Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2013.

El telescopi Alma troba l'objecte conegut més fred de l'univers

20131104181348-image.jpgFa gairebé ben poc,al desert d’Atacama,Chile, el telescopi Alma va detectar a 5.000 anys llum de la Terra una nevulosa brillant. Per el moment és l’objecte més fred conegut per l’ésser humà a l’univers. Aquesta nevulosa té una temperatura de -272ºC, més baixa que les propies ombres produïdes pel refredament del Big Bang.

Com esmenta l’article publicat en ’Astrophysical Journal’, es tracta d’una nevulosa d’extranya com un boomerang que està desprenent gas del seu interior, perdent temperatura a la vegada.

UN OBJECTE MOLT INTERESANT

Com a indicat un dels autors del treball,Raghvendra Sahai, del laboratori de Propulsió a raig (JPL) de la NASA. És una nevulosa de doble lòbul que s’expandeix ràpidament per l’univers.

Aquest és un descubriment per entendre com moren les estrelles passan a ésser nevulosa. Asegura Raghvendra Sahai " Tot això es gràcies a Alma...",qui asegura que serà una font de futurs i molt propers descubriments.

NEVULOSA BOOMERANG

Es considera una nevulosa jove o estrella moribunda com el cas del Sol perquè està perdent les capes exteriors dixant al nu una capa de gas fins que es converteixi en una estrella gegant vermella.Webgrafia:

http://www.universetoday.com/105774/alma-warms-up-the-view-of-the-coldest-place-in-the-universe/

https://public.nrao.edu/news/pressreleases/alma-reveals-coldest-place-in-the-universe

ÀLVARO PARRILLA 1BTX B
04/11/2013 18:14 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Descubert un planeta que flota lliurement en l'espai

20131019163657-image.jpgUn equip internacional d’astrònoms ha descobert un planeta jove que no orbita cap estel sinó que sura lliurement.
Els experts han explicat que el planeta, al que l’han anomenat PSO J318.5-22’, es va formar fa 12 milions d’anys, es troba a 80 anys llum de distància de la Terra i té una massa tan sols sis vegades la de Júpiter.
El planeta ha estat identificat pel seu feble i única signatura de calor pel telescopi Pa-*STARRS 1, d’ampli camp telescopi de rastreig.
Les observacions van mostrar també que té propietats similars a les dels planetes gegants gasosos que orbitan al voltant d’estels joves. No obstant això, PSO J318.5-22’ es mou per si mateix, sense una estavella mare o sol que la fagui girar entorn seu.
Els científics han apuntat en aquest fenomen que mai abans s’havia vist un objecte surant lliurement en l’espai que se semblés a això. Té totes les característiques dels planetes petits que es troben al voltant d’altres estels, però aquest està a la deriva seguint un camí encara per definir.
Durant l’última dècada, els planetes extrasolars han estat descoberts a un ritme ràpid, amb prop d’un miler descoberts per mètodes indirectes, com el trontoll o atenuació dels seus estels mare induïdes pel planeta.
No obstant això, només un grapat de planetes que han estat fotografiats directament, tots els quals són al voltant d’estels joves (de menys de 200 milions d’anys).
"Els planetes oposats per imatge directa són molt difícils d’estudiar, ja que estan just al costat dels estels molt més brillants d’acolliment. El PSO J318.5-22’ no està orbitant un estel pel que serà molt més fàcil per als científics d’analitzar i estudiar detalladament.
Molts científics gràcies a aquest descobriment han indicat que disposaràn d’una visió meravellosa sobre el funcionament intern dels planetes gasosos gegants com Júpiter poc després del seu naixement.
http://www.lavanguardia.com/ciencia/20131010/54390855920/descubierto-planeta-flota-espacio.html#ixzz2iAz01FyQ
LaVanguardia
http://www.tendencias21.net/Encuentran-un-extrano-y-solitario-planeta-que-flota-en-el-espacio-sin-estrella_a25193.html
Web científica

Dani Ibáñez
06/11/2013 16:22 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers


Un núvol d'hidrogen gegant impactarà sobre la nostra galaxia

20131106173901-foto-cmc.jpg

Un gegantí núvol d’hidrogen , conegut com a Gran Núvol Smith , impactarà contra la Via Làctia provocant un espectacular esclat de noves estrelles . Els experts han demanat tranquil·litat pel que fa a les possibles conseqüències que aquest esdeveniment pugui suposar a la Terra, que no n’hi haurà cap, ja que la col·lisió no es produirà fins d’aquí 30 milions d’ anys .

   En un estudi , els científics han indicat que la Gran Núvol Smith viatja a 150 quilòmetres per segon en direcció a la galàxia . A més, han indicat que el núvol té un camp magnètic de força tant potent que podria permetre la seva supervivència després de l’impacte contra l’halo de gas calent que envolta la Via Làctia .

   Aquest núvol és denominat en la comunitat científica com a núvol d’alta velocitat ( CHV ) i es creu que són resultat de la formació de galàxies o les restes produïdes en un xoc inter galàctic de fa milers de milions d’anys .

   Els investigadors d’aquest estudi han assenyalat que el Gran Núvol Smith ja havia interactuat amb la Via Làctia en el passat , per aquest motiu es coneixen tants detalls de la seva existència . En l’actualitat , el núvol ha adoptat una forma semblant a la dels cometes i, segons els científics , això indica que ja està sota la influència de la galàxia . 

 

Marc Little

Etiquetas:

06/11/2013 17:39 Marc Little Enlace permanente. Terra i Univers

Més de 22 millons de nens en el món no reben les vacunes més bàsiques

20131109114413-image.jpgL’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha calculat aquesta xifra i més del 50% dels nens viuen el països subdesenvolupats.
La vacuna evita patir alguna descapacitat i emfermetats que ja són prevenibles com diarrea per rotavirus, la rubeola i el tétanos, i en el pitjor dels casos, la mort. Cada any s’eviten entre 2 i 3 millons de morts gràcies a la vacunació.
L’OMS diu que s’ha de prioritzar la vacunar arreu del món i que es requereixen esforços per arribar a aquestes zones del planeta.
L’organització treballa activament amb els països per cobrir la cobertura i desenvolupar el Pla d’Accio Global de la Vacuna (GVAP). Pretèn evitar millons de morts a travésd e la vacuna.
Els països tenen l’objectiu d’aconseguir una cobertura de vacunació major o igual al 90% a nivell nacional i un 80% a cada districte pel 2020. El GVAP també té com a objectiu estimular la investigació i el desenvolupament per la propera generació de vacunes.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/05/actualidad/1383652344_046953.html
http://www.sabin.org/updates/blog/decade-vaccines-collaboration-releases-final-gvap

Irene Hernández
09/11/2013 11:44 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

2013 any internacional de la cooperació en l'esfera de l'aigua

"Un dels objectius principals de l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, declarat per les Nacions Unides el 2013, és analitzar i arribar a una entesa comuna sobre l’essència de la ’cooperació en l’esfera de l’aigua’. La cooperació en matèria d’aigua es refereix a la gestió i a l’ús pacífic dels recursos hídrics entre diversos actors i sectors des de diferents nivells. En la pràctica, es tracta d’actuar junts cap a un objectiu comú per obtenir beneficis mutus."

La cooperació en l’esfera de l’aigua té múltiples dimensions incloent-hi la cultural, l’educacional, la científica, la religiosa, l’ètica, la social, la política, la legal, la institucional i l’econòmica. Un enfocament multidisciplinari sobre aquest tema és essencial per comprendre les moltes facetes que el componen i així poder tenir una visió general.

L’objectiu principal de l’Any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua junt amb el del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) és crear consciència del fet que queda molt per millorar, cal aprendre a gestionar millor l’aigua i valorar la importancia que te per a la vida.

Cristina Ferré

10/11/2013 15:48 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un process evolutiu més complex en una au primitiva amb dues cues.

20131112130325-image.jpgUn equip internacional de científics han trobat a la Xina una au primitiva, de uns 125 milions d’anys, que la seva principal característica és que té dos cues. Segons han senyalat els experts, aquesta espècie, que es diu ’Jeholornis’, determina que el process evolutiu és més complex del que es creia.

Segons han indicat els autors del treball, aquesta au, del Cretàci Inferior, es la segona més antiga que es coneix després de l’Archeopteryx, de 145 milions, que és un dels grans fósils a nivell internacional i que va ser trobat a Alemania.

Les cues seran ara estudiades al detall per els investigadors que han destacat que la segona cua trobada és similar a la de les espècies modernas, amb forma de ventall, mentres que ’Jeholornis’ també manté la cua de diseny primitiu, en forma de palma.

Pels experts, aquest descubriment il·lustra que "en la evolució de les primeres aus, apareixen diferents solucions i organismes que eren mosaics de característiques". "El que mostra que l’evolució és molt més complexa que el què a vegades un pot pretendre quan té pocs fóssils o dates", han indicat els autors.

Fins la nova descripció, el que pensaven alguns paleontólegs era que, en la evolució de la cua de les aus, aquesta cua llarga que acabava amb plumes al llarg
de les vértebres en la punta, al anar-se escurçant, es va anar transformant en un ventall.

Ara, es mostra que no és tan clar que tingui que haver sigut així i que pot haver molts disenys que determinen que aquest process no ha sigut tan lineal. "La evolució de les cues fins arribar a les de les aus modernes és el resultat d’interaccions complexes entre pressions selectives naturals", apunta el treball, publicat a ’PNAS’.


—> http://www.eldia.com.ar/edis/20131021/Retratan-ave-vivio-fondo-tiempos-informaciongeneral1.htm

Etiquetas: , ,

12/11/2013 13:10 Cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Restes del satèl·lit Goce cauen a la Terra

L’Agència Espacial calculava que el satèl·lit europeu cauria el passat divendres. Finalment va caure ara farà dos dies al sud de l’oceà Atlàntic sense causar cap mena de dany.

Aquest satèl·lit va ser creat per l’Agència Espacial Europea (ESA) amb l’objectiu de mesurar el camp gravitatori terrestre. Va ser llençat el 17 de març de 2009 i fins el 21 d’octubre d’aquest any no se li ha acabat el combustible, moment en que es va donar per acabada la seva missió.

El satèl·lit pesava més de mil quilograms, però la major part es va desintegrar a l’atmosfera. No obstant el 25% va arribar a l’escorça terrestre. 

"El satèl·lit Goce, d’una tonelada, és només una petita part d’entre les 100 i 150 tonelades d’objectes espacials artificials que reentren cada any a l’atmosfera terrestre", va dir Heiner Klinkrad, cap de l’Oficina de Deixalla Espacial de la ESA.

Gràcies a les dades obtingudes per aquest satèl·lit, que orbitava a tan sols 260 quilòmetres d’altura, els científics han pogut elaborar el mapa gravitacional de la Terra més complet i amb millor resolució.

 

http://www.elmundo.es/ciencia/2013/11/11/5280f7c56843413d4b8b4570.html

http://www.eluniversal.com.mx/ciencia/2013/restos-satelite-goce-caen-81331.html

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gravity_Field_and_Steady-State_Ocean_Circulation_Explorer

 

Mar Canyelles

Etiquetas: , ,

13/11/2013 20:30 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Es troba una cura pel càncer relativament barata, un problema o una solució?

20131113213011-image.jpgUn grup d’investigadors canadencs ha aconseguit trobar una cura pel càncer, utilitzant dicloracetat. Aquesta medecina ha estat provada amb cèl·lules humanes i aquests investigadors han pogut observar que mata les cèl·lules cancerígenes del cervell, dels pulmons i del pit, deixant només les cèl·lules sanes.
Aquesta substància el que fa és detonar una acció dels mitocondris, més concretament la glucòlisis, per que aquesta acabi de forma natural amb els tumors malignes.
Aquesta podria ser una gran innovació per a la ciència i una cura per a la gent malalta, a sobre li hem d’afegir que és una substància que no és cara i és molt assequible, però, és això perjudicial o favorable?
Al ser més barata que els medicaments que s’ofereixen avui en dia per a retrasar el procés del càncer aquesta investigació no ha rebut inversions d’altes empreses, dit d’una altra manera, com que no produirà grans quantitats de diners és molt probable que no es posi en marxa ni es comercialitzi, bloquejada per les pròpies farmacèutiques.
Podem observar que en aquesta societat van abans els diners que la salut de milers de persones a tot el món, i tenint en compte que unes recents investigacions diuen que cada cop el percentatge de gent amb càncer augmenta més ràpidament, hem de deixar córrer una oportunitat així de salvar vides i resignar-nos? O hem d’actuar?
http://www.vanguardia.com.mx/investigadoresencuentrancuraparaelcancerperonoesnegocioparafarmaceuticasyquizanuncavealaluz-724971.html
http://chemtrailsevilla.wordpress.com/2011/05/14/investigadores-canadienses-encuentran-una-cura-sencilla-para-el-cancer-pero-las-principales-companias-farmaceuticas-no-les-interesa/

Clara Marcè
13/11/2013 21:32 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La Setmana de la Ciència

20131115171046-image.jpg

Del 15 al 24 de novembre se celebrarà a Catalunya, Espanya i inclús resta d’Europa la 18a Setmana de la Ciència.

Durant la Setmana de la Ciència se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica,les noves tecnologies en materials,les últimes investigacions en robótica,astronomia,arqueologia,...arreu del nostre territori mitjançant xerrades,tallers científics,exposicions ,portes obertes de museus i un munt d’altres activitats gratuitas.

Hi participaran més de 3000 científics de camps com la neurobiologia,la astrofísica,la psicologia,la arquitectura,... per compartir amb el públic el seu treball diari,els seus descobriments,dubtes i contratemps.

Els temes centrals de l’edició d’enguany són l’estadística, l’aigua i Einstein.

Aquesta setmana ens vol fer entendre l’importància de la ciència en la nostra vida quotidiana, ja que sense ella no hi haurien móvils o medicaments.També vol tenir una funció informativa cap al públic i poder facilitar un lliure accés en aquesta cultura científica fent més fàcil que la ciència i la tecnologia responguin a les necessitats dels ciutadans.

El seu principal objectiu és encoratjar el desenvolupament entre la ciència i la societat,contribuint que els científics reflexionin d’una forma crítica i adoptin una actitud més receptiva davant les preocupacions de la societat.

Una proba de la seva importància al nostre país,és que la Setmana de la Ciència Madrid és un dels aconteixements més importants de la ciència a Europa


Judith Granero

Etiquetas: ,

15/11/2013 17:12 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Descobreixen un nou tipus de forats negres

20131117124216-forat-negre.jpg

Després d’una anàlisi detallada d’una activitat de raigs X inusual detectada mitjançant el telescopi espacial Chandra de la NASA, els científics van concloure que el fenomen pot ser considerat una ’crida d’auxili ’ d’una estrella en el moment de ser devorada per un forat negre .

Els senyals de raigs X capturades en la vora de la propera galàxia Messier 86 , inicialment van ser dues emissions petites amb una pausa de 4.000 segons entre elles. 4.000 segons més tard la quantitat de radiació de raigs X va augmentar de sobte en 100 vegades i després va disminuir gradualment de nou.

Les característiques d’aquesta activitat van fer que els astrònoms suposessin que es tractava d’un tipus de forats negres de grandària mitjana, abans desconegut . Fins ara es creia que només hi havia dos tipus de forats negres : els supermassius i aquells tan petits com un estel en explosió .

"Aquesta és la primera vegada que hem observat alguna cosa així", va assenyalar un dels científics que van realitzar l’observació . "Si aquesta interpretació de les dades pot confirmar-se, l’evidència de l’existència d’un forat negre de mida intermèdia, seria un gran descobriment" .

Segons els científics , els forats negres d’aquesta mida haurien de ser molt més pesats que els petits , que , per la seva banda , tenen aproximadament 10 massa solars i al mateix temps , menors que els supermassius del centre de les galàxies, que són entre un milió i mil milions de masses solars.

Els astrònoms creuen que el nou descobriment permetria als científics conèixer més sobre el procés de formació dels forats negres supermassius , ja que és difícil explicar la seva presència en l’univers sense l’existència de forats de grandària intermèdia . Una de les hipòtesis diu que els forats negres superpesants podrien evolucionar mitjançant la fusió de forats negres mitjans.

Els investigadors també esperen que aquest descobriment els permeti descobrir més coses sobre la formació de l’Univers.

 

Paula Alvarez

http://actualidad.rt.com/ciencias/view/111526-nuevo-tipo-agujeros-negros-senales-espacio

17/11/2013 12:44 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

S'aconsegueix per primer cop fer pell artificial a partir de cèl·lules mare del cordó umbilical

20131117203128-image.jpgPer primer cop en la història de la ciència, s’ha aconseguit construir pell artificial, fent servir cèl·lules mare provinents del cordó umbilical.
Científics del departament de Histologia de la Universitat de Granada han fet un treball que demostra que les cel·lules mare mesenquimals de la gelatina e Wharton del cordó umbilical tenen la capacitat de construir epitelis de revestiment de pell i de mucosa oral. Per construir la pell artificial, a part d’aquests epitelis, biomaterial de fibrina i agarosa.
Es portava temps investigant aquesta capacitat de les cel·lules de Wharton es poguessin convertir en epitelials.
Aquest descobriment té molta importància en medicina, ja que aquest tipus de pell artificial permetrà l’aplicació immediata després de la lesió. Això suposa una avantatge immensa comparat amb els models actuals de pell artificial, que no es poden aplicar fins al cap de varies setmanes després de la lesió, ja que els models que es feien servir fins ara es fabriquen a partir de les restes de pell sana del pacient. En canvi, el nou model es pot conservar en els bancs de teixits i estar disponible en qualsevol moment.

Oriol Beà

Etiquetas: , ,

17/11/2013 20:31 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La contaminació a Barcelona

La contaminació a barcelona.

Fa unes setmanesva sortir una notícia a la premsa molt decebedora, i és que Barcelona acompanyada d'altres grans ciutats com Madrid, és una de les més contaminades d'Europa. Aquesta contaminació és fruit dels milers i milers de vehicles que cada dia circulen pels carrers de Barcelona. Poc a poc hem d'anar disminuint aquesta massiva utilització del vehicles privats diàriament i apostar pel transport públic o bé per vehicles elèctrics o híbrids.

La contaminació o pol·lució és l'alteració de les propietats d'un medi per incorporació, generalment deguda a l'acció directa o indirecta de l'home, de pertorbació, materials, ones o radiacions que introdueixen modificacions de l'estructura i la funció dels ecosistemes afectats.

La contaminació ambiental és també la incorporació als cossos receptors de substàncies sòlides, líquides o gasoses, o barreges d'elles, sempre que alterin desfavorablement les condicions naturals del mateix, o que puguin afectar la salut, la higiene o el benestar públic. Hi ha molts tipus de contaminació, i moltes poden acabar afectant els éssers humans, l'atmosfera, i en general, el medi ambient.
La contaminació se sol estudiar des de dos punts de vista diferents, des del punt de vista del tipus de medi al que afecta; on generalment es distingeix en l'aire, l'aigua i el terra; o segons un contaminant en particular, i com afecta a tots els medis. En aquest darrer cas se solen agrupar els contaminants segons el tipus de contaminació que produeixen.

Contaminació segons el medi:

Contaminació atmosfèrica: És la que afecta l'aire. Es produeix per l'emissió de calor o de contaminants atmosfèrics, d'entre els quals hi ha els gasos hivernacle, a l'atmosfera. Afecten de manera global. Causa el forat a la capa d'ozó, l'efecte Callendar, l'efecte hivernacle, la boira fotoquímica i la pluja àcida. Alguns d'aquests efectes sembla que contribueixen al canvi climàtic.

Contaminació de l'aigua: Dolça o salada, inclou rius, estancs, llacs, aigües freàtiques, mars, etc. Causa l'eutrofització, l'anòxia, les marees rojes i les marees negres, entre d'altres efectes. La contaminació marítima és la que afecta el mar. Els accidents no en són la causa principal, sinó els vaixells de tot tipus, l'activitat ramadera i agrònoma i l'ús de certs productes químics. Un exemple de contaminació marina seria la contaminació de la mar Mediterrània.

Contaminació del sòl: És la que afecta el sòl.

Contaminació segons els efectes:

Contaminació radioactiva: Augmenta la radioactivitat natural o en produeix d'artificial. Pot ser molt perillosa i la seva durada pot ser a molt llarg plaç.

Contaminació acústica: Els transports, els sorolls forts de gent acumulada al carrer o certes activitats econòmiques poden provocar un nivell de soroll desagrable o massa elevat que pot danyar la sensibilitat del sistema auditiu i afecta negativament el comportament.
Contaminació lumínica: L'excès de llum a la nit implica també malbaratar energia, diners i combustibles fòssils, que en ser consumits aporten carboni a l'atmosfera i contribueixen així a augmentar el canvi climàtic.

Contaminació visual i d'afectació al paisatge, sigui aquest natural o no.

Contaminació difusa és la contaminació provocada per la suma de petits factors d'origen diferent, que sumats provoquen un efecte considerable.

De tots aquests tipus de contaminació, a Barcelona patim la contaminació atmosfèrica ja que afecta a l'aire. La notícia que va sortir als diferents diaris va ésser molt alarmant ja que explicava que aquesta contaminació és molt perjudicial per a la nostra salut i que a un mitjà-llarg termini pot provocar càncer. Ho van comparar amb el que inhales quan fumes tot i que no amb la mateixa quantitat, per això el càncer es fa més de pregar.

La noticia també deia que la unió europea sancionaria a Barcelona si no fa res per mimbar aquesta contaminació.

Segons un estudi del departament de Medi Ambient l'any 2007, la contaminació provoca unes 3500 morts a l'any. Les causes són principalment el diòxid de nitrogen, un gas tòxic que irrita el sistema respiratori, així com les partícules en suspensió, que poden arribar a produir asma, càncer de pulmó i altres problemes cardiovasculars. Segons l’estudi, els valors marcats per la normativa europea es van ultrapassar sistemàticament a Barcelona. Fins i tot les dades indiquen que, amb relació a partícules i diòxid de nitrogen, s’han triplicats els valors recomanats per la Organització Mundial de la Salut.

José Maria Baldasano, professor de la UPC i expert contractat pel Departament de Medi Ambient per mesurar l'eficàcia del seu pla de millora de l'aire, informa que algunes mesures contingudes en el Pla de Mobilitat com la limitació de la velocitat a 80 quilòmetres per hora en els accessos a la ciutat, el foment de l'ús del transport públic i el desplegament del Bicing són importants per pal·liar aquest problema. Tot i així, "sense una altra bateria de mesures urgents serà impossible aconseguir-ho".

Així doncs, hem de concienciar-nos que és molt important no contaminar i tenir cura del nostre planeta ja que serà el lloc on viurem nosaltres i criarem als nostres fills.

Àlex Vilà
18/11/2013 11:55 Àlex Vilà Enlace permanente. sin tema

Cigarrets electrònics, el nou frau científic?

20131119121740-image.jpgDurant les últimes setmanes, en el nou món de la tecno-medicina, hem pogut observar la gran onada d'èxit que han obtingut aquests nous "substitutius del tabac", el cigarrets electrònics o eCigs. Els cigarrets electrònics han captat un ampli ventall de consumidors gràcies a que la seva arribada al mercat ha estat associada per molts com, si no una solució per abandonar el tabac, sí una alternativa per reduir el consum del cigarret convencional, fumar en llocs tancats on ara està prohibit, com el treball, els bars o els hospitals, o només com una alternativa "menys perjudicial" per seguir fumant, al no contenir, se suposa, les substàncies nocives del tabac.

El preu d'aquests nous cigarrets oscil.la entre els 30 i 50 euros. Molts fabricants afirmen que funcionen perfectament i que és un clar substitut del tabac; i afirmen que funcionen igual que els pegats de nicotina. Però és or tot el que ens venen o hi ha gat amagat? El funcionament d'aquestes maravelles de la ingenieria és aparentment simple: el dispositiu conté una petita broqueta a l'extrem, on es sitúa un cartux recanviable o recarregable, amb un líquid. Aquest líquid conté una mescla de propilenglicol o glicerina vegetal, diferents concentracions de nicotina i una altra alternativa, uns sabors i aromes varis. Al inhalar aquest flux d'aire s'activa a la vegada un altre mecanisme on hi afegeix petites gotes d'aquest líquid.

Les principals companyies que desenvolupen aquests petits mecanismes asseguren que són autèntiques gangues ja que no produeixen ningún dany a la nostra salud, però és això veritat? Els estudis científics existens determinen que no es pot assegurar que aquests nous cigarrets no siguin nocius, i s'han arribat a conclusions d'experts que expressen que està clar que aquests nous cigarrets són menys perjudicials que el tabac però això no determina que no siguin dolents. El que ens fa dubtar d'aquest projecte és la composició d'aquest líquid. Aquest líquid integra una petita proporció de nicotina lo que comporta a una adicció a aquesta nova manera de fumar.

El que ens preocupa és que aquest líquid no ha estat estudiat a fons. Segons estudis a fons han determinat que el el propilenglicol no és cancerigen, però pot produir una irritació de la gola o de les vies respiratòries. De fet, dos estudis grecs presentats en el recent Congrés Europeu Respiratori, celebrat a Barcelona, ​​han demostrat que el consum de cigarrets electrònics pot donar símptomes respiratoris com tos i ofec. S'ha determinat que aquest nou mètode de fumar afecta als teus pulmons de la mateixa manera que ho fa el tabac, peró ho fa a llarg termini. Unes de les millores en que supera al tabac normal són: no produeix olors desagradables, no deixa les dents grogues, els fums que despren no afecten negativament a la gent que et rodeja i també conté moltes menys substàncies cancerígenes que el tabac. Llavors, és veritat que amb el cigarret electrònic no es produeix una combustió de productes cancerígens, i que el resultat és vapor d'aigua, però tot hi així no et sol.luciona parcialment el teu problema amb el tabaquisme. La conclusió és que per deixar de fumar, no cal que et busquis aquest tipus de substitutiu perquè et danyarà el teu organisme igual que amb el tabac i no és la millor opció; el que fa falta és molta força de voluntat i anar regulan el consum de nicotina.


ANDREU CABELLO

Etiquetas: , ,

19/11/2013 12:17 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

El camp magnétic del sol es tornarà a invertir

20131119192751-image.jpg


Un dels fenòmens magnétics gravitacionals que tenim poc mencionat i que passa en el nostre sistema solar, és el del canvi complet de posició del pols magnétics solars, fet que succeeix cada onze anys.

Aquest fet es construeix al llarg de tot el cicle solar,quan el sol té el seu màxim d'activitat solar, degut el moviment del seu plasma interior.Llavors les taques solars, que provoquen un augment de l'activitat del sol, es sitúen en el ecuador i al cap d'un mes es desintegren i el seu camp magnétic es dirigeix cap a un dels pols.Quan el camp magnétic es dirigeix cap al pol, chocarà i s'erosionarà amb el camp magnétic del pol ja existent.El camp magnétic baixarà cap a 0 T (Tesla) i després rebotarà amb la polaritat oposada.

¿Quan passarà això? Segons científics de la NASA, aquest procés es tornarà a repetir d'aquí d'unes setmanes, i afectarà a tot al sistema solar.
¿Però, quins efectes afectaran en el nostre planeta ? En el nostre planeta, no hi hauran grans efectes provocats per aquesta variació solar, tot i que pot interferir amb els satel·lits GPS i pot provocar apagades de diverses fonts radiofòniques.També un dels canvis mès notables és el de la major visiblitat de les aurores boreals.


Generalment, s'hauria d'estudiar més aquest fenòmen, ja que no se'l coneix massa.Encara que sabem que en aquest any no tindrà massa repercussions a la Terra, l'hauriem d'estudiar i comprobar quins afectes han tingut en el passat i tindrà a llarg plaç.


Etiquetas: ,

19/11/2013 19:27 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La pesca d'arrossegament de profunditat

20131119214801-800px-euskal-museoa-fishing-model-2.jpg

Com diu el seu nom, es una tècnica pesquera que arrossega pesats equips de pesca amb portes i xarxes que pesen tones. Aquests equips llauren el fons marí destruint tot el que troben al seu pas. És la forma de pesca més destructiva del món.

Per a les indústries pesqueres es una tècnica molt eficaç, però l’efecte per al medi ambient és devastador: destrueixen corals d’aigües fredes, espècies que desconeixem, taurons de profunditat... i després de capturar tot el que va al seu pas,  tiren per la borda les espècies, casi totes mortes o mig mortes (entre el 20 i el 60%), que no tenen valor comercial. Part de les espècies que es tiren per la borda són espècies que viuen conjuntament amb les que són objectiu de la pesca. És molt probable que la majoria d’exemplars d’aigües profundes que escapen a través de la xarxa durant la captura morin posteriorment, ja que aquests peixos tenen una pell molt sensible i pel contacte amb les xarxes es danyada.  Amb això es perden molts peixos joves que podrien haver crescut per reproduir-se.

Moltes d’aquestes indústries pesqueres d’aigües profundes estan sota el control dels Estats costaners, on hauria de ser molt fàcil regular la pesca per a que sigui sostenible. En la pràctica no s’ha prestat atenció a l’impacte que produeix sobre l’hàbitat de moltes espècies.

Com que la demanda de peix és molt alta, aquesta pesca s’ha estès a alta mar on no hi ha control.

Les conclusions són clares, aquest tipus de pesca hauria d’estar prohibit ja que si no tenim cura del medi ambient les conseqüències seran nefastes per tothom i especialment per la natura.

En el següent enllaç podeu veure més informació sobre el que és i les conseqüències.

http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/other/pesca-de-profundidad.pdfCarla Amador
19/11/2013 21:48 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Experiment més llarg de la historia

El experiment més llarg de la historia conegut com el experiment de la gota de brea ("The pitch drop experiment") va començar a l'any 1927 quan el Profesor Thomas Parnell de la Universidat de Queensland en Australia e va propussar demostrar al seus estudiants que existeixen sustancies que encara que semblin sólidas en realidad son fluids amb viscosidat molt alta.

Per això va possar una mica de brea a un embut i va donar un període de tres anys per observar que había succeit.

Així que després de tres anys, ja al 1930,vàren observar que el segell del embut s' havía trencat i aixó va posibilitar que la brea fluís i poguès començar a caure. En 8 anys més, ja en 1938 es va formar una gota que va caure al desembre d'aquell any i a partir de aquell any fins als nostres díes, han caigut en total 8 gotas.

Així, quasi sentse voler, Thomas Parnell va iniciar el experimento a un laboratori més llarg de la historia.

Webgrafia: http://poquiblog.blogspot.com.es/2012/01/el-experimento-mas-largo-de-la-historia.html
20/11/2013 20:15 Xavier Martinez Enlace permanente. sin tema

Venus s’alinearà amb la Terra i el Sol el proper 5 de juny

20131120213228-venus.jpg

Venus passarà davant del Sol el proper 5 de juny de 2012. El fenomen serà visible des de la Terra i serà una oportunitat única perquè els científics facin observacions, ja que aquest trànsit no tornarà a produir fins a l’any 2117. Els astrònoms podran aprofitar per calibrar i millorar les tècniques actuals que permeten detectar planetes extrasolars. La sonda Venus Express, que orbita Venus des del 2006, també podrà aprofitar per recollir dades excepcionals del planeta, com ara mesures atmosfèriques.

El trànsit d’un planeta és una rara alineació en què un astre s’interposa en la línia que formen el Sol i la Terra. El trànsit de Venus no tornarà a passar fins d’aquí 105 anys. L’última vegada que es va poder observar des de la Terra va ser el 2004. Aquest cop, però, és particularment especial perquè el Sol es troba en una fase de molta activitat.

Web: http://ciencia.ara.cat/blog/2012/05/17/venus-salineara-amb-la-terra-i-el-sol-el-proper-5-de-juny/

 

Eduard Mauri

20/11/2013 21:32 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

TÈCNICA QUE PERMET VEURE EL DESARROLLAMENT DEL TÒRAX HUMÀ

20131120230246-torax.jpg

Fins ara, s’ha estudiat poc i se sap poc sobre el desarrollament del tòrax al llarg del cicle vital humà a causa de la seva commplexitat en la corvatura de les costelles, els molts elements anatòmics... las imatges mèdicas en 3D han permès visualitzar la caixa toràcica però amb escassos detalls dels seus rasgos, corvatura, els espais entre elles i la columna vertebral.

La revista "Plos one" ha publicat un estudi en el qual mitjançant morfometria geomètrica 3D ha examinat com canvia el tòrax en forma i tamany al llarg del temps per comprovar si es vritat el que diuen alguns estudis de que la forma i funció toràcica s’adquireix a la edat dels dos anys.

En aquest estudi s’ha pogut comprovar que el creixement i la forma de la regió toràcica inferior i superior d’un adult s’estableix i finalitza mes tard del que s’esperava i que aquest està relacionat amb els diferents sistemes de maduració del sistema respiratori, digestiu i locomotor. En un infant la caixa toràcica la té en forma "piramidal" i en un adut en forma de "barril".

Els resultats obtinguts en aquest estudi són rellevants en la medecina evolutiva ja que ha cuantificat per complet el desarrollament i creixament normal del tòrax complet d’un humà adult en 3D. Aquest estudi també entra en el camp de la evolució ja que el nostre tòrax passa a tenir forma de tòrax de homini cuan som infants a tenir un tòrax desarrollat.

http://noticiasdelaciencia.com/not/8783/una_tecnica_3d_permite_ver_con_detalle_el_

desarrollo_del_torax_en_humanos/

Joel Alfaro 

20/11/2013 23:06 Joel Alfaro Enlace permanente. Salut/Medicina

Nova causa de l'obesitat descoberta

20131120123521-image.jpgEstudis recents han descobert que el factor clau per l’ obesitat és la flora bacteriana. Condiciona molt més que l’alimentació, els hàbits de vida poc saludables o l’herència genètica.
Hi ha 8 famílies de bacteris que s’encarreguen de regular el pes corporal i que, per tant, la seva absència està directament relacionada amb la obesitat. La seva baixa concentració a l’intestí afecta a 1 de cada 4 persona i un 80% d’aquestes pateix obesitat. Coneixent això es podria evitar aquesta malaltia i altres patologies associades com són la diabetis, el colesterol, la hipertensió, els problemes cardíacs... És un descobirment molt important si tenim en compte que, segons fonts de la OMS, afecta a 700 milions de persones a tot el món.
Cada vegada són més importants els descobriments científics per a les indústries alimentàries i en aquest cas el que es faria és conèixer el metabolisme de cada persona i de quina manera reacciona als nutrients per desenvolupar suplements alimentaries específics que s’adaptessin a les necesstitats de cada individu. Sabent això caldria incrementar el consum de fruita i verdura ja que són aliments que augmenten la diversitat de la flora bacteriana i reduir els greixos, no abusar dels fàrmacs, ingerir més aliments crus i fer esport ja que són accions que també contribueixen a millorar-la. En casos avançats d’obesitat es podria, fins i tot, fer un transplantament de la microbiota intestinal ja que és un dels millors tractaments per la obesitat.

Ferran Borràs

http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2013-09-03/la-verdadera-causa-de-la-obesidad-ocho-clases-de-bacterias-deciden-tu-peso_23860/

Etiquetas: ,

20/11/2013 12:39 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un nou mètode per netejar els abocaments de petroli

Com tots sabem, els abocaments de petroli causen un gran problema ambiental. 

Per aixo, un equip de investigadors del Institut Tecnològic de Massachusetts han trobat un nou mètode per separar de l’aigua el petroli un cop ha estat abocat. A més, permitiria la reutilització del material.

 Aquest mètode, consisteix a afegir a la mescla nanopartícules amb ferro per després separar l’oli fent servir un imant. Els investigadors diuen que es tracta d’una maniobra molt senzilla però que haurà de realitzar-se en un vaixell perquè les nanopartícules no contaminin l’oceà.

En altres treballs s’han proposat mètodes similars però que tenien l’inconvenient que calia conèixer per endavant la concentració d’aigua i oli a la barreja. La tècnica proposada, el seu avantatge és que les nanopartícules són dins del corrent, i no fora d’ella (com en els mètodes anteriors) gràcies això sempre hi ha bons resultats, sense importar la concentració de cada component en la mescla.

Ronald Rosensweig, expert en ferrofluids, diu que hi ha nombrosos metodes per separar, però assegura que aquest és un dels millors mètodes per separar els petrolis abocats a l’aigua. 

 

Pau Erra

Per obtenir mes informació sobre el petroli:  http://es.wikipedia.org/wiki/Petr%C3%B3leo

20/11/2013 12:52 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La cosa més gran mai trobada

20131120125738-image.jpg

UN VEHICLE QUE VIATGE A LA VELOCITAT DE LA LLUM TRIGARIA AL VOLTANT DE 4.000 MILIONS D’ANYS A CREUAR AQUEST GRUP DE QUÀSARS!


Els astrònoms saben des de fa anys que els quàsars poden formar grups immensos que s’estenen a al llarg de 700 milions d’anys llum de diàmetre.

Un equip internacional d’astrònoms, liderat per acadèmics de la britànica Universitat de Central Lancashire (UCLan), ha descobert l’estructura més gran coneguda en l’Univers. El gran grup quàsar (LQG) és tan gran que un vehicle que viatge a la velocitat de la llum trigaria al voltant de 4.000 milions d’anys a creuar-lo.

Els quàsars són els nuclis de les galàxies dels primers dies de l’univers que se sotmeten a períodes breus de brillantor extremadament alt, el que els fa visibles a través d’enormes distàncies.

Des de 1982, els científics coneixen que els quàsars tendeixen a agrupar-se en grups o «estructures» de mida sorprenentment gran, formant grans grups quàsar o LQG (per les seves sigles en anglès).

El nou LQG no és només significatiu per la seva grandària, sinó que també desafia el principi cosmològic, la suposició que l’Univers, quan es veu en una escala prou gran, es veu igual sense importar des d’on s’està observant.

La teoria moderna de la cosmologia es basa en el treball d’Albert Einstein, i depèn de l’assumpció del principi cosmològic. El principi se suposa, però mai ha estat demostrat amb observacions «més enllà de tot dubte raonable».

Per donar una idea de l’escala, la nostra galàxia, la Via Làctia, se separa de la seva veïna més propera, la galàxia d’Andròmeda, per uns 0,75 megaparsecs (Mpc)-el parsec és una unitat de longitud utilitzada en astronomia, paral d’un segon d’arc o arcosegundo-o 2,5 milions d’anys llum.

No obstant això, el grup acabat de descobrir té una dimensió de 500 Mpc. Però com que és allargat, la seva dimensió més llarga arriba als 1.200 Mpc (4.000 milions d’anys llum), unes 1.600 vegades més gran que la distància de la Via Làctia a Andròmeda.

En resum, vol dir que és l’estructura més gran mai vista en l’univers sencer ja que va en contra de la nostra comprenció actual de l’escala de l’univers i al viatgar a la velocitat de la llum tardaria milions d’anys en traspasar aquesta barrera de quàsars tan potens i gegans.


TATIANA CASAS

Etiquetas: , , ,

Es troba una cura pel càncer relativament barata, un problema o una solució?

20131120132842-20131113213011-image.jpg

Un grup d’investigadors canadencs ha aconseguit trobar una cura pel càncer, utilitzant dicloracetat. Aquesta medecina ha estat provada amb cèl·lules humanes i aquests investigadors han pogut observar que mata les cèl·lules cancerígenes del cervell, dels pulmons i del pit, deixant només les cèl·lules sanes.

Aquesta substància el que fa és detonar una acció dels mitocondris, més concretament la glucòlisis, per que aquesta acabi de forma natural amb els tumors malignes.

Aquesta podria ser una gran innovació per a la ciència i una cura per a la gent malalta, a sobre li hem d’afegir que és una substància que no és cara i és molt assequible, però, és això perjudicial o favorable?

Al ser més barata que els medicaments que s’ofereixen avui en dia per a retrasar el procés del càncer aquesta investigació no ha rebut inversions d’altes empreses, dit d’una altra manera, com que no produirà grans quantitats de diners és molt probable que no es posi en marxa ni es comercialitzi, bloquejada per les pròpies farmacèutiques.

Podem observar que en aquesta societat van abans els diners que la salut de milers de persones a tot el món, i tenint en compte que unes recents investigacions diuen que cada cop el percentatge de gent amb càncer augmenta més ràpidament, hem de deixar córrer una oportunitat així de salvar vides i resignar-nos? O hem d’actuar?

vanguardia.com

burbuja.es

 

Clara Marcè

Etiquetas: , ,

20/11/2013 13:36 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Elaboren noves guies per tractar el colesterol

20131120170920-image.jpg
Les noves guies divideixen els pacients en dos grups: el primer, els que han patit un atac de cor.

Ells hauran d’utilitzar ara les estatines per reduir el seu risc cardiovascular, però no per portar el seu índex de LDL a una xifra específica.

El segon grup està format per les persones que tenen un risc de, almenys, 7,5% de patir un atac al cor en els propers 10 anys. A ells se’ls recomana prendre estatines.

Encara no se sap si augmentaran les persones que s’hauran de medicar amb estatines. Les dones i persones afrodescendents, que tenen un major risc de patir un atac cardiovascular, estan més propensos a ser medicats amb aquests fàrmacs.

Els que només els utilitzen per reduir els seus nivells de colesterol LDL, però tenen un baix risc de patir un atac cardíac, possiblement ja no les requereixin.

Addicionalment, es desaconsella subministrar fàrmacs complementaris a les estatines, ja que aquestes només contribueixen a reduir els nivells de LDL, però no el risc d’un eventual infart.

Segons diuen, "Les noves guies són revolucionàries perquè suposen un enorme canvi en la política sobre qui ha de ser tractat"


Les recomanacions de l’Associació Americana del Cor són només per als Estats Units. No obstant això, solen ser preses com a referència per les societats mèdiques dels altres països, que avaluen la seva aplicació segons la realitat de la seva pròpia població.

Etiquetas: ,

20/11/2013 17:09 Albert burgues Enlace permanente. Salut/Medicina

El expereriment més llarg de la història (que encara continua)

El experiment més llarg de la historia conegut com el experiment de la gota de brea ("The pitch drop experiment") va començar a l’any 1927 quan el Profesor Thomas Parnell de la Universidat de Queensland en Australia e va propussar demostrar al seus estudiants que existeixen sustancies que encara que semblin sólidas en realidad son fluids amb viscosidat molt alta.

Per això va possar una mica de brea a un embut i va donar un període de tres anys per observar que había succeit.

Així que després de tres anys, ja al 1930,vàren observar que el segell del embut s’ havía trencat i aixó va posibilitar que la brea fluís i poguès començar a caure. En 8 anys més, ja en 1938 es va formar una gota que va caure al desembre d’aquell any i a partir de aquell any fins als nostres díes, han caigut en total 8 gotas.

Així, quasi sentse voler, Thomas Parnell va iniciar el experimento a un laboratori més llarg de la historia.


Webgrafía: http://poquiblog.blogspot.com.es/2012/01/el-experimento-mas-largo-de-la-historia.html
20/11/2013 20:12 Xavier Martínez Enlace permanente. sin tema

El peix globo

 

 

 

Un dels habitants marins amb pitjor caràcter és el peix globo. Pertany a la familia dels Teraodontidae, aquest peix és temut i a la vegada admirat, per la capacitat que tenen d'inflar-se com uns globos en moments en que es senten atacats per alguns depredadors. Aquest sistema de defensa conté una substància verinosa.

S'està estudiant la possibilitat de fer servir aquest verí per pacients amb càncer terminal. Tot hi que actualment s'han fet proves realitzades als laboratoris, casi el 75% dels pacients que ho van experimentar han obtigunt bons resultats.

Aquest animal està cobert d'espinas per tot arreu, exepte per la boca. Per altre banda, indica que les aletas dorsal i pectoral constitueixen òrgans motors de gran efectivitat que permeten al peix una natació molt àgil, sent capaç de modificar ràpidament la direccio dels sus desplaçaments.

Aquest peix de color groc o verd amb taques negres, és un peix atractiu per als aquaris, però han de tenir el seu propi espai perquè no es mengin als altres peixos. Necessiten plantes per poder nadar. I el fet de que s'hagin d'adeptar a un nou lloc, la temperatura estaria entre els 22 i 26 graus.

La seva estratègia per no ser devorat per els seus enemis, es empassar-se aigua perquè així s'infla com una pilota i gràcies a axio la seva mida no cap a la boca de l'enemic, i si se'l menjen abans de que s'hagi transformant, aquell animal morirà perque la carn del peix globo conté un verí mortal anomenat terodotoxina.

S'alimenta de cargols i cucs, per tant en els aquaris és molt útil perquè es desfà de qualsevol plaga de cargols que puguin haver.

http://mascotas.facilisimo.com/reportajes/peces/el-pez-globo-un-animal-muy-codiciado_186197.html

 

 

Clàudia Hernández

21/11/2013 23:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Pistes sobre el planeta veí

20131121233656-image.jpgA l’espera de missió de portar mostres de Mart per analitzar als laboratoris terrestres, la bona sort acompanya vegades als científics en forma de trossos del planeta veí quan cauen a la Terra. El meteorit NWA 7533 de 84 grams, va ser adquirit en Agadir (Marroc) l’any 2012, es un fragment de la costra del planeta Mart segons afirman els científics que l’han analitzat. Aquest fragment es pot tratar de la primera mostra reconeguda de l’antia costra de Mart, afirma la revista Nature.

Les roques de Mart que arriven a la Terra s’haurien d’haver desprès del seu planeta per algun impacte d’un cos més gran i potent com per sortir despedides i superar el camp gravitatori, viatgen per l’espai y poden acabar caient a la Terra. Aquests fets pels científics són grans opcions de profondir en la història de Mart investigant aquests meteòrits que són uns tresors un cop es troben a la Terra.

És el cas del NWA 7533, adquirit en 2012, que d’havia de dormar part d’una roca més gran que es va fragmentar a l’atravassar l’atmòsfera terrestre. S’han recuperar al menys cinc trossos, senyala un científic.

Etiquetas:

21/11/2013 23:39 cmcgarbí Enlace permanente. Terra i Univers

Es crea una superfície arrugada que repeleix els líquids a l'instant

20131121235639-screenhunter-199-nov.-21-23.53.jpg

Investigadors del Institut Tecnològic de Massachusetts i de l’Universitat de Boston han desenvolupat una superfície arrugada amb la qualitat de repeler els líquids d’una forma molt més ràpida, de forma que les gotes reboten contra el teixit i surten impulsades en un temps record, reduint el temps de contacte fins a un 40%.(el temps en el que la gota es manté en contacte amb la superfície és important ja que provoca canvis significatius, es poden obtenir molts avantatges)

Segons Varanasi, es possible reduir encara més aquest temps a traves d’un procés d’optimització de textures, obtenint una disminució fins a un 70 i 80%.

Dita superfície pot servir en la fabriació d’altres teixits hidrofobs (que literalment vol dir fòbia/por a l’aigua, però en aquest context ens referim a teixits que repeleixen l’aigua) utilitzats en per exemple evitar que es congelin les ales d’un avió, i inclús hi podem trobar aplicacions a l’ecologia. Els investigadors van trobar algunes ales de papallones que produien aquest mateix efecte naturalment, fent així que l’aigua no s’extengui al llarg de les ales i redueixi les seves propietats aeoridnamiques augmentant així la seva capacitat de supervivència.

Hugo Lugowski.

Etiquetas:

21/11/2013 23:58 Hugo Lugowski Enlace permanente. sin tema

La contaminació a Barcelona

La contaminació a barcelona.

Fa unes setmanesva sortir una notícia a la premsa molt decebedora, i és que Barcelona acompanyada d'altres grans ciutats com Madrid, és una de les més contaminades d'Europa. Aquesta contaminació és fruit dels milers i milers de vehicles que cada dia circulen pels carrers de Barcelona. Poc a poc hem d'anar disminuint aquesta massiva utilització del vehicles privats diàriament i apostar pel transport públic o bé per vehicles elèctrics o híbrids.

La contaminació o pol·lució és l'alteració de les propietats d'un medi per incorporació, generalment deguda a l'acció directa o indirecta de l'home, de pertorbació, materials, ones o radiacions que introdueixen modificacions de l'estructura i la funció dels ecosistemes afectats.

La contaminació ambiental és també la incorporació als cossos receptors de substàncies sòlides, líquides o gasoses, o barreges d'elles, sempre que alterin desfavorablement les condicions naturals del mateix, o que puguin afectar la salut, la higiene o el benestar públic. Hi ha molts tipus de contaminació, i moltes poden acabar afectant els éssers humans, l'atmosfera, i en general, el medi ambient.
La contaminació se sol estudiar des de dos punts de vista diferents, des del punt de vista del tipus de medi al que afecta; on generalment es distingeix en l'aire, l'aigua i el terra; o segons un contaminant en particular, i com afecta a tots els medis. En aquest darrer cas se solen agrupar els contaminants segons el tipus de contaminació que produeixen.

Contaminació segons el medi:

Contaminació atmosfèrica: És la que afecta l'aire. Es produeix per l'emissió de calor o de contaminants atmosfèrics, d'entre els quals hi ha els gasos hivernacle, a l'atmosfera. Afecten de manera global. Causa el forat a la capa d'ozó, l'efecte Callendar, l'efecte hivernacle, la boira fotoquímica i la pluja àcida. Alguns d'aquests efectes sembla que contribueixen al canvi climàtic.

Contaminació de l'aigua: Dolça o salada, inclou rius, estancs, llacs, aigües freàtiques, mars, etc. Causa l'eutrofització, l'anòxia, les marees rojes i les marees negres, entre d'altres efectes. La contaminació marítima és la que afecta el mar. Els accidents no en són la causa principal, sinó els vaixells de tot tipus, l'activitat ramadera i agrònoma i l'ús de certs productes químics. Un exemple de contaminació marina seria la contaminació de la mar Mediterrània.

Contaminació del sòl: És la que afecta el sòl.

Contaminació segons els efectes:

Contaminació radioactiva: Augmenta la radioactivitat natural o en produeix d'artificial. Pot ser molt perillosa i la seva durada pot ser a molt llarg plaç.

Contaminació acústica: Els transports, els sorolls forts de gent acumulada al carrer o certes activitats econòmiques poden provocar un nivell de soroll desagrable o massa elevat que pot danyar la sensibilitat del sistema auditiu i afecta negativament el comportament.
Contaminació lumínica: L'excès de llum a la nit implica també malbaratar energia, diners i combustibles fòssils, que en ser consumits aporten carboni a l'atmosfera i contribueixen així a augmentar el canvi climàtic.

Contaminació visual i d'afectació al paisatge, sigui aquest natural o no.

Contaminació difusa és la contaminació provocada per la suma de petits factors d'origen diferent, que sumats provoquen un efecte considerable.

De tots aquests tipus de contaminació, a Barcelona patim la contaminació atmosfèrica ja que afecta a l'aire. La notícia que va sortir als diferents diaris va ésser molt alarmant ja que explicava que aquesta contaminació és molt perjudicial per a la nostra salut i que a un mitjà-llarg termini pot provocar càncer. Ho van comparar amb el que inhales quan fumes tot i que no amb la mateixa quantitat, per això el càncer es fa més de pregar.

La noticia també deia que la unió europea sancionaria a Barcelona si no fa res per mimbar aquesta contaminació.

Segons un estudi del departament de Medi Ambient l'any 2007, la contaminació provoca unes 3500 morts a l'any. Les causes són principalment el diòxid de nitrogen, un gas tòxic que irrita el sistema respiratori, així com les partícules en suspensió, que poden arribar a produir asma, càncer de pulmó i altres problemes cardiovasculars. Segons l’estudi, els valors marcats per la normativa europea es van ultrapassar sistemàticament a Barcelona. Fins i tot les dades indiquen que, amb relació a partícules i diòxid de nitrogen, s’han triplicats els valors recomanats per la Organització Mundial de la Salut.

José Maria Baldasano, professor de la UPC i expert contractat pel Departament de Medi Ambient per mesurar l'eficàcia del seu pla de millora de l'aire, informa que algunes mesures contingudes en el Pla de Mobilitat com la limitació de la velocitat a 80 quilòmetres per hora en els accessos a la ciutat, el foment de l'ús del transport públic i el desplegament del Bicing són importants per pal·liar aquest problema. Tot i així, "sense una altra bateria de mesures urgents serà impossible aconseguir-ho".

Així doncs, hem de concienciar-nos que és molt important no contaminar i tenir cura del nostre planeta ja que serà el lloc on viurem nosaltres i criarem als nostres fills.

Links: http://ca.wikipedia.org/wiki/Contaminació_atmosfèrica
http://www.enginyersbcn.cat/colegi/noticies/view.php?ID=570
http://www.sostenible.cat/sostenible/web/noticies/sos_noticies_web.php?cod_idioma=1&seccio=3&num_noticia=438938

Àlex Vilà
21/11/2013 08:19 Àlex Vilà Enlace permanente. sin tema

Un troç de mart caigut a l'Àfrica ajuda a entendre el planeta vermell

20131121190956-image.jpgUn grup de científics de l’Universitat Estatal de Florida han estudiat un meteorit arribat de Mart que va caure a la Terra fa uns 4.400 anys. El grup de cientícs ha elaborat un cronolograma aproximat de la formació del planeta i coincideix amb el de la formació de la Terra.

Cronologia:

Segonss s’ha pogut extreure de les dades facilitades pel meteorit, fa uns 4,6 milions d’anys el Sistema Solar es va condensar probablement a partir d’una nebulosa, en els seus dos components: el Sol els planetes, lunes i asteroides. Les peces de Marte, junt amb els altres quetre planetes rocosos, van reunir en el seu entorn els mateixos elements pesants, com el silici, el ferro i el magnesi, mentre que els vents espacials van endur-se els altres elements poc pesants.

En algun moment i tal com va succeir-li habitualmemt en l’ adolescencia del Sistema Solar, un meteorit va estrellar-se amb la part sud de Mart, una regió plena de cràters i llavors troços de l’escorça de Mart van sortir "trencats" a l’espai. Amb el temps, un es va estrellar al desert del Sàhara.
Al 2012 un membre d’una tribu beduina va trobar aquest meteorit fins que el grup de científics van descubrir que procedia de Mart i van fer aquest descubriment: la Terra i Mart van formar-se al mateix temps.


Pau FerranEtiquetas:

21/11/2013 19:11 Pau Ferran Enlace permanente. Terra i Univers

Un tros de Mart va caure a la Terra i ara dóna pistes sobre el planeta veí

20131121191649-image.jpg
Esperant la llarga missió de portar mostres de Mart per analitzar a laboratoris terrestres, la bona sort de vegades acompanya els científics en forma de peces del planeta veí i així va ser en aquest cas. El meteorit NWA 7533, de 84 grams, adquirit a Agadir (Marroc), el 2012, és un fragment de l'escorça primitiva de Mart, diuen els científics que han analitzat minuciosament el fragment. Podem estar parlant pel que sembla de la primera escorça orimitiva reconeguda de Mart, diu la revista Nature en la qual Munir Humayun (Universitat de l'estat de Florida) i els seus col·legues presenten el seu estudi de la NWA 7533.

Les roques de Mart que arriben a la terra sembla ser que haurien caigut del seu planeta per l'impacte d'un cos prou fort per anar disperat i superar el camp gravitatori d'allà. Van passejar per l'espai i poden acabar caient a la terra. Pels científics, aquets meteorits són tresorts que busquen activament. Per exemple a l'Antàrtida, on les gelades de la superfícies no només faciliten la seva localització, i a més conserven els petits fragments gairebé amb les condició primitives, diu els especialistes Harry Y. McSween el Nature. La sorra del desert del nord-oest d'Àfrica també són uns terrenys favorables per trobar amb meteorits, però allà és més freqüent anar per comprar-los que no pas per trobar-los.

És el cas de la NWA 7533, adquirida el 2012, se suposava que era part d'una gran roca que va trencar l'atmosfera de la Terra. Almenys cinc peces, s'han recuperat, va dir McSween.

Ara l'anàlisi realitzat per Humayun i el seu equip troba l'origen del meteorit en el terreny alt de l'hemisferi sud marcià. La roca està formada per fragments que contenen Circonita format probablement per la refosa de l'escorça primària de Mart. A més, segons les dates, té una edat de 4.428 milions d'anys similar a les criconites terestes i llunars, que implica una cronologia amb paral·lel a la formació de l'escorça primària aMart, la Terra i la Lluna, diu Nature

McSween diu que un altre meteorit vinculat a aquest, el NWA7034, es de fa 2.100 milions d'anys, que podria indicar que la roca original que va trencar l'atmosfera de la terra era una barreja de diferents components.

La NWA 7533 conté fragments de la composició química és gairebé idèntica a la de roques basàltiques analitzades per Spirit, el robot de la NASA, durant la seva exploració del cràter Gusev de Mart.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/19/actualidad/1384885702_356954.html


Berta Cots
21/11/2013 19:16 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La Vía Láctea és el doble de gran del que pensem. .

20131121193657-cosmos60-01-small.jpg

L’espiral de la Via Làctia Té sense Gruix de 12,000 Anys Llum, i no de 6,000 Anys Llum del com s’estimava Fins ara . Per arribar a aquesta conclusió , l’astrofísic Bryan Gaensler i seus Col · laboradors de la Universitat de Sydney (Austràlia ) no han del necessitat Mirar a Través de cap telescopi : n’han tingut prou amb descarregar d’Internet les Dades DISPONIBLES Fins ara Sobre La nostra galàxia i reinterpretar-los.
En concret , el professor Gaensler i seu Equip de han utilitzat La Informació dels púlsars de la Via Làctia , estrelles de neutrons Que emeten polsos de llum Diaris . " A Mida Que la Llum d’organismes europeus de normalització Objectes Viatja CAP Nosaltres , interactua amb electrons Que es troben dispersos Entre Les Estrelles , el Què fa Que la Llum si s’alenteixi " . Les longituds d’ona Més Llargues (vermelles ) redueixen Més do velocitat Que les Curtes (blaus ) , Per el que calculant aquest retard Es pot Estimar Quina distància ha recorregut el pols .
Les Reaccions a La Comunitat Astronòmica davant El Descobriment d’ Gaensler de han Estat Diverses Molt . "Alguns Col · legues sí s’han acostat a mi i m’han del DIT ’ ESO ho desbarata tot’ , mentre que altres han afirmat « Ah , ara tot Encaixa ! ’", Confessa l’Investigador .

 

Maria Vicens

http://www.bibliotecapleyades.net/universo/cosmos61.htm

21/11/2013 19:36 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

L’estudi de les connexions del cervell en repòs permet predir la capacitat d’aprenentatge

http://www.youtube.com/watch?v=jMYKmQxgVU020131121194406-images.jpeg

L’estudi del cervell en estat de repòs suposa una nova metodologia d’exploració que està revelant interessants dades sobre com funciona el cervell quan està actiu. Un nou estudi a nivell neurocognitiu desenvolupat per investigadors del Laboratori de Neuroimatge Funcional de la Universitat Jaume I i del Center for Brain and Cognition de la Universitat Pompeu Fabra, i publicat en la prestigiosa revista científica Journal of Neuroscience<, revela que la variabilitat individual existent en les connexions cerebrals condiciona la capacitat d’aprenentatge de les persones i, al seu torn, el procés d’aprenentatge produeix una modificació en les xarxes cerebrals associades a les àrees entrenades.

Els resultats de la investigació conclouen que la capacitat d’aprenentatge del cervell humà es pot predir per mitjà de l’estudi de la connectivitat funcional espontània inicial del cervell, és a dir, la connexió o sincronització de l’activitat entre dos o més àrees cerebrals en estat de repòs. “Com és el teu cervell abans de començar a fer una tasca pot donar informació per a conéixer quant aprendràs i això des del punt de vista de la psicologia és fonamental. Ens està donant un element predictiu de com respondràs a una tasca d’aprenentatge”, ressalta César Ávila, catedràtic del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Jaume I.

Maria Vicens

21/11/2013 19:44 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

2013: continua l’escalfament global

20131121204841-image.jpgSegons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), l’any 2013 va camí de convertir-se en un dels deu anys més càlids des de que s’iniciaren els registres moderns el 1850. Els nou primers mesos de l’any van constituir el setè període més càlid mai registrat, juntament amb 2003, situant-se les temperatures mundials de la superfície de l’oceà i de la terra en aproximadament 0,48°C per sobre de la mitjana del període 1961-1990.

El gel marí de l’Àrtic s’ha recuperat lleugerament després de que es produís una fusió de grans proporcions i sense precedents l’any 2012, però durant el 2013 encara s’ha observat un dels nivells més baixos mai registrats.

En canvi, segons el Centre Nacional de Dades sobre Neu i Gels, per segon any consecutiu l’extensió del gel marí de l’Antàrtida al setembre va assolir un valor màxim de 19.470.000 quilòmetres quadrats. Es tracta d’un valor superior en aproximadament 30.000 quilòmetres quadrats al rècord anterior, establert l’any 2012 , i que supera en un 2,6% a la mitjana de 1981-2010. L’extensió del gel marí de l’Antàrtida al setembre creix a una mitjana del 1,1% per decenni. Els científics consideren que els canvis de la circulació atmosfèrica observats en els tres últims decennis, els quals han modificat els vents dominants a l’Antàrtida, són un factor que guarda relació amb aquest increment. Tanmateix, també és possible que l’increment es degui a una suma de factors, entre els quals hi haurien els efectes del canvi de la circulació oceànica .

A principis de novembre, l’activitat mundial dels ciclons tropicals s’acostava, amb un total de 86 tempestes registrades, a la mitjana del període 1981-2010 (89 tempestes). Enguany, el tifó Haiyan passarà als anuaris meteorològics després de batre el rècord mundial d’intensitat del vent al tocar terra i haver provocat una gran devastació a Filipines.


Íngrid Térmens
21/11/2013 20:49 Cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Els biopesticides destrueixen els bacteris "bons" dels conreus

20131121205655-image.jpg


Els microorganismes, que són tan necessaris per a la bona salut dels vegetals, desapareixen de la terra tant si s’utilitzen pesticides d’origen sintètic com orgànic.


L’agricultura moderna utilitza diverses estratègies per incrementar el rendiment dels conreus. Una de les més habituals és l’ús de pesticides, que eviten la proliferació de paràsits, bàsicament cucs, insectes, fongs i males herbes . Els productes varien en funció de la zona, de la mena de paràsit que es vol evitar i del tipus de conreu, i inclouen pesticides d’origen químic i també orgànic. També es té molta cura d’aportar nutrients al sòl, en forma d’adobs, i d’afavorir que la terra retingui la humitat. El sòl, però, té un altre element clau per al creixement de les plantes: els bacteris i els fongs que hi viuen de manera natural, als quals fins fa ben poc no s’ha dedicat gaire atenció. Sense la seva activitat, el creixement de les plantes seria molt inferior, i en alguns casos pràcticament impossible. Així doncs, amb la fumigació de pesticides als conreus es destrueixen bacteris bons necessaris per a conrear, sense aquests bacteris bons, els conreus poden deteriorar-se o inclús destruïr-se.


Personalment jo penso que la fumigacio amb pesticides dels conreus, és part de la solució, però no la soluciò definitiva, crec que s’hauria d’investigar més per a trobar una substància que no sigui tant corrossiva, una substància que no mati a les plagues dels insectes, sinó que els repeli, així doncs, aquesta substància no seria tant corrosiva i permetria que els bacteris bons que ajuden i són necessaris per al cultiu dels conreus no morin.


SERGI FLORES


premium/ciencia/biopesticides-destrueixen-bacteris-dels-conreus_0_1031296933.html

Etiquetas:

21/11/2013 20:56 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Investigadors catalans alerten d'una nova droga d'abús molt tòxica

20131121224543-foto.jpg

Investigadors de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i de l’INAD (Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar) han participat en un estudi internacional sobre una nova droga que ha aparegut al mercat segons la Xarxa Europea de Drogues Recreacionals. L’objectiu del treball és donar una visió general a nivell químic, farmacològic i conductual d’aquest nou compost químic.

Aquesta nova droga, la metoxetamina (MXE), és del tipus dissociativa que distorsiona les percepcions visuals i auditives produint un estat d’aïllament del consumidor. A més, tot apunta a que millora l’humor i que té fortes propietats al·lucinògenes.D’altra banda, el principal perill és que no està aprovada per a la consumició humana i,conseqüentment, té efectes secundaris i reaccions adverses altament perilloses. La causa d’aquest descontrol és que aquests nous compostos, sintetitzats en laboratoris clandestins, cada vegada són més agressius i els seus creadors intenten continuar sense regulació el màxim de temps possible per tal de vendre molta quantitat sense perill de ser perseguits per la justícia. Per aconseguir-ho, van canviant l’estructura molecular de les substància per tal de que leslegislacions els perdin la pista.

Resumint, la proliferació d’aquestes noves i perilloses drogues, que es publiciten i es distribueixen a través d’internet, és un problema greu que s’ha de combatre urgentment.

Pol Borrellas

21/11/2013 22:48 CMCgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Una flota de tres satèl·lits llançats per a estudiar el camp magnètic

20131122140101-image.jpgEls tres elements de la constel·lació europeu eixam han anat en un coet rus Rockot a formació de treball en òrbita terrestre

Tres satèl·lits idèntics, gairebé 500 lliures cadascun, aquest divendres han llançat a l’espai per formar una constel·lació en òrbita. Es mesurarà, volant en formació, el magnetisme terrestre. A més, s’aprofitarà les dades de l’atmosfera superior, que li permetrà d’aprofundir en el coneixement de l’entorn de la terra i la influència del sol. És l’eixam de la missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) i el seu llançament s’ha fet avui les 13.02 (Temps Pacific) des de la base russa de Plesetsk, uns 800 km al nord de Moscou en un coet de Rockot, un antic Míssil balístic intercontinental convertits i optimitzat per posar satèl·lits en òrbita baixa. Els tres satèl·lits han despegat allotjats a la punta del coet per després separar-se, complint una maniobra planejada al mil·límetrem i col·locar cada un en la seva posició precisa de configuració del vol.

Els Swarm són idèntic i funcionaran en quasi òrbita polar: dos d’ells a 460 quilòmetres sobre la superfície de la terra (que serà només 300 al final de la missió) i la tercera a quilòmetres 530 superiors i en un angle lleugerament diferent. El conjunt d’instruments i òrbites, curosament calculats, i els tres instruments portaran tres satèl·lits que optimitzarà el programa de col·lecció de dades magnètiques de les senyals.


http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/21/actualidad/1385065029_906764.html

Ferran Pradells
22/11/2013 14:01 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Elaboren noves guies per tractar el colesterol

20131122142252-image.jpgL’Associació Americana del Cor, i el Col · legi de Cardiòlegs recentment va presentar les noves recomanacions per tractar els problemes de colesterol.

Les noves guies divideixen els pacients en dos grups: el primer, els que han patit un atac de cor.

Ells hauran d’utilitzar ara les estatines per reduir el seu risc cardiovascular, però no per portar el seu índex de LDL a una xifra específica.

El segon grup està format per les persones que tenen un risc de, almenys, 7,5% de patir un atac al cor en els propers 10 anys. A ells se’ls recomana prendre estatines.

Encara no se sap si augmentaran les persones que s’hauran de medicar amb estatines. Les dones i persones afrodescendents, que tenen un major risc de patir un atac cardiovascular, estan més propensos a ser medicats amb aquests fàrmacs.

Els que només els utilitzen per reduir els seus nivells de colesterol LDL, però tenen un baix risc de patir un atac cardíac, possiblement ja no les requereixin.

Addicionalment, es desaconsella subministrar fàrmacs complementaris a les estatines, ja que aquestes només contribueixen a reduir els nivells de LDL, però no el risc d’un eventual infart.

Segons diuen, "Les noves guies són revolucionàries perquè suposen un enorme canvi en la política sobre qui ha de ser tractat"


Les recomanacions de l’Associació Americana del Cor són només per als Estats Units. No obstant això, solen ser preses com a referència per les societats mèdiques dels altres països, que avaluen la seva aplicació segons la realitat de la seva pròpia població.

http://colorblau.blogia.com/temas/salut-medicina.php

Etiquetas: ,

22/11/2013 14:27 Albert burgues Enlace permanente. Salut/Medicina

L'experiment mes llarg de la història (que encara perdura)

El experiment més llarg de la historia conegut com el experiment de la gota de brea ("The pitch drop experiment") va començar a l’any 1927 quan el Profesor Thomas Parnell de la Universidat de Queensland en Australia e va propussar demostrar al seus estudiants que existeixen sustancies que encara que semblin sólidas en realidad son fluids amb viscosidat molt alta.

Per això va possar una mica de brea a un embut i va donar un període de tres anys per observar que había succeit.

Així que després de tres anys, ja al 1930,vàren observar que el segell del embut s’ havía trencat i aixó va posibilitar que la brea fluís i poguès començar a caure. En 8 anys més, ja en 1938 es va formar una gota que va caure al desembre d’aquell any i a partir de aquell any fins als nostres díes, han caigut en total 8 gotas.

Així, quasi sentse voler, Thomas Parnell va iniciar el experimento a un laboratori més llarg de la historia.Etiquetas: ,

22/11/2013 22:01 Cmcgaudi Enlace permanente. sin tema

El telescopi Alma troba l'objecte conegut més fred de l'univers

20131123195207-colorblau2.jpg

Fa gairebé ben poc,al desert d’Atacama,Chile, el telescopi Alma va detectar a 5.000 anys llum de la Terra una nevulosa brillant. Per el moment és l’objecte més fred conegut per l’ésser humà a l’univers. Aquesta nevulosa té una temperatura de -272ºC, més baixa que les propies ombres produïdes pel refredament del Big Bang.

Com esmenta l’article publicat en ’Astrophysical Journal’, es tracta d’una nevulosa d’extranya com un boomerang que està desprenent gas del seu interior, perdent temperatura a la vegada.

UN OBJECTE MOLT INTERESANT

Com a indicat un dels autors del treball,Raghvendra Sahai, del laboratori de Propulsió a raig (JPL) de la NASA. És una nevulosa de doble lòbul que s’expandeix ràpidament per l’univers. 

Aquest és un descubriment per entendre com moren les estrelles passan a ésser nevulosa. Asegura Raghvendra Sahai " Tot això es gràcies a Alma...",qui asegura que serà una font de futurs i molt propers descubriments.

NEVULOSA BOOMERANG

Es considera una nevulosa jove o estrella moribunda com el cas del Sol perquè està perdent les capes exteriors dixant al nu una capa de gas fins que es converteixi en una estrella gegant vermella.

Webgrafia:

http://www.universetoday.com/105774/alma-warms-up-the-view-of-the-coldest-place-in-the-universe/

https://public.nrao.edu/news/pressreleases/alma-reveals-coldest-place-in-the-universe

Álvaro Parrilla Rodríguez

23/11/2013 19:53 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

2013 any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua

"Un dels objectius principals de l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, declarat per les Nacions Unides el 2013, és analitzar i arribar a una entesa comuna sobre l’essència de la ’cooperació en l’esfera de l’aigua’. La cooperació en matèria d’aigua es refereix a la gestió i a l’ús pacífic dels recursos hídrics entre diversos actors i sectors des de diferents nivells. En la pràctica, es tracta d’actuar junts cap a un objectiu comú per obtenir beneficis mutus."

La cooperació en l’esfera de l’aigua té múltiples dimensions incloent-hi la cultural, l’educacional, la científica, la religiosa, l’ètica, la social, la política, la legal, la institucional i l’econòmica. Un enfocament multidisciplinari sobre aquest tema és essencial per comprendre les moltes facetes que el componen i així poder tenir una visió general.

L’objectiu principal de l’Any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua junt amb el del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) és crear consciència del fet que queda molt per millorar, cal aprendre a gestionar millor l’aigua i valorar la importancia que te per a la vida.

Cristina Ferré

http://www20.gencat.cat/portal/site/mediambient/menuitem.6ab71a7e3e7165ee7cf26710b0c0e1a0/?vgnextoid=da37db5c24340210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=da37db5c24340210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=a366cfadf2d8d310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

24/11/2013 21:45 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Los cinco exoplanetas en los que podríamos vivir.

20131126120655-image.jpgYa prácticamente nadie piensa que estamos solos en la galaxia. Sin embargo, como indican los datos recogidos por el satélite Kepler de la NASA, parece que existen muchos más planetas de los que podemos pensar con vida lejos del Sistema Solar. Según dichos datos, una de cada cinco estrellas similares a nuestro Sol tendrían un planeta con un tamaño parecido a la Tierra en una zona habitable.
De los aproximadamente 100.000 millones de estrellas que se encuentran en nuestra galaxia, ¿cuántas pueden tener un planeta dentro de la zona habitable orbitando a su alrededor? Este es la pregunta que se han realizado los investigadores de la Universidad de California en Berkeley y la Universidad de Hawái. Y es que para que pueda haber vida (tal y como la conocemos nosotros) es necesario que tenga agua, como en la Tierra, es decir a una distancia ni muy lejos ni muy cerca de su estrella. Si se sitúa demasiado lejos hará demasiado frío, mientras que si está demasiado cerca será un planeta demasiado caliente.

Los investigadores han analizado miles de datos recogidos por el telescopio espacial Kepler y el Keck, situado en Hawai. Su conclusión: alrededor del 22 por ciento de las estrellas parecidas al Sol (a nivel de temperatura) tienen planetas de un tamaño similar a la Tierra (entre una y dos veces su tamaño) y orbitan a su alrededor a una distancia dentro de la zona habitable.

Como explica Erik Petigura, director del estudio publicado en PNAS, "esto significa que cuando se mira hacia los miles de estrellas en el cielo nocturno, la estrella más cercana similar al Sol con un planeta de tamaño a la Tierra situado en la zona habitable está probablemente a tan sólo 12 años luz de distancia y se puede ver a simple vista“.
26/11/2013 12:07 Arnau garcia Enlace permanente. Terra i Univers


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris