Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2015.

La lluita contrarellotge de la Marta

20150109071613-image.jpgLa Marta es una noia de 18 anys que pateix una malaltia anomenada Opitz C. Aquesta malaltia no li permet parlar, pràcticament no entén les paraules i te dificultats per transmetre les emocions. Sempre camina amb ajuda i la seva autonomia és molt limitada.
Aquesta malaltia avui dia no te possibilitat de tractament i la pateixen 60 persones al món. A Espanya hi ha un altre persona que pateix aquesta malaltia a Astúries.
John M. Opitz, el metge que va descobrir aquesta malaltia, va crear al 2006 l'associació síndrome Opitz C per donar visibilitat a aquesta malaltia i aconseguir que es comencés a investigar.
Gràcies a la seva perseverància, l'equip de genètica humana de la Universitat de Barcelona, liderat per D.Grinberg, impulsarà un projecte de recerca seleccionat per la plataforma micromecenatge científic Precipita, que necessita arribar als 25.000€.
Els pares de la Marta expliquen que s'han mudat a Terrassa per tenir un pis adaptat, va un centre d'educació especial, te session de fisioteràpia i munta a cavall. Tot per millorar el seu desenvolupament i que ella sigui més feliç.www.vanguardia.com

Martí Pedro
09/01/2015 07:16 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Llegir en una tauleta abans de dormir pot afectar al nostre son

20150111121243-image.jpgDe vegades, els científics donen amb troballes que semblen desafiar la nostra experiència i fins i tot, el que considerem sentit comú. Així, si habitualment assumim que llegir abans de dormir és un bon costum per agafar el son amb facilitat, un estudi científic realitzat per l’Acadèmia de les Ciències dels EUA, posa en relleu que, llegir fins a una hora abans d’anar a dormir pot afectar el son i més encara, si es fa en un dispositiu que emet llum, com una tauleta o un smartphone.

L’estudi s’ha dut a terme després de comprovar (amb un altre estudi previ) que el 90 per cent dels adults nord-americans utilitzaven un dispositiu digital diverses vegades a la setmana durant l’hora abans d’anarse’n a dormir. El nou estudi cita ja prèvies investigacions que asseguren que la llum artificial té un impacte negatiu en la producció de melatonina i en el nostre rellotge intern. Així, semblava clar que, com indiquen els estudis, bombardejar les retines amb radiacions de llum d’ona curta com les que emeten les tauletes incrementa el nivell de vigília dels que fan servir aquests dispositius. Per això, llegir en un dispositiu emissor de llum fa que es trigui més en dormir i com a resultat els subjectes que ho fan es desperten amb una sensació d’haver descansat menys que els que no ho fan, o els que llegeixen en lectors de tinta electrònica o llibres convencionals que no emeten llum.

Els resultats són molt preliminars i no indiquen res sobre l’efecte d’altres aparells electrònics com ordinadors o televisors, de manera que l’únic consell que es pot donar amb garantia és que si es vol tenir bon somni és convenient no llegir durant l’hora abans de anar a dormir, o en tot cas fer-ho amb un llibre convencional i amb una llum tènue.

http://elpais.com/elpais/2014/12/22/ciencia/1419266786_960983.html
http://www.saludymedicinas.com.mx/noticias/leer-tablet-altera-sueno.html
http://www.fayerwayer.com/2014/12/leer-en-tu-tablet-antes-de-dormir-empeora-el-sueno/

Raúl Fernández (Marx)
11/01/2015 12:13 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials


Vacunes experimentals contra el virus de l'ebola

20150113165733-image.jpgL'OMS i altres associats han ajudat a accelerar l'avaluació d'aquestes dues vacunes amb la finalitat d'obtenir dades de seguretat i capacitat inmunógena de la fase 1 que permetin prendre decisions. Han començat o aviat ho faran una sèrie d'assajos clínics coordinats de la fase 1 amb consorcis internacionals en més de 10 centres de recerca situats a Àfrica, Europa i Amèrica del Nord.
En aquests estudis es pretén aconseguir una bona comunicació i harmonitzar els elements fonamentals del disseny amb la finalitat de fusionar les dades de diferents assajos dels mateixos productes.
Els assajos s'estan realitzant en voluntaris sans i tenen la finalitat d'examinar la seguretat i la capacitat inmunógena, així com seleccionar la dosi adequada. Dos assajos de la fase 1 de la vacuna cAd3-ZEBOV van començar al setembre de 2014 als Estats Units i el Regne Unit, i el primer assaig de la fase 1 de la vacuna VSV-ZEBOV va haver de començar els primers dies d'octubre als Estats Units.
El Govern del Canadà ha donat a l'OMS 800 pots de la vacuna rVSV-ZEBOV; quan s'obtinguin les dades sobre dosis dels assajos de la fase 1, aquesta donació podria representar entre 1500 i 2000 dosi de la vacuna.
Ambdues empreses estan tractant de millorar la seva capacitat de producció, amb la intenció d'aconseguir un augment considerable per al primer semestre de 2015.
Durant els dos dies de debats es va manifestar clarament una idea central: evitar que es retardi l'objectiu d'obtenir vacunes per protegir a les persones afectades als països de l'Àfrica occidental. La frase «Aquestes recerques han de realitzar-se sense dilació» es va repetir continuament.
Es persegueix un objectiu molt ambiciós; saber aconseguir en qüestió de mesos el que normalment triga entre dos i quatre anys, sense fer concessions en les normes internacionals de seguretat i eficàcia.
Dit d'una altra manera, es pretén facilitar als pobles africans i les seves autoritats sanitàries el millor producte que els científics de tot el món, actuant de manera concertada, puguin oferir.


http://elpais.com/elpais/2014/11/27/ciencia/1417089700_847656.html
http://www.elmundo.es/salud/2014/12/23/5498700b22601dd41c8b4573.html
http://www.who.int/mediacentre/news/ebola/01-october-2014/es/index3.html

Laia Vall Albiac
13/01/2015 16:57 Darwin Enlace permanente. sin tema

Primer tractament amb teràpia gènica

20150117184517-descarga.jpg

Ja feia temps que els investigadors treballaven en el camp de la teràpia gènica per tal com aquesta semblava tenir grans aplicacions. Des de fa uns mesos, aquesta recerca ja dóna fruits. Es tracta del tractament amb Alipogene Tiparvovec, o més comunament anomenat Glybera, de la LPLD. Aquest nou medicament fou el primer en Europa i E.E.U.U. en ser aprovat. Això va passar l’any 2012 i ja des de força abans s’estava estudiant, però fins ara no s’ha pogut comercialitzar.

L’LPLD és una malaltia minoritària genètica. Afecta el gen encarregat de produir lipoproteïna lipasa, un enzim que degrada els lípids que ingerim. En conseqüència, el nivell  de greixos a la sang augmenta. S’acaba patint una pancreatitis (inflamació del pàncrees que sovint requereix ingrés a l’hospital). Els tractament que hi havia fins ara eren principalment dietes baixes en greixos (que tenien una efectivitat nula) i desinflamants.

La Glybera, en canvi, incorpora la versió correcta del gen defectuós a les cèl·lules del pacient per mitjà de virus per tal que aquestes pugin fer la seva funció. Primerament es substitueix el gen del virus causant de la patologia per el gen productor de lipoproteïna lipasa. D’aquesta manera, quan el virus s’introdueix al pacient amb injeccions (concretament al teixit muscular de la cama), inocula el seu material genètic,que inclou el gen desitjat, a les cèl·lules.

El tractament es va provar de manera experimental amb 27 pacients durant el 2012 i va reduir en un 40-50%  tant la freqüència com la gravetat de les pancreatitis i l’estada a l’hospital que aquesta comporta. El tractament inclou 42 injeccions, però de moment té un preu de més d’un milió d’euros per pacient (concretament 1,1 milions) amb la qual cosa és encara poc accesible.

Tot i que aquest medicament és només la solució a una malaltia minoritària, obre la porta a més tractaments gènics i demostra que no són una fantasia sinó una realitat.

Fonts:

http://www.20minutos.es/noticia/2308545/0/glybera/medicina-mas-cara/a-la-venta/

http://www.uniqure.com/uploads/Glybera%202pp%20Factsheet_lr.pdf

 

Gerard Roch

17/01/2015 19:01 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Troben un robot europeu que és va perdre a Mart fa 11 anys

La NASA encuentra al malogrado Beagle 2 en Marte

Una sonda europea, la Beagle-2, que va arribar a Mart fa 12 anys, ha sigut trobada per la NASA. 

 La Beagle 2 és una sonda espacial, que forma part de la Missió Mars Express de l’Agència Espacial Europea. Va ser dissenyada per estudiar la geologia del planeta, el seu clima i fins i tot buscar possibles senyals de vida extraterrestre..Hi havia d’aterrar al planeta Mart el 25 de desembre del 2003.

 Els cientícs van creure que s’havia estavellat durant l’aterratge en aquest planeta i el van donar per perdut al no rebre comunicacions. Les recerques de Mars Express i la missió de Mars Odyssey de la NASA no van donar cap resultat. Ara, onze anys després, ha estat trobat.

Malgrat el bon estat de Beagle-2, els investigadors han descartat poder reanimar el robot. Fins ara, s’havia pensat que l’artefacte s’havia fet danys irreversibles contra la superfície després que els paracaigudes i els coixins de seguretat dissenyats per resistir la seva caiguda fallessin.

No obstant això, els escassos dos metres d’ample que tindria la sonda desplegada va fer molt difícil la tasca i, finalment, la van trobar quan la resolució de les càmera HiRISE de l’orbitador de Mart arribaven al seu límit.

Ara, en una roda de premsa oferta per responsables de l’ESA, s’ha explicat que la Beagle-2 va aterrar bé, però es va quedar incomunicada per una fallada tècnica. Just després de posar-se sobre Mart, els panells solars d’aquest aparell d’una mica més d’un metre de diàmetre s’haurien d’haver desplegat deixant exposada una antena de telecomunicacions. Això no va succeir i la sonda mai va poder contactar amb la Terra.

Fonts d’informació:

http://www.lasemana.es/periodico/noticia.php?cod=38960

http://www.elconfidencial.com/tecnologia/2015-01-16/la-nasa-encuentra-en-marte-una-sonda-perdida-por-la-esa-hace-11-anos_622913/

http://www.abc.es/ciencia/20150116/abci-nasa-encuentra-malogrado-beagle-201501161133.html

 

 

Carlos Parrilla (Marx)

17/01/2015 19:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Els bons nivells de colesterol redueixen el risc d’atac cardíac en diabètics.

20150118205255-control-diabetes-for-life.jpg

El risc que tenen els diabètics de patir un atac cardíac disminueix al incrementar el colesterol “bo” més ben dit lipoproteïnes de alta densitat.

Un estudi del cor de investigadors de Framingharm al 2008 va afirmar que els pacients amb diabetis tenien més risc de patir un atac de cor. Estava clar que reduint les lipoproteïnes de baixa densitat o colesterol “dolent” el risc era menor però quedava per descobrir si un augment de HDL, colesterol “bo” beneficiava a un menor risc de patir un atac.

 “El nostre estudi demostra que l’augment del nivells de HDL pot ser una estratègia important per reduir el risc d’atac cardíac”, va dir l’autor principal del estudi Gregory Nichols, Ph.D, investigador principal del Centre Kaiser Permanent per la investigació en Salud a Portland, Oregon.

La investigadora Suma Vupputuri, Ph.D, co-autora de l’estudi i investigadora del Centre Kaiser Permanent per la investigació en Salud a Portland, Atlanta, també va fer referència a la noticia tant prometedora per els pacients amb diabetis, ja que al augmentar el HDL pot ser una forma més per reduir els riscos.

L’estudi va ser totalment observacional, ja que els metges no van incrementar el HDL en cap pacient. Es va dur a terme amb 30.067 pacients on es van mesurar les seves quantitats de HDL en dos ocasions entre 6 i 24 mesos de diferencia. El 22% havia obtingut un augment de colesterol “bo”. Ara, 8 anys més tard, s’ha observat que aquest pacients han tingut menys atacs que la resta.

En aquest sentit es podria resumir que elevar les quantitats de HDL es beneficiós tot i que hi ha hagut altres estudis que han demostrat que no acaba de ser eficaç.

http://www.medicalpress.es/los-buenos-niveles-de-colesterol-reducen-riesgo-de-ataque-cardiaco-y-en-diabeticos/

http://www.ajconline.org/

18/01/2015 20:52 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris