Blogia
colorblau

El gran vermell va tenir un oceà

El gran vermell va tenir un oceà

Un vast oceà va cobrir probablement un terç de la superfície de Mart fa uns 3.500 milions d'anys, segons revela un nou estudi realitzat per científics de la Universitat de Colorado. L'estudi és el primer que combina l'anàlisi de diferents estructures relacionades amb l'aigua, entre elles desenes de dipòsits provocats per deltes de llits i milers de valls de rius, per detectar la presència d'un oceà sostingut per una hidrosfera global a l'antic Mart .

Més de la meitat dels 52 dipòsits de deltes de riu identificats pels investigadors en el nou estudi. Cada un d'ells va ser alimentat per nombroses valls fluvials-probablement va marcar els límits de l'oceà proposat, ja que tots estaven aproximadament a la mateixa altura. Vint dels 52 deltes es connecten a l'antic oceà de Mart.

L'estudi implica que l'antic Mart probablement tenia un cicle hidrològic global semblant a la Terra, que incloïa precipitacions, formació de núvols i de gel i l'acumulació de les aigües subterrànies.

La utilització d'un sistema d'informació geogràfica conclou que l'oceà probablement va cobrir al voltant del 36 per cent del planeta vermell amb uns 124 milions de quilòmetres cúbics d'aigua.Amb aquesta quantitat, a l'antic oceà s'hauria format l'equivalent d'una capa profunda de 550 metres d'aigua repartida en tot el planeta. El volum dels antics oceans de Mart hauria estat d'aproximadament 10 vegades menys que el volum actual dels oceans de la Terra

0 comentarios