Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2014.

Gran pas en la recerca contra el càncer de mama

http://www.lavanguardia.com/salud/20140928/54415503108/cronico-subtipo-cancer-mama.html http://www.clarin.com/sociedad/cancer-avanzado-logra-sobrevida-inedita_0_1220877981.html http://www.tv3.cat/videos/5258932/Nou-medicament-contra-cancer-de-mama-agressiu20141004181431-scanning-electron-microgr-008.jpg

Dissabte dia 27 de setembre es presentà al congrés de l’ESMO (Societat europea d’oncologia mèdica) els resultats d’un estudi (anomenat Cleopatra) on s’utilitza un nou medicament per allargar la vida als pacients de càncer de mama. Aquest nou medicament, anomenat pertuzumab, proporciona una esperança de vida d’uns 56 mesos en contra dels 40 que s’obtenia amb la teràpia actual i és un dels avenços més importants en aquest camp dels últims anys.

Concretament, el pertuzumab s’utilitza en el tipus de càncer de mama HER2, un dels més agressius que hi ha, i el seu efecte principal és inhibir la codificació d’una proteïna que afavoreix el creixement del tumor. L’estudi també explica que per una efectivitat major, el nou tractament ha d’incloure alguns dels medicaments que ja s’usaven com ara el  trastuzumab , el docetaxel i la quimioteràpia. Aquesta combinació s’administrarà per via intravenosa cada 3 setmanes i no s’han detectat efectes secundaris a llarg terme.

Per altra banda, s’iniciarà també un altre estudi per veure si es pot utilitzar el pertuzumab en fases inicials de la malaltia per tal d’eliminar-la i no tant sols cronificar-la. Els investigadors són optimistes sobre aquest últim punt i creuen que serà altament efectiu.

L’història d’aquest descobriment és, així mateix, plena d’entrebancs i contratemps. Inicialment, la farmacèutica distribuïdora es negà a vendre el producte en considerar els resultat poc concloents. El cap d’investigadors (Josep Baselga), però, va anar a parlar directament amb el director dels laboratoris aconseguint així ampliar l’estudi a 40 dones més i demostrar la seva efectivitat. És gràcies a aquesta tenacitat, així doncs, que s’ha fet possible l’ús extès d’aquest medicament.

Gerard Roch

Fonts d’informació i vídeo:

 


 

 

 


04/10/2014 18:16 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Google prepara un nou terminal: el Nexus 6

20141006191540-google-nexus-6.jpg

Després de que Apple i Samsung posin a la venda els seus nous terminals, Iphone 6 i Galaxy Note 4 respectivament, el següent fabricant que estarà en el punt de mira dels usuaris, un any després serà Google el qui mourà fitxa amb un nou terminal, el Nexus 6 que s’espera que surti a la venda el 16 d’octubre.

Durant uns mesos es va estendre un rumor sobre que Google deixaria de fabricar telèfons a favor de la campanya Android Silver, consistia en, telèfons d’altres marques sense cap modificació del sistema Android habitual. Motorola serà l’encarregat de fabricar-ho, s’espera un disseny similar al recentment sortit a la venda Motorola Moto X amb una pantalla de 5’9 polzades, massa gran per alguns usuaris en l’aspecte de comoditat, però segons els experts serà més petit que l’Iphone 6 plus, que aprofitaran millor els espais donant més amplitud al telèfon i sense quasi bordes. Encara no se sap el nom exacte però tot apunta a que serà o Nexus 6 o Nexus X.

Pel que fa a les especificacions, el telèfon tindrà unes prestacions molt altes, amb un processador Snapdragon 805 a 2,7Ghz, 3GB de RAM, una bateria de 3200mAh, i que Motorola prepara una càrrega ràpida de 15min que donarà una autonomia de 8 hores. La càmera importarà una gran millora sobre les anterior versions amb una càmera de 13Mpx i la frontal es mantindrà en 2,1 Mpx, tindrà una gravació 4k de vídeos a 120 fotogrames per segon. La pantalla tindrà una resolució de 2.560 x 1.440 píxels QHD.

Pel que fa al preu, els Nexus sempre han tingut un preu molt assequible respecte els telèfons de gama alta, podent-te comprar dos Nexus al preu d’un Iphone o un Samsung amb les mateixes prestacions o inclús més altes. El preu rondaria els 400€ el de 16GB i 450€ el de 32GB, lo que fa que sigui un dels millors mòbils en la relació qualitat-preu.

Raúl Fernández

 

http://www.tecnopasion.com/nuevas-filtraciones-nexus-6-9833/

http://www.tecnopasion.com/nexus-6-version-6-pulgadas-moto-x-9727/

http://www.digitaltrends.com/mobile/nexus-6-news/

http://www.pcadvisor.co.uk/news/mobile-phone/3508162/nexus-6-release-date-specs-features-uk-price/06/10/2014 19:16 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S


Premi Nobel de Medicina 2014

Aquest passat dilluns 6 d’octubre, s’ha entregat el Premi Nobel 2014 de Medicina. Aquest any el Premi Nobel ha sigut pel nord-americà John O’Keefe i el matrimoni noruec Moser, format per May Britt Moser i Edvard I. Moser.

Gràcies als seus descobriments han trobat que les cèl·lules construeixen un sistema de posicionament en el cervell, semblant al d’un GPS, permetent l’orientació de les cèl·lules en l’espai.


O’Keefe, va néixer a Nova York, és doctor de psicologia fisiològica per la Universitat McGill de Canadà.

L’any 1971, va descobrir que un tipus de cèl·lules nervioses de l’hipocamp sempre s’activaven quan una rata es trobava en un punt determinat de l’habitació i que unes altres ho feien quan l’animal estava en un altre punt.
A partir d’aquest descobriment, va plantejar que aquestes "cèl·lules d’espai" construeixen un mapa intern de l’entorn.


Per altra banda, el matrimoni Moser, van estudiar plegats psicologia a la Universitat d’Oslo i es van doctorar en neurofisiologia. Van ser alumnes de post doctorat a la Universitat d’Edimburg alhora que van ser convidats com a científics en el laboratori de O’Keefe a Londres.

Allà va ser on van unir les seves teories i O’Keefe es va convertir en el mentor del matrimoni en l’estudi de les cèl·lules de l’hipocamp.

L’any 2005, el matrimoni Moser va descobrir un altre component clau del sistema de posicionament del cervell, en identificar que unes altres cèl·lules nervioses generaven un sistema coordinar i permetien situar-se en l’espai de forma molt precisa.

L’hipocamp i el seu paper en la memòria espacial i l’orientació, té una pèrdua significativa en els trastorns neurològics, com per exemple l’Alzheimer. Ara, els coneixements d’aquests tres investigadors, permeten avançar en el treball de nous tractaments contra l’Alzheimer i altres trastorns neurològics.

 

(D’esquerra a dreta: John O’Keefe, Edvar I. Moser i May Britt Moser)

El Nobel de Medicina 2014, para John O’Keefe, May Britt Moser y Edvard I. Moser

 

http://www.lavanguardia.com/vida/20141006/54416793336/ganadores-premios-nobel-2014.html

http://www.lavanguardia.com/vida/20141006/54416793641/nobel-medicina-2014-o-keefe-moser.html

 

Mariona Maldonado

07/10/2014 19:54 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

L'orgasme vaginal no existeix

http://co.noticiasde.net/estudio-indica-que-el-orgasmo-vaginal-no-existe/ http://www.bluradio.com/78775/no-existe-el-orgasmo-vaginal-ni-punto-g-revela-estudio http://www.enlaceglobal.com/economia/colombia_economia/1935157-estudio-indica-que-el-orgasmo-vaginal-no-existe-elespectador-com.html http://www.abc.es/ciencia/20141007/abci-orgasmo-vaginal-existe-201410070945.html http://www.enlaceglobal.com/economia/colombia_economia/1935157-estudio-indica-que-el-orgasmo-vaginal-no-existe-elespectador-com.html

Experts nord-americans asseveren que l’orgasme vaginal no existeix i per lo tant termes com  "punt G" o òrgans vaginals o de clítoris són incorrectes i "no fan més que crea confusió, tant entre homes i dones".

Durant anys, les dones sovint han declarat que arriben a l’orgasme a través del sexe o els jocs previs, però una nova investigació suggereix que potser tots hem equivocat.

Perquè no hi ha tal cosa com un orgasme vaginal, un orgasme del clítoris o fins i tot un punt G, les noves sol·licituds d’investigació. En el seu lloc, s’ha d’utilitzar el terme general ’orgasme femení’, els autors de l’estudi sostenen.

La clau per a l’orgasme de les dones, afirmen els investigadors, està en el "penis femení" (el clítoris) ;anomenat el "penis femení", ja que està fet de la mateixa matèria que el penis masculí; els llavis menors i el cos esponjós de la uretra. "En totes les dones, l’orgasme és sempre possible si els òrgans erèctils femenins són degudament estimulats durant la masturbació, el cunnilingus, la masturbació per part de la parella o durant els coits vaginal o anal, si el clítoris és estimulat a la vegada amb un simple dit".

Els òrgans erèctils femenins inclouen el clítoris, els bulbs vestibulars (zona del clítoris) que es troben a cada costat de l’obertura de la vagina i la pars intermèdia, una banda prima que uneix els dos bulbs vestibulars.

Els experts en medicina sexual i els sexólogos insisteixen en la difusió de certeses entre totes les dones, basades en les bases biològiques de l’orgasme femení, i no hipòtesis o opinions personals, diu l’article.

Els estudiosos assenyalen que la major part de les dones del món no arriben a l’orgasme durant el coit.

Una publicació, difosa a la revista Clinical Anatomy, es produeix després d’un estudi nord-americà publicat a principis d’aquest any va trobar que la mida del clítoris d’una dona pot afectar la seva capacitat de tenir un orgasme. Si el clítoris és més petit i esta situat lluny de la vagina, les dones poden patirEn les dones que tenen problemes d’orgasme, el clítoris és més petit i situat lluny de la vagina, l’estudi va trobar.

Carlos Parrilla

Fonts d’informació:

http://co.noticiasde.net/estudio-indica-que-el-orgasmo-vaginal-no-existe/

http://www.bluradio.com/78775/no-existe-el-orgasmo-vaginal-ni-punto-g-revela-estudio

http://www.enlaceglobal.com/economia/colombia_economia/1935157-estudio-indica-que-el-orgasmo-vaginal-no-existe-elespectador-com.html

http://www.abc.es/ciencia/20141007/abci-orgasmo-vaginal-existe-201410070945.html

http://www.enlaceglobal.com/economia/colombia_economia/1935157-estudio-indica-que-el-orgasmo-vaginal-no-existe-elespectador-com.html

07/10/2014 21:20 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El forat negre

20141011124447-image.jpgUn forat negre és un astre com una estrella de neutrons, o un pulsar, però molt més massiu, i molt més complex. En un forat negre, la massa és tan elevada que la seva intensitat gravitatòria impedeix que en surtin les radiacions. Al contrari de les estrelles, doncs, d’un forat negre no en surt gens de llum.
En conseqüència, un forat negre no es pot veure. Tot el que se sap dels forats negres s’ha deduït teòricament, o bé s’ha determinat estudiant les interaccions que es produeixen amb els astres veïns.
Un forat negre pot absorbir matèria de núvols interestel·lars o d’estrelles que estiguin a prop. Aquest fenomen, en canvi, sí que es detectable mitjançant telescopis o satèl·lits de rajos X.
L’objecte que, amb més seguretat, es pot considerar un forat negre, va ser descobert per l’astrofísic català Jordi Casares. Es tracta d’una estrella que té al costat un objecte invisible -d’unes 12 masses solars- que li xucla matèria, i que provoca una intensa emissió de radiacions X. És un forat negre relativament petit. Actualment se’n han detectat de molt més grans.

Molts científics han sigut els que han estudiat la creació i funcionament dels forats negres, entre ells, Albert Einstein, Roger Penrose, Stephen Hawking... Però el que més influència ha tingut en l’actual teorema de la calvície i les lleis de la termodinamica d’ un forat negre ha sigut Kerr.

El 1915, Albert Einstein va desenvolupar la seva teoria de la relativitat amb la qual demostrà que la gravetat influïa en el moviment de la llum. Pocs mesos després, Karl Schwarzschild va proposar una solució per al camp gravitatori d’una massa puntual i una d’esfèrica -la mètrica de Schwarzschild, mostrant que un forat negre podria teòricament existir. El radi de Schwarzschild és conegut per ser el radi de l’horitzó d’esdeveniments d’un forat negre sense rotació, però no va ser ben entès en aquells temps i, de fet, el mateix Schwarzschild va creure que no era físic.

El 1963, Roy Kerr va trobar la solució exacta per a un forat negre rotatori mitjançant el anterior teorema que és explicat així:
totes les solucions resultants en forats negres de les ecuacions de Einstein-Maxwell de la gravitació i de l’electromagnetisme en relativitat de lo general poden ser completament caracteritzadas externament per la masa, carga elèctrica i moment angular.http://ca.m.wikipedia.org/wiki/Forat_negre
http://es.slideshare.net/mobile/jordipeti/formaci-dels-forats-negres-3701542
http://www.nostranau.net/forats-negres

Etiquetas: , ,

11/10/2014 12:51 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El paper impermeable

20141012160637-image.jpgEl paper pot ser impermeable però no per això ha de poguer contaminar.
Oriol Cusola, un jove investigador de 29 anys del grup científic paperer Celbiotech, de la UPC, ha patentat un un producte que permet que el paper sigui impermeable sense contaminar.
La patent, permetrà a partir d'ara modificar la superfície de productes paperers de forma simple, sense haver de detenir la producció en una part del procés, com es fa ara.
Aquest compost creat por Oriol, és biodegradable, natural i no comporta impacte mediambiental, però el més important és que és molt fàcil aplicar-lo en el procés de producció i no requereix una inversió per ser aplicat industrialment.
Segons la UPC, l'empresa que apliqui el nou producte podrà fabricar paper impermeable d'una manera alternativa, utilitzant la biotecnologia, i sense utilitzar els productes químics comuns que dificulten el procés de reciclatge del paper.
Actualment hi han 2.900 tipus de paper més o menys, que no s'utilitzen per escriure. En ple creixement de les publicacions electròniques, la tendència del sector paperer en l'àmbit internacional s'està orientant cap a la recerca de la modificació o funcionalització de les propietats de la cel·lulosa per generar nous usos i noves aplicacions.

Per exemple, aconseguir que el paper contingui les propietats del plàstic o d'altres productes derivats del petroli per fabricar tetrabrics biodegradables; modificar-lo perquè sigui antioxidant i pugui conservar durant més temps els aliments; o canviar les seves propietats perquè sigui tan impermeable que serveixi per fabricar vasos de paper sense necessitat d'afegir parafina.


www.viaempresa.cat/ca/noticies/2014/03/un-jove-catala-patenta-el-paper-impermeable-5070.php


Martí Pedro Mas12/10/2014 16:06 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Descubriment de perquè els gens duplicats es converteixen en genomas.

20141012172151-image.jpg
El CSIC amb diversos investigadors del institut de Biologia Molecular i Celular de plantas juntament amb la universitat politècnica de Velència, despres de 40 anys d'estudi han pogut explicar el macanisme que explica el proces que segueixen els gens duplicats per generar novas funciòns en l individu.

La duplicació génica crea nou material genetic, els gens germans que es crean a la duplicació pueden sobreviure molts anys, pel que els organismes aguantan mutacions no beneficiosas.

Els investigadors han pogut identificar i descriure un mecanisme al que han anomenat "robustez mutacional", que permet incrementar la tolerancia de gens duplicats a las mutacions. Experimentan am llevadura, han observat la "robustez mutacional" que la permet adaptarse be a condicions de estré pel cual aixo pot estar relacionat am l aguant dels gens dulpicats en els genomas.

Mario A. Fares (investigador del CSIC) explica que:
Gens duplicats de fa 100 millons d anys es poden trobar encara en genomas d organismes actuals, com la llevadura. I en un laboratori han reproduit la evolucio de aquesta especie en els seus genomas amb la resecuenciació de 28 genomas de la llevadura, pel que trobem que els gens duplicats son mes tolerants a les muacions desestabilitzadores que amb els gens no duplicats i hem pogut demostrar la evolucio dels gens duplicats fa 100 millons d anys".

És dificil entendre com l evolució cra noves funcións, ja que aixo succeix en periodes de temps molt llargs. Pel que aixo ha estat un misteri durant molt de temps, per sort ara podem recrear condicions semblants en el laboratori a las de la evolució, cosa que farà mes sencill estudiar altres mecanismes biologics com aquest.

http://noticiasdelaciencia.com/not/11645/descubren-por-que-los-genes-duplicados-se-conservan-en-los-genomas/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NoticiasDeLaCienciaYLaTecnologia+(Noticias+de+la+Ciencia+y+la+Tecnologia)

Edu Ruiz Duplà
12/10/2014 17:21 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Descobreixen dos planetes

20141013174408-image.jpgA la univeristat de keele del Regne Unit uns astronoms han descobert dos nous planetes extrasolars que orbiten en sendes besones d’un sistema binari del tamany de Jupiter a 600 anys llum de la terra, en una constelacio anomenada Microscopium. Aquestes estrelles es van formar a partir del mateix núbol del gas. És el primer cop que els científics observen un cas així.
Aquets plantetes es van descobir al observar amb el telescopi les estrelles que els envolten (WASP94A,WASP94B). Van detectar disminuscions amb la llum dels astres, i van arribar a la conculsió que un cos estava passant per devant tot crean aquest mini eclipse. Aquests cosos són els planetes.
Els científics creuen que els planetes són del mateix tipo que el de Júpiter, amb el mateix tamany que el del Sistema Solar però situats més a prop de les seves estrelles el que fa que alla l’any duri només pocs dies. Aquests tipo de mons són extranys i per això diuen que es molt raro trobar-los tan a prop del sistema solar.
On es van formar?
La existéncia de mons d’aquest tamany tan a prop de les seves estrelles es una incógnita desde fa molt de temps. Ja que no es poden haver format al seu costat perqué fa massa calor per la formació d’un planeta. Probablement s’hagi format més lluny, en un lloc suficientment fret perque es pugi formar el planet. Llavors algo ha mogut el planeta en una órbita més próxima, es pensa que potser la interacció amb un altre planeta o estrella. Per això, creuen que trobar aquests dos ’cosins’ al voltant de dos estrelles besones pot ajudar molt a entendre aquest procés de creació. Segons els autors del estudi, les dues estrelles són relativament brillants com per tal d’estudiar els seus planetes i la seva composició.


http://www.abc.es/ciencia/20141002/abci-descubren-planetas-primos-201410021111.html

http://www.europapress.es/ciencia/astronomia/noticia-descubren-dos-planetas-primos-orbitando-estrellas-gemelas-20141001185834.html


Laia Vall Albiac
13/10/2014 17:44 Cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Insectes famella amb penis i mascles amb vagina

20141013183802-image.jpgEfectivament,per molt extrany que resulti,científics han descobert a coves brasilenyes un grup de 4 espècies del gènere Neotrogla que la seva principal peculiaritat és que tenen els òrgans genitals inveritits,és a dir,els mascles presenten vagina i les femelles penis.

Aquests insectes, de entre 2,7 i 3,7 milímetres, a més presenten la peculiaritat que la seva còpula arriba a durar entre 40 i 70 hores sense interrupció.

Les famelles del gènere Neotrogla insereixen el seu organ erèctil dins d’una cavitat del mascle semblant a una vagina. L’estructura de l’òrgan sexual de la femella,anomenat ginosoma presenta diverses espines amb les quals s’enganxa amb força al mascle durant la còpula i caca absorveix el seu esperma i altres fluids seminals.
El mascle simplement es posiciona sota la femella i adopta un rol de total passivitat.
Aquest intercambi de "papers" segons els científics es deu a que l’entorn de la cova es pobre en recursos i l’acte sexual permet a la famella cul nodrir-se,per tant aquesta es beneficiarà com més s’aparelli i podrà asegurar la continuitat de l’espècie.

"Encara que la inversió de rols en el sexe ha estat identificada en diversos animals diferents,el Neotrolga és l’únic exemple en el que també s’inverteix l’òrgan copulador."explica Kazunori Yoshizawa, autor principal del estudi de l’Universidat de Hokkaido a Japó.

"És important entendre per què, entre els molts animals que inverteixen la seva sexualitat, només aquests del gènere Neotrogla desenvolupen un elaborat penis femení", ha assenyalat Yoshitaka Kamimura, de la Universitat japonesa de Keio.

La primera tasca, diuen, serà establir una colònia nombrosa d’aquests insectes al laboratori.Fonts d’informació

http://www.muyinteresante.es/naturaleza/articulo/insectos-hembra-con-pene-y-machos-con-vagina-781411126103

http://www.bbc.co.uk/mundo/noticias/2014/04/140419_insectos_pene_hembra_brasil_lp
13/10/2014 18:38 cmc Enlace permanente. Biologia

Un fill pot heretar trets no només del pare i la mare sinó també de l'anterior parella d'ella

Angela Crean, Russell Bonduriansky y Anna Kopps, de la Universidad de Nueva Gales del Sud a Australia són els autors d’una polèmica investigació sobre la descendència en les espècies, la qual coneixem com a Telegonia. Els tres científics manipularen la mida corporal de mascle de la mosca Telostylinus angusticollis, fent-lo aparellar amb femelles, i així poder estudiar els seus descendents. Ens un dels casos van veure que, sorprenentment, la mida corporal dels fills era determinat pel primer mascle  aparellat amb la mare, i no pas amb el segon, el qual exercia de pare biològic de les cries des del punt de vista tradicional.

Fins ara doncs es considerava com a única via possible d’un mascle aportar caràcters genètics als seus descendents sent el pare biològic d’aquests. Però aquest curiós experiment ens aporta una nova teoria, la qual donaria a entendre que els mascles anteriorment aparellats amb la femella, sense ser els pares biològics dels fills d’aquesta, també poden aportar caràcters biològics hereditaris.

En definitiva, i sent més col·loquials, el llinatge d’un mascle i una femella pot heretar trets d’altres mascles amb els que la parella s’hi hagi aparellat anteriorment. Per tant és una nova forma d’herència biològica no genètica.

Fent historia i tirant molts segles enrere, curiosament trobem aquesta polèmica idea en boca del filòsof Aristòtil, en l’antiga època grega, però fou deixada de banda en el boom de la ciència de l’herència moderna, a principis del segle XX.

 

Tot i així, aquest fet sembla estar centrat en espècies molt concretes, però podríem dir que, després de tot, sí existeix. Així doncs molts ja comencen a qüestionar el com es transmeten les variacions al llarg de les generacions, però també obra un nou tema d’investigació anteriorment impensable, convertint així el tema de l’herència en més complex i segons com, confús.

 Grup d’investigadors

 

URL video: http://www.youtube.com/watch?v=zn-fL9dkcYs#action=share

 

http://noticiasdelaciencia.com/not/11605/un-hijo-puede-heredar-rasgos-no-solo-del-padre-y-la-madre-sino-tambien-de-la-anterior-pareja-de-ella/

http://www.bonduriansky.net/

 

 

Jordi Cavero Sibera

13/10/2014 20:36 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Sabem realment què és l'Èbola?

20141013220820-image.jpgFa unes setmanes que no es parla d’altra cosa; l’Èbola. Tothom explica el que escolta a les noticies, al carrer, a l’escola o el que troba per internet. Però sabem realment de què parlem quan mencionem l’èbola?
Doncs l’Èbola és una enfermetat que s’origina per culpa d’un virus d’estructura filamentosa. El virus infecta l’endoteli capilar i diversos tipus de cèl•lules inmunes. Quan l’endoteli es troba infectat, deixa de realitzar les seves funcions que generalment són de regular el creixement de les cèl•lules i mantenir l’estructura vascular. Si el creixement d’aquestes cèl•lules es descontrola s’origina una propagació del virus a travès de la sang (metàstasis). És aleshores quan el virus s’exten per tot el cos.
Quan el germen s’exten, els simptomes de l’enfermetat comencen a ser visibles. Com ara augment de la temperatura causant febres molt altes, forts mals de cap, dolors musculars, debilitat, estrenyiment, vòmits, mal de panxa i pèrdua de la gana. Quan la malaltia està molt avançada també es poden trobar símptomes com envermelliment dels ulls i sangrats externs i interns.
Com bé es diu en els mitjans de comunicació, no hi ha cura per l’Èbola. L’únic tractament consisteix ajudar a l’organisme amb fluids i oxigen i com es lògic, l’aïllament del malalt.

https://es.scribd.com/mobile/doc/16515117
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ebola.html
http://www.natursan.net/cuales-han-sido-los-brotes-mas-mortiferos-del-ebola/


Laura Badosa de Gispert
13/10/2014 22:12 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La ciencia cuidadana

20141014131838-image.jpgEn la seva forma més simple, la ciència ciutadana es refereix a la participació del públic en les activitats de recerca científica, on els ciutadans contribueix activament aportant esforços, experiència o recursos de tota mena. L’objectiu central és que no experts contribueixin amb les seves idees, dubtes, crítiques i valoracions, que responen a l’interès general de la ciència i els seus investigadors, és a dir, crear coneixement que contribueixi al coneixement, ús, expansió i difusió de la ciència en la societat. De la mateixa manera que amb els anys ha anat guanyant rellevància el concepte de periodisme ciutadà - formada per blocaires i tweeters, entre d’altres - la ciència ciutadana està infectant a la gent. Pràcticament tots els camps de la ciència tenen o aviat tindran un projecte propi que inclou un element de ciutadans científics. Des de la botànica a l’astronomia, de l’estudi del gripau concho al de la Epidemiologia, als ciutadans científics els uneix el desig de participar amb experts i organitzacions a favor de la ciència.

No deixa de ser curiós que, en un món hiperconnectat enfervorit per compartir i difondre, es mantingui una visió de la ciència tan sòlida. La democratització del coneixement, tal com és defensada per la cultura digital, pot impregnar la recerca i el mètode científic?

Algunes institucions culturals que es presenten com a espais de recerca i coneixement responen afirmativament aquesta pregunta. De manera entusiasta i sense complexos, cadascun amb les seves peculiaritats, Ars Electronica i el seu Futurelab a Linz, FutureEverything de Manchester liderat pel professor universitari Drew Hemment, Waag Society d’Amsterdam, Science Gallery del Trinity College Dublin, Medialab Prado i el seu laboratori ciutadà de Madrid o el mateix CCCB són alguns exemples de treball amb la ciència de més espontaneïtat i frescor. Són espais amb una llibertat i flexibilitat que la universitat sembla difícil que trobi.

http://www.80grados.net/el-boom-de-la-ciencia-ciudadana/
http://blogs.cccb.org/lab/article_ciencia-ciutadana-coneixement-al-poder/
http://www.espores.org/conservacio/ciència-ciutadana.html

Adrià Calonge
14/10/2014 13:18 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Científics danesos creen una substància capaç d'absorbir i alliberar l'oxigen

Investigadors de la Universitat del Sud de Dinamarca han creat un material cristal·lí que pot absorbir l’oxigen en l’entorn, emmegatzamar-lo i alliberar-lo. Un cub de 10 litres d’aquesta substància podria deixar sense aire una habitació.

Aquest material podria arribar a alliberar l’oxigen on i quan volguéssim, fet que permetria a malalts del pulmó a no haver de portar les feixugues bombones d’oxigen a l’esquena, així com alliberaria de la mateixa carga als submarinistes. Els científics asseguren que amb uns pocs grams d’aquesta substància n’hi hauria prou per respirar. Pot absorbir i alliberar l’oxigen molts cops sense perdre capacitat, igual que una esponja. Per alliberar l’oxigen es necessari calentar-lo suaument o aplicar-li pressió. Ara estan intentant que pugui alliberar-lo mitjançant la llum, a fi d’aconseguir fotosíntesi artificial.

 

http://www.abc.es/ciencia/20141004/abci-cubo-este-material-deja-201410031224.html

 

Lluís Camprubí

14/10/2014 19:46 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Brazos biónicos permiten recuperar las funciones y el tacto a amputados

20141015172836-image.jpgUna de estas investigaciones ha sido un prototipo de mano biónica que permite recuperar la sensación del tacto. La investigación ha sido echa por Max Ortiz Catalan, un investigador mexicano que trabaja en el grupo de Señales y Sistemas Biomédicas de la Universidad de Tecnología Chalmers, en Gotemburgo (Suecia).

Ortiz y su equipo han logrado que Magnus, un paciente con el brazo amputado por encima del codo, pueda volver a realizar su trabajo como camionero y sus demás actividades cotidianas con esta prótesis de integración ósea, creada por Rickard Brånemark, del Hospital Universitario Sahlgrenska, y uno de los autores del estudio. Según explica a Sinc Max Ortiz Catalan, "el paciente ahora tiene rango completo de movimiento, la prótesis funciona en cualquier tipo de clima, puede hacer maniobras violentas sin que el brazo artificial se active involuntariamente y no hay ningún componente que haga presión sobre la piel. Algo que no era posible con la tecnología de prótesis convencional".

El brazo artificial está conectado directamente con el esqueleto para conseguir más estabilidad. El sistema de control biológico del ser humano, compuesto por músculos y nervios, interactúa con la máquina mediante electrodos neuromusculares. "Esto crea una íntima unión entre el cuerpo y la máquina", añade el experto.


El otro trabajo lo ha llevado a cabo un grupo de la Universidad Case Western Reserve (Ohio, EE UU) que ha conseguido la recuperación de la sensación del tacto en dos pacientes amputados mediante la implantación de prototipos de manos biónicas.

Uno de los mayores logros del desarrollo ha sido conseguir que esta sensación táctil se mantenga durante los dos años que ha durado la investigación. Esto ha sido posible gracias a unos electrodos que conectan la mano biónica con el brazo y el cerebro. La función de estos electrodos es detectar la presión que ejerce el objeto al contacto con la prótesis. Esta información es enviada al cerebro convertida en impulsos eléctricos gracias a algunos algoritmos diseñados por los investigadores y que también permiten conocer la ubicación de los objetos.

Esta tecnica fue aplicada a dos pacientes diferentes, los cuales sufrían un dolor enorme en la zona amputada desde la pérdida del miembro. Uno de ellos definía esta sensación "como un tornillo atravesando el puño cerrado". Los autores destacan que este dolor desapareció casi completamente al recuperar los pacientes la sensación de tacto.

Debido a la mejora continua de sus pacientes y la prolongación de los efectos de la prótesis en el tiempo, los investigadores tienen la esperanza de que el método pueda ser usado de por vida e implantarse a gran escala en un plazo de cinco años. "Esta tecnología también podría ser utilizada en prótesis de piernas que reconozcan distintos tipos de suelo y se adapten a superficies irregulares", indican.

http://www.elmundo.es/ciencia/2014/10/09/543680af268e3e63668b457d.html


Paula Bahamonde

Etiquetas:

15/10/2014 17:34 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Protocol contra l'Ebola

20141015183036-image.jpgCom te que actuar un professional sanitari quan es troba amb un pacient que es suspita o te l'Ebola?

El 7 d'octubre de 2014 es va declarar el primer cas d'Ebola a Espanya i per tant hu ha un gran dilema amb el protocol que s'ha de seguir davant d'aquest virus. Quin es el protocol establer que s'ha de seguir?

Equipament necessari:

Bata: ha de ser d'un sol ús, de màniga llarga, que cubreixi tota la roba i impermeable.
Guants: doble guant de làtex.
Màscara quirúrgica: s'ha d'usar quan s'ha d'estar a menys d'un metre del pacient o per realitzar qualsevol procediment.
Ulleres o pantalla facial
Barret: en cas si s'ha d'exposar-se a exquitar-se.
Calçat: s'han de portar un calçat impermeable.

Procediment per col•locar-se l'equipament:

Calçar-se
Posar-se la bata per sobre els pantalons i la camiseta
Posar-se guants que cubreixin els canells
Posar-se la màscara quirúrgica
Posar-se les ulleres o la pantalla facial
Posar-se el segon par de guants

Procediment per treure's l'equipament:

Començar el procediment a la sala de aïllament
Retirar el par exterior de guants i eliminar-los
Retirar-se el barret desde darrera
Retirar-se les ulleres desde darrera i tirar-los al contàiner per ser descontaminat
Seguir el procediment fora de la sala d'aïllament
Retirar la màscara per les bàndes elàstiques
Retirar-se la bata amb conte de que la nostra roba no toqui la part exterior i tirar-lo al contàiner
Retirar el par interior de guants
Realitzar la higiene de mans

Webgrafia:
http://www.rtve.es/noticias/20141010/protocolos-oms-sanidad-para-usar-equipo-pacientes-ebola/1026602.shtml
http://www.lavozdegalicia.es/album/sociedad/2014/08/11/protocolo-actuacion-atender-enfermo-virus-ebola/01101407765814695401905.htm


Max Enseñat
15/10/2014 18:30 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Troben restes d'una nova espècie de dinosaure gegant en Tanzània

20141015203359-image.jpgRestes d'uns òssos trobats a Tanzània van portar a un descobriment d'una nova espècie de dinosaure herbivor gegant.
Aquest animal anomenat Rukwatitan bisepultus, va ser trobat en un penya-segat de la conca Rukwa, al sud-oest de Tanzània. El herbívor tenia el pes de diversos elefants i les seves potes davanteres mesuraven uns dos metres d'alçada, d'acord al reporti publicat al Journal of Vertebrate Paleontology. Però no és tan gran com el seu cosí, el Dreadnoughtus, descobert la setmana passada a l'Argentina.

L'esquelet d'aquest dinosaure, que havia de tot 60 tones en vida, és el més complet mai descobert entre els dinosaures herbívors gegants, anomenats titanosaures.

Aquest animal va viure fa un centenar de milions d'anys. Els científics també han descobert restes d'una trentena de titanosaures, però tan sols 4 d'ells eren d'Àfrica.


Webgrafia:

- http://peru.com/actualidad/internacionales/ee-hallan-restos-dinosaurio-mas-pesado-que-siete-elefantes-noticia-282939
- http://noticias.terra.es/ciencia/hallan-nueva-especie-de-dinosaurio-en-tanzania,ba7a742c2a068410VgnVCM10000098cceb0aRCRD.html
- http://www.eltiempo.com/estilo-de-vida/ciencia/una-nueva-especie-de-titanosaurio-fue-descubierto-en-tanzania/14507176


Martí Pons

Etiquetas:

15/10/2014 20:34 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

L'ebola principal preocupació de l'OMS.

20141016184332-543db09536be9.jpg

L’Organització mundial de la salut ha fet comptes i la malaltia s’està expandint a altres països on es preveu un total del 9.000 morts  per aquesta mateixa setmana.

Encara que hi ha proves de que cada vegada hi ha menys contagis en l’epicentre de la malaltia al expandir-se a altres llocs fa que les xifres d’infectats continuïn pujant. Aquestes dades es tornen més alarmants encara quan la OMS preveu de 5.000 a 10.000 cassos pel desembre d’aquest any. Aquestes prediccions les han tret fent la comparativa amb les últimes 4 setmanes on s’han infectat uns 1.000 cassos per setmana.

Fins ara la primera xifra de morts pel brot a Guinea  en març és de 4.447 de un total de 8.914 infectats.

Resum de la situació mundial

Un empleat de origen sudanès de l’ONU, que va ser infectat pel brot a Libèria, va morir amb 56 anys el passat dimecres en un hospital alemany, sent el tercer traslladat al país.  

Aquí a Espanya els metges tracten a l’auxiliar d’infermeria de 44 anys la Sra. Teresa Romero. El últim informe mèdic redactat diu que es troba estable després de 15 dies de malaltia.

Al Consell de Seguretat General de l’ONU a Nova York es va acordar que els esforços de la comunitat internacional s’havien de doblar. Aquí a Europa també és reuniran a Brussel·les per la cooperació entre països. Ja hi ha aeroports com el de Heathrow que està aplicant mesures de control per els viatgers provinents de països amb risc de contagi.

Vídeo i fonts d’informació:

http://www.elpais.com.uy/mundo/temen-miles-casos-ebola-semana.html

http://www.diariosalud.net/index.php?option=com_content&task=view&id=26531&Itemid=413

Héctor Garcia

16/10/2014 18:43 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Apple torna a fer uns dels seus “shows”

20141016204027-ipad-air-2.jpg

 Apple torna a fer uns dels seus “shows”, així ho descriuen els principals diaris. Avui dijous 16 d’octubre apple ha fet una de les seves famoses presentacions presentant el ipad air 2

 En la presentació han començat parlant sobre l’ iphone 6 i iphone 6 plus i les seves principals característica presentades en l’anterior presentació també sobre el Apple watch descrivint-lo com el perfecte acompanyant del iphone.

Tot seguit han presentat el nou osx 10 Yosemite és a dir el software per a mac en el qual inclou una compatibilitat total amb els dispositius Apple amb ios8 és a dir per a exemple ara amb osx Yosemite podem agafar les trucades que rebem al mòbil des de l’ordinador mentre estiguin connectats a la mateixa xarxa wifi. També en el Apple TV ara ens podrem connectar sense la necessitat d’estar connectats a la mateixa xarxa wifi i això és una gran noticia per als estudiants d’aquesta nostra escola, ja que no haurem d’estar connectats a la xarxa igarbi per a poder projectar l’ipad.

 Entre les seves noves prestacions del ipad air 2 són: augment dels megapixels de la seva càmera fins als 8 és a dir passa de 5mpx a 8mpxs, eliminació del botó de silenciar,incrementa la seva memòria ram que passa de 1Gb en el seu model inferior a 2Gb en el nou model i passa a tenir la característica fonamental que s’està introduint als dispositius d’Apple, el touch id, també podrem comprar amb el terminal amb el Apple pay per internet. El preu del ipad air 2 oscil·la entre 499$ i 699$ la versió sense cel·lular

 També han anunciat la sortida al mercat d’un nou imac amb una pantalla de 14,7 milions de píxels i amb retina amb definició 5k que aquest es podran començar a comprar a partir d’avui.

Fonts d’informació:

 http://www.apple.com/apple-events/2014-oct-event/

 http://www.muycomputer.com/2014/10/16/ipad-air-2-caracteristicas-y-precio

 

Albert Lalmolda

16/10/2014 20:44 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

Teresa Romero, molt aprop de superar l'ebola

20141018120646-image.jpg
Teresa Romero l’auxiliar d’enfermeria que es va contegiar d’ebola evoluciona favorablement.

Segons han anunciat els metges, l’estat de la pacient a anat millorant amb el pas dels dies a l’hopital Juan Carlos III de Madrid, i en aquestes derreres hores Teresa Romera ha començat a ingerir aliments líquids a través de via oral, tot i que segueix conectada amb via intrevenosa.

Avui li tornaràn a fer la prova de PCR (per la detecció del virus) i s’espera que per primera vegada surtin resultats negatius.

Referent els diferents problemes orgànics que tenia la pacient també han evolucionar positivament.
Els pulmons, que era un dels temes que preocupava més, també evoluciona favorablement i ja només precisa de la ajuda d’una mascareta que la ajuda a respirar.
Els metges han assegurat que està practicament recuperada.


http://www.abc.es

http://www.abc.es/sociedad/20141018/abci-teresa-romero-ebola-come-201410181025.html

GUILLEM LORCA
18/10/2014 12:07 Guillem Lorca Enlace permanente. Salut/Medicina

Connecten el cervell d’un humà amb el d’una rata

El que han fet perquè això sigui possible ha sigut crear una interfície , és la connexió entre dos ordinadors o màquines de qualsevol tipus donant una comunicació entre ells, que agafa els impulsos nerviosos de la persona i els envia a la rata.

La revista Frontiers in neuroengineering ha publicat un article que descriu: "la connexió directa de dos cervells permet que comparteixin sensacions i ordres motores". Però els autors adverteixen que els seu ús en persones pot afectar-les psíquicament.

Al 2012 es va provar amb persones tetraplègiques i es va aconseguir que un braç robòtic fes moviments  amb el pensament de la persona tetraplègica.El seu objectiu també és per entrenar els cervells de persones que han patit alguna lesió.

Amb la connexió entre el cervell d’una persona i el d’una rata van aconseguir que la rata mogués la cua gràcies als estímuls nerviosos de la persona.


Van fer un experiment que consistia en connectar a dues rates, una que fos la codificadora i l’altre la descodificadora, aleshores primer van entrenar a una de les rates perquè sapigués per on li posarien el menja. Quan ja ho havia après, la van connectar amb una altre rata (descodificadora) i al posar-li el menjar a la rata codificadora, que va anar cap a la porta de la gàbia, i havia de dirigir a la descodificadora cap a la porta equivalent. Això podia permetre que les secrecions hormonals servissin de guia, aleshores es va provar d’una altre forma connectades a través d’Internet.

 

 

 

http://www.ub.edu/geneticaclasses/davidbueno/Articles_de_divulgacio_i_opinio/Ara/2014/Connecten_el_cervell_dun_huma_amb_el_duna_rata.pdf

https://ca.wikipedia.org/wiki/Interf%C3%ADcie


Júlia Farled

19/10/2014 13:30 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El "selfie" més espectacular

20141020184457-rosetta-selfie.jpg

La nau Rosetta, de la Agència Espacial Europea (ESA), que fa un mes va entrar en l'òrbita de la cometa 67, té la seva propia "selfie". Considerat un dels retrats més espectaculars que s'han vist, la càmera de Philae sonda va fer una foto de la nau.

Fa uns dies la Rosetta, que fa un mes va arribar en l'òrbita del cometa, després d'un viatge de deu anys, revelava les primeres imatges de com és l'objecte dins, com mai abans vist, i considerava un moment històric.

Ara que la nau està situat a només 16 quilòmetres del nucli d'aquest objecte celeste acaba d'enviar una foto que és part d'un panell de la sonda i cometa. El selfie, que va tenir lloc el 7 d'octubre, ha estat emès dimarts per ESA

El proxim cap de semana un equip de cientifics determinarà el lloc on aterrarà la Rosetta. Especialistes estan avaluant cinc possibles punts de descens que han estat preseleccionats tenint en compte l'interès científic, les exigències tècniques de la sonda i el risc associat a cadascuna.La selecció és un procés complex, ja que el lloc escollit ha d’equilibrar les necessitats tècniques durant totes les fases de separació i descens.

Per triar els cinc punts, els experts han revisat les imatges enviades per la sonda, les dades de temperatura que ha contribuït, així com la pressió i densitat al voltant del nucli.

De la mateixa manera, tenint en compte l'orientació del cometa respecte el sol, la seva rotació, la seva massa i existents en la seva gravetat superficial.


http://www.elmundo.es/ciencia/2014/10/14/543d47fc22601d405b8b458f.html

http://www.publico.es/550257/el-selfie-de-rosetta-a-tan-solo-16-kilometros-de-un-cometa

 


Blanca Lladó

20/10/2014 18:44 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El tatuatge que transfoma la teva suor en electricitat

20141022222631-650-1000-tatuaje-energia-552x314.jpg

Des de fa temps s’ha convertit en una obsessió dels laboratoris de tot el món buscar noves formes de generar electricitat, ja que en la societat actual l’ús de telèfons mòbils, tabletes i tot tipus de productes tecnològics és bàsic. Per això aquests han estat estudiant diferents alternatives per a que deixem d’estar pendents dels endolls.

 

Així és com un equip de la Universitat de Califòrnia ha dut a terme un sensor en forma de tatuatge temporal. La funció principal d’aquest sensor és la de monotoritzar el cos mentre es realitza activitat física. El sensor treballa a través de la detecció d’un tipus d’àcid que està present a la suor. Però el més sorprenent d’aquest és que posseeix uns enzims capaços de recol·lectar electrons de l’àcid generant una petita corrent elèctrica (70 microwatts per centímetre quadrat de pell). El pas següent va ser integrar una “biobateria” al tatuatge.

 

L’ànode conté l’enzim que prèn els electrons de l’àcid, i el càtode posseeix una mol.lècula que accepta organismes europeus de normalització d’electrons. De moment, la quantitat d’energia que és capaç de d’emmagatzemar és molt inferior a la que es necessita per carregar un aparell electrònic comú, com un telèfon mòbil.

Berta Pujol

 

http://www.elmundo.es/ciencia/2014/10/11/543950d4e2704e5e6d8b4577.html

Etiquetas: , , , , ,

22/10/2014 22:27 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Un home paralític torna a caminar

Darek Fidyka, de 38 anys, ha tornat a caminar després de quatre anys sense poder-ho fer a causa d'una ganivetada que l'hi va partir la medul·la espinal l'any 2010  i el va deixar sense sensibilitat a la meitat inferior del cos.Imagen de la BBC.

El doctor que tractat a Fidyka, Geoffrey Raisman, ha assegurat que aquest es un pas més important que el primer pas de l'home a la Lluna i vol dur a terme el seu tractament, que explicaré a continuació, a deu persones més de Polònia i el Regne Unit.

El tractament consisteix en traspassos:

  1. En la primera operació se li va treure un bulb olfactori a el pacient i es va posar en cultiu.
  2. Al cap de dues setmanes se li van injectar el cultiu a sobre i a sota de la lesió.
  3. I en una tercera intervenció, se li va transplantar teixit nerviós procedent del turmell per que fes de connector mentre la medul·la es regenerava.

Va seguir amb el tractament dut a terme avanç de l'operació fins que al cap de tres mesos va començar a sentir els músculs de la cama esquerra; el cap de sis mesos va fer els seus primers passos; i ara, al cap de dos anys, ja pot conduir i caminar amb l'ajut d'un caminador, i el més important per els doctors, ja pot fer vida normal.

Eduard Fisa

 

Webgrafia:

http://www.lavanguardia.com/salud/20141021/54417351075/paralitico-caminar-trasplante-celulas.html

http://www.elmundo.es/salud/2014/10/21/5446265822601de47d8b4573.html


25/10/2014 14:25 cmcdarwin Enlace permanente. Salut/Medicina

Desarrollo de un dispositivo para diagnosticar la esquizofrenia

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/000928.htm http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/003213.htm http://es.m.wikipedia.org/wiki/Tomograf%C3%ADa_por_emisión_de_positrones http://elpais.com/elpais/2014/10/15/ciencia/1413390481_923482.html http://www.radiologyinfo.org/mobile/sp/info.cfm?pg=fmribrain20141025182722-image.jpg20141026130759-image.jpg
José María Benlloch,es un investigador que ya ha hecho diversas investigaciones y aportaciones en los diagnósticos de enfermedades con imágenes. Actualmente está trabajando en un dispositivo para diagnosticar enfermedades mentales, como por ejemplo, la esquizofrenia y la depresión.

La depresión es el hecho de sentirse triste, melancólico, abatido, infeliz o derrumbado. La mayoría de personas la sufren alguna vez en su vida pero lo hacen durante períodos cortos de tiempo. Algunos de los síntomas de esta enfermedad son: la pérdida de placer en actividades habituales, la falta o el exceso de sueño, los movimientos muy rápidos o muy lentos, entre otros.

La esquizofrenia consiste en un trastorno mental que no se sabe qué lo causa pero que dificulta el pensamiento claro, el responder de manera normal delante de una situación social, el no saber diferenciar entre algo real e irreal y responder de manera normal emocionalmente delante de ciertas situaciones.

Lo que han hecho José María Benlloch y su equipo ha sido combinar la resonancia magnética funcional ( examen médico que ayuda a que los médicos diagnostiquen y traten enfermedades), y el PET ( tecnología sanitaria propia de una especialidad, la medicina nuclear. Consiste en tomar imágenes de la actividad metabólica del cuerpo humano con temógrafos). La resonancia magnética muestra las zonas cerebrales más activas i el PET aporta información sobre la activación de los neurotransmisores.

Con este desarrollo lo que pretenden es comparar imágenes de cerebros de pacientes que sufren estas enfermedades para que ayuden a encontrar con más facilidad, rapidez y certeza la enfermedad en otros pacientes en los que aún no han sido diagnosticadas.

Está previsto que este equipo se empiece a probar en un año y medio con enfermos de esquizofrenia y con gente que padece depresiones, pero también se espera que sirva para los pacientes con alzhéimer.

Laura Moreiras
26/10/2014 16:01 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris