ser considerat com un procés evolutiu que el seu curs està determinat per un equilibri delicat entre el creixement impulsat pels conductors i l’acumulació gradual de mutacions passatgeres que resulten perjudicials pel càncer.

Una conclusió important que en podem treure d’això és que els medicaments i fàrmacs s’han d’inclinar a favor de les mutacions passatgeres que poden oferir una nova manera d’atacar el càncer, utilitzant la seva pròpia arma, les mutacions, que si es dónen en conjunt poden ajudar.
http://noticiasdelaciencia.com/not/6579/las_mutaciones_de_un_tumor_que_podrian_aniquilarlo/


Àfrica Soucheiron
09/03/2013 12:09 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Nova teràpia amb raigs X per curar la degeneració macular

20130312194054-url.jpeg

Els raigs X podrien ser una solució per als pacients que pateixen degeneració macular relacionada amb l’edat, una malaltia que afecta més de 300.000 persones en Europa.

La degeneració macular humida es produeix quan apareixen gots sanguinis anormals darrere de la retina sota la màcula.

Aquests gots solen molt fràgils i es fissuren freqüentment sagnant. El dany a la màcula progressa a gran velocitat, per la qual cosa s’ha de tractar ràpidament.

Així va ser com l’escriptor Jonathan Gathorne es va presentar voluntari per provar aquesta nova teràpia amb raigs X, en què intervenen especialistes de més de vint centres oftalmològics de tot el món.

"Evidentment tinc moltes ganes que funcioni. La vista és una cosa fonamental, tothom necessita veure. Però jo a més em guanyo la vida escrivint i llegint. "

Tim Jackson, forma part de l’equip d’especialistes de l’Kings College London:
"Un robot llança tres raigs cap a la part danyada de la màcula, en el fons de l’ull. En principi els raigs van a tancar els vasos sanguinis que estan causant problemes. Tractem d’eliminar com faria una injecció. La lesió activa és l’única en la qual el flux sanguini augmenta al fons de l’ull i la radiació incidirà preferentment en aquestes cèl · lules. "

Els primers resultats són encoratjadors. I els pacients que han rebut aquest tractament requereixen menys injeccions. No obstant això els experts adverteixen del risc d’efectes secundaris a causa de l’explosió als rajos x.

 

Marc Mas, Gaudí

 

12/03/2013 19:41 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un método de pronóstico de salida de un coma porlongado

20130312194512-url-1.jpeg

Eloi Parpaillon, és un jove francès de 17 anys que va sortir d'un estat de coma profund després d'un accident de bicicleta.
A la unitat de cures intensives de l'Hospital Pitié-Salpêtrière a París, el sotmeten a un escàner i diversos exàmens mèdics
Ara està totalment recuperat, però des del primer moment a l'UCI sabien que podia salvar-se, ja que els investigadors francesos han desenvolupat un mètode per pronosticar la sortida d'un coma prolongat.
Louis Puybasset dirigeix ​​el departament de cirurgia neurològica i descriu els progressos que aquest mètode aporta al seu treball: "Amb aquests aparells, no hem d'esperar dos anys per assegurar-nos que el malalt romandrà en estat vegetatiu. Volem saber com més aviat millor, quan el pacient encara està en reanimació, i en un entorn terapèutic, quines són les decisions que cal prendre, precisament per limitar les accions terapèutiques. "
Aquest mètode es recolza en una base de dades comparativa, sobre un període de 10 anys. En aquesta base cada cas entra en una escala gradual amb una previsió de les seqüeles en vistes a un any.
"En cas d'incertesa, queda l'opció de prosseguir el tractament, explica Louis Puybasset. Mai li portaríem la contrària a una família que prefereixi continuar, encara que ens sembla totalment irraonable. "
Cada any, milers de persones cauen en estat de coma. Aquest nou mètode pot ajudar a les famílies a mantenir viva l'esperança.
Daniel Parpaillon, pare d'Eloi recorda aquells dies d'espera angoixant: "Tot d'una, passem d'una situació confusa, amb un fill entre la vida i la mort, a una situació en la qual el cap del servei ens va dir: el seu fill té un 90% de possibilitats de despertar-se, les probabilitats ens van semblar enormes. "
Segons el previst, Eloi va sortir de l'estat de coma després d'un mes. Aquest pronòstic d'hora va permetre als seus pares a resistir i esperar la tornada a la vida del seu fill.

 

Marc Mas, Gaudí

 

http://es.euronews.com/2013/03/11/un-metodo-de-pronostico-de-salida-de-un-coma-porlongado/

http://www.grancanariaactualidad.com/index.php/noticias-actualidad/ciencia/309089-un-metodo-de-pronostico-de-salida-de-un-coma-porlongado.html

12/03/2013 19:45 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

DeepSpace Industries assegura que es necessita una inspecció de les defenses contra els asteroides

20130318094252-image.jpgRUSSIAN METEOR IMPACT SHOWS THE NEED FOR A SENTRY LINE OF ASTEROID INSPECTION SPACECRAFT

McLean, VA – February 15 – Today’s impact in Russia and the near miss by asteroid 2012 DA14 should shock the world into creating a sentry line of spacecraft circling the Earth to intercept and evaluate incoming threats, Deep Space Industries proposed.

“The hundreds of people injured in northern Russia show it’s time to take action and no longer be passive about these threats,” said Rick Tumlinson, chairman of Deep Space Industries.

Deep Space Industries proposes establishing several sentry lines encircling Earth with small spacecraft able to dart after intruders to get close-in photos and data as they pass. Over time additional spacecraft able to grab samples for analysis on Earth would join the sentry lines.

Not all asteroids are the same, and to be ready to deflect one that’s on a dangerous trajectory the world needs to know more about their structure and composition. Many may be solid but all photos so far have shown gravel and rock piles. A defense plan assuming the wrong type could make matters worse.

“Placing ten of our small FireFly spacecraft into position to intercept close encounters would take four years and less than 0 million,” said David Gump, CEO of Deep Space Industries. “This will help the world develop the understanding needed to block later threats.”

Font: http://deepspaceindustries.com
18/03/2013 09:42 CMC Garbi Enlace permanente. Terra i Univers

DeepSpace Industries assegura que es necessita una inspecció de les defenses contra els asteroides

20130318094407-image.jpgRUSSIAN METEOR IMPACT SHOWS THE NEED FOR A SENTRY LINE OF ASTEROID INSPECTION SPACECRAFT

McLean, VA – February 15 – Today’s impact in Russia and the near miss by asteroid 2012 DA14 should shock the world into creating a sentry line of spacecraft circling the Earth to intercept and evaluate incoming threats, Deep Space Industries proposed.

“The hundreds of people injured in northern Russia show it’s time to take action and no longer be passive about these threats,” said Rick Tumlinson, chairman of Deep Space Industries.

Deep Space Industries proposes establishing several sentry lines encircling Earth with small spacecraft able to dart after intruders to get close-in photos and data as they pass. Over time additional spacecraft able to grab samples for analysis on Earth would join the sentry lines.

Not all asteroids are the same, and to be ready to deflect one that’s on a dangerous trajectory the world needs to know more about their structure and composition. Many may be solid but all photos so far have shown gravel and rock piles. A defense plan assuming the wrong type could make matters worse.

“Placing ten of our small FireFly spacecraft into position to intercept close encounters would take four years and less than 0 million,” said David Gump, CEO of Deep Space Industries. “This will help the world develop the understanding needed to block later threats.”

Font: http://deepspaceindustries.com

Derek Pollé, classe Marx
18/03/2013 09:44 CMC Garbi Enlace permanente. Terra i Univers

Una barreja d'arròs i petroli augmenta la resistència del ciment

20130319185859-img-12573.jpg

Una nova fórmula que afegeix residus agroindustrials al ciment (concret) li proporciona major resistència, mitiga el seu impacte ambiental, millora les condicions termoacústicas i redueix costos de construcció.
El ciment és un dels materials més nocius per al medi ambient, doncs, per cada quilo usat, es produeix la mateixa quantitat de diòxid de carboni que contamina l’atmosfera. Tot i això, és molt utilitzat a tot el món per construir grans obres d’infraestructura.
Per tal de mitigar el seu impacte, investigadors de la UN (Colòmbia) i de la Universitat Politècnica de València (Espanya) li van incorporar residus agroindustrials de petroli i arròs, barreja que no només millora el seu ús, sinó que també augmenta la seva resistència i redueix els costos de les obres.

 

Enric Pedra

19/03/2013 19:00 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris