Blogia
colorblau

Perquè sonen les crispetes de blat de moro?

Perquè sonen les crispetes de blat de moro? Una característica única i divertida de les crispetes de blat de moro és la seva peculiar "pop" al cuinar-les, però, per què fan aquest soroll?

Un grup d'investigadors s'ha fet la mateixa pregunta i han elaborat un minuciós experiment per determinar l'origen d'aquest so tan peculiar. Al principi sembla fàcil suposar que el so el provoca el trencament del blat de moro en escalfar, just abans que es converteixi en la tradicional crispeta de color blanc, però per a sorpresa d'aquests científics, no és així.
 
Una altra hipòtesi bastant coherent que se'ls va passar per la ment va ser que el famós "pop" es produís pel rebot de la crispeta en saltar quan s'escalfen, però tampoc va ser la teoria correcta. Com van poder descartar les dues hipòtesis i arribar a la veritable conclusió? Visualitzant tot el procés i gravant a càmera superlenta. Ja se sap que una imatge val més que mil paraules, però si a més l'acompanya el so, ia la prova és irrefutable.
 
Els investigadors van col·locar una microcàmera i un micròfon sincronitzada amb ella al costat d'un plat de crispetes, les van ficar al microones, ia gravar. En visualitzar les imatges a càmera lenta juntament amb les freqüències de so, van observar que quan el blat de moro es començava a fracturar no hi havia soroll, i que a més sonava abans que la crispeta saltés. Per això, la conclusió més raonable a què van arribar és que el "pop" es deu a l'alliberament de la pressió del blat de moro.
 
Quan les escalfem al microones, comença a elevar-se la pressió pel vapor d'aigua que es va acumulant a l'interior de la crispeta, i al trencar-se, aquesta pressió s'allibera. Aquest procés genera que les cavitats del blat de moro vibrin i actuï com una caixa de ressonància, d'aquí el famós sorollet.




http://es.gizmodo.com/descubren-el-origen-del-caracteristico-sonido-de-las-pa-1685253223

http://www.lopezdoriga.com/detalle/25394/vida-estilo/que-causa-el-sonido-de-las-palomitas-de-maiz

0 comentarios