Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Mayo de 2014.

A punt de ser alliberats al Brasil els primers mosquits transgènics

20140504185811-aedes-aegypti.jpg

El Brasil està a punt d’alliberar al medi milions de mosquits transgènics, els anomenats OX513A, després d’aprovar-ne la seva comercialització el passat deu d’abril.

L’objectiu d’aquesta mesura és eradicar el dengue, una malaltia provocada per un virus que afecta les zones tropicals i que, actualment, no disposa de vacunes preventives ni de tractament. El vector d’aquesta malaltia que pot arribar a provocar una hemorràgia cerebral i, en conseqüència, pot ser mortal, són els mosquits femella de l’espècie Aedes aegypti.

 

Com que, a l’actualitat, no hi ha cap possibilitat de lluitar contra el virus farmacològicament, el govern del Brasil ha decidit lluitar contra el mosquit que la provoca de la manera més radical: alliberant set milions d’OX513A al medi. Aquests mosquits, creats i comercialitzats per l’empresa britànica Oxitec, tenen dos gens afegits amb les tècniques d’enginyeria genètica que provoquen que aquests individus siguin dependents d’un antibiòtic, la tetraciclina, per a sobreviure. La idea és alliberar al medi només mascles d’aquest OMG (l’empresa assegura que elimina els ous i les femelles de l’OX513A) i que aquests mascles s’aparellin amb les femelles d’Aedes aegypti. Els descendents d’aquests emparellaments són mosquists dependents de tetraciclina, que no poden obtenir de la natura, i que, per tant, acaben morint. D’aquesta manera s’espera extingir aquesta espècie de mosquit del Brasil.

Malgrat la idea pugui semblar molt bona, assossiacions anti-transgènics han denunciat que no hi ha cap prova que asseguri l’eficàcia d’aquest mètode i alerten que la possible extinció o disminució de la població de l’Aedes aegypti pot provocar l’aparició i la implantació del mosquit tigre, que és vector del dengue i també del chikungunya.

 

Per últim, si finalment s’utilitzen aquests mosquits modificats genèticament al Brasil, el salmó transgènic podria rebre l’última empenta per a la seva comercialització, actualment en estudi als Estats Units.

 

FONT:

Le Nouvel Observateur http://tempsreel.nouvelobs.com/sante/20140416.OBS4036/5-questions-sur-les-moustiques-genetiquement-modifies.html

 

Autor: Pol Borrellas  

04/05/2014 18:58 PolBorrellas Enlace permanente. Biologia

La fusió nuclear

http://ciencia.ara.cat/fractal/2014/04/02/la-fusio-nuclear-el-petit-es-bonic/20140509171904-capsula-fusio.jpg

La fusió nuclear, una de les principals metes dels científics i tecnologics de les darreres dècades, s´està resistint més del que es creia a ser descoberta.

A primera vista sembla que en la fusió tot són adventatges ja que es diu que és una energia neta i segura.Segura perquè funciona com els motors dels cotxes, si es talla l´entrada de combustible s´atura totalment la reacció. I neta perquè els residus nuclears són de baixa activitat i vida curta. Però no tot és tan fàcil com sembla ja que l´objectiu dels reactors és aconseguir impactes entre dos isòtops d´hidrogen anomenats deuteri i triti que alliverarien gran quantitat d´energia. Aquesta energia seria l´encargada de substituir a la energia nuclear actual, cosa que permetria nous tipus de reactors.

No es fàcil perquè el que es vol fer equival a reproduir a petita escala les reaccions que es produeixen a l´interior de les estrelles i del nostre sol, i això requereix tindre uns materials capaços de soportar temperatures extremes sense malmetres, i l´altre problema és que encara no estem lo suficientment avançats tecnologicament per realitzar reaccions d´aquest tipus.

enllaç: http://ciencia.ara.cat/fractal/2014/04/02/la-fusio-nuclear-el-petit-es-bonic/

                                                                                         Dani Ibáñez

                                                                                         1r BTX B

                                                                                         Curs 2013-2014

09/05/2014 17:20 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials


Descobreixen un astre semblant al nostre

20140512091825-image.jpgUn equip d'astrònoms de la Universitat de Texas ha identificat un germà del nostre Sol; això vol dir que totes dues estrelles haurien nascut alhora, fa 4.500 milions d'anys. El nou "sol", anomenat HD 16826, que és com l'han batejat els seus descobridors,és un 15% més gran que la nostra estrella. L'han trobat a la constel·lació d'Hèrcules, a més de cent anys llum de distància.
Hèrcules (Hercules) és la cinquena constel·lació més gran de les 88 modernes, i una de les Ptolemaiques.
És una de les 48 constel·lacions enregistrades per Claudi Ptolemeu en el seu Almagest. Hèrcules porta el nom llatí de l'heroi grec Heracles. Els estels d'Hèrcules semblen formar un home tombat o de genolls, la qual cosa donà nom originalment a la constel·lació.

Els científics de la NASA pensen que hi ha d'haver altres sols amb el mateix origen, escampats per l'univers, i que en poden ser milers. No descarten, però tampoc ho afirmen, que algun pugui tenir un planeta amb condicions per a la vida, com el nostre.

http://www.324.cat/noticia/2394813/ciencia/La-NASA-descobreix-un-astre-solar-semblant-al-nostre

Berta Cots Roldan
12/05/2014 09:18 Cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Astrònoms descobriexen el primer "germà" del Sol

20140512104639-image.jpgUn equip d'investigadors dirigit per la Universitat de Texas a Austin, l'astrònom Ivan Ramirez ha identificat el primer "germà" del Sol, una estrella que és gairebé segur que va néixer a partir del mateix núvol de gas i pols com la nostra estrella.

"Volem saber on vam néixer", va dir Ramírez. "Si podem esbrinar en quina part de la galàxia el Sol es va formar, podem limitar les condicions en el sistema solar primitiu. Això podria ajudar-nos a entendre per què som aquí."

A més, hi ha la possibilitat, "petita, però no zero", va dir Ramírez, que aquestes estrelles germanes solars podrien albergar planetes que contenen vida. El "germà" solar és una estrella anomenada HD 162826, una estrella 15 per cent més gran que el Sol, situada a 110 anys llum de distància en la constel · lació d'Hèrcules. L'estrella no és visible a simple vista, però fàcilment pot ser consultada amb binoculars de baixa potència, a prop de la brillant estrella Vega.

L'equip va identificar HD 162826 com a germà del Sol mitjançant el seguiment de 30 possibles candidats que es troben en diversos grups de tot el món a la recerca dels germans solars. L'equip de Ramírez va estudiar 23 d'aquestes estrelles amb el Telescopi Harlan J. Smith de l'Observatori McDonald.

Per "coincidència afortunada", va dir Ramírez, aquesta estrella ha estat estudiada per l'equip de l'Observatori McDonald de Recerca de Planetes. "Han estat observant des de fa més de 15 anys", va dir.

Si bé la troballa d'un sol germà solar és intrigant, Ramírez assenyala que el projecte té un propòsit més ampli: també té un objectiu de crear un full de ruta per a la forma d'identificar els germans solars.Webs

http://www.cosmonoticias.org/

http://ecodiario.eleconomista.es/ciencia/noticias/5770214/05/14/Cientificos-identifican-al-primer-hermano-del-Sol.html

http://www.cronica.com.mx/notas/2014/832572.html

ANDREU CABELLO

Etiquetas: , ,

12/05/2014 10:46 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La importància d’una bona dieta durant l’embaràs

Sempre s’ha comentat la importància d’una bona dieta durant el període de l’embaràs perquè afecta a la salut del nadó. No es poden prendre certes substàncies que afectin al desenvolupament embrionari (com l’alcohol) i la dieta cal que sigui, més que mai, el màxim d’equilibrada. Només d’aquest manera podem tenir, amb força seguretat, que l’estat de salut i nutrició del nostre fill és l’adequat.

Però recentment s’ha fet un experiment que demostra la importància de fer una bona dieta perquè no només té un efecte directe al fill sinó que també afecta a la salut dels néts. Aquesta investigació, duta a terme a l’hospital Sant Joan de Déu, es centra en el risc de tenir malalties de tipus metabòlic com la diabetis o alteracions del colesterol i l’article amb els resultats ha estat publicat  a la revista Cell Metabilosm. Aquest experiment demostra que la nutrició no només afecta als fills sinó també als néts. Els experiments realitzats han estat fets amb ratolins perquè la similitud del metabolisme dels greixos i del colesterol suggereix que els resultats es poden extrapolar a l’espècie humana.

L’equip d’especialistes del centre Sant Joan de Déu, liderats per Josep Jiménez-Chillarón, han reduït primer de tot la quantitat de calories que ingerien les femelles a la meitat durant l’últim terç del període d’embaràs. En les persones la desnutrició té un rebot directe als fills ja que neixen amb baix pes i tendeixen a ser obesos i desenvolupar diabetis de tipus 2 al  llarg de la seva vida. El mateix efecte es va veure en els ratolins ja que tendien a ser obesos i tenir diabetis conforme es feien més vells.

Però el resultat important va ser que van veure que la generació dels néts també tenien aquests problemes, malgrat la dieta hagués estat completament correcte. La raó no havia pogut ser la manca de nutrients durant l’embaràs sinó que havia de ser la manca de menjar de les seves àvies. Això vol dir que és un tipus d’herència no genètica i que, per tant, no segueix els models de les lleis de Mendel. Per poder comprendre què és que havia passat els científics es van dedicar a comparar les seqüències de gens dels individus sans amb els que tenien antecessors amb mala nutrició. Fins a 172 gens tenien la seva activitat alterada, entre ells el gen LXRa que és el clau en el metabolisme de les grasses i del colesterol. Aquest gen estava perfectament en els espermatozoides i la informació genètica del DNA es copiava igualment bé en les següents generacions. Però aquest gen tenia al voltant unes estructures químiques (grups metil) que impedien la seva activació.

Més enllà del gen LXRa la investigació també planteja l’estudi dels altres gens relacionats, ja que poden ser els causants de diferents malalties afectats per les circumstàncies de l’embaràs.

De tota manera, i fent referència a una frase del propi Josep Jiménez-Chillarón, és el nostre propi estil de vida el que determina si un risc heretat acaba traduint-se realment en una malaltia.  

 

 Albert Mestres

La font d'informació ha estat una notícia escrita al diari La Vanguardia el dia divendres 2 de maig (pàgina 26-27). Malgrat això no he pogut trobar la versió digital corresponent a la notícia.

 

12/05/2014 17:36 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Human Bodies:todo lo que vas a ver es real

20140512201825-image.jpgDel 18-04-2014 al 12-10-2014 en la cúpula del c.c. Arenas de Barcelona se podrá ir a ver esta exposición sobre el interior de nuestro cuerpo, el cuerpo humano. La exposición consta de más de 150 órganos individuales y 12 cuerpos humanos, que nos permiten vivir una experiencia única.

Mediante las mas avanzadas técnicas de plastinación para recrear el cuerpo humano en 3D y con piezas reales, podrás conocer tu organismo y organos que se encuentran debajo de tu piel. Desde la digestión hasta el sistema nervioso, ayudandote a comprender el funcionamento de tu cuerpo.

El objetivo de human bodies es hacerte reflexionar sobre las decisiones que tomas sobre tu cuerpo, como fumar o tomar drogas, a parte de enseñar los efectos que tienen enfermedades como la obesidad o el cáncer.

Y es que el objetivo de HUMAN BODIES es hacerte reflexionar sobre la propia vida, el viaje más largo, único y personal que emprenderás jamás.

Al ser todos los cuerpos y órganos reales, para conservarlos usan una técnica llamada plastinación, que consiste en un proceso de varias semanas o meses, donde los líquidos y parte del tejido adiposo de los órganos son reemplazados lentamente por un polímero, en condiciones de vacío y congelación.

Judith Granero

Etiquetas:

12/05/2014 20:20 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Els transgènics amenacen la biodivesitat

20140514114807-image.jpgLa biodiversitat i els cultius europeus estan amenaçats pels transgènics, fins i tot en països on se'n prohibeix el cultiu, com demostren diversos i recents estudis científics. Davant aquest perill real, les autoritats de l'Estat espanyol "han de promoure'n el seguiment i revocar les autoritzacions, tant de cultius comercials com d'assajos susceptibles de contaminar els camps". Així ho exigeix ​​una crida signada per un important grup d'organitzacions: Xarxa Llavors, ASAC, COAG, SEAE, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra, Plataforma Rural, Greenpeace, PALT.

Dos articles publicats recentment demostren fins a quin punt està amenaçada la biodiversitat europea per la proliferació sense control de males herbes provinents d'organismes genèticament modificats. Això hauria d'alertar les autoritats espanyoles per promoure un seguiment de la contaminació i evitar que el problema arribi a una magnitud la reparació del qual requereixi costoses inversions.

Els articles demostren que l'establiment de nuclis de poblacions incontrolades de colza assilvestrada transgènica no només és un fenomen comú en els països on la colza transgènica es conrea de forma legal, com Canadà o els EUA, sinó que també ocorre de forma freqüent en països on aquest cultiu està estrictament prohibit, com Japó i Suïssa . En aquest últim país s'hi han detectat poblacions assilvestrades de colza resistents a herbicida a les rodalies de 58 de les 79 estacions de tren mostrejades. També s'ha demostrat analíticament que pel cap baix en 4 d'aquestes poblacions existien individus silvestres fora de control que portaven en el seu genoma ADN transgènic. Aquests estudis demostren la manca de credibilitat de les especulacions que afirmen que no és necessari fer un seguiment perquè el risc de contaminació per pol·len transgènic és mínim.


http://www.naciodigital.cat/ecodiari/noticia/8376/transgenics/amenacen/biodiversitat/cultiusXavier Cama

14/05/2014 11:48 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Descoberts a Argentina restes del major dinosaure trobat mai

20140518141309-image.jpgEls investigadors del Museu Egidio Feruglio, situat en la localitat patagónica de Trelew (província de Chubut), van presentar restes del que consideren el major dinosaure oposat fins ara al món. El museu paleontològic va difondre imatges d’un fèmur de 2,40 metres, la qual cosa fa calcular als científics que l’animal, pertanyent a l’espècie herbívora dels saurópodos, mesuraria 40 metres des del cap a la cua, tindria una altura de 20 metres i pesaria unes 77 tones, equivalent a 14 elefants africans.

Encara que els responsables del museu van difondre la notícia el divendres, el fèmur va ser tret a la superfície fa tres mesos. El primer avís sobre l’existència de l’os ho va donar el peó rural Aurelio Hernández fa sis anys. Hernández ho va trobar en una finca situada a 260 quilòmetres de Trelew, de 100.000 habitants. L’hi va comunicar als propietaris del terreny i mai va ser conscient de la rellevància de la seva troballa perquè va morir fa dos anys, quan els científics començaven a visitar la zona. Finalment, a principis de 2013 es va iniciar l’excavació. Ara es disposa de gairebé tots els ossos del dinosaure, excepte del crani. I els científics del museu calculen que hi ha altres 200 ossos pertanyents a set exemplars.

El dinosaure, que encara no ha estat batejat, va ser trobat entre roques l’antiguitat de les quals s’estima al voltant de 90 o 100 milions d’anys. L’extinció massiva dels dinosaures es va produir fa 65 milions d’anys, en el període Cretàcic Superior, molt abans que sorgissin els primers homínids, a Àfrica, fa uns quatre milions d’anys.

Gabriel Casal, paleontòleg de la Universitat Nacional de la Patagonia Sant Joan Bosco, va explicar en una ràdio local: “És un saurópodo, que són els dinosaures de colls llargs, cap petit i cos voluminós, cuadrúpedos. El que no és freqüent trobar és aquesta gegantesca grandària. Cada troballa que es produeix, que aporta a l’enteniment d’aquests vertebrats més grans que van habitar el planeta en tota la història geològica, sempre és molt valuós”.


http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/05/17/actualidad/1400352426_878852.html


SERGI FLORES
18/05/2014 14:14 Sergi Flores Enlace permanente. sin tema

Barcelona guarda els genomes de 100.000 persones de tot el món

20140518163148-image.jpgBarcelona és la nova ciutat amb un gran arxiu europeu de biomedicina.
Segons diverses fonts oficials, han confirmat que la informació genètica de 100.000 persones de diversos llocs del món estan guardats a Barcelona desde el 13 de maig. Gràcies aquest fet, Barcelona s’ha convertit en una de les seus del EGA, que significa Arxiu Europeu del Genoma-Fenoma, el qual permet emmagatzemar 800 estudis de biomedicina fets en 200 centres d’arreu el món en un gran ordinador amb un milió de gigabytes de memòria.

També voldria destacar un altre banc de dades similar ubicat al European Bioinformatics Institute (EBI) de Londres que ha estat creat per emmagatzemar la informació genètica utilitzada en investigacions internacionals i així la comunitat cíentifica pugui veure els resultats i comprovar-ho.

L’Arcadi Navarro, cap de l’equip del EGA: "És una infraestructura necessària per garantir que les dades finançats amb fons públics s’emmagatzemen de forma adequada, es distribueixen àgilment i s’analitzen exhaustivament". També el magatzem va explicar que garantitza que és puguin millorar nous treballs d’investigació a partir de les noves dades que pot disposar la comunitat científica.

Finalment cal destacar unes dades del 2014, l’EGA que està gestionat per la CRG (Centres de Regulació Genómica de Barcelona), van rebre moltes peticions, més concretament de 5.000 usuaris diferents van rebre més de 20.0000 peticions. Seguidament Jaume Lanaspa, director general de la Fundació de La Caixa, van confirmar la participació en la financiació del projecte. Jaume Lanaspa va dir: "Sens dubte aquesta iniciativa crearà ocupació d’hipercalidad i contribuirà a augmentar la nostra presència en el món científic ".

LINKS:
http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/5-societat/741547-barcelona-capital-del-genoma.html

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/05/14/catalunya/1400086140_106704.html

http://t.ara.cat/societat/Barcelona-mes-important-dEuropa-persones_0_1138086429.html?

Eduard Mauri
18/05/2014 16:34 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Una illa japonesa augmenta cinc vegades la seva grandària després d'una erupció volcànica

20140519180210-image.jpgLa remota illa japonesa de Nishinoshima ha multiplicat per cinc la seva grandària a causa de la lava solidificada producte de l'erupció d'un volcà que porta sis mesos escopint magma, segons ha informat la cadena pública NHK.

La cadena ha mostrat imatges de la petita illa, situada a l'oceà Pacífic a uns 1.000 quilòmetres al sud de Tòquio on s'aprecien com abans de l'erupció l'illa mesurava 290 metres de diàmetre (d'una costa a una altra). Aquestes instantànies van ser preses des d'un helicòpter en què s'aprecia el fum procedent de dos cràters. De fet, un d'ells encara continua expulsant lava i cendres cada pocs segons.

No obstant això, la nova ínsula no va rebre finalment cap nom després que la Guàrdia Costanera japonesa confirmés el desembre passat que s'havia expandit fins al punt d'unir-se a Nishinoshima que, d'aquesta manera, ha anat creixent fins a arribar des de llavors aproximadament 1,4 quilòmetres de costa a costa en el seu punt màxim.

Raquel Maza.

http://elpais.com/tag/investigacion_cientifica/a/

Etiquetas: , ,

19/05/2014 18:02 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Biocombustible bacterià per coets

20140520082519-image.jpgGràcies a bacteris manipulats genèticament, s’ha aconseguit produir un biocombustible alternatiu i prou energètic com per impulsar un motor coet. La síntesi de Pinè bacteriana obre noves i fascinants perspectives en el sector dels biocombustibles. El pinè és un hidrocarbur provinent dels arbres que podria portar a substituir per alternatives sostenibles a combustibles d’origen fòssil i alta energia com el JP-10, un combustible usat en vehicles aeroespacials, incloent míssils. Amb les millores adequades en l’eficiència del seu procés d’elaboració, el biocombustible podria facilitar fins i tot el desenvolupament d’una nova generació de motors més potents. En aconseguir dotar d’enzims d’arbres als bacteris, l’equip de Stephen Sarria i Pamela Peralta-Yahya, de l’Institut Tecnològic de Geòrgia (Georgia Tech), ubicat a la ciutat nord-americana d’Atlanta, ha aconseguit multiplicar per sis la producció de pinè, en comparació amb el nivell de producció assolit en investigacions anteriors de bioenginyeria. Tot i que serà necessària una millora més dràstica abans que els dímers de pinè puguin competir amb el JP-10 elaborat a partir de petroli, l’equip de Sarria i Peralta-Yahya creu que ha identificat els principals obstacles a superar per aconseguir aquest objectiu.


Xavi Martinez

Etiquetas:

20/05/2014 08:25 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Anticossos de tauró, una possible solució per al càncer

20140520084936-image.jpgEn recerca de maximitzar l’ús de la tècnica d’inmunoteràpia per a la cura del càncer investigadors d’Austràlia han descobert una gran similitud entre anticossos humans i els dels taurons.
Els anticossos d’aquests animals són, però, molt més robustos i resistents que els humans i són igual de petits i amb característiques comunes com la forma i la polaritat, també tenen la capacitat d’unir-se a molècules blanques, tals com certes molècules pròpies del càncer.

A més a més el medi on trobem els anticossos a dins els taurons està fet d’Urea, què és altament àcid, per tant podrien ser utilitzats per via oral, ja que resisteixen l’alt pH i l’acidesa dels medis intestinals del cos humà, també resisteixen altes temperatures sense desnaturalitzar-se.

El procés que volen dur a terme és el de modificar els gens de tauró per a que produeixin anticossos humans però amb la resistivitat dels d’els taurons.
Ja s’ha probat que aquests anticossos funcionen bé amb altres malalties, com per exemple amb la malària, ja que la seva forma ajuda a bloquejar el paràsit.

Encara que els investigadors no saben del cert si aquests anticossos podrien viure en el medi sanguini aquesta és la segûent investigació que tenen pendent.


Scientificamerican.com


Clara Marcè
20/05/2014 08:53 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Els nous descobriments del cromosoma Y

Els cromosomes X i Y determinen el nostre sexe: les dones tenim els cromosomes XX, mentre que els homes tenen la parella XY. 

Inicialment, els cromosomes X i Y eren idèntics, fins que el cromosoma masculí va començar a diferenciar-se. Va perdre molts gens. Per això, actualment, el cromosoma femení conté molts més gens que el masculí. A més a més, també es pensava que el cromosoma Y servia per poc més que per desenvolupar l'aparell genital masculí. Un nou estudi de l'Institut Suís de Bioinformàtica (SIB) publicat a la revista Nature, però, ha determinat quins gens s'han mantingut i que la seva influència és molt més gran de la que s'havia pensat.

Aquest estudi consisteix en estudiar mostres de diversos teixits masculins de diferents espècies. Han englobat 15 espècies diferents classificades en tres grups: els mamífers placentaris (éssers humans, micos, rosegadors i elefents), els marsupials (com cangurs i sarigues), i els monotremes (com l'ornitorinc i l'equidna), que són mamífers que ponen ous. Quan van tenir totes les mostres van seqüenciar els cromosomes Y i també els X. Llavors van comparar les seqüències dels dos sexes i van eliminar les parts comunes. D'aquesta manera van mantenir només les seqüències pròpies del cromosoma Y. 

Amb aquest experiment han determinat l'atles més gran de gens del cromosoma masculí. També han descobert que hi ha 36 cromosomes comuns en els dos sexes i que, a més, són iguals en totes les espècies analitzades.

Un altre resultat ha sigut el descobriment de dos gens masculins (SRY i AMHY). El primer és present als marsupials i als placentaris, mentre que el segon és present només en els monotremes. Els dos, però, es van originar gairebé al mateix temps (fa 175-180 milions d'anys) i d'una manera totalment independent.

Font 1

Font 2

N.Rodeja

20/05/2014 15:30 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

El colesterol bo redueix la expansió de les cèl·lules del càncer

20140522151547-image.jpgUn estudi recent estudi sobre el colesterol dut a terme per un equip internacional a la universitat de Barcelona ha demostrat que el colesterol que tots coneixem té una nova propietat desconeguda fins avui; que el colesterol dolent contribueix en la metàstasi del estimulant-les a moure’s i a disseminar-se. La metàstasi del càncer, es el procés per el qual aquest es replica i abasteix noves parts del cos, i aquest procés es el causant de la mort dels pacients i contrariament, el colesterol bo fa l’efecte contrari realentitzant aquest procés.

I és just aquí on intervé el colesterol: en el tràfic intracel · lular que determina quines proteïnes i quantes s’integren a la membrana de la cèl · lula cancerosa. Enrich, el cap de la investigació diu:"El que més ens va interessar és que el colesterol, un dels principals greixos del nostre cos, es revelat com a necessari per mantenir les proteïnes de la membrana a la superfície de les cèl · lules canceroses","Però fins ara no se sabia d’on venia aquest colesterol, ni com se li podria manipular per ajudar en el tractament del càncer". Això és el que aclareix la nova investigació.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/05/20/actualidad/1400608401_985898.html

Etiquetas: ,

22/05/2014 15:15 Albert burgues Enlace permanente. Salut/Medicina

Demà es veurà una de les pluges d'estrelles més impresionants

20140523105510-image.jpgUna inèdita i prometedora pluja d’estrelles està prevista per a la matinada de divendres a dissabte 24 de maig. Es tracta de les Camelopardalides, causades per la pols deixada enrere pel cometa 209P/LINEAR. Podria deixar la gens menyspreable xifra de 200 meteors al cel per hora, rivalitzant amb els coneguts Perseids d’agost, segons el cap de l’Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA, Bill Cooke.

209P/LINEAR va ser descobert el febrer del 2004 pel projecte Lincoln Near-Earth Asteroid Research, un esforç cooperatiu de la NASA, l’Institut de Tecnologia de Laboratori Lincoln Massachusetts, i la Força Aèria dels EUA. És un cometa relativament feble que se submergeix dins de l’òrbita de la Terra una vegada cada cinc anys, a mesura que realitza un bucle al voltant del sol.

Fa dos anys, els experts en meteors Esko Lyytinen de Finlàndia i Peter Jenniskens del Centre d’Investigació Ames de la NASA van anunciar que la Terra tindria una trobada amb les restes del cometa 209P/LINEAR. Corrents de pols expulsats pel cometa al segle XIX travessarien l’òrbita de la Terra el 24 de maig del 2014. El resultat, van dir, podria ser un esclat de meteorits significatiu.

Existeix un ampli consens entre els analistes que la Terra passarà a través dels fluxos de runa el 24 de maig. No obstant , ningú està segur de la quantitat de runa que s’està esperant. Tot depèn de com d’actiu fos el cometa fa més d’un segle, quan es van desencadenar els fluxos de runa.

"No sabem el que el cometa estava fent al segle XIX", diu Cooke. "Com a conseqüència de la incertesa, podria ser una gran pluja d’estrelles o un fiasco complet".

El millor moment per observar-lo és de les 6.00 a les 08.00 UTC el 24 del maig. Serà llavors quan un conjunt de models de pronòstic diuen que és més probable que la Terra trobi les restes del cometa.
En cas de fracàs, hi ha un premi de consolació. El 24 de maig la Lluna creixent i Venus estan convergint per aparèixer molt juntes l’endemà, 25 de maig. "Aquesta és una bona manera de començar el dia", diu Cooke, "hi hagi meteors o no".

Fonts:
http://diariode3.com/manana-se-vera-una-impresionante-lluvia-de-estrellas/


23/05/2014 10:55 Garbí Enlace permanente. sin tema

la investigació dels "aliens del mar" podrien ser la cura de malalties degeneratives del cervell

20140523203112-comb-jellies.jpg

Un estudi de la Universitat de Florida pot haver fet el primer pas cap a la cura de malalties fins ara irreversibles com l’Alzheimer o el Parkinson. S’ha estudiat el genoma de deu diferents espècies de ctenòfors que són uns organismes marins que molt habitualment es confonen amb meduses a causa de la seva aparença. Els investigadors que han portat a cau aquest estudi han trobat que aquests éssers presenten un sistema nerviós totalment diferent al de la resta dels animals.

Durant 200 anys s’ha pensat que durant l’evolució els éssers més simples s’havien ramificat primer i per tant espècies com les esponges marines haurien d’haver-se separat abans que els ctenòfors, però ara sabem que això no podia ser ja que la nova hipòtesi és que van ser aquests, tot i que són organismes força complexos, els que és van independitzar primer i a causa de la seva evolució individual van desenvolupar un sistema nerviós diferent a tota la resta.

Aquests organismes poden regenerar un cervell simple. Els ctenòfors no utilitzen neurotransmissors per a realitzar les funcions cerebrals com la dopamina o la serotonina.

 Que el seu funcionament sigui diferent ens aporta informació molt valuosa per a avançar en la ciència cap a la creació de neurones noves i funcionals. Si la bioenginyeria avancés en aquesta àrea podríem acabar sent capaços de curar malalties degeneratives del cervell que fins ara no es podien curar ja que les neurones no es tornen a regenerar. 

 

Enllaços:

http://www.foxnews.com/science/2014/05/21/aliens-sea-offer-new-insight-into-evolution/

http://www.sciencerecorder.com/news/aliens-of-the-sea-could-lead-to-breakthroughs-in-regenerative-medicine/

 

Carolina Navarro

 

23/05/2014 20:31 colorblau Enlace permanente. Salut/Medicina

¿ tornara de nou aquest any el niño?

20140525121954-1997-el-nino.gif

S´han trobat pistes a través d´un satèl·lit francoestaoudinenc  Jason-2  que indiquen que El Niño, podría tornar de nou al Pacífic.

Aquesta sonda rep i envía informació del moviment de les marees i les temperatures dels oceans  atès que el nostre planeta és aigua en més del 70% de la seva superfície i per tant, és fonamental per a les previsions globals del temps i el clima.

El Niño, que es diu igual  en català,  és una irrupció ocasional d’aigües superficials càlides al Pacífic, al costat de les costes de Perú i  l´Equador ,deguda a inestabilitats de pressió atmosfèrica entre el Pacífic oriental i occidental proper a l’Equador i pot causar anomalies climàtiques.

 El fenomen  es causat pel moviment de rotació terrestre i, en conseqüència, pel desplaçament de les marees de l’hemisferi Nord a l’hemisferi  Sud, sempre dintre de la zona intertropical.

El fenomen és cíclic i  passa  entre tres i vuit anys.

Científics, com Bill Patzert ,  esperen que no sigui igual de fort que el del 1997, encara que el mateix Bill diu que :el model d’altures i temperatures, a la superfície del mar és igual a la forma que  es veia el Pacífic , a la primavera de 1997.

El Niño produeix grans pluges torrencials a Amèrica del Sud, al voltant de les festes nadalenques i  vents alisis decauen per molts mesos. Llavors les ones de Kelvin creuen el Pacífic, elevant el nivell del mar i deixant més càlides aigües equatorials en les zones nòrdiques. Al Regne Unit es pot comprovar el augment de temperatures en les costes. L´ any 1997, el nivell del mar al Atlàntic  va pujar 10 centímetres. California va patir tempestes durant molts mesos que van destruir i van danyar més de 1.400 habitatges, desapareixent vessants senceres per l’aigua. Florida, va ser arrasada per una sèrie de tornados aparentment fortuïts. Indonèsia va patir incendis que van cremar boscos i els pagesos brasilers van veure les seves plantacions malmeses.

Aquest fenomen no se´l ha de confondre amb el de La Niña que és   el reforçament de la situació anticiclònica habitual a la costa americana del Pacífic.

Neil Shuffle

Etiquetas:

25/05/2014 12:21 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La Línea de la Concepció, ciutat més contaminada d'Espanya

20140525135314-image.jpgEls 70.000 habitants de la Línia de la Concepció viuen encaixonats entre Gibraltar i el polígon industrial més important d’Andalusia. Entre tubs de fuita (uns 20.000 vehicles creuen diàriament el reixat) i xemeneies. Amb aquest entorn, un recent informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat a aquesta localitat del Camp de Gibraltar com la qual té la pitjor qualitat de l’aire de les 46 ciutats espanyoles analitzades. El problema de la qualitat de l’aire no és nou. L’anterior alcalde del PP va plantejar en 2010 imposar una taxa ecològica de cinc euros a tots els cotxes que creuessin el reixat, una mesura que no es va arribar a aplicar.

La Línia és la ciutat amb més partícules en suspensió de les 46 ciutats espanyoles analitzades per l’OMS partint de les dades recaptades en 2011. Però això no vol dir que sigui el municipi més contaminat del país, simplement, perquè en el llistat no estan totes les poblacions espanyoles. “Segur que hi ha ciutats amb pitjors condicions, però no publiquen les seves dades”, reconeix María Neira, directora del departament de Salut Pública i Medi ambient de l’OMS. Aquesta organització ha emprat les dades que els municipis difonen voluntàriament.

La veritat és que en La Línia —i en el 76% de les 46 ciutats de l’informe— se superen els nivells fixats per l’OMS. Aquesta organització recomana que en les partícules PM10 no se sobrepassi una mitjana anual de 20 micrograms per metre cúbic. En La Línia es registren 33, indica l’informe. Similars resultats llancen Màlaga (32), Albacete (31) i Bilbao (31), apunta José María Mayoral, cap d’Epidemiologia d’Andalusia.


Font:
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/05/24/actualidad/1400953564_377787.html

SERGI FLORES
25/05/2014 13:54 Sergi Flores Enlace permanente. sin tema

Cucuts invasors de nius

20140525140956-image.jpgPer la gent d’Europa, els cucuts són heralds de la primavera. Cada any, els escriptors de cartes a un diari britànic, el Times, competeixen per ser els primers a afirmar que han sentit un. Per a les aus d’Europa, la crida del cucut és menys benvinguda ja que els cucuts són paràsits dels nius d’altres ocells. Posen els seus ous en ells i deixen als desventurats pares adoptius de fer el treball dur de la criança dels pollets.

Però són aquests pares sempre tan desgraciats? Com el cucut surt amb la seva ha estat objecte de moltes especulacions, i alguns biòlegs pensen que els cucuts poden portar beneficis subtils que ajuden a compensar els costos indubtables que imposen.


¿Amic o enemic?

Daniela Canestrari de la Universitat d’Oviedo, d’Espanya, i els seus companys van examinar les relacions entre els grans cucuts tacats i les cornelles negres (una raça de corb). A diferència d’alguns paràsits de nius, els grans cucuts tacats no desallotjaven els ous o les cries dels seus amfitrions. Tot i que competeixen entre ells pel menjar. El resultat és que els corbs que crien tant pollets seus com de cucut sobreviuen un nombre menor de cries de corb del que seria normal en un niu de cornelles negres. Això suggereix, com era d’esperar, que els cucuts són una mala cosa.

La Dra. Canestrari, però, va decidir investigar una mica més profund, sospitava que malgrat el seu nombre de descendents era menor, corbs amb els cucuts al niu eren més propensos a criar alguns corbs sense paràsits. Això podria ser suficient per compensar el menor nombre de cries per niu.

La seva idea era que els pollets de cucut s’involucren en una forma de guerra química amb els depredadors. Certament secreten una barreja nociva de substàncies químiques, incloent àcids i fenols, de les seves cloaques que els adults no secreten. Això suggereix aquests productes químics tenen un propòsit específic pel pollet, en lloc de ser simples productes residuals. I quan la Dr Canestrari va oferir carn untada en la secreció de cucut als gats i als ocells rapinyaires, que són depredadors de nius d’ocells en l’àrea d’estudi, no van tocar la carn. Això indica que tenir un cucut o dos al niu en veritat és una defensa.

Per demostrar això, va fer alguns experiments d’intercanvi de cries de cucut dels nius on havien nascut a altres nius sense cucuts. Els nius que van rebre cucuts van ser més propensos a produïr algunes cries de corb al contrari que els nius donadors de pollets on ara no hi havia cap cucut o els de control on mai havien tingut cucuts. Després de 16 anys d’observacions en nius on no hi van experimentar els resultats han suggerit que, tot i que la diferència és petita, tenir cries de cucut al niu era una millor estratègia de supervivència que no tenir-ne.

Sònia Vilella


http://www.economist.com/news/science-and-technology/21599331-having-cuckoo-your-nest-not-always-bad-thing-paying-guests?frsc=dg%7Ca

http://www.sciencemag.org/search?site_area=sciencejournals&y=-124&fulltext=Cuckoo&x=-869&journalcode=sci&journalcode=sigtrans&journalcode=scitransmed&submit=yes

Etiquetas:

25/05/2014 14:14 Soniavilella Enlace permanente. Biologia

Granges d'energia solar al espai

Actualment un grup de científics japonessos volen montar granges d’energia solar al espai. Aquets investigadors són de la JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) i pretenen que el 2030 es puguin montar plataformes a l’espai que captinl’energia solar i per microones, aquesta energia rribi a la terra per convertir-la en electrica .

El senyor Susumu Sasaki a deixat el detalls d’aquet projecta en aquesta pàgina web

Per molt que aquet projecta serà molt costos i es necesitaran molts anys d’investigació segons el senyor Sasaki si s’aconsegueix la recompensa serà imensa ja que aportaria a la terra infinita energia, i el que és més important, és que aquesta seria respectuosa amb el medi ambient.

Informació extreta d’aqui

Granja Solar

25/05/2014 14:18 Albert Arlà Enlace permanente. Medi ambient

Més de 600 candidats a les eleccions europees han signat el compromís de WWF pel medi ambient

Més de 600 candidats en els 28 Estats membres de la UE, 22 a Espanya, han signat el compromís de WWF per protegir el medi ambient, la salut pública, la creació d'ocupació i una "economia verda" més fort en cas de ser elegits com a membres del Parlament Europeu.

WWF ha llançat un repte a tots els candidats perquè es comprometessin amb el medi ambient i la protecció del planeta signant una llista de 9 prioritats ambientals. A Espanya han signat 22 candidats, entre ells els numero 1 del PSOE (Elena Valenciano), de Coalició per Europa (Ramon Tremosa), d'ICV (Ernest Urtasun) i d'EQUO (Florent Marcellesi).

Els candidats del Partit Verd Europeu han estat els més actius.

 

http://www.wwf.es/?29220/Ms-de-600-candidatos-a-las-elecciones-europeas-han-firmado-el-compromiso-de-WWF-por-el-medio-ambiente#

 

Carla Amador

25/05/2014 14:25 carlaamador Enlace permanente. Medi ambient

Medicament en proves aconsegueix revertir l'Alzheimer en ratolins

Un medicament que es troba a les fases inicials de les proves amb animals ha aconseguit revertir els simptomes de l’Alzheimer en ratolins.

Els ratolins, que havien estat geneticament modificats per a produir una proteïna associada a la malaltia d’Alzheimer, han reduït la inflamació cerebral en parts associades a la memòria i a l’aprenentatge. En estudis anteriors es va provar amb ratolins que produïen aquesta proteïna, anomenada beta amiloide, de forma natural. En tots els casos el efectes han estat positius.

L’experiment consistia en dos grups de ratolins, un grup de ratolins sans i un grup de ratolins que produïen beta amiloide humana. Als ratolins modificats els van donar aquesta medicina (una forma d’oligonucleòtid anomenat OL-1). Van fer proves amb laberints per veure com reconeixien i recordaven noves situacions. Els dos grups de ratolins van tenir resultats molt semblants.

El funcionament d’aquesta medicina és diferent a les altres que s’estant assejant. Aquest compost reprimeix l’expressió del gen de la beta amiloide en comptes de intentar frenar els símptomes. L’OL-1 encara ha de superar les proves de toxicitat en humans.

La relació entre la beta amiloide i l’Alzheimer es coneix des de l’any 1906, quan Alois Alzheimer va identificar la malaltia. La majoria dels investigadors d’aquesta malaltia creuen que és culpa d’una acumulació d’aquesta proteïna. La hipòtesi és que es formen unes plaques de beta amiloide que provoquen la mort de les neurones i bloquegen les sinapsis entre les neurones sanes.

 

Font:http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/24/trial-drug-reverses-alzheimer-s-disease-in-mice.html

 

Daniel Allepuz

25/05/2014 15:32 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La aparició de neurones noves borra records de l’ infància

20140525165958-cmcneuro.jpg

Un estudi amb  ratolins que  apunta una possible causa de la anomenada amnèsia infantil es una de las noticies de la setmana.

 

La gran majoria de persones no tenen cap record de la seva infància i segons un estudi realitzat hem d'estar agraïts ja que es signe de que tens un cervell sa i amb constant renovació.

Aquest estudi es va dur a terme amb ratolins i relaciona el procés natural del cervell de crear noves neurones amb la desaparició de records. Aquest estudi intenta donar a entendre un fenomen conegut com a amnèsia infantil.

Durant els primers anys de vida el cervell es desenvolupa molt ràpid i es generen un gran nombre de noves neurones. Aquest procés segueix tota la vida però cada cop amb menys intensitat, tot i això pot estar relacionat amb la incapacitat de recordar els primers anys de vida. Uns investigadors de canada i japó ho demostren amb rosegadors. La creació de noves neurones els fa eliminar el record guardat durant la infància però si el procés de renovació es para els records no s’oblidaran. en conclusió es pot dir que la creació de noves neurones destapa antigues connexions del cervell i borra els primers records guardats. D'alguna manera es podria dir que per seguir endavant i créixer es te que oblidar.

 http://esmateria.com/2014/05/11/la-aparicion-de-neuronas-nuevas-borra-recuerdos-de-la-ninez/

Cristina Ferré

25/05/2014 16:59 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Fotografiat directament un planeta extrasolar gegant.

20140525173352-1400004836-150425-1400006015-noticia-normal.jpg

Dels més de mil planetes extrasolars descoberts fins ara, només uns pocs han estat fotografiats, i la resta s’han detectat per mètodes indirectes. Ara uns científics al Canadà augmenten amb un objecte estrany la llista dels que s’ha captat imatge directa . El planeta en qüestió gira al voltant d’una estrella amb tres vegades menys massa que el Sol, a una distància de 2.000 vegades la que separa la Terra de la nostra estrella, i triga a complir una òrbita completa 80.000 anys terrestres . És un gegant gasós, com Júpiter, però entre 9 i 13 vegades més massiu .
 Fotografia del planeta GU PSC b i la seva estrella GU Psc A composta per imaginis captades en llum visible i en infraroig. La gran distància que separa el planeta GU psc b del seu astre GU Psc ha donat avantatge a aquests astrònoms , liderats per Marie - Eve Naud ( Universitat de Montreal, Canadà ), per trobar-lo i poder fotografiar. El problema a què s’enfronten els científics és que els planetes són massa foscos en comparació amb l’estrella al voltant de la qual orbiten per poder veure’ls. És com intentar fer una foto d’un cigró que estigui a prop d’un gran focus de potent llum. En estar GU psc b tan lluny del seu astre , s’ha facilitat la detecció.
Aquests astrònoms no han buscat indiscriminadament al cel, sinó que s’han centrat en un grup d’astres joves (AB Doradus), de només uns cent milions d’anys (el Sol té més de 4.500 milions d’anys). En aquest entorn, els possibles planetes estarien encara en el procés de refredar i serien més brillants del que arribarien a ser. Naud i els seus col·legues han trobat més de 90 estrelles i només han trobat un planeta.
Els astrònoms han utilitzat diversos telescopis en aquest treball inclosos els grans Gemini i Keck de Hawaii, i, combinant els registres presos en diferents longituds d’ona, han aconseguit detectar l’objecte. "Els planetes són molt més brillants en infraroig que el llum visible perquè la temperatura de la seva superfície és inferior comparada amb la de les estrelles", explica Naud en un comunicat de la seva universitat. "Això ens ha permès identificar el GU Psc b".
Amb l’ajuda de models teòrics d’evolució planetària, els investigadors dedueixen les característiques del planeta que han fotografiat i estimen que la temperatura a la seva superfície és d’uns 800 graus centígrads.

 

Pau Erra

notícia extreta del diari El País (13 maig)

Etiquetas: , ,

25/05/2014 17:36 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Un científic defensa la possibilitat d'enviar missatges en el temps

20140526110014-image.jpgSegons aquest científic de la Universitat de Cambridge la clau serien els forats de cuc, uns túnels que són com unes dreceres entre l’espai/temps.
És possible enviar missatges del present cap el passat o el futur? El científic Lucas Butcher pensa que estem a prop d’aconseguir-ho i no estem tan lluny.
Aquesta teoria dels forats de cuc va ser donada a conèixer per primer cop per Albert Einstein juntament amb Nathan Rosen ja fa uns anys i ara ha tornat a surgir. El principal problema pel qual no s’ha pogut enviar missatges a través del temps és que si aquests túnels realment existeixen no estaran oberts el suficient temps per que una persona pugui passar a través d’ells.

Ara però, aquest doctor de la Universitat de Cambridge, Lucas Butcher no perd l’esperança i defensa la possibilitat de que si es troba, ni que sigui un petit forat de cuc obert, l’home podria arribar a enviar un missatge a través del temps mitjançant les partícules de la llum. Segons el Daily Mail no es descarta que es pugui dur a terme algun dia no molt llunyà.

L’estudi planteja una possible solució al problema. Es basa en que si un forat de cuc té molta més longuitut que amplada, la quantitat d’energia negativa podria ser suficient per que es puguessin enviar fotons d’un extrem a l’altre a través del seu interior. Partint de la base de que els extrems del forat de cuc es troben en diferents plans temporals, un missatge podria ser transmès a través del temps, si la teoria és correcta.
L’únic que la teoria no explica és que si aquesta partícula de llum fos el suficientment gran com per enviar un missatge amb algun significat.

Informació extreta de:
http://www.lavanguardia.com/ciencia/20140523/54407237205/cientifico-defiende-posibilidad-enviar-mensajes-tiempo.html#ixzz32ns97HvV

Laura Alsius
26/05/2014 11:00 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Un muro de hielo subterráneo intentará contener las fugas de Fukushima

20140526182042-image.jpg


Les autoritats nipones han donat el vist-i-plau a la construcció d’una barrera de gel subterrània que envoltarà els reactors nuclears de l’accidentada planta de Fukushima. Aquesta mesura pretén contenir les fugues d’agua radiactiva al mar.

La agència nipona de Regulació Nuclear ha donat llum verda a aquesta iniciativa després de descartar que tengui un impacte negatiu en les aigues subterrànies ni en la configuració del subsòl central.

No obstant, encara hi ha parts del projecte que han de ser aclarades, com per exemple la medició precisa del nivell de l’agua radioactiva acumulada en los edificis dels reactors.
Aquest mur de gel es construirà disposant una línea de tuberiess a una profunditat de 30 metros a través de les quals s’injectarà un refrigerant a una temperatura de -40 graus que suposarà la congelació dels aquífers subterrànis en contacte amb les canalitzacions.

La barrera de gel tindrà una longitud de 1,5 kms i envoltarà els reactors de l’ 1 al 4, amb l’objectiu d’evitar que el líquid altament radioactiu acumulat als subterrànis de les instalacions nuclears es filtri a l’ exterior i es barregi amb l’agua dels aquífers subterrànis del voltant.Anteriorment s’havien construït barreres subterrànies del mateix tipus ens projectes d’ingenyeria com per exemple en la construcció de línies de metro, pero mai d’una longitud tan extença ni durant tant de temps.

La mesura està finançada pel govern nipó i tindrà un cost d’uns 334 milions d’euros.

http://www.lavanguardia.com/vida/20140526/54408348342/autorizan-crear-un-muro-de-hielo-subterraneo-para-contener-fugas-de-fukushima.html#ixzz32q0HwYGS

26/05/2014 18:21 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El hielo subterráneo intentará contener las fugas de Fukushima

20140526182943-image.jpgLes autoritats nipones han donat el vist-i-plau a la construcció d’una barrera de gel subterrània que envoltarà els reactors nuclears de l’accidentada planta de Fukushima. Aquesta mesura pretén contenir les fugues d’agua radiactiva al mar.

La agència nipona de Regulació Nuclear ha donat llum verda a aquesta iniciativa després de descartar que tengui un impacte negatiu en les aigues subterrànies ni en la configuració del subsòl central.

No obstant, encara hi ha parts del projecte que han de ser aclarades, com per exemple la medició precisa del nivell de l’agua radioactiva acumulada en los edificis dels reactors.
Aquest mur de gel es construirà disposant una línea de tuberiess a una profunditat de 30 metros a través de les quals s’injectarà un refrigerant a una temperatura de -40 graus que suposarà la congelació dels aquífers subterrànis en contacte amb les canalitzacions.

La barrera de gel tindrà una longitud de 1,5 kms i envoltarà els reactors de l’ 1 al 4, amb l’objectiu d’evitar que el líquid altament radioactiu acumulat als subterrànis de les instalacions nuclears es filtri a l’ exterior i es barregi amb l’agua dels aquífers subterrànis del voltant.Anteriorment s’havien construït barreres subterrànies del mateix tipus ens projectes d’ingenyeria com per exemple en la construcció de línies de metro, pero mai d’una longitud tan extença ni durant tant de temps.

La mesura està finançada pel govern nipó i tindrà un cost d’uns 334 milions d’euros.

http://www.lavanguardia.com/vida/20140526/54408348342/autorizan-crear-un-muro-de-hielo-subterraneo-para-contener-fugas-de-fukushima.html#ixzz32q0HwYGS

Pau Ferran
26/05/2014 18:29 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un mur de gel intentarà evitar que s’escapin més fluids radioactius de la central nuclear de Fukushima

20140526184544-fukushima.jpg

El Japó ha decidit que construirà una barrera de gel subterrània al voltant de la central nuclear de Fukushima per evitar que s’escapi més aigua contaminada a l’Oceà Pacífic.

El Japó ha pres aquesta decisió desprès d’arribar a fer una estimació de la quantitat de litres d’aigua diaris que s’evoquen al mar a causa del desastre nuclear de Fukushima. Després d’haver fet tots els estudis, el govern nipó va arribar a fer una estimació de que diàriament s’evocaven uns 300 litres d’aigua contaminada a l’oceà.

El mur, el qual va començar-se a construir al febrer d’aquest any, mesurarà uns 1500 metres de llargada i estarà situat a 30 metres sota el nivell del mar. El que es pretén és crear una línia de canonades paral·leles entre elles que un cop acabada la seva construcció s’ompliran d’un material refrigerant a una temperatura de 40 graus sota zero.

La Autoritat nipona de Regulació Nuclear, va donar llum verda a quest projecte després de fer una valoració dels danys que podria causar a la central la construcció d’aquestes canonades, i van arribar a la conclusió de que la seva construcció no causaria cap mena de impacte negatiu sobre el subsòl dels reactors nuclears.

El Govern nipó va anunciar a l’agost que el cost total del projecte que ara per ara s’està duent a terme és d’ aproximadament 334  milions d’euros.

 

Fonts d’informació:

http://www.rtve.es/noticias/20140526/muro-hielo-subterraneo-intentara-contener-fugas-agua-radioactiva-fukushima/943339.shtml

Etiquetas: , , , ,

26/05/2014 18:50 Carlos Canosa Enlace permanente. Medi ambient

"Foodini", la impressora 3D d'aliments

20140526200130-3d-food.jpg

Tots havíem sentit a parlar de la impressió 3D, però pocs ens hauríem imaginat combinar aquesta tecnologia emergent amb la gastronomia. És possible crear una màquina que ens imprimeixi menjar? Doncs això és el que s’ha proposat Natural Machines, una empresa barcelonina que aterra al mercat amb la seva creació, el "Foodini".

Aquesta petita companyia startup ha creat un nom enginyós, que combina màgia i cuina, per a una màquina que permet imprimir receptes per capes. La idea neix per facilitar el treball per a aquells que arriben tard a casa, ja que podem deixar programat l’artilugi perquè s’automatitzi el procés alimentari al màxim. Aquí es pot veure un vídeo de presentació.

El “Foodini” conté unes càpsules, que es poden omplir de qualsevol aliment líquid o triturat, que són reconduïdes cap a l’extrusor per dipositar el producte capa a capa seguint unes ordres computeritzades que el guien en els eixos XYZ. El resultat final és una unitat que cal cuinar, ja que la màquina encara no fregeix, cou o forneja, de moment. La idea inicial va ser portar l’aparell cap al terreny de la pastisseria, però finalment es va optar per obrir més el ventall de possibilitats i decantar-se també per la cuina saludable.

El projecte va més enllà de la venta del propi “Foodini”. Emilio Sepúlveda, co-fundador de l’empresa afirma que no s’obliden del factor social. L’usuari descarrega unes receptes predeterminades i aquestes poden ésser modificades des del “Foodini” en pes, quantitat de calories ingerides, seguiment d’una dieta i forma de la deposició entre moltes d’altres funcions més. Així, es vol crear una comunitat d’usuaris que puguin compartir experiències, opinions i receptes a través de les xarxes socials, la web de Natural Machines i una app que està en desenvolupament.

Aquells que han provat plats impresos asseguren que la diferència amb un tradicional és ben poca. Ara caldrà esperar a que la tecnologia avanci, per arribar a un preu accessible i raonable que s’acosti a tots els usuaris i empreses interessats, perquè els resultats poden ser sorprenents. Molts pensen que aquesta pot ser una alternativa als aliments industrials prefabricats, però caldrà veure els resultats a llarg termini.

 

Fonts i llocs d’interès

http://www.xataka.com/perifericos/nos-imprimimos-unas-hamburguesas-un-vistazo-a-foodini-la-impresora-3d-de-comida

http://3dprintingindustry.com/2014/03/31/3d-printer-foodini-food-kickstarter/

 

David Canosa

Etiquetas: , , ,

26/05/2014 20:04 davidcanosa Enlace permanente. Tecnologia i materials

Els nanoxips del futur

20140526202035-image.jpgLa nanotecnologia avança cada dia més ràpid en la medicina i la enginyeria, els científics catalans però no estan al marge d'aquestes innovaciones i creant cada dia el futur en nanoxips.

El ICFO ( Institut de Ciències Fotòniques ) ha creat fa cosa de poc temps un innovador xip que detecta el càncer. La funció del xip és analitzar la sang per buscar marcadors de proteïna de càncer. Amb aquest gran invent el que es buscava era eliminar un tumor en les seves primeres fases quan només afecta a poques cèl·lules i evitar tumors més nocius.

El xip o més ben dit el nanoxip només consta de uns pocs centímetres quadrats, el ingeniòs dispositiu està fet per detectar baixes concentracions de proteïnes de càncer en la sang. Gràcies a això, els científics podran detectar un tumor inofensiu que podrà ser tractat minusiosament pels científics. El nanoxip es diu lab-on-a-chip de laboratori i xip, no és un nom molt ingeniòs en comparació al invent, aquest té diferents sensors que permet detectar els canvis de la sang, evalua la mateixa sang per veure les posibilitats de desarollar un càncer etc...

Lab-on-a-chip, actualment també s'utilitza per detectar el VIH i a la vegada poder ser tractat amb més presisió.

Personalment, em sembla un gram invent i avenç en el món de la ciència perquè amb aquest invent la detecció del càncer a part de ser més segura i ràpida és presisa. És presisa perquè gràcies als sensors, podem adquirir una gran informació de com i on és el càncer que ens afecta.

www.icfo.eu

http://pubs.rsc.org/en/journals/journalissues/lc#!recentarticles&all

Gerard Galera Meifrén
26/05/2014 20:20 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Descobert un pèptid que destrueix les colònies de bacteris

20140526204506-image.jpgSi un bacteri és dolenta, en el moment de forma colònies seu efecte és encara molt pitjor. Per això, s’ha investigat la idea d’atacar les colònies pot ajudar en un entorn en què les resistències són ja un problema universal, com va ressaltar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el mes passat i va recordar la seva importància. Aquesta és la importància que els seus descobridors li atribueixen a un pèptid (una espècie de cadena molt curta d’una proteïna), el qual s’ha anomenat 1018: la seva propietat d’alterar el funcionament dels grups de microorganismes. Ho han publicat importants investigadors de tot al món del Laboratori Hancock de la Colúmbia Britànica (Canadà) a PLOS Pathogens, i el seu autor principal ha estat César de la Font-Núñez. El treball ha comptat amb el finançament dels National Institutes of Health (NIH) dels Estats Units. L’autor principal compta amb una beca de la Fundació La Caixa i Fundació Canadà.

Els investigadors no han desenvolupat un antibiòtic en si. Però el que han descobert és que aquest pèptid actua sobre les colònies bacterianes, el qual provoca que les debilita. Això és molt important: en moltes de les infeccions, els bacteris formen els que els científics anomenen biofilms, pel · lícules biològiques. Aquestes són especialment rellevants en casos com les malalties de la pell, pulmó o bufeta. De fet, fins al 65% de les infeccions en humans les causen bacteris organitzades segons aquests biofilms, indica per correu De la Fuente-Núñez. No es espressa una simple coexistència de cèl · lules una al costat d’una altra sinó que formen una mena de comunitats vives que es protegeixen i reforcen. "Són de 10 a 1000 vegades més resistents a l’acció d’antibiòtics convencionals", diu De la Fuente-Núñez. En els bacteris, la unió també fa la força.

Aquests complexos sistemes necessiten que, tot i la simplicitat dels microorganismes, hi hagi una sèrie de vincles i comunicacions entre els seus membres. Segons el que han explicat al diari, en l’estudi, s’ha vist que el pèptid 1018 afebleix aquestes relacions, interferint en els seus mecanismes de comunicació.

La troballa té més avantatges: sembla que actua contra un procés general a molts dels microorganismes que més preocupen. Ho han provat amb les dues grans famílies de bacteris anomenades gram: les gram positives i les gram negatives (una classificació molt bàsica que identifica cadascuna en funció de si s’impregna del color d’un tint dissenyat per Gram el 1884 o no). I, dins d’elles, ho han provat amb diverses de les que l’OMS va assenyalar com a més preocupants: Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, i Staphylococcus aureus resistent a la meticil · lina. I ha funcionat, i, sobretot, ha mostrat un camí per lluitar contra les resistències.

WEB:
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/05/26/actualidad/1401116427_021114.html

http://iberoamerica.net/espana/prensa-generalista/elpais.com/20140526/noticia.html?id=A1j84xU


Ferran Borràs
26/05/2014 20:46 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La anciana que va viure sana 115 anys va acumular 400 mutacions a la sang

20140526212728-image.jpgHendrikje van Andel-Schipper, una dona holandesa que va morir ara fa 9 anys va ser considerada la dona més gran d’edat de la Terra al morir al 115 anys. A més a més va ser la persona de mes edat en donar el seu cos a la ciència, cosa que era molt interessant. A l’estudiar a fons la sang i el genoma de Hennie (tal i com la coneixien) es va trobar que la seva sang acumulava més de 400 mutacions.
Interessava molt estudiar els gens d’aquesta dona i les seves mutacions, ja que tot i la seva avançada edat es mantenia en condicions mentals que no tenien res a envejar a persones 40 anys més jove que ella, i queva mantenir fins al dia de la seva mort l’any 2009. El truc? És el que han intentat investigar múltiples investigadors d’Holanda i Estats Units.
Les mutacions en el genoma poden afectar negativament a l’organisme i fins i tot provocar la seva mort com per exemple un càncer. Però s’ha estudiat i ara "reconfirmat" amb l’estudi de Hennie, que les mutacions segons en el fragment de DNA on succeeixin poden no afectar al funcionament cel·lular. S’han estudiat a fons les cel·lules sanguínies de la dona centenària, ja que són cèl·lules que es reposen amb molt constància i això fa que siguin més propenses a patir alguna mutació.
L’estudi de la sang de Hennie ha permès confirmar la hipòtesis de que els leucòcits sans també es modifica en genèticament i es va comprovar que durant la seva llarga vida aquests en el seu cos havien acumulat fins a 400 mutacions. A l’examinar els glòbuls blancs que contenien les mutacions es va fer un descobriment molt important, després de la mort de Hendrikje la sang perifèrica derivava de tansols 2 cèl·lules mare hematopoètiques actives, quan en el cos humà n’hi ha 11000 i quan naixem 1300 d’aquestes són actives. Això vol dir que a mida que ens fem grans la reserva de cèl·lules hematopoètiques disminueix fins que la majoria de cèl·lules són clonades de unes poques cèl·lules parentals.
També es va estudiar la longitud dels telòmers, és a dir, els extrems dels cromosomas que els protegeixen de la degradació. I van observar que els de l’holandesa eren molt més curts que els del cervell, que són cèl·lules que gairebé no es divideixen. Per aquesta observació els investigadors expliquen que segurament les cèl·lules de Hennie van morir d’esgotament després d’arribar a un límit de divisions. I subratllen la necessitat d’estudiar si el cansament d’aquetes cèl·lules pot provocar la mort d’una persona d’edat tant avançada com la de Hendikje.

Etiquetas:

26/05/2014 21:27 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

La destrucció de l'Amazònia

20140527115104-image.jpgFa dos anys es va comença a dur a terme una investigació, per part de Greenpeace, sobre el que estava passant a l'indústria de fusta de l' Amazonia de Brasil. Les conclusions d'aquesta investigació són que el mercat de fusta està ple d'il·legalitats, tala abusiva i destrucció de l'Amazonia poc a poc. En comptes de protegir el bosc, els controls oficials estan sent utilitzats per permetre de manera il·legal la tala abusivai pràctiques amb l'objectiu de vendre la fusta a Brazil i arreud el món com si fós legal.


En aquesta distribució de la fusta il·legal, dos terceres parts de la fusta amazònica Brasilenya va als EEUU y Europa, i es pot trobar a les botigues que paguen als diversos distribuidors actualment. També apareix en projectes més importants, com la construcció del Pont de Brooklyn , tot i que d'acord amb la legislació dels EEUU i la Unió Europea, es prohibeix la importació il·legal de fusta amazònica.


Després de dur a terme la seva invertigació al camp situat a l'estat brasileny de Parà, Greenpeace va comprobar que el sistema de control actual de la fusta és molt defectuós i es pot manipular fàcilment. Les empreses estan actuant de manera il·legal en varis aspectes, un d'ells és que estan subestimant el nombre d'espècies valioses en els boscos amazònics. A més, falsifiquen informació per la cadena de custodia els documents i els permisos de tala per aplicar a les zones desforestades, només amb un únic objectiu de vendre la seva fusta d'origen desconegut amb documents oficials. Aquestes empreses no veuen el real potencial d'aquests boscos amazònics, ja que pensar en l'enorme quantitat de diners que poden guanyar venent aquesta fusta extreta il·legalment de l'ecosistema el deixa cecs davant la gran desforestació que estan ocasionant les seves empreses.

El Gover de Brazil ha d'adoptar mesures urgents per a la reforma d'aquesta atrocitat contraap el seu propi ecosistema.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/illegal-brazilian-amazon-timber-sold-globally/blog/49246/


Gal·la Millà de Oro
Classe Marx
1r Batxillerat
Curs 2013-14
27/05/2014 11:51 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un nou i espectacular cometa pasarà prop de la Terra

20140528215003-image.jpgUn nou cometa, denominat C/2012 Panstarrs K1, descobert el 17 de maig de 2012 pel telescopi d'1,8 m de diàmetre Panstarrs des del cim de Haleakala a la Illa de Hawái, es podrà contemplar al límit de la visió humana i des de llocs molt foscos a mitjan mes d'octubre. El cometa ha desenvolupat una important cua i activitat en general, des del seu descobriment quan amb prou feines era un *debilísimo objecte de magnitud 19,7. Es pot contemplar amb uns simples prismàtics a dia d'avui amb magnitud visual 8 i en la constel·lació de l'Óssa Major, per la qual cosa és visible des de tot l'hemisferi nord. El dia del descobriment el cometa es localitzava a 1.301.520.000 km, o a 8,7 vegades la distància que ens separa del Sol.

Just quan creui la línia de l'equador celeste entre el 15 i el 16 de setembre, aconseguirà una magnitud visual de 6, per la qual cosa es podrà veure com una tènue nebulositat a simple vista. La major lluentor ho aconseguirà entre el 29 de setembre i el 23 d'octubre amb magnitud 5,9 (l'ull nu aconsegueix a veure fins a la 6ª magnitud) i encara que estigui cada dia que passa més a baix i en l'hemisferi sud, es podrà observar des de tota Espanya, millor com més al sud ens trobem.

Seran més afortunats els observadors de les Illes Canàries, en contemplar el cometa més alt en el cel. Mentre més alt es trobi sobre l'horitzó un objecte celeste en el firmament, menys capa d'atmosfera creuarà la seva llum, per la qual cosa es farà més brillant. El cometa ja no serà visible al novembre per als observadors de l'hemisferi nord, encara que reapareixerà per a desembre ja afeblit.

Durant els dies anteriors i posteriors al 27 d'agost, el cometa es farà invisible per la llum del Sol. Caldrà esperar a la seva reaparició després del Sol a primers de setembre, quan es faci visible entre les llums del crepuscle *matutino. A mesura que el cometa s'apropa al Sol, el desenvolupament de la seva cua i la seva activitat han de ser molt majors. Com de fet falten cinc mesos perquè arribi al *perihelio, es preveu que el cometa sigui tot un espectacle en fotografies i a través de qualsevol tipus d'ajuda òptica.

Morfològicament, la grandària del cometa augmenta ràpidament i ocuparà una important extensió en el cel quan estigui a prop o passat el *perihelio. La màxima aproximació a la Terra tindrà lloc a 142.120.000 km.


Font:
http://www.abc.es/ciencia/20140527/abci-cometa-panstarrs-acerca-tierra-201405271120.html


SERGI FLORES
28/05/2014 21:50 Sergi Flores Enlace permanente. sin tema

Extraterrestres al espai

 

 Científics de l’ Institut de Recerca d'Intel·ligència Extraterrestre van assegurar la setmana passada  que, actualment , hi ha un 100% de possibilitats de trobar vida extraterrestre a l' univers i que la trobarem en uns 20 anys com a màxim .

El director del centre SETI a la Universitat de Berkeley, i l'investigador Seth Shostak , han indicat que el temps que es tardi en trobar vida al espai només depèn " del finançament que es realitzi en aquest aspecte en les pròximes dues dècades " .

Amb aquesta reclamació , aquests investigadors ‘recomanen’ al govern nord-americà revisi  els avenços científics que podria suposar un descobriment d'aquestes característiques .

"Els investigadors afirmen que hi ha unes 10.000 civilitzacions emetent senyals de ràdio nomès a la nostre galàxia, i que per tant caldria observar , nomès , uns pocs milions de sistemes per trobar una d'elles . Gràcies a les millores en la tecnologia usada per SETI , l'institut serà capaç de fer-ho en els propers anys ,o almenys això ha indicat Shostak .

Els científics calculen que a la Via Làctia hi ha 800.000 milions d'estrelles . Només el telescopi espacial Kepler ha descobert més de 1.700 planetes a la zona habitable, que és la zona en la qual un planeta pot tenir aigua en forma líquida. No obstant això, Shostak ha apuntat que la recerca no només s'ha de concentrar en galàxies llunyanes .

"També podríem trobar vida microbiana molt més a prop , a Mart o en una de les llunes de Júpiter i Saturn , que semblen tenir aigua , ja sigui en la seva superfície o sota ella " .

Els mètodes per trobar vida impliquen el desenvolupament i llançament de naus que puguin perforar la superfície de Mart , o una que obtingui una mostra dels guèisers de les llunes Europa i Encélado " , han explicat als seus interlocutors al Congrés .

                MARC LITTLE

 

Etiquetas:

29/05/2014 17:59 Marc Little Enlace permanente. Terra i Univers


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris