Blogia
colorblau

Un cometa al roig viu.

Un cometa al roig viu.

El cometa Siding Spring, que va ser descobert en 2007 per observadors a Austràlia, ha estat fotografiat pel telescopi infraroig en òrbita Wise, de la NASA, i en la imatge s'aprecien el seu nucli i la seva llarga cua. S'està ja allunyant del Sol i, a l'abandonar l'entorn comparativament temperat de l'estrella, perdrà el seu enlluernador aspecte actual.

El Siding Spring, el nom oficial del qual és/C 2007Q3, va passar el 7 d'octubre de 2009 a 1,2 unitats astronòmiques (UA) de la Terra i a 2,25 UA del Sol (una UA és la distància mitja de la Terra al Sol, gairebé 150 milions de quilòmetres). En la imatge del Wise, presa en infraroig, una longitud d'ona més llarga que la visible, l'estel i la seva cua es veuen vermells perquè són cossos molt més freds que els astres que s'aprecien en el fons de la fotografia. Els objectes freds, com aquest, emeten la major part de la seva llum en longituds d'ona de infrarojo més llargues, explica el Jet Propulsion Laboratory (JPL, a Califòrnia) en un comunicat. Per això una càmera sensible a l'infraroig capta amb tota intensitat un cos com el Siding Spring.

El Wise, desenvolupat en el JPL, va ser llançat a l'espai el 14 de desembre de 2009 i va començar les observacions fa poc més d'un mes, després de la fase de calibratge en òrbita dels instruments. La fotografia del Siding Spring, feta pública ara, es prenc el passat 10 de gener, durant les proves. Entre els objectius científics de la missió, a més de buscar asteroides i estels, d'estudiar processos de formació estel·lar i galàxies ultraluminosas en infraroig, destaca la preparació d'un catàleg base per al futur telescopi James Webb, el considerat substitut del Hubble, que veurà el cel en infraroig. L'observatori està en una òrbita circular a 525 quilòmetres d'altura sobre la superfície terrestre i dóna 15 voltes al planeta cada dia passant sobre els pols. Els seus sensors d'infraroig funcionen a una temperatura de 256 graus centígrads sota zero pel que depenen d'un sistema criogénico que ha estat dissenyat per a durar almenys sis mesos i deu mesos com a màxim.

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/cometa/rojo/elpepusoccie/20100219elpepusoc_8/Tes

0 comentarios