Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2014.

Un coet de la NASA explota en el llançament

20141102191331-antares-rocket.jpg

 

El coet anomenat Antares de la firma privada Orbital Sciences Corporation, va explotar el dimarts passat des de les instal·lacions de la NASA a la Illa Wallops, Virginia (USA).

El coet amb la missió de portar més de dos tones de material d’abastiment per els tripulants de l’Estació Espacial Internacional, a fallat. L’agència espacial estadounidenca (NASA), a informat de que l’explosió es va produir sis segons després del llançament del coet. Per causes encara per determinar, el coet va quedar completament fet cendres.

El vicepresident ejectiu de la companyia (OSC), Frank Culbertson, va indicar en un comunicat que encara era molt d’hora per saber en detall tot el que havia succeït. “Portarem a terme una investigació profunda d’immediat per poder determinar la causa d’aquest fracàs y quines mesures de precaució es poden dur a terme perquè no es torni a repetir un incident com aquest”, va declarar Culbertson.

L’equip Orbital Sciences Corporation està executant tots els procediments necessaris per analitzar tots els fets que van fer explotar el coet Antares y la nau espacial Cygnus.

Poques hores després de l’explosió de la nau especial “Cygnus” durant el seu llançament als Estats Units, Rússia va enviar un transport propi amb provisions per l’Estació Espacial Internacional.

El coet portador Rus, va partir de l’aeròdrom de Baikonur a Kazajstán. La nau portava més de 2,5 tones d’aliments, combustible i correu privat per els astronautes.

Arnau Felip.

 

Víedo:

http://youtu.be/NCWunnJXdm0

Webgrafia:

http://www.lavanguardia.com/sucesos/20141028/54418657751/cohete-nasa-explota-lanzamiento.html

http://www.20minutos.es/noticia/2280181/0/cohete-nasa-antares/no-tripulado/explosion-despegue/

 

Etiquetas: , , , , ,

02/11/2014 19:20 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Trobada la cura per la diabetis tipus 1?

20141110215954-img-1473.jpg

En els últims anys, la diabetis ha millorat molt els seus tractaments i han progressat amb les investigacions per arribar a una cura. Haurà arribat el moment?

 Després d’haver investigat durant 15 anys, els científics de la universitat de Harvard (amb el professor Doug Melton com a guia), han creat una nova tècnica que permet transformar les cèl·lules mare embrionàries en cèl·lules beta funcionals. Això vol dir que amb l’ajuda d’alguns químics, han aconseguit que les cèl·lules mare es puguin convertir en cèl·lules beta (creadores d’insulina).

Feia temps que les cèl·lules mare estaven sota el microscopi d’aquests investigadors, pero fins ara cap grup de  havia aconseguit formar cèl·lules beta madures injectables als pacients, i que aquestes poguessin segregar insulina, va dir el senyor Melton. 

La invenció va ser provada amb ratolins que patien diabetis tipus 1, i va tenir un resultat bastant bo; les cèl·lules eren capaçes de produir insulina i mantenir el nivell de glucosa estable durant alguns mesos i ara ja estan provant amb els simis. ALa investigació assegura que la diabetis dels ratolins desapareixia en deu dies, fet que segons el senyor Melton "el fet de trobar un tipus de cèl·lula sense precedents podria utilitzar-ne en la teràpia de transplantament de cèl·lules a la diabetis". 

El problema del estudi es que les cèl·lules transplantades haurien d’enfrontar-se al sistema immunològic del cos del malalt, fet que les destruirà; per això, els científics asseguren que han de seguir investigant per trobar una cura efectiva. 

 

Links

http://actualidad.rt.com/ciencias/view/143181-cientificos-diabetes-celulas-madre

 

Claudia Jové

10/11/2014 22:00 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina


El transplant del cordó umbilical podria ser la cura del VIH

20141111223840-3574815b-8e7f-451e-8fe2-6125384f6fed-l0-001.png

Espanya serà pionera al posar en practica el primer assaig clínic del món sobre l’ús terapèutic de la sang de cordó umbilical en pacients que tenen VIH amb un càncer hematològic. Aquest objectiu de projecte s’ha representat a Madrid amb l’organització nacional de transplants (ONT) i la societat espanyola de hematologia i hemoteràpia, i que proposa el traspàs de sang d’un cordó umbilical en la erradicació del virus que causa la sida en pacients que a més a més tenen un tumor hematològic, com un limfoma o leucèmia.

Aquest projecte tracta d’un tipus de sang d’un cordó umbilical amb una rara mutació genètica, coneguda com la variant CCR5 Delta 32, que és capaç d’eliminar del organisme tot tipus de rastre de VIH.

Un equip multidisciplinar del institut català de oncologia, amb la col·laboració amb l’Institut d’investigació del SIDA IrsiCaixa i el banc de sang i teixits de Barcelona, ja ho han aconseguit mitjançant un pacient VIH amb limfoma, que tot i morir tres mesos més tard, es va comprovar que acabà lliure del virus que causa el sida.

Des de fa uns anys se sap que la variant genètica CCR5 Delta32 de la cèl·lula mare sanguínies que conté el cordó umbilical, sembla que ofereix resistència natural a la infecció per VIH, però fins ara, la única evidencia de cura que havia era el cas de "Timothy Ray Brown", també conegut com el pacient del Berlín, un pacient amb leucèmia aguda i infecció pel VIH, que va rebre un transplants de medul·la òssia de donant no emparentat, amb les cèl·lules mare que presentaven la variable genètica CCR5 Delta32. Cinc anys mes tard del transplant i d’haver-se suspès la teràpia antiretroviral, Timothy Ray Brown, continua curat de la infecció pel VIH, que demostra que la estratègia ofereix la curació a llarg termini.

Per portar a terme a aquest assaig s’ha fet un gran esforç en el nostre país per poder aconseguir un patrimoni en unitats de sang de cordó umbilical. Però no només el nostre país és líder de cantitat de cordons umbilicals aconseguits sinó que també en calitat, ja que els cordons umbilicals espanyols es caracteritzen per una elevada celularitat. 

 

Links

http://elpais.com/elpais/2014/11/06/media/1415294133_771284.html 

http://www.abc.es/salud/noticias/20141106/abci-cordon-ensayo-201411051811.html

 

Andrea Olivé

11/11/2014 22:39 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Científics japonesos aconssegueixen crear ratolins transparents

https://m.youtube.com/watch?v=nCuDSC0Zc9Y20141112084117-image.jpgUn equip de científics japonesos ha aconseguit crear uns ratolins adults transparents. Aquests animals tenen tots els òrgans com qualsevol ratolí, amb la diferencia que la seva pell es transparent i la seva sang incolora, la qual cosa permet observar l’interior de l’organisme sense la necessitat de diseccionat l’ànimal.
Les característiques d’aquest roedor son una mica diferents a les de la seva mateixa espècie, son animals que han perdut per complet el pelatge, només els queda la pell, aquesta pell mitjançant processó químics s’ha aconseguit fer-la transparent, la sang tampoc es la mateixa, ja que ha estat tractada químicament amb un procés químic que es diu CUBIC, això es una barreja de substàncies químiques que el que fan és decolorar la sang, aquest procés de tranformació sanguínia triga entre 12 i 14 dies en fer-se efectiu. Aquests son animals que no tenen mobilitat i que no venen creats d’envrions naturals, ja que han estat creats a laboratoris.
Aquest estudi i creació dels ratolins ha estat crat per científics japonesos de l’universitat de de Tokio, juntament amb científics de l’Institut de Riken.
L’objectiu d’aquesta innovació ha estat per poder veure desembolupar segons quines malalties en un animal viu, sense tenir la necessitat de diseccionarlo-lo i poder evaluar la malaltia des de el seu inici fins el seu estat més avançat. Per exemple injectar-li cèl·lules tumorals i veure com es desembolupa aquest tumor en viu, ja que al ser transparent ho permet fer-ho, de les maneres tradicionals això no era possible i es tenia que infectar les cèl·lules tumorals, esperar un temps a que creixés el tumor i després diseccionar l’animal per veure els processos d’aquest tumors, per tant no es podien valorar tantes coses que com es preveu fer-ho ara.
Aquest avenç afavoriria a l’investigació de malalties com el càncer o la diabetis. Per exemple en el cas de la diabetis podríem detectar quin es el motiu pel qual el pàncrees deixa de segregar insulina, això es faria marcan o colorant les cèl·lules encarregades de segregar insulina del pàncrees d’un ratolí diabètic i com la resta del organisme es transparent, es podria observar el procés pel qual aquestes cèl·lules es redueixen en numero segons la malaltia.


Links
http://www.abc.es/ciencia/20141107/abci-ratones-transparentes-201411072139.html
http://www.que.es/ultimas-noticias/curiosas/201411071213-cientificos-japoneses-crean-ratones-transparentes.html
http://www.eluniverso.com/vida-estilo/2014/11/06/nota/4191906/cientificos-crean-raton-piel-transparente
https://m.youtube.com/watch?v=nCuDSC0Zc9YPol Rubio
12/11/2014 08:41 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Els efectes de la marihuana en el cervell.

20141112223245-image.jpgUna nova investigació de l’Universitat de Texas ha arribat a la conclusió de que els efectes del consum habitual i prolongat de la marihuana en el cervell principalment depenen de dos factors, l’edat i el temps que es consumeix.
En l’investigació es detalla els efectes negatius de la marihuana en el cervell a llarg termini. Provoca anomalies en la funció cerebral i en l’estructura ja que es produeix una degradació progresiva.
En l’investigació hi va participar 48 consumidors crònics i 62 adults no consumidors, en els resultats es va poguer comprovar que els consumidors tenien menys volum cerebral un menor connectivitat cerebral que els que no consumien.http://www.muyinteresante.es/salud/articulo/los-efectos-en-el-cerebro-del-consumo-prolongado-de-marihuana-281415709873

Laia Valero

Etiquetas: , , ,

12/11/2014 22:34 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Els efectes de la marihuana en el cervell.

20141112223245-image.jpgUna nova investigació de l’Universitat de Texas ha arribat a la conclusió de que els efectes del consum habitual i prolongat de la marihuana en el cervell principalment depenen de dos factors, l’edat i el temps que es consumeix.
En l’investigació es detalla els efectes negatius de la marihuana en el cervell a llarg termini. Provoca anomalies en la funció cerebral i en l’estructura ja que es produeix una degradació progresiva.
En l’investigació hi va participar 48 consumidors crònics i 62 adults no consumidors, en els resultats es va poguer comprovar que els consumidors tenien menys volum cerebral un menor connectivitat cerebral que els que no consumien.http://www.muyinteresante.es/salud/articulo/los-efectos-en-el-cerebro-del-consumo-prolongado-de-marihuana-281415709873

Laia Valero

Etiquetas: , , ,

12/11/2014 22:35 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Controlant gens amb la ment

Un equip d’investigadors de l’Escola Politècnica Federal de Zurich ( Suïssa) ha aconseguit idear un mètode de regulació genètica què mitjançant ones cerebrals, es pot controlar el canvi de gens en proteïnes.

Aquest nou sistema utilitza un auricular especial que registra les ones cerebrals. Aquestes s’analitzen i s’envien a través de bluetooth a un controlador. El controlador coordina un generador de camps electromagnètics. D’aquesta manera, activant un implant amb una llum LED incorporada que emet un raig infraroig, s’aconsegueixen les cèl·lules i són modificades genèticament i produeixen la proteïna desitjada.

Aquest experiment ha estat provat tant en cultius cel·lular com en ratolins i ha estat un èxit.

Els investigadors diuen que amb aquest tipus d’implant poden ajudar a combatre malalties neurològiques com l’epilèpsia.

 

http://www.ideal.es/gente-estilo/201411/12/ciencia-sistema-controla-genes-mente-20141112194946.html

 

ADRIÀ RIERA 

 

 

Ciencia: Un sistema controla genes con la mente

15/11/2014 14:21 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Les galtes oreos són més addictives que la cocaína

20141116131449-image.jpg


D'acord amb un estudi publicat per estudiants i un professor de psicologia de la Universitat de Connecticut, les galetes Oreo són tan addictives com la cocaïna, o almenys ho són en les rates de laboratori.

L'objectiu de l'experiment consistia a analitzar el comportament humà enfront del poder addictiu de certs aliments. Joseph Schroeder -professor associat de psicologia i director del programa d'neurociencia- i els seus estudiants van trobar com les rates presentaven una forta associació entre els efectes de menjar les galetes i el consumir cocaïna.

Al moment d'analitzar els cervells de les rates van trobar que el menjar les galetes Oreo activava les neurones en l'anomenat 'centre del plaer' de la mateixa manera que quan es consumeixen drogues com la cocaïna."La nostra investigació dóna suport a la teoria que els aliments alts en greix i en sucre estimulen el cervell de la mateixa manera que les drogues ho fan. Això pot explicar per què algunes persones no poden resistir-se a aquests aliments tot i que saben que són nocius per a ells ", va explicar el Professor Schroeder.

Els resultats van ser tan sorprenents que fins i tot van arribar a la conclusió que les galetes s'activaven significativament més neurones que les que activava la cocaïna o la morfina. Schroeder presentarà l'estudi el pròxim mes a la Societat per a la Neurociència en una conferència de San Diego, Califòrnia.

http://www.taringa.net/posts/noticias/17263345/Las-galletas-Oreo-pueden-ser-tan-adictivas-como-la-cocaina.htmlÀlex Compte

Etiquetas: , ,

16/11/2014 13:14 Colorblau Enlace permanente. sin tema

Un transplantament cel·lular ajuda un lesionat medul·lar a caminar

20141116162804-image.jpgLa tècnica es experimental i no està a punt per aplicaria a gran escala.
El tractament consisteix a implantar cèl·lules nervioses del pacient mateix a la zona de la lesió medul·lar. D’aquesta maneta s’ha aconseguit regenerar en part la medul·la i que alguns dels impulsos nerviosos que envia el cervell arribin a les cames.
En un home de 40 anys que va tenir una lesió medul·lar el 2010 ha rebut aquest tractament que li ha permès tornar-se a aixecar i donar unes quantes passes recolzant-se a un caminador.
El tractament ha regenerat parcialment la medul·la dos anys després de quedar seccionada.
El tractament va consistir en dues intervencions quirúrgiques , a més d’un intens programa de rehabilitació per ajudar al pacient a recuperar el control de les cames.


www.vanguardia.com


Martí Pedro
16/11/2014 16:28 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Es començarà a provar la vacuna de l'ebola el pròxim mes de gener del 2015.

20141116175708-image.jpgL’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar ahir que el proper mes de gener es començaran a enviar vacunes experimentals als països afectats pel brot d’ebola, sempre i quan els assajos clínics de diversos projectes que es duran a terme al llarg del mes de desembre ofereixin uns resultats positius i fiables.

La subdirectora general de l’OMS, Marie Paule Kieny, va aclarar durant la seva compareixença que no hi haurà vacunes per tothom, ja que de moment són les vacunes experimentals i no les definitives, és a dir, que arribaran en quantitats reduïdes. La vacuna arribarà 38 anys després de que la malaltia sorgís, deixant pel camí aproximadament a unes 5000 persones. En concret aquest brot té el seu origen deu mesos enrere a un petit poble Africà de la selva guineana. Aquest ha sobrepassat de forma brutal tots els que s’havien produït anteriorment i, a més de concretar només en aquell punt uns 10000 infectats no s’ha pogut evitar la seva propagació per Àfrica i fora del continent. Precisament ha estat el contagi de l’ebola a cooperants internacionals el que ha fet que es conegués arreu del món, ja que es convertí en un tema d’absoluta importància quan, si estigués només a terres africanes no hauria estat així. També gràcies a que sortís d’Àfrica s’ha posat una marxa més a l’hora de investigar tractaments i vacunes per poder curar als infectats.

Ara per ara hi ha 3 projectes de vacunes en marxa: el primer són els sèrums experimentals, que són els que es van subministrar als dos missioners espanyols infectats; d’altra banda tenim un projecte d’un programa de la farmacèutica britànica GlaxoSmithKline i l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units, que ja s’està posant en marxa amb la colaboració de voluntaris; per últim ja s’han començat les investigacions per la VSV-EBOV, una vacuna canadenca. Si els resultats són positius està previst enviar-ne 800 dosis a l’Àfrica occidental per portar a terme la major part de la primera de les tres fases experimentals.
També ha París ja s’ha dissenyat un test ràpid de quinze minuts per saber si es pateix o no la malaltia, com si fos un test d’embaràs. Aquest producte està encara a l’espera de comercialitzar-se, ja que encara no estan autoritzats a fer-ho.

Webgrafia:

http://t.ara.cat/premium/tema_del_dia/vacunes-experimentals-arribaran-gener-del_0_1234676569.html?utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.ara.cat%2Fcercador%2F%3Ftext%3DCura%2Bde%2Bl%2527ebola
http://www.elmundo.es/salud/2014/10/24/544a5ad9268e3ed3028b458f.html?cid=MNOT23801&s_kw=las_oms_preve_comenzar_ensayos_clinicos_de_dos_vacunas_en_africa_el_proximo_mes_de_diciembre


LLUÍS BOU MORERA

Etiquetas: , , ,

16/11/2014 17:57 Cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Metges francesos aconsegueixen detectar el càncer de pulmó amb una anàlisi de sang

20141116220758-image.jpgAquest passat dissabte,un equip mèdic francès va anunciar que ha aconseguit detectar un càncer de pulmó amb una simple anàlisi de sang.

L’equip mèdic de l’hospital universitari niçard, liderat pel professor Paul Hofman, juntament amb la col.laboració d’un centre adscrit a la Universitat de Sophia-Antipolis, han aconseguit provar la presència de cèl·lules tumorals en la sang dels pacients abans que una radiografia pogués revelar el menor símptoma.

La prova, va estar realitzada entre 245 persones sense càncer. Més de la meitat de persones els quals van estar realitzades les proves ja eren de risc perquè patien una broncopatía crònica obstructiva, van detectar cèl·lules canceroses en cinc d’aquestes persones. Posteriorment, d’aquestes cinc persones amb cèl·lules canceroses totes elles van desenvolupar un càncer, és a dir que "parlem d’un 100% de fiabilitat", va explicar el doctor Hofman.

L’alerta primerenca és crucial en aquest tipus de malaltia. Els resultats de l’estudi, van ser publicat el divendres a una revisita científica nord-americana Plos One, fan pensar a l’equip fins i tot en la possibilitat de la "eradicació" d’aquest tipus de càncer

Previament estudis realitzats en animals ja havien demostrat prèviament que els tumors invasius propaguen per la sang cèl·lules canceroses des de les primeres etapes de la seva formació, per aquest motiu aquest nou mètode es considera un gran assoliment per al diagnòstic precoç i el seu tractament.
http://www.el-nacional.com/salud_y_bienestar/Medicos-franceses-detectar-pulmonar-analisis_0_512348781.html


Judit Ruiz
16/11/2014 22:09 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El peix globus arriba al mar Mediterràni

20141117002022-image.jpgLa direcció general de Pesca i Afers Marítims,ha alertat de la presència del peix globus al litoral català,concretament s’ha detectat el gènere ‘Lagocephalus’ que és verinós i no apte per el consum.


La primera vegada que es va constatar la captura d’aquest peix va ser l’any 2009 a Sant Carles de la Ràpita i des de aleshores s’han rebut 10 avisos més: dos a Cambrils,Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar i un a l’Hospitalet de l’Infant i Coma-ruga.

El peix globus té un aspecte similar a un gran verat(pesa set kg i pot arribar a mesurar un metre de llargada),presenta una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dorsal i blanca per la part ventral on consta de una característica bossa recoberta de petites espines que pot inflar quan se sent en amenaçat.

Encara que la seva toxina es localitza sobretot al fetge i als ovaris no es descarta que també pugui estar en la seva carn. Aquesta toxina, la tetrodoxotina,si es consumeix ataca el sistema nerviós causant paràlisi muscular que pot induir a l’atur respiratori.

Fonts d’informació:
http://t.ara.cat/societat/Alerta-presencia-verinosos-litoral-catala_0_1247875399.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.es%2F

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/detectada-presencia-pez-globo-venenoso-litoral-catalunya-2251380

http://www.vistaalmar.es/medio-ambiente/biodiversidad/1620-mar-mediterraneo-invadido-especies-exoticas.html


Salvador Galup
Classe Marx

17/11/2014 00:22 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El mòdul "Philae" s'ha posat a dormir sobre un cometa.

20141117132823-image.jpgEl mòdul “mòdul Philae”, primer artefacte humà que aconsegueix aterrar sobre un cometa, "s’ha posat a dormir" sobre la superfície de l’asteroide per falta de bateria, sense que se sàpiga si es podrà tornar a despertar i, si ho aconsegueix, quan ho farà.
L’Àgencia Espacial Europea (ESA) ha explicat que amb les seves bateries esgotades i sense prou llum solar per recarregar-les, ’Philae’ ha entrat en mode repòs per a un silenci potencialment llarg, ja que no se sap ben bé quan serà capaç de recarregar-les.

Abans d’entrar en aquest estat, el mòdul va poder transmetre valuoses dades científiques sobre el cometa 67/P Txuriumov-Guerassimenko, segons va explicar a través del blog de la missió Rosetta el seu responsable, Stefan Ulamec. Aquestes dades les va poder transmetre gràcies a una mesura que van adoptar els experts. Aquesta mesura consistia en activar el perforador de Philae, un dispositiu que podia fer un forat al terra de fins a 25 centímetres però que al final va acabar sent de 22. Amb el que s’extragués d’aquest forat es podria analitzar per amb tal de conèixer informació de gran rellevància sobre el cometa.

El contacte es va perdre a les 00.36 GMT, poc abans de la pèrdua de comunicació que ja estava prevista en qualsevol cas, perquè la sonda ’Rosetta’, des de la qual va ser llançada ’Philae’, orbita ara fora del seu abast.

"A partir d’ara, no serà possible cap contacte llevat que els panells solars de ’Philae’ rebin prou llum solar per generar l’energia necessària per despertar-lo", ha insistit l’ESA.

Després d’un viatge de milions de quilòmetres des de la Terra, el mòdul es va posar fa tres dies a l’asteroide, encara que no va aterrar on estava previst, sinó en una zona fosca i rocosa que, al no tenir contacte amb la llum solar, no li va permetre carregar les bateries.


http://elpais.com/elpais/2014/11/14/ciencia/1415980700_465592.html


Laura González Berrios
17/11/2014 13:28 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Una combinació de fàrmacs guareix al 97% de l'hedqpatitis C en trasplantats

20141117144226-image.jpgUna nova pràctica ha demostrat el potencial dels nous tractaments contra l’hepatitis C. En aquest cas es tracta de la curació de fins al 97% dels casos en persones que ja han rebut un trasplantament de fetge. Fins fa poc, a aquestes persones no se’ls hi podia fer el trasplantament, perquè el virus que tenen en el seu cos tornava a anar cap el nou òrgan. Però els nous tractaments permeten eliminar la infecció i, per tant, protegir el trasplantament. L’estudi ho publica el diari "New England Journal of Medicine".

La nova combinació, té dos grans avantatges per als pacients. La primera, evita l’ús del "Interferón", un medicament que fins ara entra en les composicions per tractar l’hepatitis C. El problema que té és que produeix importants efectes secundaris com la depressió i l’anèmia, a més a més cal prendre-ho durant 48 setmanes. Un aspecte important és que aquesta combinació d’antivirals és molt segura, a més d’eficaç. Els efectes contraris trobats han estat pocs. El segon avantatge, encara més important, és la seva eficàcia.

El trasplantament de fetge és moltes vegades la solució final per a les persones amb hepatitis C, ja que el virus pot causar Cirrosis o càncer hepàtic. A Espanya, en 2013 es van efectuar 1.093 d’aquestes intervencions, segons les dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments.

Link
http://elpais.com/elpais/2014/11/11/ciencia/1415721310_207366.html


Helena Sànchez
17/11/2014 14:43 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La violència sexista en els ximpanzés

20141118203204-image.jpg
El ximpanzé és l’ animal amb el qual compartim més similituds, i així ho ha demostrat una vegada més, on un estudi explica que els mascles ximpanzés utilitzan la violència per poder aparellar-se amb les famelles per tal de assegurar la seva descendència.

Així ho demostra Joseph Feldblum de l’ universitat de Duke en un estudi. En ell, explica que la violència dels ximpanzés no és episòdica, sino convencional i que no té perquè estar causada per el constant i agobiant contacte amb els humans. Els casos més habituals de violència sexista s’ esdevé entre els mascles més forts i poderosos, i la principal causa és la de garantir la seva descendència. El seu "Modus Operandis" consisteix en separar a una famella del grup i endur-se la a un lloc més íntim. Allà utilitza la intimidació fent servir unes branques, movent-les de forma enbojida i si cal donar-li alguns cops a la famella amb la branca. Si això no funciona, opten per colpejar-les amb els seus propis punys. Si la famella és prou valenta, cridarà ben fort o farà sorolls per tal de què les seves companyes acudeixin a socòrrala. Si pel contrari i més usual, la famella escau de forces, deixarà que el corpulent ximpanzé se’ n surti amb la seva deixant-la prenyada.


La informació ha estat extreta d’ aquesta pàgina web:

http://elpais.com/elpais/2014/11/13/ciencia/1415871548_587166.htmlGuillem Pérez
18/11/2014 20:33 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

RECORDAR ELS BONS MOMENTS ALLUNYA LA DEPRESSIÓ I AJUDA A COMBATRE L'ESTRÈS

Segons uns estudis recents, un passatemps tant senzill i habitual com recordar bons momemts viscuts ens ajuda a regular les emocions, a allunyar la depressió i l'estrès.
Un grup de psicòlegs de la Universitat de Rutgers s'ha preguntat què passa en el cervell quan ens invaeix la nostàlgia i començem a recordar moments agradables i perquè té aquests efectes positius en el nostre estat d'ànim.

Per descobrir-ho van fer una resonància magnètica a un grup de voluntaris per veure quines parts del cervell s'activaven amb els bons records. El que han pogut veure és que reviure els records mentalment ens omple de emocions que revivim amb la mateuxa intensitat.

Les emocions son captades com una gratificació i posen en marxa el sistema de recompensa del cervell de manera molt similar a quan les experimentem de forma real. Amb això s'allibera dopamina, un neurotransmissor que ens proporciona una sensació d'euforia i també contribueix a augmentar la nostra motivació.


http://www.abc.es/ciencia/20141102/abci-recuerdos-vacuna-depresion-201411012057.html

Miranda Martínez

20/11/2014 18:19 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

És mentir bo per la salut?

Sempre ens han dit des de petits que mentir és dolent, però a l'hora de la veritat enganyem constantment per evitar o bé ser rebutjats per la societat/entorn d'amics o per tenir més control sobre les persones. Però, és saludable? En què ens beneficia? 

Segons estudis recents, les dones menteixen majoritàriament per protegir una altre persona, els homes menteixen per millorar la seva imatge i els nens per evitar un càstig. De fet, l'evolució ens ha demostrat que mentir ajuda a la supervivència d'una espècie ja que això demostra un alt nivell intel·lectual que l'animal que l'empra. Gràcies a les mentides van assolir el lideratge de grup, aconseguien més èxit social i reproductiu.

Ensarronar ens aporta un estat de seguretat el qual fa que tinguem menys estrés. Però hi ha persones que a causa de la seva religió o educació el fet de mentir els provoca angoixa i malestar, aleshores en aquestes excepcions, enganyar no és una via saludable. Bé, sempre hi ha molts graus de mentida, podem dir-li al veí del costat que estem bé quan en realitat estem fets pols, o podem inventar que som científics de la NASA. 

A més, altres estudis demostren que acostumem a mentir quan ens sentim intimiadats o no tenim temps per pensar bé.

http://elpais.com/elpais/2014/11/14/buenavida/1415983320_146955.html

Paula Espinal

21/11/2014 17:14 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Descobert un derivat de la vitamina B3 que preveu el càncer de fetge a ratolins

20141122131623-descubierto-un-derivado-de-la-vitamina-b3-que-previene-el-cancer-de-higado-en-ratones-image-380.jpg

Aquesta notícia ens comença informant sobre que el càncer de fetge és un dels tumors més freqüents en tot el món i és el que té pitjor prognòstic.

Segons l'Organizació Mundial de la Salut (OMS), al 2012 hi van haver 745.000 morts per tot el món i, això, és un nombre molt elevat que només ha passat amb el càncer de pulmó.

Ara, els investigadors del Centre Nacional de Investigacions Oncològiques (CNIO) han aconseguit el primer model de ratolí que reprodueix fidelment las fases del càncer hepàtic humà, des de que apareixen les primeres lesions en el fetge fins el desenvolupament de la metàstasis.

Els resultats han dit que indiquen que les dietes riques en nicotinamida (un derivat de la vitamina B3) protegeix a aquests ratolins del desenvolupament del càncer en les fases més inicials d'aquest.

Els resultats demostren també un efecte curatiu de la dieta en aquells ratolins que han desenvolupat previament la malaltia.

També s'ha observat que els suplements diaris de la vitamina B3 en poblacions amb deficiències nutricionals cròniques, redueixen la incidència d'alguns tipus de càncer com per exemple el d'esòfag.

Tot i els resultats, els investigadors alerten de que la eficàcia dels suplements nutricionals no està demostrada en humans.

L'equip de Djouder ha començat una colaboracin amb el Programa de Investigació Clínica del CNIO, per ampliar els estudis en ratolins i valorar el posible salt als humans.

Aquí us deixo una imatge de dos dels investigadors que han fet possible aquest descobriment.

 

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Descubierto-un-derivado-de-la-vitamina-B3-que-previene-el-cancer-de-higado-en-ratones

 

Paula Pérez

Etiquetas: , ,

22/11/2014 13:16 Paula Pérez Enlace permanente. Salut/Medicina

Pot una cullera canviar el sabor?

20141123114121-image.jpgEl futur de la gastronomia no passa només pel simpàtic robot que ens serveix el sopar que ens va prometre el cinema de ciència-ficció dels cinquanta. És més, aquests serien unes innovacions menors comparades amb d’altres que ens estalviarien ingerir certs aliments antipàtics per a l’organisme (la sal, el sucre ...) sense condemnar-nos a una vida de sopars soses i oblidables. I aquestes ja estan arribant a poc a poc: tenidors que desprenen aromes, culleres que salen nostres menjars o sabors que podran descarregar-se d’una base de dades i ser incorporades als coberts perquè puguem degustar en els plats sense passar pels fogons.

Ho estan aconseguint amb invents tan sorprenents com una cullera que a través de l’electricitat aconsegueix que els menjars sàpiguen salades mitjançant un mecanisme meitat intrigant meitat aterridor: l’utensili crea els sabors a la llengua de l’usuari amb descàrregues elèctriques i les diferents freqüències dels guspires d’ones provoquen les conseqüents impressions que el que es pren és salat, dolç, agre o amarg.

 
Desenvolupada pel científic Nimesha Ranasinghe i el seu equip, la cullera, que han anomenat taste +, al seu torn evolució d’una interfície avui, vista amb perspectiva, ja una mica rudimentària.


"El gust no és només gust. És una sensació multisensorial i necessitem les olors, colors, experiències prèvies, textures ", ha declarat Ranasinghe a la revista New Scientist. "Estic intentant integrar els diferents aspectes d’aquestes sensacions", afirma. Aquesta cullera esta ideada principalment per a persones amb diabetes o per persones que no puguin menjar sal, per aixi poguer donarli mes sabor als àpats.

Aquest invent té molta projeccio de futur però, ara per ara s’haura d’anar femt proves i anar-lo perfeccionan.
http://elpais.com/elpais/2014/11/04/icon/1415121855_649929.htmlÀlex Vilaclara

Etiquetas: , , ,

23/11/2014 11:41 Cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

El mamífer més gran en l'època dels dinosaures

Els experts de l’ Universitat de Massachussets (EE.UU) van explicar en la revista Nature una formació geològica que es va trobar a l'illa de Madagascar. Aquesta formació geològica és un crani fòssil i el més gran que s'ha trobat fins ara. L'anàlisi que se li ha fet ha assegurat que aquest ésser va viure fa uns 70 milions d'anys aproximadament, i gràcies això se sap que va viure en la època dels dinosaures situat a l'hemisferi sud.

 

Els investigadors han assegurat que el crani, molt ben conservat, pertany a una criatura molt semblant a la marmota. Aquest medeix uns 125 mil·límetres de llarg i demostra que és el doble de llarg que els mamífers d'aquell temps. Aquest mamífer se l'ha batejat amb el nom de Vintana sertichi i asseguren que podria tenir un pes d'uns 9 kilograms.

 

Elisabeth Dumont, líder de la investigació, va dir que volia reconstruir el crani i així aconseguir la mecànica de la masticació i descobrir els diferents tipus d'aliments per els que s'alimentava aquest ésser. Es van fer imatges de tomografia per poder reconstruir la boca d'aquest. Al realitzar aquesta investigació es va saber que aquest s'alimentava d'arrels, llavors o fruita.

 

A part tenia els ulls grans, un bon sentit del olfacte i podia escoltar sorolls a alta freqüència a causa de la seva gran capacitat auditiva.

 

David Krause, qui va descobrir el crani al 2010 per casualitat, va explicar que els investigadors no saben casi res sobre l'evolució primerenca dels mamífers en els continents del sud ja que aquest descobriment prové d'un temps i un lloc del món en el que no es destaca i s'investiga poc. Cap paleontòleg s'hauria imaginat trobat una estranya barreja de característiques anatòmiques que té aquest crani.

 

Àmina El Mnajed

link: 

http://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/descubren-el-mamifero-mas-grande-conocido-de-la-epoca-de-los-dinosaurios-321415266901

 

 

Etiquetas: ,

23/11/2014 19:17 colorblau Enlace permanente. Terra i Univers

Posible cura contra la leucemia

20141124165003-image.jpg
Todo empezó con Stacy Erholtz, de 50 años, padecía una leucemia (cáncer en la sangre) que ya se había extendido por todo su cuerpo y había agotado todos los tratamientos. Los médicos le inyectaron una dosis alta (lo suficientemente como para inocular a 10 millones de personas) de una cepa genéticamente modificada del virus del sarampión de tipo MV-NIS acababa con las células de mieloma múltiple, un tipo incurable de cáncer de sangre que afecta a los plasmocitos en la médula ósea y han conseguido que el cáncer haya entrado en remisión completa. A partir de ese momento, el cáncer se convirtió casi de inmediato en "no detectable". En términos sencillos, el virus provocó que las células cancerígenas se juntaran y se desintegraran.
Los investigadores preparan una segunda fase del ensayo clínico con una dosis mayor, y quieren probar si su eficacia aumenta al combinarlo con la radioterapia.
“Al poco tiempo de haber aplicado la inyección, el cáncer se había extendido por todo su cuerpo y casi de inmediato se convirtió en no detectable”, añadió el hematólogo Stephen Russell, principal autor de la investigación.

Javier de la Puente

http://actualidad.rt.com/ciencias/view/128184-cancer-vacuna-sarampion-curar

http://www.telemundochicago.com/noticias/salud/Vacuna-contra-sarampion-cura-leucemia-259797351.html

Etiquetas:

24/11/2014 16:56 cmc.garbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un componente del cacao evita las piedras renales del ácido úrico

20141124201402-image.jpgAlbert Torrescusa

Hay ciertas personas que tienen ciertos problemas con la formació de piedras pequeñas en los riñones formadas pos substáncias que se encuentran en la orina, entonces, a estas personas que padecen este tipo de problema en el riñon para evitar malformaciones en los riñones se utilizan diversas técnicas, pero la más conocida es la siguiente:

-Bloqueadores adrenérgicos, que consiste en la relajación del músculo uretal facilitando la eliminación las piedrecillas por via urinaria sin ningun tipo de dolores.

Pero actualmente, gracias a un estudio dirigido por el científico Félix Grases se ha descubierto que hay un componente del cacao que cuya característica es que evitar las piedras renales originadas por ácido úrico.


Link de la noticia: http://elpais.com/elpais/2014/11/13/ciencia/1415897011_491424.html

Etiquetas: , , , , ,

24/11/2014 20:14 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Investigadors de l’Hospital del Mar alerten sobre una nova droga d’abús molt tòxica

20141124213413-image.jpgUn grup d’investigadors de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i de l’INAD (Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar), ha participat en un treball internacional amb l’objectiu de donar una visió general a nivell químic, farmacològic i conductual d’un nou compost químic que ha aparegut recentment, segons la Xarxa Europea de Drogues Recreacionals, com una nova droga d’abús: la metoxetamina (MXE). Aquesta nova droga, similar a la ketamina, és una droga dissociativa, és a dir que distorsiona les percepcions visuals i auditives produint un sentiment d’estar separat o “dissociat” del medi ambient i d’un mateix, sense pèrdua de consciència. “Sembla que potencia una millora de l’humor i té unes fortes propietats al·lucinògenes” expliquen els investigadors.
Afegeixen els investigadors que “un dels perills d’aquests nous compostos com la MXE és que la gran majoria no estan aprovats per la consumició humana i el seu consum està possiblement associat a un nombre desconegut d’efectes secundaris i reaccions adverses no descrits”. La informació tant a nivell de dades toxicològiques o farmacològiques com d’usuaris és gairebé inexistent. Aquests nous compostos tenen formes cada vegada més sofisticades, se sintetitzen normalment en laboratoris clandestins, simplement modificant l’estructura molecular de les substàncies que ja estan controlades, amb l’objectiu de continuar sense regulació durant el màxim de temps possible i es difonen ràpidament per internet. En el cas concret de la MXE, sembla ser que la toxicitat i els seus efectes secundaris serien similars als de la ketamina, un anestèsic dissociatiu utilitzat en medicina i veterinària que, quan s’usa en dosis subanestèsiques, produeix tot una gama d’efectes que van des d’una lleu embriaguesa, estimulació o distorsió perceptiva fins al desencadenament d’experiències properes a la mort o de desdoblament corporal. A diferència però de la ketamina, la MXE té una durada més llarga d’acció i d’intensitat dels efectes.Jan Bonals
24/11/2014 21:34 Cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Venus s’alinearà amb la Terra i el Sol el proper 5 de juny

20141124213726-image.jpgVenus passarà davant del Sol el proper 5 de juny de 2012. El fenomen serà visible des de la Terra i serà una oportunitat única perquè els científics facin observacions, ja que aquest trànsit no tornarà a produir fins a l’any 2117. Els astrònoms podran aprofitar per calibrar i millorar les tècniques actuals que permeten detectar planetes extrasolars. La sonda Venus Express, que orbita Venus des del 2006, també podrà aprofitar per recollir dades excepcionals del planeta, com ara mesures atmosfèriques.

El trànsit d’un planeta és una rara alineació en què un astre s’interposa en la línia que formen el Sol i la Terra. El trànsit de Venus no tornarà a passar fins d’aquí 105 anys. L’última vegada que es va poder observar des de la Terra va ser el 2004. Aquest cop, però, és particularment especial perquè el Sol es troba en una fase de molta activitat.


Lucas Pino
24/11/2014 21:37 Cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Els pol·linitzadors més antics de la historia de la Terra

20141124214106-image.jpgFa 110 milions d’anys, quan la Terra encara era poblada pels dinosaures, un grup d’insectes que transportava pol·len va quedar atrapat en gotes de resina. Eren quatre femelles de tisanòpters –trips- amb el cos recobert de grans de pol·len, que s’han conservat fins ara en una peça d’ambre d’Àlaba. Es tracta de l’evidència de pol·linització més antiga coneguda fins avui, i l’única del Mesozoic (fa entre 250 i 65 milions d’anys).

Els experts Enrique Peñalver i Eduardo Barrón, de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME); Xavier Delclòs, del departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines de la Universitat de Barcelona (UB), i Carmen Soriano, del Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró , entre altres, han presentat aquesta nova troballa. El fòssil principal es va digitalitzar amb una tècnica anomenada holotomografia al sincrotró a Grenoble (França). Així es va poder conèixer la distribució dels grans de pol·llen en el cos dels insectes. Gràcies a aquestes dades, es va generar una pel·lícula que permetés apreciar en tres dimensions aquest diminut fòssil i el pol·len que transportava.

Segons l’estudi que es publica a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), una de les femelles va quedar atrapada en la resina quan transportava 140 grans, mentre que una altra en transportava 137. Aquests petits insectes (menys de dos mil·límetres de longitud) tenen al cos uns pèls amb petits anells seriats, que no s’havien vist mai abans. Els faciliten la recollida i transport del pol·len. Aquests pèls són similars als que tenen les abelles i que compleixen la mateixa funció. Els investigadors també han trobat mascles, encara que sense aquests pèls i sense pol·len.br />

Lucas Pino


Enllaç: http://ciencia.ara.cat/blog/2012/05/17/els-pol·linitzadors-mes-antics-de-la-historia-de-la-terra/
24/11/2014 21:41 Cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Aeromobil, el cotxe volador

Des de fa molts anys un dels grans somnis de la humanitat ha estat poder tenir un cotxe que pugui anar tan com per la carretera com per l’aire. El famós Henry Ford ja ho va dir al 1940 "S’acosta una combinació d’avió i cotxe de motor, podeu somriure, però arribarà" i gràcies a l’empresa eslovaca Aeromobil aquest somni s’ha fet realitat.

El model més actual va ser presentat ja fa un mes a Viena i s’anomena AeroMobil 3.0 i és capaç de realitzar ambdues funcions, volar i anar per la carretera.

L’Aeromobil pot superar els 160 km/h per carretera i els 200 volant, consumeix 8 litres de gasolina cada 100 km quan roda i 15 litres quan vola. Pot arribar a servir per fer viatges llargs, encara que només té capacitat per a dues persones.

Un dels inconvenients que ens podríem plantejar seria el de com es pleguen les ales i si això afectaria a la circulació per les carreteres. Les ales desplegades fan 8,3 metres de punta a punta però una vegada plegades tan sols arriben als 2,2 metres.

Però el verdader problema és a l hora d’enlairar-lo, ja que cal un camp o una carretera en línia recta sense cap objecte que el pugui aturar, com a qualsevol avió. La pista ha de tenir un mínim de 50 metres de manera que dificulta la possibilitat de saltar un embús sortint volant per sobre d’ell. També cal pensar que els seus comandaments no són com els d’un cotxe, per tant caldrà un permís especial per poder conduir-lo.

JOAN ARRUFAT

Link: http://www.ara.cat/xarxes/Aeromobil-cotxe-volador-senlaira-Eslovaquia_0_1238876294.html

 

Etiquetas: ,

26/11/2014 17:06 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Els videojocs d'acció milloren la capacitat d'aprenentatge

Aquesta noticia tracta sobre com els videojocs d'acció t'ajuden a millor la capacitat d'aprenentatge, perque en aquets videojocs has de pensar rapidament quina decisio prendre, també ajuden a augmentar la seva concentració i potenciar la memoria curt termini. Aquets jocs apliques els teus coneixements a un mon virtual, el teu cervell intenta avançar-se al que passara. Això desprès s'aplica a la vida real. Tots aquets coneixements s'aconsegueixen jugant a aquets jocs d'acció, realment el que fas es crear una plantilla virtual, cosa que fa augmentar la concentracció i el aprenentatge del jugador. Per demostrar aquesta hipotesis, els coentifics van agafar grups de joves, els quals van jugar a aquets jocs durant un temps i despres els van comparar amb els altres que no havien estat escollits, la diferencia era considerable, els que havien jugat a jocs d'acció tenien millors resultats que els que no. En definitiva, els jocs d'acció ajuden a l'aprenentatge i a la concentració.Marc Martí Janés
26/11/2014 19:16 Colorblau Enlace permanente. Salut/Medicina

perquè el gel no és transparent?

Perquè el gel no és transparent?

 

El gel realment no és transparent, sinó translúcid. Això vol dir que els fotons de llum no creuen el material de manera directa, ja que interaccionen i xoquen amb els àtoms presents en el gel.

 Això és així perquè la distància entre alguns àtoms en l'estructura molecular del gel és de l'ordre de la longitud d'ona de la llum que la travessa, i per això modifica la seva trajectòria. El cas és el mateix que si xutem una pilota de futbol en un camp en el qual hi ha pals distribuïts de forma que están colocats a una distancia similar.

 Si l'espai entre els pals és molt més gran que la mida de la pilota, és molt fàcil que aquesta travessi el camp sense xocar amb cap; però quan la distància es redueix significativament, augmenta la probabilitat de que la pilota impacti en algun.

 D'altra banda, hem de tenir en compte que l'aigua de les deus o la de l'aixeta no és pura, ja que conté partícules en suspensió i sals minerals en dissolució. Aquestes impureses també interfereixen en el pas de la llum, el que dóna al gel un aspecte poc diàfan. Si volem aconseguir que sigui el més transparent possible, cal usar aigua destil·lada.

 

 

Links:

http://gizmodo.com/why-is-some-ice-clear-and-some-cloudy-1602855731

27/11/2014 19:56 Cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El sistema immune exhibeix les seves armes contra el càncer

 

1417002008_085530_1417018781_noticia_normal.jpg

Ja fa molts anys que l’oncologia lluita contra el càncer i combat la malaltia, amb tractaments com la quimioteràpia que encara que a salvat moltes vides és un tractament molt dur, i s’han buscat diferents formes de tractar-ho menys costoses i perjudicials. Ara sembla que ja en donat amb un que ho és.

 

Aquest nou tractament en fase de experimentació  en lloc de destruir les cèl·lules tumorals i interrompre els mecanismes moleculars, el que fa és atacar a les estratagemes que empren les cèl·lules tumorals per confondre i esquivar el sistema immune. Tot i que , no se sap perquè, no és eficaç el tots els pacients.

 

S’ han publicat molts treballs, principalment en la revista Nature on expliquen perquè és eficaç en uns pacients i en altres  no. També s’ analitza la millor estratègia i la anul·lació de els limfòcits T, claus en els sistema immune.

 

 

Marc Povill

 

 

http://elpais.com/elpais/2014/11/26/ciencia/1417002008_085530.html

29/11/2014 13:06 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

EXPLOTA EL COHET ANTARES DE LA NASA

Un coet Antares de la firma privada Orbital Sciences Corporation , amb més de dues tones de càrrega per a l'Estació Espacial Internacional , va explotar avui poc després del seu llançament des de les instal·lacions de la NASA a l'illa Wallops , a Virgínia .

" Orbital Science Corporation està avaluant l'estat de la missió " de càrrega d'aquest vehicle no tripulat , ha informat la NASA , que ha precisat que no hi ha indicis que hi hagi hagut víctimes . El coet Antares portava la càpsula Cygnus carregada amb més de 2 tones de subministraments per als tripulants del complex espacial i experiments .

Aquesta era la quarta missió de Cygnus , incloent el vol de prova que va fer el 2013 , i el primer llançament nocturn del coet Antares . La NASA va signar contractes amb Orbital Sciences Corporation , constructora del coet Antares , i amb SpaceX , per transportar càrrega a l'EEI , un complex internacional en què participen 15 països , que orbita a uns 385 quilòmetres de la Terra.

Orbital també va signar un va contractar de 1.900 milions de dòlars amb la NASA per efectuar vuit missions de proveïment no tripulades amb els coets Antares i una càpsula anomenada Cygnus . SpaceX va obtenir un contracte de 1.600 milions de dòlars per a dotze missions amb el seu coet Falcon 9 i la seva càpsula Dragon .

Aqui teniu els enllaços: http://www.antena3.com/noticias/mundo/cohete-antares-nasa-explota-lanzamiento_2014102800420.html http://www.rtve.es/noticias/20141029/explota-cohete-carga-para-estacion-espacial-internacional/1037980.shtml
30/11/2014 13:54 Alex Bert Enlace permanente. Tecnologia i materials


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris