Blogia
colorblau

El Canadà fa el primer pas per la comercialització de salmó transgènic.

El Canadà fa el primer pas per la comercialització de salmó transgènic. El govern de Canadà ha donat el vistiplau a la comercialització del primer salmó transgènic, un híbrid que creix el doble de ràpid i que ha desenvolupat l’empresa nord-americana AquaBounty Technologies, tot i que ara el permís es limita a l’exportació d’ous a uns vivers situats a Panamà.

A l’espera de l’autorització als Estats Units i Canadà, Aquabounty ha posat en marxa una piscifactoria a Boquete (Panamà), en principi també amb finalitat científica. Diverses organitzacions ecologistes i el propi govern de Panamà van exigir a la companyia Aquabounty noves garanties per assegurar que la producció experimental en aquestes instal·lacions no suposen un risc per al medi ambient.
Aquabounty sol·licitar fa cinc anys l’autorització de la producció i venda de salmó AquAdavantage als Estats Units, que estudia el cas a través de l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA). Alguns dels informes estudiats per la FDA sobre aquest tipus de salmó indiquen que no conté elements diferents als presents en el salmó de l’Atlàntic (Salmo salar) l’espècie de base per a la creació del nou salmó transgènic, o el salmó del Pacífic ( Oncorhynchus kisutch) l’espècie de la qual s’utilitza ADN per accelerar el creixement del nou salmó transgènic.
La decisió final de la FDA, que s’havia anunciat per a l’any 2012, s’ha ajornat en diverses ocasions a causa de les observacions d’alguns científics i diversos estudis sobre el risc que els nous salmons transgènics, tot i que seran criats en piscifactories, puguin arribar al medi ambient i alterar la vida de les espècies naturals o generar noves subespècies per hibridació amb salmons o truites.

El departament de Medi Ambiental del Canadà ha assegurat que no permetrà a curt termini al país la venda o consum d’ous o carn de salmó modificat genèticament (salmó OMG). "Hi ha mesures estrictes per prevenir l’alliberament d’aquest peix en la cadena alimentària. Encara no està aprovat al Canadà per a fins de consum humà", va declarar el seu portaveu.

Característiques del salmó OMG:
Segons l’empresa, el salmó OMG no només creix el doble de ràpid, sinó que també es fa més gran. L’animal arriba a la mida adulta entre els 16 i 18 mesos, en comptes dels 30 mesos del salmó normal de l’Atlàntic, gràcies a un gen que produeix una hormona de creixement important del salmó Chinook, una espècie del Pacífic.

En el text d’aprovació, el Govern canadenc no al·luxeix a riscos alimentaris, però sí que admet que el salmó biotecnològic podria afectar la supervivència del salmó silvestre en cas que alguns excemplars es poguessin escapar de les granges i hibridar-se.



Webgrafia:
http://www.lavanguardia.com/natural/20131126/54394873136/canada-futura-comercializacion-salmon-transgenico.html
http://www.bbc.com/news/technology-21078731
http://t.elperiodico.cat/ca/noticias/ciencia/canada-primer-pas-comercialitzar-salmo-transgenic-2880209?utm_referrer=https://www.google.es/




0 comentarios