Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2014.

01/03/2014 14:59 Àlex Vilà Enlace permanente. sin tema

Endesa farà aquest dimarts el desembassament extraordinari de l'Ebre

20140301200519-image.jpgLa companyia elèctrica Endesa té previst dur a terme aquest dimarts el desembassament extraordinari del riu Ebre d'aquesta primavera. D'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la central hidràulica de Flix (Ribera d'Ebre) deixarà anar aigua per les comportes de la presa durant dotze hores, de vuit del matí fins a les vuit del vespre. La sortida d'aigua des de la central anirà variant segons l'hora del dia, començant amb 150 metres cúbics per segon fins arribar als 1.200 metres cúbics per segon a dos quarts de dotze del migdia. L'actuació, que es fa dos cops a l'any, serveix per arrossegar i netejar de macròfits -algues- acumulats al tram final del riu i renovar l'aigua del meandre.
01/03/2014 20:05 Sergi Flores Garcia Enlace permanente. sin tema


Fer exercici provoca canvis al cervell

20140302173132-2013-7-3-12-30-53-consells-per-practicar-esport-de-manera-saludable-aquest-estiu-.jpg

Fins ara era sabut que l’exercici físic afavoreix el benestar general i que té un efecte beneficiós sobre la salut del cervell i les funcions cognitives. A banda dels beneficis que té per al sistema cardiovascular, se sap que alenteix l’envelliment del cervell, contribueix a superar les depressions, accelera la recuperació en persones que han patit un vessament cerebral o un atac d’epilèpsia i alenteix la progressió de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson.

 

Tanmateix, fins ara no es coneixia el mecanisme precís que relaciona l’exercici físic amb tots aquests efectes sobre el cervell. Un equip d’investigadors de la Facultat de Medicina de Harvard i de la Universitat de Michigan, als EUA, encapçalat per Michael E. Greenberg i Bruce M. Spiegelman, han trobat la solució: l’exercici físic fa que els músculs fabriquin una proteïna que indueix canvis físics tangibles al cervell. Aquest descobriment ha estat publicat a la revista Cell Metabolism, i aquesta aportació obre la porta a la creació de nous fàrmacs neuroprotectors.

 

Després de fer esport, especialment si és de resistència, ens sentim bé. El nostre estat d’ànim millora, ens notem més actius i, si abans de començar teníem algun dolor, probablement la sensació disminueix. Tots aquests efectes es deuen a l’alliberament d’endorfines, unes morfines endògenes amb una activitat similar a la de l’opi que són fabricades pel mateix cos. Aquestes endorfines interactuen amb receptors del cervell, i això fa que s’activin unes neurones determinades que indueixen sensacions positives, redueixen l’estrès, augmenten l’autoestima i milloren el son. Tanmateix, l’activitat d’aquestes neurones no explica de cap manera els altres efectes beneficiosos que l’exercici té sobre el cervell, els quals requereixen canvis físics en la seva estructura, no només en l’activitat d’algunes neurones.

 

Quan fem exercici de resistència, el nostre cervell també incrementa la creació d’una molècula anomenada BDNF, un factor neurotròfic. El BDNF produeix canvis morfològics tangibles en el cervell, especialment en algunes àrees com l’hipocamp, implicat en la consolidació i la gestió de la memòria. El BDNF incrementa la supervivència de les neurones i la seva plasticitat, la formació de noves connexions nervioses, la migració de neurones cap a àrees on poden ser necessàries i la formació de neurones noves, una activitat que en condicions normals està molt restringida al cervell.

 

Sens dubte, aquests canvis físics, que modifiquen l’estructura morfològica del cervell, expliquen satisfactòriament els beneficis de l’exercici sobre les capacitats cognitives, com l’aprenentatge i la memòria, i també l’acceleració de la recuperació en les persones que han patit danys cerebrals i l’alentiment en la progressió de les malalties neurodegeneratives i de l’envelliment mental en general.

 

Tanmateix, quin lligam molecular hi ha entre l’exercici físic als músculs i l’increment de producció de BDNF al cervell? Quan fem exercici, les cèl·lules musculars incrementen el seu metabolisme, i això està regulat per una proteïna anomenada PGC-1. Utilitzant diversos tipus de ratolins als quals sotmetien a diversos règims d’exercici físic en rodes giratòries, Greenberg, Spiegelman i els seus col·laboradors van detectar que la proteïna PGC-1 també fa que incrementi la producció d’una altra proteïna anomenada FNDC5, la qual contribueix a la gestió energètica dels greixos corporals. Tanmateix, també van veure que aquesta proteïna és tallada de manera específica per les mateixes cèl·lules musculars que la fabriquen, i que un dels fragments que es genera, anomenat irisina, arriba fins al cervell a través del reg sanguini. Un cop al cervell, actua de neurohormona i estimula les neurones a fabricar més BDNF, la qual cosa té les conseqüències que ja explicades.

 

En conclusió, a banda d’haver resolt una qüestió important del funcionament del nostre cos, gràcies a aquest descobriment es podran crear fàrmacs d’irisina sintètica que podrien actuar com a neuroprotector en determinades patologies i millorar les capacitats cognitives de la gent gran, segons han anunciat els autors.

 

 

Font:

Revista Cell Metabolisme http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041311300377X

 

Pol Borrellas

Marx - A

02/03/2014 17:32 CMCgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Mines a la Lluna?

20140303164932-moon-exploration-1098-600x450.jpg

 

La National Aeronautics and Space Administration, més coneguda per NASA, ha començat a acceptar sol·licituds d’empreses privades amb la finalitat d’explorar la Lluna en busca de recursos útils. El prinipal recurs que es busca aconseguir és l’heli-3, un isòtop no radioactiu de l’heli poc comú a la Terra que s’utilitza en reactors de fusió nuclear.

Aquestes missions d’exploració serien no-tripulades, l’objectiu és contruir robots que realitzin prospeccions al sòl lunar. Aquestes activitats no rebran diners desde el govern dels Estats Units, però si el suport de la NASA. 

La col·laboració entre la NASA i les companyies privades no és res estrany. Vàries empreses privades treballen per a mantenir l’Estació Espacial Internacional desde fa anys i aquestes col·laboracions han estat sempre un èxit. Aquesta iniciativa per a explotar econòmicament la Lluna seria una manera de poder continuar amb l’exploració del nostre sistema solar.

Segons el tractat de les Nacions Unides sobre l’espai exterior, tots els païssos tenen prohibit reclamar la Lluna o un territori d’aquesta com a part pròpia. En el cas de voler fer explotacions privades a la Lluna s’hauria de crear un nou tractat sobre el drets de propietat fora de la Terra.

Una de les col·laboracions més recents de la NASA amb una empresa privada és la campanya que estan portan a terme conjuntament amb "Planetary Resources" per a millorar els algoritmes de reconeixement d’asteroides.

 

Font: http://www.theverge.com/2014/2/9/5395684/nasa-begins-hunt-for-private-companies-to-mine-the-moon-catalyst

 

Daniel Allepuz

03/03/2014 16:57 Daniel Allpuz Enlace permanente. sin tema

Per fi es descobreix el mecanisme de la metàstasi tumoral

20140303214850-cmc-ferran-foto.jpg

10 anys d’investigació han donat els seus fruits, l’equip del Dr Massagué que treballa al Centre Memorial Sloan Kettering de Nova York ha descobert un mecanisme que explica per què les cèl·lules cancerígenes fan metàstasi, és a dir, s’estenen a la resta d’òrgans.

Han començat a treballar amb anticossos que impedeixen la metàstasi i aviat faran proves amb ratolins per comprovar l’eficàcia i quins són els efectes secundaris. Després, si s’aprova el tractament, s’observarà la reacció que té en les persones amb càncer.

El que ha fet possible aquest descobriment ha estat la plasmina, un enzima amb un efecte anticoagulant sanguini que proporciona protecció a les cèl·lules canceroses ja que impedeix que s’adhereixen a la paret externa dels vasos sanguinis i sigui més fàcil destruir-les. És per això que la investigació ha començat amb càncers que fan metàstasi al cervell, com són el de pit i el de pulmó, perquè és on la plasmina té un efecte protector més gran.

Tot i així, algunes cèl·lules tumorals són resistents gràcies una molècula (L1CAM) que els proporciona protecció i els permet penetrar al cervell. Trobar un mecanisme que bloquegi aquesta molècula és l’objectiu de l’equip d’investigació

Esperen que la resta de metàstasis segueixin el mateix mecanisme i també sigui eficaç el descobriment.

La investigació encara està en una fase inicial però si tot va com sembla suposaria un avenç molt important ja que és la causa de la majoria de morts per càncer ja que afecta als òrgans vitals. Penso que podria significar un abans i un després en l'oncologia i que es podrien salvar moltes vides sobretot tenint en compte que el càncer és una de les principals causes de mort en els països desenvolpuats.

Font:

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/720820-massague-troba-el-mecanisme-de-la-metastasi-tumoral.html

F Borràs

Etiquetas: , ,

03/03/2014 21:48 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

¿Sabes por qué el perro y el hombre se entienden tan bien?

 

"El perro es el mejor amigo del hombre" y unos científicos ayudan a demostrar el porqué. Lo principal, tanto perro como hombre tienen unas áreas del cerebro dedicadas a la voz muy similares por lo que reaccionan a estímulos y emociones de manera muy parecida. Por lo tanto, aunque físicamente seamos muy diferentes, en lo que a comportamiento se refiere, parece que no. De ahí que la relación sea tan estrecha.

Uno de los científicos húngaros, Attila Andics, afirma que "perros y humanos comparten un entorno social similar" por eso, "nuestros hallazgos demuestran que también usan mecanismos similares para procesar la información". El experimento fue capturar las actividades cerebrales tanto de personas como de perros para ver cómo se comportaban a estímulos como el llanto, el ladrido o la risa. Y lo que descubrieron es que algunas partes del cerebro coinciden en ambas especies. Es cierto que su comportamiento era más fuerte con los de su especie pero, cuando tenían que interactuar entre ellos, seguían apareciendo similitudes. De hecho, ambos atendían a las señales acústicas cuando la intensidad emocional era alta.

 El estudio, publicado en la revista Current Biology, demuestra una conexión muy alta entre el nombre y un animal no primate. 
Ahora, será cuestión de seguir investigando.

04/03/2014 17:41 Adrià Subirana Enlace permanente. sin tema

Científics observen una nova partícula en l’accelerador de partícules del CERN

20140305082845-image.jpgCientífics del Gran Col · lisionador d’Hadrons (LHC) han confirmat l’existència d’una nova partícula composta, ha informat el Centre EuropeuInvestigació Nuclear (CERN) i el Centre Nacional de Física de Partícules,Astropartícules i Nuclear (CPAN), ubicat aquest últim a Espanya. Després d’analitzar les dades de col · lisions a 7 TeV (teraelectronvolts) ocorregudesel 2011, els científics del LHC han corroborat l’existència d’aquesta partícula, un barió.
Els barions són partícules compostes per tres quarks, com el protó i el neutró. El barió trobat és, segons els investigadors, inestable i es desintegra immediatament,el que vol dir que no es pot observar directament, sinó que cal reconstruir la cadenade desintegracions des dels productes finals.
Ernest Aguiló, investigador de la Universitat de Zürich i responsable de l’anàlisi, ha explicat que d’entre els milers de milions de col · lisions registrades el 2011 s’han trobat només 18 col · lisions en què aquesta partícula s’ha produït.
Això dóna una idea, segons els científics, de la complexitat de les anàlisis de física realitzades amb la ingent quantitat de dades obtinguda en el LHC.
05/03/2014 08:28 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Científics observen una nova partícula en l’accelerador de partícules del CERN

20140305083019-image.jpgCientífics del Gran Col · lisionador d’Hadrons (LHC) han confirmat l’existència d’una nova partícula composta, ha informat el Centre EuropeuInvestigació Nuclear (CERN) i el Centre Nacional de Física de Partícules,Astropartícules i Nuclear (CPAN), ubicat aquest últim a Espanya. Després d’analitzar les dades de col · lisions a 7 TeV (teraelectronvolts) ocorregudesel 2011, els científics del LHC han corroborat l’existència d’aquesta partícula, un barió.
Els barions són partícules compostes per tres quarks, com el protó i el neutró. El barió trobat és, segons els investigadors, inestable i es desintegra immediatament,el que vol dir que no es pot observar directament, sinó que cal reconstruir la cadenade desintegracions des dels productes finals.
Ernest Aguiló, investigador de la Universitat de Zürich i responsable de l’anàlisi, ha explicat que d’entre els milers de milions de col · lisions registrades el 2011 s’han trobat només 18 col · lisions en què aquesta partícula s’ha produït.
Això dóna una idea, segons els científics, de la complexitat de les anàlisis de física realitzades amb la ingent quantitat de dades obtinguda en el LHC.


MARIA VICENS

http://ciencia.ara.cat/blog/2012/05/02/cientifics-observen-una-nova-particula-en-el-lhc-fisica-cern/
05/03/2014 08:30 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Menjar hamburgueses produeix càncer?

20140305084748-image.jpgUn nou estudi assegura que menjar una hamburguesa per dia augmenta el perill de contraure tumors malignes.

La investigació es va dur a terme als Estats Units, el país del consum d’hamburguesa per excel·lència.

"L’excés de carn no només provoca problemes de colesterol i d’estómac, sinó que la seva ingesta duplica el risc de càncer de mama", sosté la oncòloga argentina Maria Luisa Zabala Ramos, que recomana ingerir aquest aliment un cop a la setmana i no més .

"És important crear consciència sobretot en el col·lectiu dels joves que solen menjar molta carn vermella i si és en format d’hamburguesa gairebé de manera diària, fins i tot solen passar per les botigues de menjar ràpid diverses vegades al dia o a la setmana, la qual cosa estarien tenint garantida la visita al metge en un futur immediat ", comenta l’especialista. Cal incloure en la dieta més fruites, verdures i peix a manera de reemplaçament.

La investigació que posa en alerta aquesta realitat ha estudiat a noranta mil infermeres nord-americans, totes elles premenopàusiques a les que se’ls va fer un seguiment des de l’any 1991, preguntant sobre qüestions alimentàries.

Al final de la investigació, 1021 dones havien desenvolupat un tumor en les seves mames. Segons els investigadors, hi ha diversos factors biològics que poden explicar l’associació de carn vermella i unes hormones sexuals que augmenten el risc de contraure la malaltia.

La manera com es cuina i processa l’aliment fa que aquest menjar contingui cancerígens.

Cal no oblidar que els grangers utilitzen hormones sexuals i anabolitzants per engreixar als bovins, motiu pel qual els especialistes no recomanen consumir altes quantitats de l’aliment.

"Aquest estudi que complementa diversos anteriors en els quals s’informa que el consum de carn vermella augmenta el risc d’emmalaltir de càncer de còlon és una altra bona raó perquè les dones la consumeixin en menor quantitat per no donar-li espai al càncer de mama", assegura Zabala Ramos.


Pau Erra
05/03/2014 08:48 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La NASA troba 715 nous planetes

20140305103745-image.jpgEls científics de la missió Kepler de la NASA han anunciat el descobriment de 715 nous planetes extrasolars en òrbita a altres estrelles. Aquests mons orbiten al voltant de 305 estrelles, demostrant que els sistemes planetaris múltiples similars al nostre sistema solar son comuns en l’univers.

El 95 % d’aquests planetes són més menuts que Neptú. Cada vegada es coneixen més planetes pareguts a la Terra. Els científics disposen d’una tècnica estadística que s’aplica als planetes per veure si son autèntics planetes.
Quatre dels planetes ja verificats com autèntics planetes, tenen menys de 2.5 vegades la grandària de la Terra, i orbiten en la zona habitable del seu sol, ja que allí l’aigua romandria liquida, i l’aigua es un ingredient decisiu per a la vida. Un d’aquests nous planetes, anomenat Kepler-296f, orbita una estrella que es la meitat del nostre Sol, però Kepler-296f duplica la grandària de la Terra, i els científics no saben si el planeta es un món gasos, o es un món amb un superfície líquida.
El que es vol aconseguir amb tot això es trobar planetes potencialment habitables d’una grandària similar a la de la Terra.


Enllaços:

http://www.abc.es/ciencia/20140227/abci-nasa-confirma-hallazgo-planetas-201402271027.html

http://t.elperiodico.cat/ca/noticias/ciencia/descoberts-715-planetes-extrasolars-3139449?
05/03/2014 10:37 Íngrid Enlace permanente. sin tema

La multinacional Procter & Gamble

La multinacional Procter & Gamble (P & G) és la reina dels productes d'higiene personal i domèstica. Aproximadament unes 5 milions de persones de tot el planeta utilitzen els seus productes, entre ells el xampú anticaspa Head & Shoulders.

Greenpeace ha presentat el resultat d'una investigació en la qual s'ha pogut demostrar que P & G s'abasteix d'oli de palma d'empreses vinculades a la destrucció forestal generalitzada. Les seves polítiques d'abastament d'oli també estan relacionades amb els incendis forestals i la destrucció de l'hàbitat del tigre de Sumatra, una espècie en perill d'extinció.

 L'oli de palma és molt comú en altres productes: els detergents, xampús, cosmètics ... que fabrica P & G. L'oli de palma no és el problema si no les plantacions d'oli de palma que procedeixen de la destrucció del bosc.

P&G compra oli de palma a diverses empreses, que al seu torn compren l'oli a plantacions implicades en la destrucció ambiental.

Greenpeace va demostrar que grans plantacions relacionades amb la cadena de subministrament de P & G estan destruint l'hàbitat de l'orangutan. BW és una empresa que també està vinculada a les morts d'orangutans al Parc Nacional Tanjung Puting.

Hi ha algunes empreses com Kelloggs, L'Oréal, Unilever, Nestlé i Ferrero que estan treballant per eliminar la destrucció dels boscos de les seves cadenes de subministrament.

LINKS:

http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/forests/2014/ProcterGambleDS_MediaBriefing_Final.pdf

 http://dirtysecret.greenpeace.org/es-CO

 

Carla Amador Babiano

05/03/2014 17:34 carlaamador Enlace permanente. Medi ambient

La Marihuana medicinal

20140310161018-image.jpg


A Nova York es permet l'us de la marihuana per fins medicinals, però hi ha metges que aporten i formació per a aquells que en volen consumir.
La doctora Alejandra Rodriguez, va assegurar que la marihuana va ser capaç de dissepar alguns dolors corporals cronics que son resistens als analgètics convencionals. Això passa a persones que pateixen d'esclerosis múltiple.
La doctora comenta que també utilitzen la marihuana per fi de calmar dolors, aquelles persones que pateixen del Sida, càncer terminal , que tenen metastassis al ossos., i totes aquelles persones que pateixen nàuseas o fàcils vomits, cm per exemple el que arriba a ser la causa de les quimioteràpies.
La marihuana té con a conseqüència que dona molta gana, i va be per a totes aquelles persones que perden tan de pes a causa dels medicaments ompersones que pateixen annorèxia. També és antidepresiva, conté propietats anti-bacterianas, existeixen menys possibilitats de que es desenvolupi un tumor, menys atacs d'asma, prevenció de la diabetes, combat insomni i migranyes, control de combulcions i espasmes musculars en persones amb epil.lepcia i amb lesions a la medula espinal.
Però també trobem defectes en la marihuana, com per exemple que és adicitiva a causa de la sensació de benestar i tranquilitat en la persona, i produeix efectes secundaris. Com per exemple tenir taquicàrdies, perdre la concentració, perdrela noeció del temps i de l'espai, ansietat, marejos i palpitacions.
Ens podem trobar en alguns casos que en les persones que fumen bastanta concentració de la planta, un cop s'acaban els efectes, poden ser irritables, i poden tenir nauseas i vòmits.

http://www.eldiariony.com/bueno-malo-beneficios-efectos-secundarios-marihuana-medicinal-proyecto-gobernador-ny-andrew-cuomo
10/03/2014 16:10 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

10/03/2014 19:02 Joan puig Enlace permanente. sin tema

Lo que nos queda de Neandertales

20140310193612-image.jpgSempre s’ha tingut una mala concepció sobre els neandertals. Els concebíem com a degenerats, homínids idiotes, que no parlaven i que només emitien gemecs. Doncs ara bé, uns estudis que s’han realitzat a uns 665 europeus i asiàtics, demostren que actualment, encara mantenim un 20% dels gens neandertals. Tot i que en un principi alguns científics no ho volien acceptar per la seva mala concepció d’aquest avantpassat, s’ha descobert que hem heredat d’ells la susceptibilitat a la diabetis de tipus 2, el lupus, la cirrossis,... I fins i tot la predisposició a ser adictes al tabac. Encara n’hi ha que es resisteixen a admetre aquesta relació "familiar" però la veritat és que cuidaven als seus vells, els enterraven amb rituals, bullien l’aigua per cuinar, les dones decoraven les parets de les coves amb pintures, es posaven collarets fets amb ossos, i parlaven entre ells. Vosaltres els veieu tan diferents?http://elpais.com/elpais/2014/02/27/eps/1393528866_400761.htmlJoan puig
10/03/2014 19:36 Joan puig Enlace permanente. sin tema

Un anillo anticonceptivo libera antirretrovirales para proteger contra el sida

Un ingeniero biomédico de la Universidad de Northwestern, en Chicago, ha desarrollado un anillo vaginal anticonceptivo que también tiene el objetivo de proteger contra el virus del sida y el herpes. Según el investigador, el dispositivo es fácil de usar y suministra dosis controladas de tenofovir, un antirretroviral común y levonorgestrel (anticonceptivo) durante 90 días. Los anillos se están produciendo ahora y se ensayarán pronto en mujeres.
Patrick Kiser, un ingeniero biomédico de la Universidad de Northwestern, en Chicago, ha desarrollado un anillo vaginal anticonceptivo que además podría proteger contra el virus del sida y el herpes. Los detalles de la innovación se publican esta semana en la revista PLOS One.

Según explica Kiser, el nuevo dispositivo suministra dosis controladas de tenofovir, un antirretroviral común y levonorgestrel (anticonceptivo) durante 90 días. Y es el primer dispositivo capaz de proporcionar esta triple protección que va a ser probado en mujeres en breve.

De acuerdo con los datos de la Organización Mundial de la Salud, unos 35 millones de personas en todo el mundo padecen VIH, y 222 millones de mujeres desean retrasar su maternidad o no tener hijos, pero no utiliza ningún método anticonceptivo.

“Imagino que las mujeres utilizarán el anillo principalmente como anticonceptivo, pero también se podrán beneficiar de la protección contra las enfermedades de transmisión sexual", ha señalado este investigador que se ha especializado en la administración de fármacos por vía intravaginal.

En su opinión, este dispositivo podrá ser muy beneficioso para las mujeres en países en vías de desarrollo, donde los embarazos no deseados, tienen graves consecuencias sanitarias, económicas y culturales. “Queremos motivar a las mujeres a usarlo", ha subrayado.

El diseño del anillo, que tiene 5,5 centímetros de diámetro, es simple y complejo a la vez. Kiser y sus colegas han trabajado cuidadosamente durante cinco años en la ingeniería de los tres materiales que componen el anillo y en la mejora del dispositivo para suministrar de forma fiable dosis fijas y eficaces de los dos medicamentos durante un largo período de tiempo.
http://www.agenciasinc.es/

Etiquetas:

10/03/2014 23:19 Xavi martinez Enlace permanente. sin tema

2 monos que pueden revolucionar la medicina.

20140311174953-image.jpgNacen los primeros monos transgénicos,el pasadomes de febrero en China.

Investigadores de la Universidad Médica de Nanjing y el Laboratorio Yunnan Key de Investigación Biomédica en Primates en Kunming (China), han criado monos modificados genéticamente gracias a un nuevo método de ingeniería del ADN que se conoce como Crispr.

Estos macacos recién nacidos demuestran que la edición del genoma escogiendo genes específicos es factible en primates,una gran noticia para los científicos que estudian enfermedades difícilesv de investigar como las degenerativas, y un avance que sugiere que el método podría funcionar algún día en humanos.Este método consiste en utilizar unas bacterias para que hagan de tijeras genéticas que sirvan para introducir los genes que se quieren investigar, con la peculiaridad de que se puede dirigir exactamente dónde va a producirse la mutación. Con ello se evita generar animales inviables y se consiguen ejemplares que se parecen lo más posible a lo que sucede en la naturaleza.
La única condición es que el proceso de modificación debe hacerse justo después de la fecundación, cuando el futuro macaco es solo un embrión de una célula. De esta manera se asegura que todo el organismo lleva la mutación.

Todos los métodos conocidos anteriormente consistían en producir muchos cambios en el genoma y luego seleccionar los ejemplares adecuados,por lo que solo podía utilizarse en especies que se reproducen mucho y maduran pronto como los ratones ya que permite una investigación exhaustiva. Pero en simios, con camadas muy pequeñas y largos tiempos de crianza, eso no era posible.

Los investigadores chinos inyectaron ARN con 3 genes modificados, en embriones de una única célula de macaco: uno que regula el metabolismo, otro que regula el desarrollo de las células inmunes y un tercero que regula las células madre y la determinación del sexo. Los investigadores descubrieron que las herramientas para edición del genoma produjeron múltiples cambios en los genes modificados en los diferentes estados del desarrollo embrionario,pero todavía no están suficientemente desarrollados para saber si los cambios genéticos tienen un efecto sobre la fisiología o el comportamiento.

Estos macacos pueden ser un empuje para que las farmacéuticas se interesen por la neurociencia y no abandonen la investigación en enfermedades cerebrales ya que los trabajos no han tenido éxito porque muchos medicamentos que funcionan en los ratones no funcionan en humanos .Se espera que la investigación con monos tenga mayores probabilidades de dar lugar a terapias en humanos y en un futuro se hagan humanos genéticamente modificados.

De momento Crispr se usa para modificar células humanas cultivadas en laboratorio, pero todavia no se ha probado ni en embriones humanos, ni en adultos.


Etiquetas: ,

11/03/2014 17:51 Cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

La massa del electró

20140317183927-cmcfoto.jpg

Ahir vam conèixer la mesura més precisa de la massa d’un electró fins el moment. L’experiment av tenir lloc a Alemanya, per Sven Stunt, del institut Max Planck.

El electró és la partícula elemental que rodeja el nucli formant l’àtom. La mesura obtinguda amb l’experiment va detallar en un factor 13 la mesura de la massa acceptada pel Comitè de Dades de Ciència y Tecnologia (CODATA) al 2010, amb una incertesa de només quatre deu mil milionèsimes. L’experiment va tenir lloc a Alemanya, per Sven Stunt, del institut Max Planck.

Tot i que es tracta d’una mesura que requereix una enorme precisió per calcular la diminuta xifra de 0,000548579909067 en unitats de massa atòmica, que equivaldria segons, la revista Nature, a una dotzena part de la massa de l’àtom de carboni.

Com?

El valor s’ha obtingut mesurant una d’aquestes partícules elementals enllaçada a un ió, en aquest cas (un nucli d’àtom de carboni). Han utilitzat un mètode conegut com Trampa Pennin, que es fa servir per dipositar partícules carregades y amb diversa combinacions magnètiques i elèctriques.

Fets transcendentals que han determinat molts altres models físics.-"Un nou valor de la massa atòmica de l’electró és un nou eslavó per posar a prova els models físics estàndards, amb una precisió superior a una part per bilió. A més a més una de les constant fonamentals del model estàndard descriu a les partícules elementals emprades al bosó de Higs descobert al CERN.

Segons Edmund.G.Myers, de la Universitat del estat de Florida, assegurava que aquest fet podria, partint des de la base que els càlculs siguin correctes, diferenciar-se i apunta a fenòmens sense explicació fins arribar el punts de qüestionar-nos com funciona la naturalesa

Font d’informació:

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Registrada-la-masa-atomica-mas-precisa-del-electron

Per Àlvaro Parrilla

17/03/2014 18:39 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El Clínic implanta el marcapassos més petit del món

http://www.324.cat/video/4962871/Minimarcapassos-al-Clinic

Aquest marcapassos implica un gran salt tecnològic en aquest àmbit, ja que és de la mida d’una moneda d’euro, no requereix cables i és molt menys evasiu. La rehabilitació és molt més ràpida.

Amb el nou marcapassos no cal cirurgia, ni bateria sota la pell ni elèctrodes que arribin al cor. "Arribem al cor a través de la vena femoral, deixem la càpsula i marxem", ha dit Lluís Mont, cap d’arítmies del Clínic.

Amb tan sols una hora el marcapassos ja està col·locat, i com que és ràpid de posar es pot fer d’urgències, i a llarg termini té menys possibilitats d’infecció que els anteriors.

Només existeix un risc: que el marcapassos no s’enganxi adequadament al cor i la càpsula es desplaci. Per això, i al ser encara un marcapassos experimental, només s’ha implantat a quatre persones que no depenien estrictament d’aquest. El resultat que s’ha obtingut de moment és molt positiu: Ramon Grau, de 73 anys, és un pacient al qui se l’hi ha implantat aquesta ajuda i assegura que a les 24 hores ja podia moure els braços i ja estava conduint.

 

Mar Canyelles

http://www.ara.cat/societat/LHospital-Clinic-implanta-pacients-marcapassos_0_1103889755.html

Etiquetas: , , ,

19/03/2014 18:18 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

L'empremta de l'origen de l'univers

 

Farà gairebé un segle que Albert Enstein va predir l’existència d’unes ones gravitacionals que demostraven l’expansió de l’univers. No obstant, no ha estat fins fa un parell de dies que un equip científic internacional les ha trobades. Les ones gravitacionals han aparegut a la radiació de fons de l’univers, popularment coneguda com l’eco del big bang.

Aquest descobriment confirma que l’univers es va expandir a un ritme exponencial en la primera fracció de segon de la seva existència (teoria de la inflació). Tot i això, no s’havia trobat fins ara cap prova experimental que confirmés aquesta teoria. Les ones gravitacionsla aporten aquesta prova, un aveç que previsiblement serà reconegut amb un premi Nobel en els propera anys.

 

Mar Canyelles

 

Fonts d’informació:

La Vanguardia: dimarts 18 de març de 2014; pàg. 26-27

19/03/2014 18:38 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

L'empremta de l'origen de l'univers

 

Farà gairebé un segle que Albert Enstein va predir l’existència d’unes ones gravitacionals que demostraven l’expansió de l’univers. No obstant, no ha estat fins fa un parell de dies que un equip científic internacional les ha trobades. Les ones gravitacionals han aparegut a la radiació de fons de l’univers, popularment coneguda com l’eco del big bang.

Aquest descobriment confirma que l’univers es va expandir a un ritme exponencial en la primera fracció de segon de la seva existència (teoria de la inflació). Tot i això, no s’havia trobat fins ara cap prova experimental que confirmés aquesta teoria. Les ones gravitacionsla aporten aquesta prova, un aveç que previsiblement serà reconegut amb un premi Nobel en els propera anys.

 

Mar Canyelles

 

Fonts d’informació:

La Vanguardia: dimarts 18 de març de 2014; pàg. 26-27

Etiquetas: , , , , ,

19/03/2014 18:39 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El Canadà fa el primer pas per la comercialització de salmó transgènic.

20140325185734-image.jpgEl govern de Canadà ha donat el vistiplau a la comercialització del primer salmó transgènic, un híbrid que creix el doble de ràpid i que ha desenvolupat l’empresa nord-americana AquaBounty Technologies, tot i que ara el permís es limita a l’exportació d’ous a uns vivers situats a Panamà.

A l’espera de l’autorització als Estats Units i Canadà, Aquabounty ha posat en marxa una piscifactoria a Boquete (Panamà), en principi també amb finalitat científica. Diverses organitzacions ecologistes i el propi govern de Panamà van exigir a la companyia Aquabounty noves garanties per assegurar que la producció experimental en aquestes instal·lacions no suposen un risc per al medi ambient.
Aquabounty sol·licitar fa cinc anys l’autorització de la producció i venda de salmó AquAdavantage als Estats Units, que estudia el cas a través de l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA). Alguns dels informes estudiats per la FDA sobre aquest tipus de salmó indiquen que no conté elements diferents als presents en el salmó de l’Atlàntic (Salmo salar) l’espècie de base per a la creació del nou salmó transgènic, o el salmó del Pacífic ( Oncorhynchus kisutch) l’espècie de la qual s’utilitza ADN per accelerar el creixement del nou salmó transgènic.
La decisió final de la FDA, que s’havia anunciat per a l’any 2012, s’ha ajornat en diverses ocasions a causa de les observacions d’alguns científics i diversos estudis sobre el risc que els nous salmons transgènics, tot i que seran criats en piscifactories, puguin arribar al medi ambient i alterar la vida de les espècies naturals o generar noves subespècies per hibridació amb salmons o truites.

El departament de Medi Ambiental del Canadà ha assegurat que no permetrà a curt termini al país la venda o consum d’ous o carn de salmó modificat genèticament (salmó OMG). "Hi ha mesures estrictes per prevenir l’alliberament d’aquest peix en la cadena alimentària. Encara no està aprovat al Canadà per a fins de consum humà", va declarar el seu portaveu.

Característiques del salmó OMG:
Segons l’empresa, el salmó OMG no només creix el doble de ràpid, sinó que també es fa més gran. L’animal arriba a la mida adulta entre els 16 i 18 mesos, en comptes dels 30 mesos del salmó normal de l’Atlàntic, gràcies a un gen que produeix una hormona de creixement important del salmó Chinook, una espècie del Pacífic.

En el text d’aprovació, el Govern canadenc no al·luxeix a riscos alimentaris, però sí que admet que el salmó biotecnològic podria afectar la supervivència del salmó silvestre en cas que alguns excemplars es poguessin escapar de les granges i hibridar-se.Webgrafia:
http://www.lavanguardia.com/natural/20131126/54394873136/canada-futura-comercializacion-salmon-transgenico.html
http://www.bbc.com/news/technology-21078731
http://t.elperiodico.cat/ca/noticias/ciencia/canada-primer-pas-comercialitzar-salmo-transgenic-2880209?utm_referrer=https://www.google.es/
Etiquetas: ,

25/03/2014 19:00 Sònia Vilella Enlace permanente. Biologia

LA FEBRE D'UNS COTXES ELÈCTRICS PREMATURS

20140330151224-ev-temperature-and-mileage-aaa.jpg

Darrerament, ens els últims anys, s’està fent una àmplia propaganda als cotxes elèctrics ja que a avui dia són l’única alternativa viablle als vehicles que funcionen amb combustibles fòssils. Tots sabem que el nostre planeta està contaminant-se constantment a causa de les vapor generat en la combustió, en àmbit automobilístic, però de veritat estem convençuts que l’electricitat sigui un ferm substitut al combustible fòssil?

Fa cosa de 2 mesos es va fer un estudi on els cotxes elèctrics i la meteorologia combinats jugaven un paper clau. En l’estudi s’estimava que l’autonomia del cotxe elèctric variava depenent de la temperatura ambiental externa. Es va comprovar que auna temperatura més suau, el vehicle eleèctric gaudia d’una major autonomia. En canvi, a unes temperatures més baixes l’automòbil patia i disposava d’una autonomia molt inferior a la de l’anterior. Aquesta diferència d’autonomia es xifra en un 66%, dada que mostra la fragilitat dels cotxes elèctrics en unes condicons relativament quotidianes en determinats països del món.

Donat aquest estudi i d’altres que reflecteixen la situació actual de l’automobilística elèctrica ens donen una idea de tot el camp de desenvolupament que encara els queda als vehicles amb transmissió elèctrica. La meva opinió es solapa parcialment amb aquest últim comentari esmentat ja que crec que el cotxe eleèctric és una de les solucions que ajuden a frenar l’escalfament global, encara que falta força camp d’investigació i desenvolupament en aquest sector per millorar les prestacions del sistema elèctric en el món de l’automòbil.

Webgrafia: http://newsroom.aaa.com/2014/03/extreme-temperatures-affect-electric-vehicle-range-aaa-says/

                                                                                         Joan Pino

                                                                                         1r BTX "B"

                                                                                         Curs 2013-14 

30/03/2014 15:13 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris