Blogia
colorblau

Dormir per buidar l'hipocamp, i seguir aprenent.

Dormir per buidar l'hipocamp, i seguir aprenent.

Per què després d'un cert nombre d'hores conscient l'organisme senzillament s'adorm? Segueix sent un misteri, però hi ha algunes qüestions cada vegada més clares. Per exemple, que el somni és necessari per a aprendre. Els treballs presentats en la reunió anual de l'Associació Americana per a l'Avanç de la Ciència (AAAS) que se celebra aquests dies en San Diego (Califòrnia, EEUU) no només ho confirmen, sinó que investiguen quines fases del somni són les crucials per a l'aprenentatge, quines àrees cerebrals estan implicades i si es produïxen canvis amb l'edat -com suggereix el fet que els bebés dormen molt més que la gent gran-

El treball de Matthew Walker, de la Universitat de Califòrnia en Berkeley, reforça la teoria que el somni neteja la memòria a curt termini i deixa lloc lliure per a més informació. Els records dels fets del dia s'emmagatzemarien temporalment en el hipocampo -àrea identificada fa temps com important en la memòria- per a després ser enviats a l'escorça prefrontal, que disposa, probablement, de més capacitat. "És com si la bústia de correu entrant del hipocampo s'omplís, i simplement no van a entrar missatges nous fins que es buidi", diu Walker. "Els records rebotaran fins que dormis i els moguis a altra carpeta".

El procés està íntimament relacionat amb l'aprenentatge. En un dels seus experiments més recents, Walker va fer que 39 joves aprenguessin una tasca específica durant un temps determinat, al migdia. Tots van tenir resultats similars. Però a les dues de la tarda la meitat d'ells va dormir una migdiada i l'altra meitat no, i de nou a les sis es van dedicar a aprendre. Aquesta vegada els quals no havien dormit van tenir resultats pitjors, mentre que els de la migdiada van millorar. Així que Walker repeteix un consell que no sonarà nou als estudiants: passar la nit despert estudiant abans de l'examen no és en absolut una bona idea. "Una nit sense dormir reduïx la capacitat d'assimilar coneixements en gairebé un 40%"; les regions cerebrals implicades "es tanquen" durant la falta de somni. Encefalogramas a voluntaris han permès a aquest expert descobrir també que la neteja de la bústia del hipocampo té lloc sobretot durant una fase del somni la funció del qual fins a ara no estava clara, la fase 2 del somni no-REM. La meitat del temps de somni transcorre en aquesta fase, va explicar Walker, i "no podia creure que la naturalesa dediqués tant temps a alguna cosa sense motiu".

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Dormir/vaciar/hipocampo/seguir/aprendiendo/elpepusoccie/20100222elpepusoc_5/Tes

0 comentarios