Blogia
colorblau

Àtoms en comptes de rellotges per a confirmar la teoría d'Einstein amb alta precisió.

Àtoms en comptes de rellotges per a confirmar la teoría d'Einstein amb alta precisió.

Tres físics han assolit amidar una de les prediccions fonamentals de la teoria de la relativitat general  d'Einstein amb una precisió 10.000 vegades superior a la d'experiments anteriors. Es tracta d'una versió a escala atòmica del clàssic experiment amb dos rellotges perfectament ajustats a la mateixa hora, en el qual uneixo d'ells es queda en la Terra sotmès a la seva gravetat i l'altre es llança en un coet a gran altura, per a comprovar com el segon va més a poc a poc perquè la gravetat dilata el temps.

En el nou experiment s'utilitzen àtoms de cesi en lloc de rellotges, basant-se en el parany d'àtoms ideada pel físic Steven Chu, per la qual va obtenir el premio Nobel. Chu és actualment ministre d'Energia del Govern de Obama i un dels tres autors d'aquest últim treball. "Dos de les més importants teories de tota la física són la mecànica quàntica i la relativitat general", afirma Chu en un comunicat de la Universitat de Califòrnia en Berkeley. "El treball que presentem en Nature es basa en dos aspectes fonamentals de la descripció quàntica de la matèria per a realitzar una de les més precises proves que s'han fet de la teoria de la relativitat general".

Holger Müller (de Berkeley), Achim Peters (Universitat Humboldt, Alemanya) i Chu duen més lluny un experiment realitzat fa 10 anys per Peters para amidar amb precisió l'acceleració de la gravetat. Ara el que s'ha amidat és el cridat corriment gravitacional, en el qual cada àtom és com un minúscul rellotge. Mitjançant uns polsos làser i aprofitant la dualitat ona-partícula de la mecànica quàntica, s'amida el minúscul desfasament que genera la gravetat en l'àtom sotmès a la gravetat terrestre o lleugerament alliberat de la mateixa al ser llançat cap amunt per un làser.

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Atomos/vez/relojes/confirmar/teoria/Einstein/alta/precision/elpepusoccie/20100217elpepusoc_20/Tes

0 comentarios