Blogia
colorblau

Un nano-xip ultra-sensible capaç de detectar el càncer en etapes precoces.

El principal problema per al diagnòstic de la majoria dels càncers és que es detecten quan el tumor ja està compost per milions de cèl·lules canceroses i la malaltia està començant a avançar cap a una fase més madura.

El 19 de Maig de 2014, un equip internacional d’investigadors dirigits per l’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels, va anunciar l’exitós desenvolupament d’un nanoxip d’uns pocs cm2 amb el nom lab-on-a-chip, capaç de detectar les proteïnes marcadores del càncer a la sang. El dispositiu té la capacitat de detectar concentracions molt baixes d’aquestes proteïnes, permetent la diagnosi de la malaltia en una etapa precoç. La detecció del càncer en les primeres etapes és indubtablement clau pel diagnòstic i el tractament encertat d’aquesta malaltia.

Aquest nano-dispositiu mostra tenir un gran potencial com a eina pels tractaments de càncer futurs, no només per la seva fiabilitat, sensibilitat i baix cost, sinó també per la seva fàcil portabilitat en llocs remots amb dificultat d’accés a hospitals i clíniques mèdiques.

COM FUNCIONA: el dispositiu lab-on-a-chip té diversos sensors distribuïts dins una xarxa de “micro-canals”, que permeten dur a terme anàlisis múltiples. Alhora, hi ha nano-partícules d’or que es troben sobre la superfície del xip i es programen químicament amb un receptor d’anticossos de manera que siguin capaços d’atreure de manera selectiva els marcadors de proteïnes que circulen a la sang. Quan s’injecta una gota de sang en el xip, si els marcadors de càncer estan presents a la sang, en passar pels micro-canals s’adhereixen a les nanopartícules d’or provocant canvis. El dispositiu monitoritza aquests canvis, i dona una avaluació directa del risc per al pacient de desenvolupar càncer.

Segons Romain Quidant, el coordinador del projecte, el més fascinant del descobriment és que permet detectar concentracions extremadament baixes de les proteïnes marcadores de càncer en qüestió de minuts, cosa que fa d’aquest dispositiu una eina d’última generació, un instrument ultrasensible i poderós que millorarà la detecció precoç i el seguiment del tractament de càncer.

 

 

Marcadors de Càncer adherits a partícules d’or

http://cerca.cat/lab-on-a-chip/

http://www.icfo.eu/newsroom/news2.php?id_news=2317&subsection=home

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/cientifics-icfo-crean-nanoxip-detectar-cancer-fases-precoces-3277737

Georgina Camps Paradell

0 comentarios