Blogia
colorblau

Un terratrèmol de 8,9 graus sacseja el Japó i provoca un tsunami que devasta la costa

Un terratrèmol de 8,9 graus sacseja el Japó i provoca un tsunami que devasta la costa

Eren les 14.46 hores quan Japó va començar a tremolar, però no d’una forma del tot normal. Els mateixos japonesos s’estranyaven de l’intensitat i la durada del sisme, i és que, el terratrèmol, havia estat de 8,9 graus a l’escala de Richter, el terratrèmol més fort que ha patit Japó en els últims 140 anys. 

Però, el problema s’incrementa si parlem d’un terratrèmol que ha tocat al mar, i a només a 140 kilòmetres de la pròpia península d’Ojika, i ha una profunditat de 24 kilòmetres. Aquest fet ha originat un tsunami del tot devastador. Als afores de Senday, d’un milió d’habitants, l’aigua ha destroçat camps de conreu, fàbriques, cases i s’ha emportat els vaixells i ha arrosegat tots els cotxes que hi haguèssin. 

Segons les fonts informatives, es parlen de 26 víctimes mortals, 30 desapareguts, i hi ha uns 4,4 milions domicilis sense llum. 

A la capital només s’ha detetcat part del cisme però no hi habigut cap catàstrofe material.

Actualment, tota la costa japonesa que toca el Pacífic està evacuada, ja que, el tsunami que ja ha tocat terra, no és l’únic, l’alerta per tsunamis està activada i els científics esperen una llarga arribada de més tsunamis. A part de Japó, a Filipines també s’ha donat la mateixa ordre, obligant als habitants filipins sent evacuats de les costes pacífiques per precaució.

Japó actualment es troba en un estat de crisi i el país està totalment paralitzat. Els serveis del país han estat greument afectats. El famós ""tren bala"" no funciona per el moment, i el sistema aeri està tancat. La telefonia mòbil també està bloquejada. 

Després del terratrèmol de 8,9 graus, s’han detectat 6 rèpliques (és a dir, 6 nous terratrèmols fruit del terratrèmol de 8,9 graus).

Si fèssim dades, hem de destacar que el que ha passat avui al Japó, ha estat considerat el 5é terratrèmol més fort de tota la història. 

Jordi Pedra Méndez

1 comentario

Jordi Pedra Méndez -

Perdooooo!

M'he deixat el link!
És aquest:
http://www.3cat24.cat/noticia/1104552/societat/Un-terratremol-de-89-graus-sacseja-el-Japo-i-provoca-un-tsunami-que-devasta-la-costa