Els adolescents que utilitzen pantalles abans d'anar-se al llit dormen pitjor
La melatonina és una hormona que segrega la glàndula pineal, una àrea del cervell, de la mida d'un pèsol, situada al darrer del tàlem entre ambdós hemisferis. Hores abans de que anem a dormir, es comença a secretar per preparar al cos pel repòs, reduint l'estat d'alerta. En altres paraules, és l'hormona de la son.
Van fer un estudi amb vint persones. Els hi van fer portar ulleres amb els vidres de color taronja durant una llarga estona abans d'anar a dormir, la llum que emetien aquests aparells electònics era anul·lada gràcies al color de les ulleres. Fins a mitjanit, a cada hora que passava, els treien una mostra de saliva per calular la quantitat de melatonina.
Els resultats van ser que a les persones que no havien portat les ulleres, els seus nivells de melatonina s'havien reduït en un 23%, una hora després d'haver utilitzat els mòbils o les tabletes. Quan havien passat dos hores, s'havia reduït al 38%. La llum que emeten les pantalles fa que el nostre cervell pensi que és llum de dia i això provoca problemes de son.
Aquests mateixos investigadors, en un estudi anterior, van obtenir que en els adults quan havia passat una hora la caiguda de la segregació era del 14%. Per això van arribar a la conclusió de que els adolescents són més sensibles a aquesta llum d'ona curta. A tot això se li ha de sumar que l'adolescència és el moment de a vida en el qual es canvien els patrons de son.
Encara que la necessitat de son varia depenent de cada persona, en general tots els adolescents haurien de dormir entre 8 i 9 hores cada dia. El descans correcte és necessari per poguer tenir una bona salut, un bon estat d'ànim i també un bon rendiment acadèmic. Quan es dorm poc hi ha risc de diabetis, d'obesitat i altres enfermetats.
http://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20150522/54431397205/adolescentes-pantallas-duermen-peor.html
Laura Moreiras