Blogia
colorblau

La llum es converteix en electricitat gràcies al grafè

La llum es converteix en electricitat gràcies al grafè

Científics de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Barcelona, ​​en col · laboració amb investigadors alemanys i nord-americans, acaben de demostrar el grafè és capaç de convertir un fotó absorbit en múltiples electrons que poden conduir corrent elèctric. Aquest prometedor descobriment converteix el grafè en una important alternativa per a la tecnologia d'energia solar, actualment basada en semiconductors convencionals com el silici, segons publica avui la revista Nature Physics.

 

"En la majoria dels materials, un fotó absorbit genera un sol electró, però en el cas del grafè hem vist que un fotó absorbit és capaç de produir molts electrons excitats, i per tant un senyal elèctric major" explica Frank Koppens, líder del grup de la recerca en ICFO. Aquesta característica converteix el grafè en el totxo ideal per a la construcció de qualsevol dispositiu que vulgui convertir la llum en electricitat. En particular, permet la producció de potencials cèl · lules solars i detectors de llum que absorbeixin l'energia del sol amb pèrdues molt menors.

 

L'experiment ha consistit a enviar un nombre conegut de fotons a diferents energies sobre una capa fina de grafè. "Hem vist que els fotons d'alta energia-per exemple, els de color violeta-indueixen un major nombre d'electrons excitats que els fotons de baixa energia-per exemple, els infrarojos-", aclareix Klass-Jan Tielrooij, també investigador de l'ICFO .

 

Si bé ja se sabia que el grafè és capaç d'absorbir un espectre molt gran de colors de la llum, és la primera vegada que es demostra que, un cop el material ha absorbit aquesta llum, l'eficiència de conversió d'energia és molt alta. "El nostre pròxim repte serà trobar formes per extreure el corrent elèctric i millorar l'absorció del grafè. Llavors serem capaços de dissenyar dispositius de grafè que donin pas a cèl · lules solars més eficients" anuncia Koppens.  Mòbils que es pleguen, paper electrònic, finestres que són alhora plaques solars transparents, olles i paelles que avisen si hi ha algun bacteri en els aliments i altres enginys es podran desenvolupar en un futur no gaire llunyà amb grafè, un dels materials més fins, flexibles, forts i amb major conductivitat creats fins ara.

http://www.agenciasinc.es/

http://www.muyinteresante.es

 

Pau Poll

0 comentarios