L Alzheimer, cada cop més relacionat amb el virus que provoca l herpes labial.
Un grup de científics espanyols ofereix noves evidències de que l’ arribada del virus simple de l’ herpes labial al cervell (afavorida per una lipoproteïna y activada per factors externs com per exemple estrés) podria provocar el mal.
Dos anys després de la publicació dels seus treballs de recerca, l’ equip del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa que dirigeix Fernando Valdivieso, catedràtic de Biologia Molecular, presenta la seva tesis amb evidències addicionals.
La relació causa-efecte directa encara està pendent de demostrar i la simple acumulació del virus al cervell no és garantia ni molt menys de degeneració neuronal ni demència, però els investigadors saben que la neuroinvasió per part del virus es major a més presència de ApoE 4 i que la combinació del virus més l’ apolipoproteïna casi ens assegura l’ aparició de l’ Alzheimer.
L’ EXPERIMENT: EL HAPPY MOUSE
Varis experiments amb ratolins i altres estudis genètics els van permetre demostrar el viatge del virus pel sistema nerviós central fins al cervell facilitat també pel sistema sanguini, un cop burlades les defenses immunitàries de l’ organisme. El «transportista» del virus és una apolipoproteïna de tipus E (implicada també en el transport del colesterol), l’ ApoE 4.
Mitjançant aquests experiments amb ratolins es va poder comprovar la transmissió de mares a fills del virus de l’ herpes, tot naixent cries amb el virus allotjat al cervell, a l’ hipocamp, la zona on resideixen els records i afectada per l’ Alzheimer. I a més, després d’ administrar antivirals a les rates gestants, quedaven lliures del virus i no era transmès a la seva descendència.
De tota manera la prova definitiva encara està a la gàbia. Es tracta d’ uns ratolins transgènics (batejats com a happy mouse) als quals se’ls ha incorporat un gen humà, l’ APP que propicia la deposició dels amiloides, proteïnes responsables dels danys irreparables en un cervell humà amb Alzheimer.
Com que els ratolins no poden produir amiloides i han estats infectats amb el virus de l’ herpes labial, si l’ autòpsia mostra neurodegeneració, voldrà dir que l’ única causa de la degradació és la presència del virus. La mort d’ aquests ratolins està prevista cap a finals del 2008 i si l’ autòpsia corrobora la hipòtesi, tindrem una prova irrefutable de la relació directa entre el virus de l’ herpes labial i l’ Alzheimer.
Redactat per Anna Díaz.
Si us interessa el tema us adjuntu un vídeo que també narra un altre experiment realitzat amb ratolins a Austràlia relacionat amb l’ Alzheimer. Està amb anglès però s’ entén força bé.
1 comentario
xavi lombart bueno -
També, tots aquella necessitat o aquella afició a la velocitat , les plaques també faran la funció de , a través de l'energia solar,l'elèctrica i la dièsel que genera farà que la velocitat del vaixell augmenti fins a 6 nusos com diu el propi article.
Em sembla una manera eficient i original de estalviar energia solar.