Blogia
colorblau

Els neutrins poden viatjar més ràpid que la llum?

Els neutrins poden viatjar més ràpid que la llum?

Aprofito per parlar dels neutrins, ja que a la sortida de cmc al PIC a la UAB, he tingut curiositat, per l’explicació del Sr. Gonzalo Merino.

En un experiment que contradiu el principi bàsic de la teoria de la relativitat, i per tant de la nostra comprensió actual de l’univers, unes petites partícules anomenades neutrins semblen haver viatjat més ràpid que la llum.

Els neutrins han recorregut 730 quilòmetres sota terra des del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) a Ginebra fins al detector de l’experiment Opera situat sota el massís de Gran Sasso. Per a sorpresa dels físics que treballen en l’experiment i de rebot, les partícules han arribat abans del que s’esperava.

No molt abans: uns 60 nanosegons més aviat que si haguessin viatjat a la velocitat de la llum. Aquesta diferència significa que els neutrins han anat un 0,0025% més ràpid que la llum.

La diferència és petita, però la velocitat de la llum es considera impossible de superar des que Albert Einstein va formular la teoria de la relativitat el 1905.

Si és que fos Einstein qui estigués equivocat. "Les conseqüències serien enormes", explica Matteo Cavalli, director de el Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) al campus de la UAB. "Trobaria per terra els fonaments sobre els quals hem construït la física en l’últim segle, seria una revolució".

Es podria viatjar al passat. El mateix Einstein ja va arribar a la conclusió que, si es pogués transmetre alguna cosa més ràpid que la llum, es podria "enviar un telegrama al passat". La raó és que "el límit de velocitat de la llum protegeix la llei de causa i efecte", segons va explicar Reuters Jeff Forshaw, de la Universitat de Manchester (Regne Unit).

Els autors de la investigació van convidar a la comunitat científica a participar en una teleconferència en què van exposar el seu treball. Ningú va poder trobar errors en l’experiment.

L’opinió compartida pels propis autors de la investigació, és que els resultats han de ser erronis i que seria prematur qüestionar la teoria de la relativitat.

El laboratori Fermilab dels Estats Units i el J-PARC del Japó disposen d’instal·lacions en què es podria confirmar o refutar que els neutrins poden anar més ràpid que la llum. Reproduir l’experiment i arribar a resultats concloents podria costar entre un i cinc anys.

"Si es repeteixen els resultats de l’experiment Opera, caldrà pensar en enviar un telegrama a Einstein perquè corregeixi la seva teoria de la relativitat i torni a tenir raó." Segons Josep Corbella, periodista de divulgació científica.

http://ciencia.ara.cat/centpeus/2011/09/26/els-neutrins-i-la-velocitat-de-la-llum/

http://www.recercaenaccio.cat/agaur_reac/AppJava/ca/pregunta/080509-que-son-els-neut.jsp

Leïla Tamani Hdez.

0 comentarios