Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2014.

Dos estrellas están en proceso de fusionarse en una sola

20141201205646-hols.jpg

Dos estrellas del sistema binario MY Camelopardalis, orbitan alrededor de un centro de masas común y acabarán fusionándose dentro de millones de años. La estrella mayor es 38 veces la masa del Sol y la pequeña 32. Ambas comparten una única envoltura. Están situadas en la constelación de la Jirafa a una distancia de entre 12.000 y 15.000 años luz de la Tierra.

Javier Lorenzo, astrónomo de la Universidad de Alicante, es quién ha descubierto este sistema binario. Según Lorenzo, cuando las dos estrellas se fusionen pueden ocasionar una gran explosión o su proceso de unión será menos violento pero igualmente espectacular.

Según la investigación este sistema binario se formó prácticamente como se encuentra ahora.

En la Vía láctea, la mayoría de las estrellas no son solitarias, como el Sol, sino que forman parte de sistemas binarios o múltiples.

 

Finalmente, constatar que esta investigación está basada en los espectros de luz del sistema binario tomados desde el telescopio de 2,2 metros de diámetro de Calar Alto (Almería), así como por las aportaciones de los astrónomos aficionados.

 

Andrea Torné Fernández

Etiquetas: , ,

01/12/2014 20:58 Andrea Torné Enlace permanente. Terra i Univers

El proceso de formación de planetas, visto como nunca hasta ahora

20141202120929-image.jpgUna nueva imagen de la estrella HL Tauri, con detalles que nunca se habían visto hasta ahora, ha despertado el interés entre los astrónomos que han empezado a trabajar con el nuevo gran radiotelescopio ALMA. En ella se aprecia el disco de formación de planetas alrededor del joven astro revelando en él “detalles extraordinarios que nunca antes se habían visto”, señala el Observatorio Europeo Austral . “Es realmente una de las más descollantes imágenes jamás vistas en estas longitudes de onda. El nivel de detalles es tan exquisito que resulta aún más impresionante que muchas imágenes ópticas“, asegura Crystal Brogan, directora del Observatorio Nacional de Radioastronomía estadounidense. “Hasta ahora, imágenes con este nivel de detalle solo eran posibles con simulaciones de ordenador o con ilustraciones”, añade Tim de Zeeuw, director del ESO, organismo que lidera la participación europea del ALMA.

En la imagen se aprecia la estrella HL Tauri, que está a una distancia de unos 450 años luz de la Tierra, en la constelación de Tauro, con el disco alrededor de material sobrante de su formación en el que se distinguen anillos concéntricos con huecos entre ellos, donde se habrán empezado a agregar planetas.
Las estrellas como HL Tauri se forman por colapso gravitatorio de nubes de gas y polvo, formando densos núcleos que encienden en su interior las reacciones de fusión nuclear de la estrella. Inicialmente, estas estrellas jóvenes quedan envueltas en el gas y polvo restantes del disco, el llamado disco protoplanetario”, explican los expertos del ESO. “Tras numerosas colisiones, las partículas de polvo se van agregando y creciendo en grumos del tamaño de granos de arena, piedras y rocas grandes. En última instancia, en el disco pueden formarse asteroides, cometas o incluso planetas, y estos irrumpen en el disco creando anillos y huecos entre ellos como los que se han observado ahora en HLTauri”.
HL Tauri se esconde en una envoltura de gas y polvo que impide la observación de su interior en luz visible.HL Tauri y su disco protoplanetario con anillos da una idea de cómo sería el Sistema Solar hace unos 4.000 millones de años, comentan los científicos.

Etiquetas:

02/12/2014 12:09 Alex catalan Enlace permanente. Salut/Medicina


El primer mapa 3D de gel antàrtic

20141202163506-image.jpgPer poder completar aquesta investigació van necessitar 4 anys de treball, dos expedicions a l’Antàrtida i un robot .

Aquesta noticia tracta sobre uns investigadors que agafen un robot i el posen a l’aigua de l’Antàrtida per sapiguer la profunditat i el grossor dels
glaciars.

Les capes de gel són molt importants en aquest món ja que quan es reflexa la llum del sol aquesta torna a l’espai i això el que fa és que
no fagi tanta calor en el planeta terra, si no existissin les plaques de gel el que passaria és que el planeta es calantaria massa.

http://es.euronews.com/2014/11/25/el-primer-mapa-3d-del-hielo-antartico/

Roger Carbó.

Etiquetas:

02/12/2014 16:35 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Nou dispositiu per analitzar la sang sense extreure-la

20141209110417-image.jpgNou dispositiu per analitzar la sang sense extreure-la.
Els porucs de les agulles estan d'enhorabona, ja que es podran fer analítiques de sang sense haver de punxar al pacient.

La organització sanitària Badalona Serveis Assistencials (BSA) assaja un dispositiu format per uns biosensors que permeten analitzar la sang dels pacients sense la necessitat de punxar per treure-la i ofereix els resultats de manera molt ràpida, en menys de 10 minuts.
Aquest dispositiu consisteix en col·locar dos biosensors al coll, dos a les aixelles i un al melic del pacient. Els biosensors es connecten a un ordenador i calibre la temperatura corporal de la persona.
A partir dels canvis bioquímics que es produeixen en l'organisme i de fórmules matemàtiques, el dispositiu pot analitzar fins a 131 paràmetre de la sang sense la necessitat d'extreure-la.

El bioquímic i col·laborador en el desenvolupament d'aquest autoanalitzador, Peter Jusko, ha assegurat que el benefici més gran és la rapidesa en el procés de diagnòstic, ja que amb aquest mètode no invasiu es poden tenir els resultats el mateix dia de l'estudi, i el pacient no ha de tornar un altre dia a recollir els resultats.
Jusko ha insistit que aquest dispositiu ajudarà a millorar el diagnòstic perquè resol la dificultat a la que s'enfronten els metges al prendre decisions quan arriben els resultats, dies més tard, i on l'estat del pacient pot haver canviat.

El cap d'investigació i innovació del BSA, Antoni Sicras, ha senyalat que aquesta tècnica ja està comercialitzada i disponible per als hospitals i els centre mèdics i que la BSA està ara estudiant la fiabilitat de l'aparell.

Per això, la BSA ha portat a terme una prova pilot realitzada a 30 pacients, que es va presentar ahir, a més d'un estudi que es començarà a practicar a 100 voluntaris més als que es sotmetran a proba amb els biosensors, així com a una extracció de sang convencional per a comparar els resultats.

Sicras també ha comentat que aquest autoanalitzador es basa en tecnologia aeroespacial i ha estat dissenyada per membres de l'Acadèmia Russa de Ciències Naturals, de l'Universitat de Massachusetts i el National Space Biomedical Researhc Institute.

Enrique Moreno
09/12/2014 11:04 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Manipulació genètica

20141209130019-image.jpgAquest article parla sobre que a la universitat de Santiago s’ha descobert que agafant una proteïna que està implicada en el procés de ’creació’ de grasa, se la manipula genèticament i fa possible que no es crei tanta grasa. Aquest lípid és la ceramida, que pot afectar una part del hipotàlam i reduir la creacció de grasa. També té, com a inconvenients, l’augment de la massa corporal i la dificultat de cremar calories.
S’han fet experiments amb rates i aquestes han aprimat considerablement.
Miguel López, un investigador, asegura que amb aquest procés es podrà curar l’obesitat.

Guillem Aguila i Pallejà

Font: http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/descubren-mecanismo-molecular-que-provoca-disminucion-capacidad-quemar-grasa-3662936

Etiquetas:

09/12/2014 13:00 Guillem Aguila Enlace permanente. Biologia

Més destresa en cirujans gràcies a una consola

20141209182250-image.jpgAquesta notícia tracta la millora del rendiment dels cirujans al fer laparoscopies.Es deia que la consola Wii,de Nintendo,podia ajudar als cirujans a millorar en aquell àmbit.Recentment es van fer diversos experiments a l'Universitat de Roma que van demostrar que si que ajudava a fer aquestes tasques.Es va comprovar amb metges que estaven pel primer i segon any de carrera,i durant quatre setmanes van jugar unes hores diaries,en les quals es feien diferents proves:rendiment,moviment del cos,etc...Es va aprofundir en la coordinació entre la mà i el ull i la atenció espaial.Al acabar les quatre setmanes,van fer una comparació entre els metges que havien estat jugant a la Wii i els que no,i van millorar els dos grups,tot i que els que van jugar més.
09/12/2014 18:22 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Bosó de Higgs

Què és exactament el bosó de Higgs? És una partícula que forma part del model estàndard que descriu les partícules elementals i com interactuen entre si, però que mai s’ha pogut observar realment be.

Per què és tan important per als físics? Si no existís, caldria replantejar el model estàndard. Sense massa, l’Univers no seria com és. No existirien els àtoms, no hi hauria matèria, ni vida. Si no el trobem, caldrà modificar el model.

Com busquen els científics el bosó de Higgs? Els acceleradors de partícules, el del CERN, a Ginebra, i el Fermilab, als Estats Units, fan xocar protons. No es pot observar directament i es busca la seva "empremta".

Existiria el mecanisme de Higgs sense la partícula? El mecanisme de Higgs és un medi que existeix arreu, a l’espai. És evident que la massa existeix i, per tant, funciona. Si existís la partícula, ho explicaria. Si no, caldria investigar en altres direccions.

Quines altres possibilitats hi ha si el bosó no existís? Podria ser diferent del que planteja el model estàndard. Hi ha teories que suggereixen l’existència d’un zoo de noves partícules, amb diferents tipus de bosons de Higgs.

Per què ajudarà a conèixer millor l’Univers?El model estàndard no descriu el 96% de l’Univers invisible. Un dels objectius de l’accelerador LHC és anar més enllà del model estàndard i trobar el bosó de Higgs podria ser el primer pas.

ImatgeHD:

 http://cnho.files.wordpress.com/2012/07/eemm_run195099_evt137440354_ispy_3d-annotated.png

 

Links:

http://ca.wikipedia.org/wiki/F%C3%ADsica_de_part%C3%ADculeshttp://www.eldebat.cat/client/print/print_notice.php?IDN=99897http://lasequantic.wordpress.com/2013/10/28/10-recursos-sobre-el-boso-de-higgs/

 

Publicat per: Àlex Martínez Classe (Gaudí).

09/12/2014 18:43 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris