Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema Medi ambient.

L'animal amic del home des de fa més temps

20150530141807-image.jpgDes de fa ja molts anys existeix un intens , i de vegades contradictori , debat científic que intenta esbrinar en quin moment els llops es van acostar als éssers humans i es van convertir a poc a poc en gossos . Sembla que , per causes difícils d'esbrinar , van abandonar els seus instints depredadors per coexistir amb les persones. Quan i on va succeir ? Qui va ser el primer home que es va fer acompanyar per una mascota?

Aquest dijous , un estudi publicat a la revista « Current Biology » assegura que la relació entre humans i gossos a començar fa uns 27.000 o 40.000 anys , i no fa 16.000 anys , com es pensava fins ara . Han arribat a aquestes conclusions després d'analitzar els ossos d'un ancestre comú de llops i gossos que va viure a Sibèria fa uns 35.000 anys .

Els investigadors van fer aquests descobriments després de trobar-se un petit os en una expedició per la península de Taimyr , a Sibèria . Quan van analitzar el genoma d'aquesta peça , van descobrir que es tractava d'un llop , i una vegada que van datar la resta, que tenia 35.000 anys . A més, les anàlisis genètiques van mostrar que els Huskys siberians actuals tenen molt en comú amb aquest llop ancestral de Taimyr .

Martí Pons

Etiquetas:

30/05/2015 14:18 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El calentamiento del océano también derrite el hielo antártico

20150524202157-image.jpgEsto es Larsen C, una de las mayores plataformas de hielo de la Antártida. Según un estudio del British Atlantic Survey, consejo de investigación del medioambiente natural, está haciéndose más fina tanto por arriba como por abajo. Sus vecinos Larsen A y B se derrumbaron en 1995 y 2002.
El informe asegura que Larsen C se está derritiendo no solo por la calidez del aire. La barrera de hielo se está reduciendo también por el calentamiento del océano. Hasta ahora, los científicos no estaban seguros sobre el papel de los océanos en la desaparición de las placas de hielo.
El derretimiento de Larsen C contribuirá al aumento del nivel del mar.

“Cuando se perdieron Larsen A y B, la disminución de los glaciares detrás de ellos se aceleró y contribuyen ahora significativamente a la subida del nivel del mar de toda la Antártida”, dice David Vaugham, geólogo del British Antartic Survey.“Larsen C es mayor, y su pérdida en los próximos decenios aumentaría las proyecciones de subida del nivel del mar para el año 2 100. Calculamos que en 2100 este estará más de 50 cm por encima del nivel actual, y que causará problemas en las ciudades costeras y de poca altitud”.

La plataforma Larsen C recibe su nombre del capitán Carl Anton Larsen, del ballenero noruego Jason, que navegó a lo largo de la barrera de hielo en 1893.
Durante un período de quince años, entre 1998 y 2012, un equipo de investigación combinó datos de satélite con los sondeos de ocho radares.
Descubrió que la plataforma había perdido un promedio de cuatro metros de hielo y se había reducido una media de un metro en la superficie.
La península antártica es una de las regiones de la tierra que sufre un calentamiento más rápido, con un incremento de las temperaturas de 2,5 grados centígrados en los últimos cincuenta años. Los científicos advierten de que la pérdida de las plataformas glaciares podría acarrear consecuencias dramáticas para el planeta.


http://es.euronews.com/2015/05/14/el-calentamiento-del-oceano-tambien-derrite-el-hielo-antartico/

Alex Catalan
24/05/2015 20:22 Cmcgarbí Enlace permanente. Medi ambient


L'Antàrtida en perill

20150524164229-image.jpgEl desembre del 2013, el gel marí que rodeja tot el continent de l’Antàrtida va arribar a la seva major expansió. El problema està en que ara és el moment en què s’està desgelant més ràpid. Mai havia passat que l’Antàrtida es desgelés tan ràpid. I amb la gran quantitat de gel que hi ha acumulat, podria suposar un problema. Com no podria ser d’altra manera, aquesta desgelació és deguda al cambi climàtic, creat pel deteriorament de la capa d’ozó. Això significa que els humans hi som al darrere.
L’antàrtida conté entre el 80% i el 90% de l’aigua dolça de la terra, i si aquesta es fongués de repent no només ens quedaríem sense aigua dolça sinó que també hi hauria un 10% d’augment dels mars de la Terra. Això suposaria la desaparició d’illes, inundacions de ciutats senceres i sobrepoblació en certes àrees del planeta, ja que molta gent hauria de marxar de casa seva.

Un altre problema és que l’escalfament global no afecta a tota l’Antàrtida per igual, sinó que a l’oest el gel es desfà i a l’est s’hi crea una muntanya cada vegada més gran. Això crea inestabilitat del terreny, i pot suposar la trencadissa d’una paret enorme de gel que augmentés la velocitat del desgel.
En definitiva, al llarg del temps els humans hem anat destruïnt un dels continets de la Terra, ja que cada vegada li queda menys gel i arribarà un dia en el que ja no li quedi. El que em sembla encara pitjor és que en siguem conscients i no fem res per aturar-ho.


http://elpais.com/elpais/2015/05/23/ciencia/1432373251_539656.html

Jan Carreras

Etiquetas: , , , , ,

24/05/2015 16:44 Jan Carreras Enlace permanente. Medi ambient

La llum artificial altera els ecosistemas marins.

20150520093931-image.jpgLa llum artificial que emana per les nits de les instal·lacions portuàries, les embarcacions i les ciutats i pobles costaners podria estar alterant la composició de les comunitats d'invertebrats marins, cosa que, amb el temps, acabarà tenint un marcat efecte en els ecosistemes oceànics.
Així ho ha posat de manifest un equip d'ecòlegs de les universitats d'Exeter i Bangor en un estudi publicat a la revista Biology Letters, de la Royal Society. Segons aquests experts, que van centrar la seva recerca en l'estret de Menai, enfront de Gal·les, les larves dels invertebrats utilitzen la radiació lluminosa per localitzar els hàbitats més adequats on assentar-se, créixer i reproduir-se.
 
En aquest sentit, la llum artificial pot tant impedir com encoratjar que moltes espècies colonitzin una determinada regió. Algunes, com certs anèl·lids poliquets, es fixen al cas dels vaixells i altres estructures, a les que acaben danyant. El nou assaig manté, precisament, que la llum artificial afavoreix aquest fenomen i altera la distribució d'aquests organismes en la natura.
 
Els científics indiquen que la creixent urbanització dels litorals s'està produint un gran augment de la contaminació lumínica. Segons sembla, aquesta té un major impacte en les regions tropicals, on les aigües solen ser més clares. En elles, la llum penetra fins a una major profunditat i afecta més individus, com les larves de corall.
És curiós com tot el que fan els humans pot afectar de tal manera a l'ecosistema de la naturalesa. És difícil que tot ecosisitema de la terra sobrevigui en perfectes condicions, alumillor els humans ens hauriem de reservar una mica els nostres "caprichos" i preocupar-nos una mica més per els ecosistemes que ens envolten ja que formen, la majoria, part de la nostra supervivència.

Etiquetas:

20/05/2015 09:39 Adrià Térmens Enlace permanente. Medi ambient

El nivell del mar aumenta més ràpid del que s'esperava

20150519194408-image.jpgUn grup internacional multidisciplinari de geògrafs i geòlegs ha desenvolupat un nou sistema per mesurar el nivell del mar que completa les observacions per satèl·lit amb dades sobre els canvis en les marees i mesuraments de GPS sobre el moviment vertical del sòl.
Fa més de 20 anys, els primers càlculs sobre el nivell del mar van determinar que l’augment era més gran del que els científics pensaven. El nou estudi, publicat a Nature Climate Change, demostra que al sobreestimar en els anys 90 l’augment del nivell del mar, l’acceleració d’aquest increment ha estat en realitat més gran del que indicaven estudis previs.
"Els resultats assenyalen que durant els primers anys d’observació per satèl·lit es va sobreestimar l’augment del nivell del mar", destaca a Sinc Cristopher Watson, científic expert en clima a la Universitat de Tasmània (Austràlia) que ha liderat la investigació.
A nivell global, el nou treball suggereix que l’augment mitjà del nivell del mar des de 1993 fins a mitjans de 2014 és d’entre 2,6 i 2,9 mil·límetres per any, davant els 3,2 calculats prèviament. Malgrat aquesta reducció, "la velocitat de l’increment en aquests anys pràcticament s’ha duplicat respecte a la de la major part del segle XX", recorda l’investigador.
Però són els anys de registres de 1993 a 1999 els que s’han vist més afectats per aquestes modificacions. Segons les correccions efectuades ara per aquests sis anys, el nivell d’aquest augment es va situar entre 0,9 i 1,5 mil·límetres menys per any.
Martí Pons

Etiquetas:

19/05/2015 19:47 Martí Pons Enlace permanente. Medi ambient

7 curiositats d'alguns animals7. Els hipopòtems süen de color vermell:

El hipopòtems són uns animals curiosos, tene un gran tamany i són molt ferotges, per això són la gran causa de mortalitat a l'Àfrica. Una curiositat és que süen de color vermell, que els ajuda a repelar els insecte i protegir-se del sol.

6. Les tortugues son un gran emmegatzematges de semen:

Les trotugues terrestres són molt utilitzades com a mascotes. Les tortugues hembra són capases d'emmegatzamar esoermatozoides dels mascles en el seu interior durant mesos, perquè són capases de autoinseminar-se quan volen.

5. L'au lira, una gran imitadora:

Aquesta au es australiana i es capaç d'imitar sons. És capaç d'imitar a la perfecció qualsevol sò incluit sons artificials creats per l'home.

4. Cefalòpeds, super ràpids en el mar:

Els pops, calamars i sèpies estan a dalt de la piràmide evolutiva dels invertebrats. A part de tenir l'habilitat del camuflatge són super ràpids gràcies a una vàlvula que disposen, són capasos d'expulsar l'aigua del seu cos utilitzant-ho com a propulsor.

3. Les paneroles són unes grans supervivents:

Les paneroles són unes de les criaturesmés desagradables. Són capases de estar diverses setmanes vives sense cap. Això ho poden fer perque son capases de dirigir els seu nutrienta a l'abdomen i no respiren pel cap sinó que per petites cabitats que tene pel seu cos.

2. Les granotes tenen una gran visió:

Gràcies als seus grans ulls que estan seperats i una mica sortits del seu cos són capases de mirar 360 graus, això les permet escapar ràpidament dels seus depredadors.

Els cocodrils mengen pedres:

Els cocodrils mengen pedres per mentenir-se estables sota l'aigua i ajudarlos a aixafar els seu aliments.

http://curiosidades.batanga.com/6509/7-fascinantes-cualidades-del-algunos-animales-que-probablemente-desconocias


27/02/2015 09:42 Max Enseñat Enlace permanente. Medi ambient

Aus de la Patagònia en el Museu de Ciències Naturals

20150223222323-image.jpgEl CSIC ha inaugurat el 18 de febrer unas pinturas de Ramón Auzmendi sobre les aus de la patagònia.

El Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC ha inaugurat el dimecres 18 de febrer l’exposició ‘Aus de la *Patagonia’. La mostra presenta una selecció de tintes i aquarel·les inspirades en l’estada de l’artista Ramón *Auzmendi Sánchez en diferents parcs i reserves naturals de l’extrem sud del continent americà.

L’autor de les obres d’art Auzmendi ha recorregut, llapis i quadern en mà, una bona part d’aquest territori, registrant la diversitat i bellesa de les aus que poblen les grans estepes des de Sant Carlos de Bariloche fins a Península Valdés.

La Patagonia alberga una immensa fauna. Solament l’illa dels Ocells acull una gran varietat d’espècies, però el territori sencer, amb un 12% d’ell acull espècies autòctones i escasses del continent com l’àguila coronada, la bandurria, el fuster patagónico o el macá tobiano.

Edu Ruiz
23/02/2015 22:24 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Aus de la Patagònia en el Museu de Ciències Naturals

20150223222323-image.jpgEl CSIC ha inaugurat el 18 de febrer unas pinturas de Ramón Auzmendi sobre les aus de la patagònia.

El Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC ha inaugurat el dimecres 18 de febrer l’exposició ‘Aus de la *Patagonia’. La mostra presenta una selecció de tintes i aquarel·les inspirades en l’estada de l’artista Ramón *Auzmendi Sánchez en diferents parcs i reserves naturals de l’extrem sud del continent americà.

L’autor de les obres d’art Auzmendi ha recorregut, llapis i quadern en mà, una bona part d’aquest territori, registrant la diversitat i bellesa de les aus que poblen les grans estepes des de Sant Carlos de Bariloche fins a Península Valdés.

La Patagonia alberga una immensa fauna. Solament l’illa dels Ocells acull una gran varietat d’espècies, però el territori sencer, amb un 12% d’ell acull espècies autòctones i escasses del continent com l’àguila coronada, la bandurria, el fuster patagónico o el macá tobiano.

Edu Ruiz
23/02/2015 22:23 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El primer mapa 3D de gel antàrtic

20141202163506-image.jpgPer poder completar aquesta investigació van necessitar 4 anys de treball, dos expedicions a l’Antàrtida i un robot .

Aquesta noticia tracta sobre uns investigadors que agafen un robot i el posen a l’aigua de l’Antàrtida per sapiguer la profunditat i el grossor dels
glaciars.

Les capes de gel són molt importants en aquest món ja que quan es reflexa la llum del sol aquesta torna a l’espai i això el que fa és que
no fagi tanta calor en el planeta terra, si no existissin les plaques de gel el que passaria és que el planeta es calantaria massa.

http://es.euronews.com/2014/11/25/el-primer-mapa-3d-del-hielo-antartico/

Roger Carbó.

Etiquetas:

02/12/2014 16:35 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El peix globus arriba al mar Mediterràni

20141117002022-image.jpgLa direcció general de Pesca i Afers Marítims,ha alertat de la presència del peix globus al litoral català,concretament s’ha detectat el gènere ‘Lagocephalus’ que és verinós i no apte per el consum.


La primera vegada que es va constatar la captura d’aquest peix va ser l’any 2009 a Sant Carles de la Ràpita i des de aleshores s’han rebut 10 avisos més: dos a Cambrils,Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar i un a l’Hospitalet de l’Infant i Coma-ruga.

El peix globus té un aspecte similar a un gran verat(pesa set kg i pot arribar a mesurar un metre de llargada),presenta una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dorsal i blanca per la part ventral on consta de una característica bossa recoberta de petites espines que pot inflar quan se sent en amenaçat.

Encara que la seva toxina es localitza sobretot al fetge i als ovaris no es descarta que també pugui estar en la seva carn. Aquesta toxina, la tetrodoxotina,si es consumeix ataca el sistema nerviós causant paràlisi muscular que pot induir a l’atur respiratori.

Fonts d’informació:
http://t.ara.cat/societat/Alerta-presencia-verinosos-litoral-catala_0_1247875399.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.es%2F

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/detectada-presencia-pez-globo-venenoso-litoral-catalunya-2251380

http://www.vistaalmar.es/medio-ambiente/biodiversidad/1620-mar-mediterraneo-invadido-especies-exoticas.html


Salvador Galup
Classe Marx

17/11/2014 00:22 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Troben restes d'una nova espècie de dinosaure gegant en Tanzània

20141015203359-image.jpgRestes d'uns òssos trobats a Tanzània van portar a un descobriment d'una nova espècie de dinosaure herbivor gegant.
Aquest animal anomenat Rukwatitan bisepultus, va ser trobat en un penya-segat de la conca Rukwa, al sud-oest de Tanzània. El herbívor tenia el pes de diversos elefants i les seves potes davanteres mesuraven uns dos metres d'alçada, d'acord al reporti publicat al Journal of Vertebrate Paleontology. Però no és tan gran com el seu cosí, el Dreadnoughtus, descobert la setmana passada a l'Argentina.

L'esquelet d'aquest dinosaure, que havia de tot 60 tones en vida, és el més complet mai descobert entre els dinosaures herbívors gegants, anomenats titanosaures.

Aquest animal va viure fa un centenar de milions d'anys. Els científics també han descobert restes d'una trentena de titanosaures, però tan sols 4 d'ells eren d'Àfrica.


Webgrafia:

- http://peru.com/actualidad/internacionales/ee-hallan-restos-dinosaurio-mas-pesado-que-siete-elefantes-noticia-282939
- http://noticias.terra.es/ciencia/hallan-nueva-especie-de-dinosaurio-en-tanzania,ba7a742c2a068410VgnVCM10000098cceb0aRCRD.html
- http://www.eltiempo.com/estilo-de-vida/ciencia/una-nueva-especie-de-titanosaurio-fue-descubierto-en-tanzania/14507176


Martí Pons

Etiquetas:

15/10/2014 20:34 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La destrucció de l'Amazònia

20140527115104-image.jpgFa dos anys es va comença a dur a terme una investigació, per part de Greenpeace, sobre el que estava passant a l'indústria de fusta de l' Amazonia de Brasil. Les conclusions d'aquesta investigació són que el mercat de fusta està ple d'il·legalitats, tala abusiva i destrucció de l'Amazonia poc a poc. En comptes de protegir el bosc, els controls oficials estan sent utilitzats per permetre de manera il·legal la tala abusivai pràctiques amb l'objectiu de vendre la fusta a Brazil i arreud el món com si fós legal.


En aquesta distribució de la fusta il·legal, dos terceres parts de la fusta amazònica Brasilenya va als EEUU y Europa, i es pot trobar a les botigues que paguen als diversos distribuidors actualment. També apareix en projectes més importants, com la construcció del Pont de Brooklyn , tot i que d'acord amb la legislació dels EEUU i la Unió Europea, es prohibeix la importació il·legal de fusta amazònica.


Després de dur a terme la seva invertigació al camp situat a l'estat brasileny de Parà, Greenpeace va comprobar que el sistema de control actual de la fusta és molt defectuós i es pot manipular fàcilment. Les empreses estan actuant de manera il·legal en varis aspectes, un d'ells és que estan subestimant el nombre d'espècies valioses en els boscos amazònics. A més, falsifiquen informació per la cadena de custodia els documents i els permisos de tala per aplicar a les zones desforestades, només amb un únic objectiu de vendre la seva fusta d'origen desconegut amb documents oficials. Aquestes empreses no veuen el real potencial d'aquests boscos amazònics, ja que pensar en l'enorme quantitat de diners que poden guanyar venent aquesta fusta extreta il·legalment de l'ecosistema el deixa cecs davant la gran desforestació que estan ocasionant les seves empreses.

El Gover de Brazil ha d'adoptar mesures urgents per a la reforma d'aquesta atrocitat contraap el seu propi ecosistema.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/illegal-brazilian-amazon-timber-sold-globally/blog/49246/


Gal·la Millà de Oro
Classe Marx
1r Batxillerat
Curs 2013-14
27/05/2014 11:51 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un mur de gel intentarà evitar que s’escapin més fluids radioactius de la central nuclear de Fukushima

20140526184544-fukushima.jpg

El Japó ha decidit que construirà una barrera de gel subterrània al voltant de la central nuclear de Fukushima per evitar que s’escapi més aigua contaminada a l’Oceà Pacífic.

El Japó ha pres aquesta decisió desprès d’arribar a fer una estimació de la quantitat de litres d’aigua diaris que s’evoquen al mar a causa del desastre nuclear de Fukushima. Després d’haver fet tots els estudis, el govern nipó va arribar a fer una estimació de que diàriament s’evocaven uns 300 litres d’aigua contaminada a l’oceà.

El mur, el qual va començar-se a construir al febrer d’aquest any, mesurarà uns 1500 metres de llargada i estarà situat a 30 metres sota el nivell del mar. El que es pretén és crear una línia de canonades paral·leles entre elles que un cop acabada la seva construcció s’ompliran d’un material refrigerant a una temperatura de 40 graus sota zero.

La Autoritat nipona de Regulació Nuclear, va donar llum verda a quest projecte després de fer una valoració dels danys que podria causar a la central la construcció d’aquestes canonades, i van arribar a la conclusió de que la seva construcció no causaria cap mena de impacte negatiu sobre el subsòl dels reactors nuclears.

El Govern nipó va anunciar a l’agost que el cost total del projecte que ara per ara s’està duent a terme és d’ aproximadament 334  milions d’euros.

 

Fonts d’informació:

http://www.rtve.es/noticias/20140526/muro-hielo-subterraneo-intentara-contener-fugas-agua-radioactiva-fukushima/943339.shtml

Etiquetas: , , , ,

26/05/2014 18:50 Carlos Canosa Enlace permanente. Medi ambient

Més de 600 candidats a les eleccions europees han signat el compromís de WWF pel medi ambient

Més de 600 candidats en els 28 Estats membres de la UE, 22 a Espanya, han signat el compromís de WWF per protegir el medi ambient, la salut pública, la creació d'ocupació i una "economia verda" més fort en cas de ser elegits com a membres del Parlament Europeu.

WWF ha llançat un repte a tots els candidats perquè es comprometessin amb el medi ambient i la protecció del planeta signant una llista de 9 prioritats ambientals. A Espanya han signat 22 candidats, entre ells els numero 1 del PSOE (Elena Valenciano), de Coalició per Europa (Ramon Tremosa), d'ICV (Ernest Urtasun) i d'EQUO (Florent Marcellesi).

Els candidats del Partit Verd Europeu han estat els més actius.

 

http://www.wwf.es/?29220/Ms-de-600-candidatos-a-las-elecciones-europeas-han-firmado-el-compromiso-de-WWF-por-el-medio-ambiente#

 

Carla Amador

25/05/2014 14:25 carlaamador Enlace permanente. Medi ambient

Granges d'energia solar al espai

Actualment un grup de científics japonessos volen montar granges d’energia solar al espai. Aquets investigadors són de la JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) i pretenen que el 2030 es puguin montar plataformes a l’espai que captinl’energia solar i per microones, aquesta energia rribi a la terra per convertir-la en electrica .

El senyor Susumu Sasaki a deixat el detalls d’aquet projecta en aquesta pàgina web

Per molt que aquet projecta serà molt costos i es necesitaran molts anys d’investigació segons el senyor Sasaki si s’aconsegueix la recompensa serà imensa ja que aportaria a la terra infinita energia, i el que és més important, és que aquesta seria respectuosa amb el medi ambient.

Informació extreta d’aqui

Granja Solar

25/05/2014 14:18 Albert Arlà Enlace permanente. Medi ambient

¿ tornara de nou aquest any el niño?

20140525121954-1997-el-nino.gif

S´han trobat pistes a través d´un satèl·lit francoestaoudinenc  Jason-2  que indiquen que El Niño, podría tornar de nou al Pacífic.

Aquesta sonda rep i envía informació del moviment de les marees i les temperatures dels oceans  atès que el nostre planeta és aigua en més del 70% de la seva superfície i per tant, és fonamental per a les previsions globals del temps i el clima.

El Niño, que es diu igual  en català,  és una irrupció ocasional d’aigües superficials càlides al Pacífic, al costat de les costes de Perú i  l´Equador ,deguda a inestabilitats de pressió atmosfèrica entre el Pacífic oriental i occidental proper a l’Equador i pot causar anomalies climàtiques.

 El fenomen  es causat pel moviment de rotació terrestre i, en conseqüència, pel desplaçament de les marees de l’hemisferi Nord a l’hemisferi  Sud, sempre dintre de la zona intertropical.

El fenomen és cíclic i  passa  entre tres i vuit anys.

Científics, com Bill Patzert ,  esperen que no sigui igual de fort que el del 1997, encara que el mateix Bill diu que :el model d’altures i temperatures, a la superfície del mar és igual a la forma que  es veia el Pacífic , a la primavera de 1997.

El Niño produeix grans pluges torrencials a Amèrica del Sud, al voltant de les festes nadalenques i  vents alisis decauen per molts mesos. Llavors les ones de Kelvin creuen el Pacífic, elevant el nivell del mar i deixant més càlides aigües equatorials en les zones nòrdiques. Al Regne Unit es pot comprovar el augment de temperatures en les costes. L´ any 1997, el nivell del mar al Atlàntic  va pujar 10 centímetres. California va patir tempestes durant molts mesos que van destruir i van danyar més de 1.400 habitatges, desapareixent vessants senceres per l’aigua. Florida, va ser arrasada per una sèrie de tornados aparentment fortuïts. Indonèsia va patir incendis que van cremar boscos i els pagesos brasilers van veure les seves plantacions malmeses.

Aquest fenomen no se´l ha de confondre amb el de La Niña que és   el reforçament de la situació anticiclònica habitual a la costa americana del Pacífic.

Neil Shuffle

Etiquetas:

25/05/2014 12:21 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La multinacional Procter & Gamble

La multinacional Procter & Gamble (P & G) és la reina dels productes d'higiene personal i domèstica. Aproximadament unes 5 milions de persones de tot el planeta utilitzen els seus productes, entre ells el xampú anticaspa Head & Shoulders.

Greenpeace ha presentat el resultat d'una investigació en la qual s'ha pogut demostrar que P & G s'abasteix d'oli de palma d'empreses vinculades a la destrucció forestal generalitzada. Les seves polítiques d'abastament d'oli també estan relacionades amb els incendis forestals i la destrucció de l'hàbitat del tigre de Sumatra, una espècie en perill d'extinció.

 L'oli de palma és molt comú en altres productes: els detergents, xampús, cosmètics ... que fabrica P & G. L'oli de palma no és el problema si no les plantacions d'oli de palma que procedeixen de la destrucció del bosc.

P&G compra oli de palma a diverses empreses, que al seu torn compren l'oli a plantacions implicades en la destrucció ambiental.

Greenpeace va demostrar que grans plantacions relacionades amb la cadena de subministrament de P & G estan destruint l'hàbitat de l'orangutan. BW és una empresa que també està vinculada a les morts d'orangutans al Parc Nacional Tanjung Puting.

Hi ha algunes empreses com Kelloggs, L'Oréal, Unilever, Nestlé i Ferrero que estan treballant per eliminar la destrucció dels boscos de les seves cadenes de subministrament.

LINKS:

http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/forests/2014/ProcterGambleDS_MediaBriefing_Final.pdf

 http://dirtysecret.greenpeace.org/es-CO

 

Carla Amador Babiano

05/03/2014 17:34 carlaamador Enlace permanente. Medi ambient

Espanya és el país de la Unió Europea més permissiu amb els transgènics

Segons dades oficials, el blat de moro Bt (en totes les seves marques comercials), que és l’únic transgènic autoritzat per al seu cultiu a la Unió Europea, ocupa a Espanya 75.148 hectàrees, cosa que suposa el 68% del total comunitari. Actualment, l’1% del blat de moro cultivat a Europa és de tipus OMG (Organisme Modificat Genèticament), però el percentatge augmenta al 20% en el cas d’Espanya i ronda el 50% a Catalunya i Aragó.

Aquest blat de moro transgènic pot contaminar altres varietats que no ho són com s’ha demostrat amb el cas del blat transgènic no autoritzat, trobat recentment als EUA.El cas de la contaminació de blat resulta especialment greu, ja que gran part d’aquest cereal es destina a l’alimentació humana.

 

Espanya i Portugal són els únics països europeus que continuen expandint els cultius transgènics de l’empresa biotecnològica, posant en risc el medi ambient i l’agricultura.

 

El 80% de les sol·licituds d’experimentació a Espanya són realitzades per empreses multinacionals, amb Bayer al capdavant amb setze sol·licituds, seguida per Monsanto i KWS amb sis experiments cadascuna. Tant Bayer com Monsanto tenen un conegut historial d’escàndols de contaminació: el 2006 va ser l’arròs de Bayer el que va envair la cadena alimentària, el 2012 va ser el torn de Monsanto, responsable del cas de la contaminació amb blat.

 

Una altra espècie genèticament modificada amb la qual es fan assajos a Espanya és la remolatxa sucrera. En aquest cas el perill de contaminació augmenta perquè el seu pol·len viatja per l’aire i arriba a grans distàncies. Encara que no és autòctona, hi ha poblacions assilvestrades de remolatxa en moltes zones espanyoles.

El panís (blat de moro o dacsa) també pateix un risc alt de contaminació, ja que té una important biodiversitat local i també es cultiva en sistemes de producció ecològics. No obstant això, Espanya és l’únic país europeu que contínua autoritzant la sembra comercial de panís transgènic a pesar dels nombrosos i evidents casos de contaminació constatats a Catalunya i Aragó.

 

A pesar dels riscos anteriorment descrits, a Espanya no s’han fet públics resultats del seguiment del flux genètic de transgens, ni s’ha inclòs aquest important aspecte en els plans de seguiment preceptius de les varietats autoritzades per a sembra.

 

Georgina Camps Paradell

 

Enllaços:

 

http://www.museuvidarural.cat/images/20071105_ElP_trasngenics.pdf


http://www.ecologistasenaccion.org/article24428.html

 

http://blogs.uab.cat/bibvetagropecuari/2013/06/18/mes-de-la-meitat-dels-experiments-amb-transgenics-a-laire-lliure-es-realitzen-a-espanya/

Etiquetas: , , , , , ,

25/02/2014 23:46 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Glofish, una mascota transgènica

Video Glofish

20140222143704-image.jpg
Els GloFish són un perfecte exemple d’animal modificat genèticament amb èxit.
Són uns petits peixos de colors fluorescents que van ser creats el 2003 durant una investigació científica per identificar la contaminació medioambiental a les aigues(si el peix no es tornava fluorescent perquè el gen no es manifestava es tractava d’aigua no contaminada)

Es tracta d’un peix que no necesita cap atenció especial, és a dir, requereix les mateixes atencions que un peix d’aquesta espècie no manipulat: temperatura de l’aigua d’entre 18–30°C, cambi d’aigua entre un i dos cops al mes, etc.

Una gran avantatge d’aquests peixos és que no són híbrids, per tant amb l’única acció d’injectar un gen a un peix, per reproducció se’n poden crear moltíssims més.
El color els ve donat per aquest gen protèïc fluorescent, que deriva de gens naturals trobats en organismes marins.

Actualment s’utilitzen com ha mascotes d’oci; existeixen sis possibles colors per escollir: vermell, verd, taronja, blau, violeta i rosa; tots colors llampants i fluorescents.

www.glofish.com
Clara Marcè
22/02/2014 14:43 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

2013 any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua

"Un dels objectius principals de l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, declarat per les Nacions Unides el 2013, és analitzar i arribar a una entesa comuna sobre l’essència de la ’cooperació en l’esfera de l’aigua’. La cooperació en matèria d’aigua es refereix a la gestió i a l’ús pacífic dels recursos hídrics entre diversos actors i sectors des de diferents nivells. En la pràctica, es tracta d’actuar junts cap a un objectiu comú per obtenir beneficis mutus."

La cooperació en l’esfera de l’aigua té múltiples dimensions incloent-hi la cultural, l’educacional, la científica, la religiosa, l’ètica, la social, la política, la legal, la institucional i l’econòmica. Un enfocament multidisciplinari sobre aquest tema és essencial per comprendre les moltes facetes que el componen i així poder tenir una visió general.

L’objectiu principal de l’Any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua junt amb el del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) és crear consciència del fet que queda molt per millorar, cal aprendre a gestionar millor l’aigua i valorar la importancia que te per a la vida.

Cristina Ferré

http://www20.gencat.cat/portal/site/mediambient/menuitem.6ab71a7e3e7165ee7cf26710b0c0e1a0/?vgnextoid=da37db5c24340210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=da37db5c24340210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=a366cfadf2d8d310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

24/11/2013 21:45 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Els biopesticides destrueixen els bacteris "bons" dels conreus

20131121205655-image.jpg


Els microorganismes, que són tan necessaris per a la bona salut dels vegetals, desapareixen de la terra tant si s’utilitzen pesticides d’origen sintètic com orgànic.


L’agricultura moderna utilitza diverses estratègies per incrementar el rendiment dels conreus. Una de les més habituals és l’ús de pesticides, que eviten la proliferació de paràsits, bàsicament cucs, insectes, fongs i males herbes . Els productes varien en funció de la zona, de la mena de paràsit que es vol evitar i del tipus de conreu, i inclouen pesticides d’origen químic i també orgànic. També es té molta cura d’aportar nutrients al sòl, en forma d’adobs, i d’afavorir que la terra retingui la humitat. El sòl, però, té un altre element clau per al creixement de les plantes: els bacteris i els fongs que hi viuen de manera natural, als quals fins fa ben poc no s’ha dedicat gaire atenció. Sense la seva activitat, el creixement de les plantes seria molt inferior, i en alguns casos pràcticament impossible. Així doncs, amb la fumigació de pesticides als conreus es destrueixen bacteris bons necessaris per a conrear, sense aquests bacteris bons, els conreus poden deteriorar-se o inclús destruïr-se.


Personalment jo penso que la fumigacio amb pesticides dels conreus, és part de la solució, però no la soluciò definitiva, crec que s’hauria d’investigar més per a trobar una substància que no sigui tant corrossiva, una substància que no mati a les plagues dels insectes, sinó que els repeli, així doncs, aquesta substància no seria tant corrosiva i permetria que els bacteris bons que ajuden i són necessaris per al cultiu dels conreus no morin.


SERGI FLORES


premium/ciencia/biopesticides-destrueixen-bacteris-dels-conreus_0_1031296933.html

Etiquetas:

21/11/2013 20:56 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

2013: continua l’escalfament global

20131121204841-image.jpgSegons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), l’any 2013 va camí de convertir-se en un dels deu anys més càlids des de que s’iniciaren els registres moderns el 1850. Els nou primers mesos de l’any van constituir el setè període més càlid mai registrat, juntament amb 2003, situant-se les temperatures mundials de la superfície de l’oceà i de la terra en aproximadament 0,48°C per sobre de la mitjana del període 1961-1990.

El gel marí de l’Àrtic s’ha recuperat lleugerament després de que es produís una fusió de grans proporcions i sense precedents l’any 2012, però durant el 2013 encara s’ha observat un dels nivells més baixos mai registrats.

En canvi, segons el Centre Nacional de Dades sobre Neu i Gels, per segon any consecutiu l’extensió del gel marí de l’Antàrtida al setembre va assolir un valor màxim de 19.470.000 quilòmetres quadrats. Es tracta d’un valor superior en aproximadament 30.000 quilòmetres quadrats al rècord anterior, establert l’any 2012 , i que supera en un 2,6% a la mitjana de 1981-2010. L’extensió del gel marí de l’Antàrtida al setembre creix a una mitjana del 1,1% per decenni. Els científics consideren que els canvis de la circulació atmosfèrica observats en els tres últims decennis, els quals han modificat els vents dominants a l’Antàrtida, són un factor que guarda relació amb aquest increment. Tanmateix, també és possible que l’increment es degui a una suma de factors, entre els quals hi haurien els efectes del canvi de la circulació oceànica .

A principis de novembre, l’activitat mundial dels ciclons tropicals s’acostava, amb un total de 86 tempestes registrades, a la mitjana del període 1981-2010 (89 tempestes). Enguany, el tifó Haiyan passarà als anuaris meteorològics després de batre el rècord mundial d’intensitat del vent al tocar terra i haver provocat una gran devastació a Filipines.


Íngrid Térmens
21/11/2013 20:49 Cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un nou mètode per netejar els abocaments de petroli

Com tots sabem, els abocaments de petroli causen un gran problema ambiental. 

Per aixo, un equip de investigadors del Institut Tecnològic de Massachusetts han trobat un nou mètode per separar de l’aigua el petroli un cop ha estat abocat. A més, permitiria la reutilització del material.

 Aquest mètode, consisteix a afegir a la mescla nanopartícules amb ferro per després separar l’oli fent servir un imant. Els investigadors diuen que es tracta d’una maniobra molt senzilla però que haurà de realitzar-se en un vaixell perquè les nanopartícules no contaminin l’oceà.

En altres treballs s’han proposat mètodes similars però que tenien l’inconvenient que calia conèixer per endavant la concentració d’aigua i oli a la barreja. La tècnica proposada, el seu avantatge és que les nanopartícules són dins del corrent, i no fora d’ella (com en els mètodes anteriors) gràcies això sempre hi ha bons resultats, sense importar la concentració de cada component en la mescla.

Ronald Rosensweig, expert en ferrofluids, diu que hi ha nombrosos metodes per separar, però assegura que aquest és un dels millors mètodes per separar els petrolis abocats a l’aigua. 

 

Pau Erra

Per obtenir mes informació sobre el petroli:  http://es.wikipedia.org/wiki/Petr%C3%B3leo

20/11/2013 12:52 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La pesca d'arrossegament de profunditat

20131119214801-800px-euskal-museoa-fishing-model-2.jpg

Com diu el seu nom, es una tècnica pesquera que arrossega pesats equips de pesca amb portes i xarxes que pesen tones. Aquests equips llauren el fons marí destruint tot el que troben al seu pas. És la forma de pesca més destructiva del món.

Per a les indústries pesqueres es una tècnica molt eficaç, però l’efecte per al medi ambient és devastador: destrueixen corals d’aigües fredes, espècies que desconeixem, taurons de profunditat... i després de capturar tot el que va al seu pas,  tiren per la borda les espècies, casi totes mortes o mig mortes (entre el 20 i el 60%), que no tenen valor comercial. Part de les espècies que es tiren per la borda són espècies que viuen conjuntament amb les que són objectiu de la pesca. És molt probable que la majoria d’exemplars d’aigües profundes que escapen a través de la xarxa durant la captura morin posteriorment, ja que aquests peixos tenen una pell molt sensible i pel contacte amb les xarxes es danyada.  Amb això es perden molts peixos joves que podrien haver crescut per reproduir-se.

Moltes d’aquestes indústries pesqueres d’aigües profundes estan sota el control dels Estats costaners, on hauria de ser molt fàcil regular la pesca per a que sigui sostenible. En la pràctica no s’ha prestat atenció a l’impacte que produeix sobre l’hàbitat de moltes espècies.

Com que la demanda de peix és molt alta, aquesta pesca s’ha estès a alta mar on no hi ha control.

Les conclusions són clares, aquest tipus de pesca hauria d’estar prohibit ja que si no tenim cura del medi ambient les conseqüències seran nefastes per tothom i especialment per la natura.

En el següent enllaç podeu veure més informació sobre el que és i les conseqüències.

http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/other/pesca-de-profundidad.pdfCarla Amador
19/11/2013 21:48 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

2013 any internacional de la cooperació en l'esfera de l'aigua

"Un dels objectius principals de l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, declarat per les Nacions Unides el 2013, és analitzar i arribar a una entesa comuna sobre l’essència de la ’cooperació en l’esfera de l’aigua’. La cooperació en matèria d’aigua es refereix a la gestió i a l’ús pacífic dels recursos hídrics entre diversos actors i sectors des de diferents nivells. En la pràctica, es tracta d’actuar junts cap a un objectiu comú per obtenir beneficis mutus."

La cooperació en l’esfera de l’aigua té múltiples dimensions incloent-hi la cultural, l’educacional, la científica, la religiosa, l’ètica, la social, la política, la legal, la institucional i l’econòmica. Un enfocament multidisciplinari sobre aquest tema és essencial per comprendre les moltes facetes que el componen i així poder tenir una visió general.

L’objectiu principal de l’Any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua junt amb el del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) és crear consciència del fet que queda molt per millorar, cal aprendre a gestionar millor l’aigua i valorar la importancia que te per a la vida.

Cristina Ferré

10/11/2013 15:48 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

No al "fracking"!

20131018200502-esquema-fracking.jpg

 

El passat 10 d’octubre, el govern va donar llum verda a l’anomenat "fracking" espanyol. El que es pretén en aquest projecte és investigar i perforar el sòl per veure si es pot extreure el gas de pissarra que es troba a uns 4 km sota terra, un recurs energètic que ens seria molt útil pel futur.

 

Fins aquí tot semblen avantatges, però la realitat és que durant el procés d’extracció d’aquest gas es vessen massa productes tòxics nocius per a la nostra salut i el medi ambient, que acaben filtrant-se fins arribar a contaminar aqüífers i fins i tot a llacs i llacunes properes. És a dir, que per una part el "fracking" pot resultar beneficiós, però són tants el riscos que correm, que la cosa pot acabar molt malament. Fins hi tot hi ha hagut casos en els que els radioelements utilitzats en el procés han sigut abandonats a la superfície i respirats per persones properes, fent desenvolupar malalties tant severes com el càncer.

 

Personalment crec que el "fracking" pot ser una molt bona font d’energia, però avui dia encara no estem preparats ni disposem d’un mètode d’extracció del gas de pissarra que sigui 100% segur, per tant no crec que sigui la millor opció energètica per al futur ja que caldria apostar per energies renovables i no contaminants, que respectessin tant el medi ambient com la salut de les persones.

 

Carlos Canosa

Fronts d’informació:

http://www.youtube.com/watch?v=ZHHFTgJ0qEs&feature=youtu.be

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/03/16/actualidad/1363471123_789066.html

Etiquetas: , , , ,

18/10/2013 20:09 Carlos Canosa Enlace permanente. Medi ambient

El canvi climàtic ha estat el responsable de le meitat de les situacions meteorològiques extremes el 2012.

En un estudi publicat el 9 de setembre de 2013 per la Societat Americana de Meteorologia en el que han participat 18 equips d’investigació d’arreu del món amb científics de prestigi, s’ha demostrat que el canvi climàtic causat per l’activitat humana ha estat el responsable de 12 fenòmens meteorològics extrems que han tingut lloc al 2012 segons el mapa adjunt.

Drought: sequera

Heat: onada de calor

Hurricane: huracà

Heavy Rain: pluges intenses

Arctic Sea Ice: desglaç  de l’Oceà Àrtic

Cold: onada de fred 

El 2012 va ser un any ple de situacions meteorològiques extremes: l’any més calorós des que es tenen registres, sequeres extremes, inundacions, onades de calor, desglaç récord de l’Àrtic, nombre de tormentes tropicals superior al normal, nombre d’huracans a l’Atlàntic superior a la mitjana i alguns huracans devastadors com el Sandy al Carib, plujes torrencials a Sudamèrica, etc.

 Els investigadors han demostrar que encara que les fluctuacions naturals del clima poden influir en l’aparició de fenòmens meteorològics extrems, en aproximadament la meitat dels cassos estudiats l’efecte hivernacle a conseqüència de l’activitat humana ha estat un factor que ha contribuït de manera significativa al canvi climàtic

 A més d’investigar les causes específiques d’aquests esdeveniments,  l’anàlisi redundant per diversos equips de científics de quatre d’aquests fenòmens:

  1. Fort augment de les temperatures als EEUU
  2. Récord del grau de desglaç a l’Oceà Àrtic
  3. Pluges intenses al Nord d’Europa
  4. Pluges intenses a la zona oriental d’Australia

ha permès comparar els diferents mètodes d’anàlisi emprats i concloure que tot i que són mètodes diferents, els resultats obtinguts coincideixen en la responsabilitat de l’escalfament global d’orígen humà en aquests fenòmens meteorològics.

 Aquesta notícia ens demostra la realitat del canvi climàtic i els efectes dolents que pot tenir en el futur del planeta. També ens fa pensar que els intents fets fins ara pels Governs per reduir-lo (protocol de Kyoto) no han estat suficients i encara estem lluny d’aconseguir-ho, i que cal treballar molt més intensament per restaurar l’equilibri en el clima.

 Webgrafia:

 

http://noticiasdelaciencia.com/not/8406/el_cambio_climatico_global_fue_responsable_de_la_mitad_de_los_eventos_meteorologicos_extremos_de_2012/

 

http://www.ametsoc.org/2012extremeeventsclimate.pdf

 

http://www.bolpress.com/art.php?Cod=2012120701

 

Georgina Camps

Etiquetas: , , , , ,

17/10/2013 18:22 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Nova camara infrarroja de gasos comtaminants

20130304133056-image.jpgL’empresa SENSIA a creat una nova camara infrarroja que permet detectar el dióxid de sofre (SO2), és un gas contaminant considerat com un dels responsables de la pluja àcida. Aquest gas es genera generalment en secotrs energétics, metal.lúrgics, alimentàris etc...

Les investigacions fetes els hi planteja als investigadors que aquesta camara pot detect i mesurar a centenars de metres lluny la distància del SO2 i altres gasos contaminants i també serveix per detectar aquells vehicles altament contaminants, escapes en les conduccions etc...

Aquestes camares poden ser insal.lades i són facilment manegables per un operarien qualsevol lloc tan fàbrica com indústria o també poden formar part d’un sistema de monitorització per tal de que soni una alarma quan es detectin els gasos.

Per exemple a Àsia el SO2 està conciderat com a major gas contaminable i un dels més problemàtics, en zones com la Índia, Japó, Xina... En aquesta país existeixen zones on la pluja que cau es pluja àcida.

“Gracias a los derechos adquiridos sobre la patente, desarrollamos instrumentos que detectan a distancia y en tiempo real este y otro tipo de gases contaminantes, lo que permite a las autoridades y empresas ejercer un control temprano y eficiente sobre las fuentes emisoras”, indica Francisco Cortés.

Gràcies a aquest tipus de camara i noves patents que s’estàn creant es podrà reduir la quantitat de gasos contamintats en el planeta de manera que podrèm viure molt millor.


MIREIA SÁENZ EDO


http://www.agenciasinc.es/Noticias/Primera-camara-infrarroja-para-detectar-uno-de-los-causantes-de-la-lluvia-acida
http://www.agenciasinc.es/var/ezwebin_site/storage/original/video/ab0033ab7902c401afc66957b6b43bcc.mp4
04/03/2013 13:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Nova camara d'infrarrojos de gasos contaminants

20130304132321-image.jpgL’empresa SENSIA a creat una nova camara infrarroja que permet detectar el dióxid de sofre (SO2), és un gas contaminant considerat com un dels responsables de la pluja àcida. Aquest gas es genera generalment en secotrs energétics, metal.lúrgics, alimentàris etc...

Les investigacions fetes els hi planteja als investigadors que aquesta camara pot detect i mesurar a centenars de metres lluny la distància del SO2 i altres gasos contaminants i també serveix per detectar aquells vehicles altament contaminants, escapes en les conduccions etc...

Aquestes camares poden ser insal.lades i són facilment manegables per un operarien qualsevol lloc tan fàbrica com indústria o també poden formar part d’un sistema de monitorització per tal de que soni una alarma quan es detectin els gasos.

Per exemple a Àsia el SO2 està conciderat com a major gas contaminable i un dels més problemàtics, en zones com la Índia, Japó, Xina... En aquesta país existeixen zones on la pluja que cau es pluja àcida.

“Gracias a los derechos adquiridos sobre la patente, desarrollamos instrumentos que detectan a distancia y en tiempo real este y otro tipo de gases contaminantes, lo que permite a las autoridades y empresas ejercer un control temprano y eficiente sobre las fuentes emisoras”, indica Francisco Cortés.

Gràcies a aquest tipus de camara i noves patents que s’estàn creant es podrà reduir la quantitat de gasos contamintats en el planeta de manera que podrèm viure molt millor.
04/03/2013 13:24 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

De residus a farina per a pinsos

20130226221214-vegetales-to-harina.jpg

El centre tecnològic Azti-Tecnalia ha aconseguit transformar subproductes vegetals tals com les restes de fruita, de patata, de poma etc... que són considerats residus en farines per pinsos, per tal d'alimentar els animals, tot comprovant la seva viabilitat i eficàcia sanitària i nutricional. Es tracta de trossos inservibles de fruites, patata, cafè i pa que surten del circuit comercial.

El projecte Clean Feed gràcies al Govern Basc han aconseguit que fraccions d'aliments inservibles passin a tindre un ús en la indústria agroalimentària. Hi han unes 25.000 tones de subproductes vegetals generats en Euskadi, que acaben  en indústries d'escombraries on allà reben el nom de residus. Els tècnics que pertanyen a aquest centre han comprovat mitjançant càlculs que es podria aprofitar el 70% d'aquestes 25.000 tones que actualment en el País Basc són considerades residus.

 Aquest centre intenta millorar la indústria de pinsos ja que aquesta utilitza grans quantitats  de soja i blat i vol disminuir aquesta matèria primera per utilitzar subproductes més ecològics. Aquests subproductes que la AZTI- Tecnicalia ha seleccionat són verdura i fruita generats pels sectors de distribució i transformació de vegetals. Seguidament utilitza restes de patata, la pellofa del cafè que prové de les torradores, també restes de pa i pells derivats de l’elaboració cel vi.

 S'han utilitzat diverses tècniques com el secat per polverització mitjançant polsos de combustió per aire forçat i per microones combinat amb aire forçat.

 

Mireia Sáenz Edo

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Transforman-residuos-vegetales-destinados-al-vertedero-en-harinas-para-piensos

26/02/2013 22:12 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Nitrofirex fabrica un avió no tripulat per extingir incendis forestals de nit

L’empresa Nitrofirex ha creat un avió no tripulat que podria ajudar a extingir incendis forestals en plena nit, quan les condicions meteorològiques són més favorables. Aquest projecte, entre uns altres, serà presentat en el Saló Internacional de Tecnologies de Seguretat i Defensa (HOMSEC) que se celebrarà a Madrid del 12 al 15 de març.

Els responsables d’aquest projecte expliquen que "està encaminat a extingir incendis forestals des de l’aire a la nit, eliminant els riscos per a les tripulacions i augmentant la precisió i concentració de les descàrregues, a més d’incrementar la quantitat d’aigua llançada tant per hora d’operació com per hora de vol".

El president de Nitrofirex, Luis Bordallo, ha assenyalat que "una de les millors formes de pal·liar aquests desastres naturals és crear tecnologia que actuï de nit, quan la labor d’extinció millora ja que disminueixen la temperatura, el vent i les turbulències".

Per això, hi ha altres empreses --com Peli Products-- que també treballen en solucions avançades d’il·luminació per treballar en condicions extremes i que ajuden a il·luminar zones remotes. "Els incendis no només s’apaguen des de l’aire, si no que hi ha nombroses persones que, per voluntat pròpia o per treball, ajuden en les tasques d’extinció per terra i han de protegir-se de possibles perills", postil·len.

Ariadna Amores

1r batx B 

25/2/13

25/02/2013 20:50 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Busquen petroli davant del Cap de Creus

20130224193109-prospeccio-golf-de-lleo-cib.jpg

Una empresa d'orígen escocès, va demanar aquest estiu,  els permisos per iniciar l'exploració del fons marí a Catalunya, per veure si poden trobar hidrocarburs. El Ministeri d'Energia i Indústria ha fet públic al BOE les coordenades de les 12 zones on podria atorgar el permís d'exploració a l'empresa, concessió que es fa pública perquè altres empreses puguin fer ofertes per la mateixa àrea. A una distància de 20km davant del cap de Begur o 50km davant del cap de Creus, les coordenades publicades al BOE delimiten tot un seguit de rectangles al mar, on es volen iniciar els sondeigs. A hores d'ara, a part de consideracions més profundes com la continuació d'un model energètic basat en els combustibles fòssils o l'impacte de les plataformes petrolieres sobre l'entorn marí, una de les principals preocupacions per a les entitats ecologistes són els sondeigs en si. La tècnica que s'utilitza en les prospeccions petrolíferes és la sísmica en 3D, en que, gràcies a uns emissors que generen un so i uns receptors que recullen el resultat, es poden fer mapes del subsol i estudiar on poden ser el jaciments petrolífers. 

 

Oscar Crespo

24/02/13

24/02/2013 19:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un nou mètode per netejar els abocaments de petroli

L’abocament de petroli al mar suposa un problema ambiental molt important. És per això que un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts ha desenvolupat un mètode per poder separar l’aigua del petroli utilitzant imans. A més, aquesta tècnica permet que el petroli després sigui reutilitzat i d’aquesta manera es compensarien tots els costos de la neteja.

Aquest mètode consisteix en afegir a la barreja nanopartícules amb ferro per després separar l’oli utilitzant un iman. Els experts consideren que es tracta d’una tasca senzilla però de moment s’haurà de realitzar en un vaixell per a que les nanopartícules no contaminin l’oceà. 

Cal col·locar els imans dins de la corrent marina, no fora, i sempre s’obtenen bons resultats independentment de la concentració de cada component de la mescla.

http://noticiascientficas.blogspot.com.es/2012/10/un-nuevo-metodo-para-limpiar-los.html

David Sendra

18/02/2013 17:39 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El genoma de l'avet gairebé no ha canviat en els últims milions d'anys

20130128170548-img-11569.jpg

Una anàlisi genètica ha revelat que el genoma de coníferes com l'avet, el pi i la picea ha permanescut gairebé inalterat durant més de 100 milions d'anys. Aquesta notable estabilitat genòmica explica la semblança entre les coníferes actuals i els fòssils de les que vivien en temps dels dinosaures.

L'equip d'investigadors del Servei Forestal Canadenc i la Universitat Laval també a Canadà, van arribar a aquesta conclusió després d'analitzar genomes de coníferes i comparar-los amb els de plantes amb flors. Tots dos grups de plantes es bifurcaren evolutivament a partir d'un ancestre comú fa uns 300 milions d'anys.


Jean Bousquet, Nathalie Pavy, Betty Pelgas, Jérome Laroche, Philippe Rigault, i Nathalie Isabel compararen la macroestructura genòmica en 157 families de gens presents tant en coníferes com en plantes amb flors. Els investigadors observaren que els genomes de las coníferes han permanescut particularment estables durant al menys 100 milions d'anys, mentre que els de les plantes amb flors han sofert grans canvis en el mateix període. Això no vol dir que no hi hagi hagut modificacions a petita escala, com per exemple mutacions genèticas, tal como matissa Bousquet. Tot i això, la macroestructura en els genomes de les coníferes ha permanescut notablement estable al llarg del temps.

http://vidassecretas333.blogspot.com.es/2013/01/senales-de-los-tiempos-el-genoma-del.html

http://ciber-genetica.blogspot.com.es/2012/12/el-viejo-genoma-del-arbol-de-navidad.html

http://noticiasdelaciencia.com/not/6160/el_genoma_del_abeto_casi_no_ha_cambiado_en_los_ultimos_cien_millones_de_anos/

                                                                                                                                                        Maria Vidal
                                                                                                                                                        1r A - Marx


28/01/2013 17:05 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Es crea i s'estrena el primer asfalt sostenible

20121127081520-image.jpg


La companyia d'asfalts i paviments Pavimentos de Tudela S.L, especialitzada en la creació de paviments d'exterior i sempre molt compromesa amb el medi ambient, ha creat el primer paviment que, amb unes característiques concretes és capaç de degradar les emisions contaminants a l'atmosfera, de manera que la seva finalitat és absorbir les emisions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle.
La companyia ha aclarat que, si es pavimentés amb aquest nou producte que han anomenat "Ecorganic" una superfície equivalent a un camp de futbol es podria eliminar el nivell de contaminació generat per més de 4000 vehicles en el pas d'un any.

Aquest mateix dilluns dia 29 gràcies a un conveni de la comunitat de Múrcia amb l'empresa fundadora del paviment, s'han començat a asfaltar amb "Ecorganic" alguns dels carrers d'un dels pobles d'aquesta comunitat.
Amb aquesta iniciativa, l'ajuntament de Múrcia es proposa l'objectiu de reduïr el 20% de les emisions de gasos d'efecte hivernacle i augmentar també en un 20% les energies renovables per l'any 2020. A més a més l' ajuntament també ha volgut impulsar algunes noves iniciatives per conscienciar, explicar i ensenyar a la població aquests nous productes ecològics i algunes maneres de protegir el medi ambient perquè les puguin dur a terme i Múrcia pugui aconseguir el seu propòsit el més abans possible.

www.econoticias.com
Amàlia Prat
27/11/2012 08:15 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un nou mètode per netejar els vessaments de petroli a l'oceà

20121126210316-image.jpgEls vessaments de petroli al mar han causat grans problemes ambientals desde fa anys en que es van produir catàstrofes com la de Prestige el 13 de novembre de 2002 al nord-oest d’Espanya o el de l’Exxon Valdez el 24 de març de 1989 prop d’Alaska.
Recentment, un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachussets ha desenvolupat un mètode per a separar l’aigua de l’oli utilitzant imants.
Aquesta tècnica ha estat pensada per a que després de ser netejat es pugui reutilitzar aquest petroli i per tant amortitzar el cost d’aquest tractament.
Aquest innovador mètode consisteix a afegir nanopartícules de ferro a la mescla per a després separar-ho amb un imant. És una tècnica senzilla, segons indiquen els desenvolupadors d’aquesta, tot i que s’hauran d’utilitzar vaixells per no deixar residus al mar.
De totes les solucions proposades a aquest problema aquesta és la més eficient ja que no cal saber-ne la concentració ni, en el cas de voler-ho fer per centrifugació, no hi ha el problema de que a vegades tenen la mateixa densitat. A més a més, compta amb el suport d’alguns investigadors gràcies a les seves qualitats i als pocs inconvenients que presenta.

Àfrica Soucheiron
26/11/2012 21:06 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un nou mètode per natejar els abocaments de petroli

20121112160521-repsol.jpg

Els abocaments de petroli en el mar suposen un problema ambiental molt important. Un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts ha desenvolupat un mètode per separar l’aigua de l’oli emprant imants. Aquesta tècnica permetria que el petroli fos després reutilitzat, de manera que es compensarien els costos de la neteja.
El mètode proposat consisteix a afegir a la mescla nanopartícules amb ferro per després separar l’oli usant un imant. Els investigadors indiquen que es tracta d’una maniobra molt senzilla però que haurà de, no obstant això, realitzar-se en un buc perquè les nanopartícules no contaminin l’oceà. En altres treballs s’han proposat mètodes similars però que tenien l’inconvenient que era necessari conèixer per endavant la concentració d’aigua i oli en la barreja. La tècnica proposada consisteix en col·locar els imants dins del corrent, i no fora d’ella, com en els mètodes anteriors, es pot aplicar sempre amb bons resultats, sense importar la concentració de cada component en la barreja.
"Encara no s’ha tractat prou el problema dels abocaments de petroli", opina Ronald Rosensweig, un ex investigador de l’empresa Exxon i un pioner en l’estudi de ferrofluids. "Es podria pensar a separar l’oli de l’aigua per centrifugació, però moltes vegades la densitat de tots dos fluïts és la mateixa i això no és possible. El ganxo magnètic permetria fer una separació més ràpida i efectiva".

Fonts:

http://www.muyinteresante.es/un-nuevo-metodo-para-limpiar-los-vertidos-de-petroleo

http://noticiascientficas.blogspot.com.es/2012/10/un-nuevo-metodo-para-limpiar-los.html

12/11/2012 16:06 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Les illes Tokelau es converteixen en el primer territori amb 100% d'energia solar

20121110121528-image.jpgLes illes Tokelau formen un petit arxipèlag de 12 km que es troba en l’Oceà Pacífic, prop de Nova Zelanda.
Aquest dimarts s’han convertit en el primer territori del món en utilitzar el 100% d’energia solar. L’arxipèlag de poc més de 1500 habitants anteriorment utilitzava generadors diesel, però aquests eren molt costosos i contaminants. L’electricitat l’obtenien a partir de 2000 barrils de petroli que costaven 1 milió de dolars neozelandesos a l’any.
Per cobrir les necessitats elèctriques amb energia solar van haver d’instal·lar uns 4000 panels amb costos de fins a 7 milions de dolars.
L’objectiu que es buscava al realitzar aquest projecte era intentar prevenir danys posteriors a causa del calentament global.
La principal preocupació és que l’arxipèlag es troba només a 2 metres del nivell de l’ oceà i temen que desaparegui
Es creu que aquest projecte pioner, podrà servir d’exemple a altres illes com les Cook o Tonga. A més podran invertir els beneficis en finalitats socials.MARTA JUAN

/>http://www.lavanguardia.com/medio-ambiente/20121108/54354959216/islas-tokelau-energia-solar.html
br />http://observadorglobal.com/medio-ambiente/islas-tokelau-primer-territorio-del-mundo-con-100-de-energia-solar-42100
10/11/2012 12:17 Cmcgarbí Enlace permanente. Medi ambient

El terratrèmol de Llorca va ser induït per l'acció humana

20121022200541-045f-1-.jpg
S’ha publicat un article a "Nature Geoscience" que afirma que el terratrèmol de Llorca va ser provocat per l’extracció d’aigua.
 
El terràtremol va tenir lloc el dia 11 de maig de l’any 2011 a Llorca, una ciutat de Múrcia i segons l’esala de Ritcher va tenirna intensitat de 5’1 graus. Va ocasionar 9 morts i 293 ferits, a part de tots els danys en edificis.
 
Un grup de científics ha descobert la causa del terratrèmol observant i estudiant les dades recollides per un satèl.lit, que és el que els hi ha permès recrear el moviment de la falla.
 
Han arribat a la conclusió que el fet que s’extregués aigua de manera progressiva per a consum humà va alterar l’escorça terrestre de la falla. Aquesta alteració va ser capaç de produir un trencament de la roca i originar un terratrèmol d’aquella intensitat.
 
S’ha arribat a aquesta conclusió al corroborar  que els canvis que es produïen des dels anys 60 causats per un descens de 250m del nivell d’aigua natural subterrània que tenien lloc durant les extraccions s’assemblaven a la pauta del moviment de la falla.
 
Per tant, l’equip de científics liderat per l’espanyol Pablo Gonzàlez de la universitat canadenca Western Ontario, conclou que els canvis en el terreny provocats per l’acció humana va "contribuir a causar el terratrèmol de Llorca i també va influir en l’abast de la ruptura de la falla", fet que va determinar la magnitud del sisme. "Concloem que les dades presentades i els resultats del model són consistents amb un procés de descàrrega d’aigua subterrània de l’escorça, cosa que proporciona una explicació plausible per a la pauta de moviment observada en la falla".

Júlia Anguera

22/10/2012 20:06 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La gran barrera de coral australiana perd la mitat dels seus corals

20121016202116-coral3.jpg

La barrera de coral australiana, es el major escull de coral del món. Té 2600 km de longitud i es pot distingir desde l’espai. Desgraciadament, en en últims anys, ha desaparegut la meitat d’aquesta barrera.

Les causes principals d’aquest fet és l’augment de la temperatura de l’aigua dels mars i oceans i les tormentes tropicals. Aquesta causa és la responsable de la pèrdua del 50% del coral aproximadament. L’augment de la temperatura provoca la perdua de color dels corals. 

Una altre causa és l’absorció de diòxid de carboni ja que augmenten els nivells d’àcid als oceans que provoca la calcificació dels corals, cosa que fa que no puguin creixer.

Un tipus d’estrella de mar (Acanthaster planci) també és clau en aquest fet ja que el seu aliment principal és el coral. Té tanta importancia que es la responsable del 42% del coral desaparegut. 

Si aquests problemes no es solucionen, al 2050 el coral deixaria de creixer i per tant al llarg del temps aquesta barrera desapareixeria. Això s’ha d’evitar ja que aquesta barrera es dels espais mes bonics del món i patrimoni de la humanitat de la unesco.

http://www.muyinteresante.es/la-gran-barrera-de-coral-australiana-pierde-la-mitad-de-sus-corales

http://www.publico.es/ciencias/187874/la-gran-barrera-de-coral-australiana-para-de-crecer-a-causa-del-calentamiento-del-mar

Marc Fernández Jofra

Etiquetas: , ,

16/10/2012 20:21 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Els flamencs.

Els flamencs semblen ocells inventats per nens petits amb una imaginació sobrenatural. Les cames tan llargues, els turmells proporcionalment molt grans (semblen genolls), el coll llarg i el bec de colors cridaners. La suma de tots aquests aspectes físics, aparentment estranys, permeten al flamenc viure en tot tipus de medis.

Amb el bec en forma de ganxo reuneix trossos de fang per construir el niu, amb unes làmines que té a la boca pot filtrar l’aigua i així alimentar-se correctament. Per tant podem veure que totes aquests “rareses” són ben aprofitades. Les plomes són una altre part increïble del seu cos. Quan neixen tenen tons blancs i grisos que, més endavant, canvien al rosa per l’acció d’unes bactèries d’aigua i d’un actiu del menjar que ingereixen.

Encara que siguin un animal amb una imatge tòpica, segueixen sent uns animals molt misteriosos. Segons afirma Chris Brown, conservador d’aus del parc natural de Dallas, “ per molt reconeixibles que ens semblin, sabem molt poc d’ells”. Els científics no es poden explicar comportaments com és el fet de quedar-se drets sobre una sola pota. Com que viuen en regions de difícil accés, no és fàcil fer un recompte de les poblacions, seguir la seva pista i, menys encara, descobrir com els afecten els fenòmens atmosfèrics. El que sí que sabem és que els flamencs que viuen en llibertat i en grup són extremadament fidels. Els progenitors cuiden amb molta atenció les seves cries i fins i tot els reuneixen en “guarderies” perquè estiguin ben  protegits i no els hi falti menjar. Quan s’acosta un perill, milers d’aquestes aus es mouen com si fossin una de sola en una coreografia que potser augmenti les seves probabilitats de sobreviure en un món tan perillós.

 

Extret de: National Geographic, volum 30 nombre 4.

Pau Pallarès

Etiquetas: , , ,

15/05/2012 18:49 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

la nova botella més ecològica

20120507174233-botella-evian.jpg

Innovar a nivell mediambiental no es basa únicament en construir els molins eòlics més gransfabricar les cases més sostenibles o desenvolupar un avió solar que doni la volta al mónEn les petites coses el medi ambient també es ressentEvian, l’empresa d’aigües minerals, acaben de crear una nova ampolla més fàcil de compactar, ja que
s’utilitza menys plàstic en la seva fabricació i reduirà la seva petjada de carboni en més d’un 30 %.
Per aconseguir reduir el seu impacte ambiental Evian ha decidit millorar els seus envasosEn primer lloc han aconseguit reduir la quantitat de material utilitzat en la seva fabricació en un 11 %, el que es tradueix igualment en una reducció del pes de l’envàs (de 32 grams a 28,6 grams). Aquesta disminució millora igualment el compactat de l’ampollaincitant al seu reciclatge en reduir el volum dels envasos. A mésla marca francesa ha decidit augmentar la quantitat de plàstic reciclat utilitzat en la fabricació de l’ampollaExactament la companyia té pensat augmentar fins a un 50 % mésel doble que en el model anteriorabans de finals d’any. Totes aquestes millores suposen una reducció total de la petjada de carboni en un 32 %.

http://ide-e.bumpho.com/2011/abril/actualidad/001/327-nueva-eco-botella-evian-mas-facil-de-compactar-utiliza-menos-plastico.html

http://profesionaleshoy.es/evian-descubre-su-nueva-eco-botella-que-utiliza-menos-plastico-y-es-mas-sencilla-de-compactar/28/02/2011

http://www.alimarket.es/noticia/56028/Nueva-Eco-botella--Evian-

07/05/2012 17:43 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

ENMAGATZEMATGE D'ENERGIA SOLAR I EÒLICA

20120220161522-energia-solar.jpg

El problema de els panells solars i les túrbines eòliques es que no poden produir energia quan no hi ha Sol o no fa vent. Per això s’intenta trobar maneras de guardar aquesta energia. Les bateries sempre han estat les utilitzades, però són cares i els seus rebuigs suposen un problema.

Per això un equip del programa CAES de la Universitat d’Arizona ha trobat una manera rentable de fer-ho. Gràcies a l’energia eòlica i solar ha treballat en sistemes de compresió d’aire en contenidors artificials. Cuan els panells o les turbines no poden funcionar, aquest aire compirmit s’escalfa i s’allibera generatn electricitat.

Cuant més gran sigui l’edifici més econòmis sortirà aquest sistema i major serà l’estalvi, com a curt i llarg plaç. A part, s’estan buscant llocs on enmagatzemar grans quantitats d’aire comprimit per moure turbines de centrals.

Encara que sembla molt modern, és molt senzill i en 1890 s’utilitzaven sistemes similars.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/140211e.html

Víctor Enrech

20/02/2012 16:16 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

flamarada solar

20120130201110-sol.jpg

Aquest diumenge a les 7:17 h (hora espanyola) desde Dinamarca, Russia, Escocia, Inglaterra i Noruega s'ha pogut observar l'impacte d'una flamarada a la terra en forma de aurora boreal.

La flamarada era de classe M3, una de les més potents en l'escala i ha estat produïda per la taca solar 1401, aquesta flamarada, segons la NASA, ha comprés fortamen els camps magnètics de la terra.

Amès encara no s'han confirmat els possibles danysal satèlits afectats.

Entre demà dimarts i Dimecres s'espera que n'arribi una altre tot i que la NASA no ha confirmat que es dirigeixi directment cap a la terra i diuen que viatge a una velocitat de 2200 km/h.

A aquesta última, en el cas de que li afecti a la terra, pot tindre unes coseqüències catastrofiques a nivell de telecomunicacions per satèlit, transports aeris, marítims etc.

Més informació a: http://www.abc.es/20120123/ciencia/abci-golpeo-tierra-llamarada-solar-201201230917.html

Albert Gavaldà                                                     30-1-2012

30/01/2012 20:11 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Una molècula per refredar el planeta

20120125132820-calentamiento-global1.jpg

 

La birradical Criegee és una molècula que a part de que el nom no és gaire atractiu, podria ser una partícula molt útil per netejar l’atmosfera  de manera natural i contraresta d’aquesta manera natural el escalfament de la Terra. La revista Science va publicar un article que parlava dels efectes beneficiosos d’aquesta estranya molècula

Aquestes partícules són capaces de oxidar els contaminants que causen l’escalfament del nostre planeta i que estan presents a l’atmosfera com el diòxid de nitrogen i el diòxid de sofre. Els experiments fets fins ara demostren que les birradicals acceleren la formació sulfats i nitrats a l’atmosfera, que fan que es formin més núvols i per tant que el planeta es refredi.

Aquestes partícules les podem obtenir mitjançant l’oxigen i el gas metà i, encara que la seva existència es va descobrir  als anys 50, fina ara, fins al 2011 ningú havia estat capaç de detectar-los.

 

http://www.muyinteresante.es/una-molecula-para-enfriar-el-planeta

Marta Ordi

25/01/2012 13:28 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

UN MÓN SENSE ABELLES

20110523173122-img-500x280-futuris-world-without-bees.jpg

Els apicultors de tot el món s'enfronten al mateix problema: cada vegada perden més eixams. A Estats Units, en 2006 i 2007 va desaparèixer el 25% del total de les abelles del país, i a Europa la situació no és molt més encoratjadora.

Aquest fenomen, conegut com a Trastorn del Col·lapse de les Colònies (CCD, per les seves sigles en anglès), té conseqüències tant en el medi ambient, ja que aquests insectes exerceixen una funció polinizadora. Són les encarregades de portar el polen a la majoria de flors i plantes. Sense elles l'èsser humà no podria accedir a la gran varietat d'aliments vegetals de les quals disposem ara, ja que les plantes no serien fecundades i no es reproduirien, acaban mica en mica en tota la diversitat.

Des del mes de març està en marxa un projecte de la Unió Europea, anomenat “*Bee-*Doc”, per investigar aquest problema. Sota la responsabilitat del doctor Peter Rosenkranz, els investigadors introdueixen en les abelles determinades substàncies, com a paràsits (com el Varroa) o pesticides. Amb això, volen analitzar la reacció dels insectes als agents externs que es troben entre les possibles causes del Col·lapse de les Colònies. Una de les possibles causes de la mortalitat de les abelles seria les ones dels mòbils o de la radio. Aquestes no són captades pels humans però a les abelles els afecta tant que no fan la seva funció i acaben morint.

http://www.abc.es/hemeroteca/historico-10-09-2007/abc/Sociedad/imagine-un-mundo-sin-abejas_164745140834.html

http://es.euronews.net/2010/10/07/un-mundo-sin-abejas/

http://morphxt-documentales.blogspot.com/2009/05/un-mundo-sin-abejas.html

Andrea Arribas 

23/05/2011 17:31 colors Enlace permanente. Medi ambient

El canvi climàtic despulla les copes dels arbres del sud d'Europa

20110420221415-cambio-620x349.jpg

El canvi climàtic està incrementant la freqüència i severitat de certs fenòmens climàtics extrems, com sequeres, inundacions, tempestes de vent i huracans a la conca mediterrània ia l’Europa meridional. Així ho afirma un grup d’investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, per les sigles en català), del CSIC i de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’estudi revela que l’escalfament global està provocant un declivi generalitzat en les copes dels arbres del sud del continent. A conseqüència de l’augment de les sequeres durant els darrers anys, la superfície defoliat del dosser del bosc s’ha duplicat en la meitat sud d’Europa, cosa que afecta negativament a les comunitats d’animals i fongs que depenen dels arbres per alimentar-se.

ELNA BONET

20/04/2011 22:15 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

S'accelera l'augment del nivell del mar Mediterrani

El nivell del mar al Mediterrani puja entre 1 i 1,5 mm per any des de 1943, però no perquè seguir creixent així, ja que ara sembla que s'accelera la velocitat a la que puja segons Manuel Vargas Yáñez, primer autor del llibre Canvi Climàtic a la Mediterrània Espanyol, i investigador en l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO).

La publicació, que en la seva segona edició recull per primera vegada les dades climàtiques de 1943 a 2008 a través d'un sistema d'observació marí únic a Espanya i pioner a Europa, confirma, que el Mediterrani s'està escalfant. També s'incrementa la seva salinitat, i s'accelera l'augment del nivell del mar, que des del segle XIX ja ha pujat 20 centímetres.

No obstant això, durant els últims tres anys que s'han afegit a l'estudi (de 2005 a 2008) l'augment de les temperatures, ha estat més suau que a la fi del segle XX.

Els canvis que es produeixen en les temperatures no només es deuen als efectes del canvi climàtic, sinó també a canvis atmosfèrics naturals i "normals". Són canvis que sempre passaran, l'atmosfera i els oceans són sistemes caòtics. Per tant encara que els humans emitessin menys CO2 a l'atmosfera durant aquest segle, els països emergents redueissin les seves emissions, i la cremació de combustibles fòssils baixi i es promoguin les economies verdes, a curt termini, les temperatures seguiran pujant.D'aquesta manera els humans ja no podem fer massa per remediar-ho.

http://www.youtube.com/watch?v=0UOFAhWdvHM

http://www.tendencias21.net/Se-acelera-el-aumento-del-nivel-del-mar-en-el-Mediterraneo_a5829.html

 

Elna Bonet 

1r de batxillerat A

02/03/2011 19:58 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

L'Amazonia es seca

20110219183242-amazonia-seca20101.jpg

L’Amazonia ja va patir una gran sequera en el 2005. Segons el climatòleg brasiler José Marengo, aquest fenomen només passava un cop per segle. Però cinc anys després, al 2010, hi ha hagut una sequera encara més devastadora. Segons la revista Science, aquesta última ha superat a la del 2005 en extensió, en destrucció i en emissió de CO2 a l’atmosfera.

Es creu que aquests fenòmens pugui passar a ser més freqüents en els propers anys, això no només afectaria a l’Amazonia, sinó al clima global.

Científics com Simon Lewis afirmen que la selva amazònica deixaria de ser un absorbent de CO2 que frena el canvi climàtic i passaria a una gran font de gasos invernaders que acceleraria el escalfament global.

Les investigacions s’han fet amb un satèl·lit de la NASA i un altre de japonès que monitoritzen les pluges de les regions equatorials tropicals. Segons Science la superfície afectada ha augmentat d’1,9 milions a 3milions de km2. La quantitat de carboni que s’emet a l’atmosfera per la falta de pluges ha augmentat de 1.600 milions de tones a 2.200 milions en aquests últims cinc anys. Això ve causat per l’alt nombre d’arbres que moren per culpa de la falta d’aigua. Així que una sequera com la del 2010 anul·la la funció de pulmó del planeta que feia l’Amazones.

Aquestes sequeres són causades per l’augment de la temperatura superficial de l’Atlàntic, no es veu una tendència, però en els propers anys seguiran havent-hi episodis d’augment de temperatura en l’Atlàntic per tan més sequeres en l’Amazones.

Finja Nack

Enllaç: article de “La Vanguardia” titulat “Amazonia se seca” http://edicionimpresa.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/res/20110205/54110706703.html?urlback=http://edicionimpresa.lavanguardia.es/premium/edicionimpresa/20110205/54110706703.html 

19/02/2011 18:32 cmcgarbí Enlace permanente. Medi ambient

Xina provoca la major pluja de la seva història

20110217192501-china-lluvia.jpg

Pequín i la veïna província de Hebei van experimentar en les últimes 24 hores la major pluja de primavera, la més abundant i de major durada, però va ser aconseguida amb tecnologia.

Les operacions per provocar la pluja van començar a Pequín dues hores abans que a les ciutats de Zhangjiakou i posteriorment la de Chengde, totes dues a la veïna Hebei. Per aconseguir-ho, les bases de control meteorològic van llançar coets i van disparar projectils que contenen iodur de plata contra els núvols per desencadenar les precipitacions.

Segons funcionaris del govern xinès, l’objectiu és que la pluja alleugi la recent sequera en aquella zona i freni les tempestes de sorra, ja que les províncies septentrionals de Xina afronten una sequera en augment que ha causat greus problemes d’escassetat d’aigua per a la població, el bestiar i els cultius d’aquestes regions.

Actualment Xina compta amb 6.781 canons i 4.110 llançacoets en el seu arsenal per provocar pluja artificial, i va efectuar 4.231 vols amb aquest objectiu entre 1995 i 2003, segons l’Administració Meteorològica de la Xina.

 

                                                                                Aniol Solano Clavera

17/02/2011 19:25 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La acidificació del mar altera el cicle marítim del nitrogen

20110208193252-acidesa-mar.jpg

 

S’ha fet un estudi sobre el cicle del nitrogen i s’ha vist que aquest, degut a la acidesa, està canviant. El nitrogen és un dels components bàsics per a la supervivència dels éssers vius en el mar, ja que, és un component bàsic per a la formació de proteïnes.

Es preveu que l’acidesa del mar comportarà molts efectes sobre els ecosistemes marins, però molts dels efectes que es podrien produir són imprevisibles. L’aigua marina ha esdevingut més àcida tant que en un segle l’acidesa ha augmentat una dècima de grau de pH. Ja ha arribat a corroir les conquilles dels animals marins més delicats, mol·luscs i corals blancs d’aigua profunda.

Es van fer 6 experiments que consistien es observar l’oxidació de l’amoníac derivat de l’acidificació  oceànica. Quan els investigadors van augmentar l’acidesa les taxes d’oxidació d’amoníac van disminuir.

L’acidesa del mar ja ha augmentat prop del 32% des d’èpoques preindustrials i es creu que per al 2100 s’incrementarà en 130%, la qual cosa po dria tenir un impacte potencialment catastròfic en la vida marina.

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_7937000/7937240.stm

Martín Dans

 


 

08/02/2011 19:36 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un component de la pasta de dents contamina els rius

20101208172202-llobregat-2.jpg

El dimecres 8 de desembre “La vanguardia” ha publicat que un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’aigua (ICRA) ha revelat la presencia d’un bactericida comú en la pasta de dents, sabons, desodorants i productes hospitalaris desinfectants. Aquest és el denominat triclosan, un potent agent antibacterià i fungicida que es troba en les aigües de rius catalans com ara el Llobregat i l’Ebre. En el medi ambient aquest desinfectant pot ser degradat per microorganismes o reaccionar amb la llum solar i crear compostos com clorofenoles o dioxinas. El principal problema és que el procés de depuració en les plantes de tractament no el pot eliminar, la qual cosa implica la seva presencia en les aigües. Això implica que s’inhibeixi la capacitat de les algues per a dur a terme la fotosíntesi o bé, l’ateració dels ecosistemes fluvials, que poden arribar a morir.

(informació extreta del diari “La vanguardia”)

http://es.wikipedia.org/wiki/Triclos%C3%A1n

Anna Moreno Vivó

08/12/2010 17:22 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

"desde mi aula para mi ciudad, un compromiso para el medio ambiente"

20101124164549-2010-11-16-img-2010-11-09-02.37.36-m0403alcoy.jpg.jpg

 

Des del divendres 19 i fins al proper divendres 26 de novembre a Saragossa, mes de 1.700 escolars participen en la setmana de la repoblació forestal.

Aquesta iniciativa sota el lema: "desde mi aula para mi ciudad, un compromiso con el medio ambiente" ha estat organitzada per l’agencia municipal del medi ambient i la sostenibilitat i patrocinat per Ibercaja Obra Social. Escolars del tercer cicle de la primària de mes de 20 escoles participen en la repoblació de 3.500 arbres (especies autòctones i adaptades al terreny prèviament preparat pels treballadors de la "Unidad de Montes") en una zona de 4 hectàrees del mont "el Campillo", plantats de manera aleatòria simulant com creixerien en la natura.

El principal objectiu d’aquesta campanya es implicar a les joves generacions en la lluita contra el canvi climàtic de manera practica i directe i fer-los veure la importància de la vegetació aprofitant que 2010 es "l’Any Internacional de la Biodiversitat".

 

 

 

Miquel López

 

 

http://www.europapress.es/aragon/noticia-mas-1700-escolares-participan-semana-repoblacion-forestal-2010-20101124141905.html

24/11/2010 16:47 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

L'augment del nombre de meduses es causat per la sobreexplotació pesquera i vertits

20100604211403-1275563845-0.jpg

 

La proliferació massiva de meduses no té relació amb la temperatura de l'aigua però sí amb els abocaments de contaminants i la sobreexplotació pesquera dels seus depredadors (els túnids o els seus competidors d'aliment, com les sardines o els seitons). S'ha descartat que la temperatura tingui a veure amb aquest fenomen que tant alarma a l'estiu al banyistes del Mediterrani espanyol. Per exemple, en els caladors de Namíbia es va comprovar com la sobreexplotació pesquera eixuga als competidors de les meduses: mentre en els anys 50, els pescadors del país africà trobaven en les seves xarxes una medusa per cada tres peixos, en els 80, dècada en la qual van haver de tancar, la proporció va ser de 10 meduses per peix. A nivell mundial aquesta proliferació també està molt associada als abocaments de determinats contaminants, que es tradueixen en un excés de nutrients per les meduses. L'efecte és com si s'abonen les plantes. Dacha Atienza, que participa en una investigació sobre les meduses a les costes catalanes, ha explicat que és impossible predir la situació per al proper estiu. A les costes catalanes, s'ha investigat la presència d'aquests escifozous des del 2000 i s'ha vist que hi ha períodes cíclics. S'ha comprovat que un és de pujada i un altre de baixada, però és insuficient per saber on som ara. Cal investigar més en el temps, i veure més cicles, per aventurar-se en les prediccions. El que sí es pot afirmar, és que des del 2000 fins al 2010, el pitjor any de meduses al litoral català va ser el del 2006.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/06/03/ciencia/1275563845.html

Narcís Homs

04/06/2010 21:14 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

L'any 2010 va camí de ser l'any més càlid

20100603200726-1275582391-0.jpg

L’any 2010 va en bon camí per convertir-se en l’any més càlid des que existeixen registres, segons un estudi portat a terme per científics del Centre Nacional de recollida de dades de neu i gel d’Estats Units. A més, les noves dades recopilades per les principals institucions que estudien el clima en tot el món suggereixen que el 2010 s’està convertint en un dels anys més càlids, segons recull el diari britànic The Guardian, les xifres dels nord-americans mostren que el gel de l’Àrtic s’està fonent a una velocitat rècord per l’època de l’any en la qual ens trobem, mentre que les temperatures terrestres probablement arribaran a nous màxims. Les imatges recopilades per satèl·lit mostren que el desglaç s’està produint de manera particularment ràpida aquest any i els científics creuen que probablement es batrà el rècord de 2007. L’estació del desglaç va començar aquest any un mes després de l’habitual i s’espera que no acabi fins a Setembre. D’altra banda, una investigació de la Universitat de Washington suggereix que el volum de gel al març de 2010 era un 38% més baix que en 1979, quan va començar a amidar-se.


Lara Comis

http://www.elmundo.es/elmundo/ciencia.html

 

03/06/2010 20:07 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Una au aquàtica de Madagascar és declara extingida ja que no es veu des dels 1985

20100529124137-au.jpg

Al Nord-Est de l'illa de Madagascar era el lloc on vivia una au anomenada Cabusset rogenc d'Alatroa. Com que fa 25 anys que ningú l'ha vist ara s'ha declarat que l'espècie està extingida. Aquests criteris han sigut establers per la Unió Internacional per la Conservació de la naturalesa (UICN).

Aquesta au habitava als llacs de l'illa de Madagascar i en algunes llacunes del nord-est de l'illa.

La causa de la seva extinció ha sigut que ha anat perdent llocs on habitar i que no podia realitzar grans migracions.

La UICN ha declarat que l'últim exemplar d'aquesta espe`cie que s'ha vist va ser l'any 1985. Tot i que es considera que podia ser un híbrid amb algun altre tipus de Cabusset.

 

 

Amy Chavarre

 

 

http://www.elperiodico.cat/DEFAULT.ASP?IDPUBLICACIO_PK=46&IDIOMA=CAT&IDNOTICIA_PK=716944&IDSECCIO_PK=1477

29/05/2010 12:41 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Descoberts a Indonèsia el cangur més petit del món i una granota amb el nas com “Pinocho”

20100524143718-rana-pinocho.jpg

Biòlegs del programa de Avaluació Ràpida (RAP) de Indonèsia han descobert en els monts Foja el cangur més petit del món i una granota amb el nas retràctil, com la de Pinocho, entre altres noves espècies, com un rèptil, un amfibi, 12 insectes, un ocell i varis mamífers.

L’expedició ha revelat que existeix una gran varietat d’espècies espectaculars, moltes de les quals són noves per la ciència, segons ha anunciat aquest dilluns Conservación Internacional (CI) i la Societat Geogràfica Nacional.

Els biòlegs van suportar temporals torrencials i inundacions mentres que seguien la pista dels animals, desde la faldilla de la muntanya de Kwerba fins lo més alt, a 2.200 metres, trobant espècies noves com una extranya granota amb nas punxegut, una rata de gran tamany domesticada, un colom imperial i un diminut wallaby, que és el tipus més petit de la família dels cangurs.

La nova granota presenta, segons indiquen els científics, una protuberància similar al nas de Pinocho, que es dirigeix cap a dalt davant el mascle i es desinfla i apunta cap a baix quan està menys activa. El descobriment va ser fruit de la casualitat, ja que la va trobar l’hepatòleg Paul Oliver asseguda sobre una bossa en el campament. També destaca un nou ratpenat que s’alimenta del nèctar de les flors, un petit ratolí i una papallona de color blanc i negre.

Les muntanyes Foja, ubicades a la província de Papúa, a la illa de Nova Guinea hi ha una àrea de més de 300.000 hectàrees quadrades de selva tropical. La salut i la biodiversitat d’aquesta jungla ofereixen un crític somader de carboni per el planeta.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=714564&idseccio_PK=1477&h=

 

24/05/2010 14:38 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

MAREAS NEGRAS

20100517173129-4604857917-56139ac5ca-m.jpg

Las plataformas petrolíferas en alta mar se han calificado como un peligro a causa de la catástrofe del golfo de México.

"Catástrofe Nacional" , así  han calificado los EE.UU a esta marea negra.Está en el camino de convertirse en el peor accidente de la historia.

Las consecuencias de esta catástrofe de vertido crudo , en un frágil ecosistema como el nuestro, pueden ser muy nocivas e incluso durar décadas.

Su recuperación está siendo muy difícil y no logran restablecer su estado original.

Algunos expertos , para evitar este tipo de sucesos reclaman cambiar de sistema energético y poner mas medidas de seguridad.

España no se encuentra fuera de peligro , ya hay puntos en los que este vertido aparece.

La catástrofe también ha causado muertes , murieron 11 trabajadores.

Aún no se sabe la causa , pero se dice que puede haber sido una explosión de gas inflamable.

 

Gloria Torrado Viso

 

http://e-ciencia.com/blog/divulgacion/mareas-negras/

17/05/2010 17:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Els llangardaixos moren a cause del calentament global

20100515200130-lagarto.jpg

La famosa revista 'Science' ha publicat el resultat d'una investigació duta a terme per 26 científics de 12 països que han constatat la situació d'emergència que viuen els rèptils avui en dia. Com que no són capaços de regular per ells mateixos la seva temperatura corporal, com fem els mamífers, depenen totalment de la temperatura exterior per entrar en calor. D'aquesta manera, són extremadament sensibles a les variacions de teperatura. I estan notant els canvis que ha patit el clima del planeta. Moltes espècies ja estan a la vora de l'extinció. Els científics sospiten que molts llangardaixos ja s'han extingit en els tròpics, però ni tan sols saben quantes espècies han desaparegut ja. L'estudi és una mica ombrívol perquè per al 2050 no hi ha esperança per als llangardaixos. Els científics pronostiquen que per 2050, el 6% de les espècies de llangardaixos (i el 16% de les poblacions) s'haurà extingit. Per 2080, "si no es reverteix el calentament global, la tendencia no millorarà: el 20 % de les espècies (i el 30 de les poblacions) s'extinguirà.

A més, l'estudi assenyala que algunes espècies sí que són capaçes d'adaptar-se als canvis de temperatura, però el que no poden resistir és la pressió que exerceixen sobre elles altres espècies que fugen de les seves zones habituals. I enfrontades a nous competidors, desapareixen.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/13/ciencia/1273768130.html

Narcís Homs

15/05/2010 20:01 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Una presa de castors que es veu des de l'espai

20100506204934-castores.jpg

El castor és un dels símbols oficials del Canadà. Aquest rosegador, que en els segles XVII i XVIII va ser un dels principals productes comercials d'Amèrica del Nord pel valor de la seva pell, construeix presas utilitzant els arbres. Un investigador canadenc ha descobert el que sembla ser la major presa creada per castors del món, en una remota localitat al nord-oest del país i que, amb una longitud de 850 metres, es pot observar des de l'espai. L'investigador Jean Thie assenyala que la presa, localitzada al Parc Nacional Wood Buffalo, a la província d'Alberta, ha existit almenys des de 1990 gràcies a una imatge captada aquest any per un satèl lit de la NASA. Una imatge obtinguda el 1975 no mostra la construcció pel que Thie conclou que l'estructura va haver de ser construïda en aquest interval de temps. Thie va localitzar la presa inicialment el 2007 utilitzant Google Earth "per estudiar el canvi mediambiental en les regions boreals i subàrtiques del Canadà". Fins el seu descobriment, la major presa creada per castors coneguda pels científics era una estructura de 652 metres a l'estat de Montana (EUA). En comparació, la famosa presa Hoover, situada al riu Colorado als Estats Units, té només una longitud de 379 metres.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/06/ciencia/1273141341.html

Narcís Homs

06/05/2010 20:49 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Adéu als últims glaciars d'Àfrica

20100504184431-glaciar.jpg

La cadena de muntis Ruwenzori s'estén al llarg de la frontera entre Uganda i la República Democràtica del Congo. El munti Margherita és el tercer bec més alt d'Àfrica, amb 5.109 metres d'altitud, després del Kilimanjaro i el Kenya. Els tres estan cobertscobrits de gel, una raresa en la línia equatorial.

I en els tres, el canvi climàtic amenaça amb destruir les glaceres en una vintena d'anys. Una esquerda de sis metres impedeix la pujada al munti Margherita, molt popular entre els muntanyencs. El bec va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1994, però ara sucumbeix als estralls del canvi climàtic.

Fa 50 anys, la capa de gel cobria una superfície de 60 quilòmetres quadrats, dels quals avui queda tot just una sisena part. John Hunwick, director dels Serveis de Trekking de Ruwenzori, afirma que l'esquerda va aparèixer entre el 18 i el 20 d'abril. Les glaceres s'han anat desaciendo ràpidament en els últims quatre anys, el que suposa la destrucció d'un atractiu turístic important per a l'economia ugandesa, per la raresa de trobar gel en l'equador.

La Uganda Wildlife Authority (UWA) ha disposat un equip que pujarà a la muntanya per a comprovar els danys causats al camí cap a Margherita. No es descarta la possibilitat d'obrir altres camins cap al bec. No és la primera ruptura de la qual s'ha tingut coneixement en el vessant de la muntanya, pel que és possible que apareguin falles al llarg de la serralada. La descongelació de les glaceres ha provocat una crescuda en el cabal del ric Semliki, la frontera natural entre Uganda i la República Democràtica del Congo. La major quantitat d'aigua accelera el poder erosiu.

Orio Castells

1r Batx-A

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/04/ciencia/1272973208.html

04/05/2010 18:44 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Les previsions apunten a un estiu amb pluges.

20100504183014-previsio-estiu.jpg

Aquest estiu es preveu un panorama meteorològic més plujós de l'habitual a Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica. El Centre de Predicció del Clima dels Estats Units (CPC), una de les poques institucions mundials que s'atreveixen a fer previsions meteorològiques a llarg termini, pronostica un règim de pluges superior a la mitjana a tota la península Ibèrica durant els pròxims mesos.

Les prediccions d'aquest tipus han de contemplar-se amb gran escepticisme, fins i tot incredulitat, ja que es tracta de models matemàtics encara poc fiables, però el fet és que la tendència es manté en totes les actualitzacions que periòdicament es van fent públiques. Els mateixos models suggereixen unes temperatures per sota de la mitjana, tot i que la tendència no és tan marcada.
Els quatre mesos pròxims van a l'uníson. D'acord amb el CPC, dependent de la prestigiosa Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), el juny i l'agost estaran lleugerament per sobre de la mitjana habitual de precipitacions, mentre que el juliol i el setembre seran molt plujosos. El període humit s'acabaria a l'octubre, que sembla tendir a la sequera, però el novembre torna a ser plujós. A diferència del que passa al sud d'Europa, inclosa Itàlia, la situació anticiclònica tendeix a estancar-se sobre l'Europa central i Escandinàvia, on es registren quatre mesos bastant secs.

 

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=617479&idseccio_PK=1021

04/05/2010 18:30 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La 'caravel·la portuguesa'

20100503184016-blog.jpg

El major temor dels banyistes ha tornat. Encara que s'alimenta de crustacis i larves de peixos, no li fa fàstic la pell humana. Prefereix les aigües fredes de l'Atlàntic però si s'ha de jutjar pels recents avistaments, sembla que li ha agafat gust al Mediterrani. Ens referim a la 'caravel·la portuguesa' (Physalia physalis), una espècie de sinóforo (organismes "emparentats" amb les meduses) que la seva presencia l'any passat en les costes va causar una gran alarma social i que ha tornat a ser vista en aigües de la costa murciana.

Encara que es tracta de "avistaments puntuals" tal com recalquen des de Oceana, alguns experts asseguren que es desplaçarà cap a les Balears. Per a evitar l'alarma de l'any passat, el Ministeri de Medi ambient ha engegat ja tot un operatiu per a controlar i registrar tots els avistaments de la 'caravel·la portuguesa' que es produeixin arreu del país. Per a això, s'ha mobilitzat, a tècnics, Guàrdia Civil i pescadors perquè col·laborin i avisin en cas que vegin algun exemplar.

 

http://www.elmundo.es/elmundo/ciencia.html

Lara Comis

03/05/2010 18:40 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Societat i tecnologia El vessament de petroli de Louisiana, sense control

20100502170830-petroli.jpg

La marea negra provocada per l’accident en una plataforma petroliera del golf de Mèxic podria ser molt més greu que l’originada per l’accident de l’Exxon Valdez el 1989 si les estimacions d’alguns experts es confirmen. Asseguren que el vessament de cru és cinc vegades més gran del que assegura la companyia British Petroleum (BP), i el que és pitjor, que se’n continua vessant.

Els geòlegs i oceanògrafs pronostiquen que no són 800.000 litres de petroli els que deixa escapar el pou d’extracció obert a alta mar, sinó que el vessament és de quatre milions diaris. Altres experts redueixen aquesta estimació que, no obstant, situen en els 2,5 milions.

De moment, cap pronòstic ha estat rebutjat per l’Agència Estatal de l’Oceà i l’Atmosfera. Això, juntament amb les paraules d’un directiu de BP que ha afirmat que la xifra dels 800.000 litres diaris amb la qual treballa la companyia és “altament imprecisa”, ha encès totes les alarmes.

Mentrestant, i malgrat que la meteorologia no acompanya, l’administració nord-americana i la companyia BP estan destinant tots els mitjans –molts dels quals excepcionals– per lluitar contra la taca de cru. Tot i que es projecta desplegar una cúpula per cobrir l’entrada del pou, la prioritat continua sent tancar la vàlvula de seguretat del pou amb l’ajuda de submarins robotitzats.

També s’estan abocant productes dispersants en alta mar i una flota de vaixells fa treballs de recuperació del petroli ja barrejat amb aigua de mar. A més, s’està desviant aigua del riu Mississipí per empènyer la taca de cru i que no arribi als aiguamolls, ja molt malmesos pels efectes devastadors de l’huracà Katrina.

Les mesures preventives també van afectar ahir tres plataformes situades en la zona de la catàstrofe. Dues van interrompre la seva activitat i una tercera va ser evacuada. Segons el servei de gestió de minerals del govern dels EUA, no es descarten més tancaments davant la important presència de cru en el golf de Mèxic.

De moment, la taca té ja l’extensió de l’illa de Puerto Rico i tothom està pendent de la seva evolució i creixement davant del temor que afecti a importants ecosistemes. De moment, els Estats de Louisiana, Florida i Alabama continuen en emergència.

La zona serà visitada avui de forma fugaç pel president Barack Obama. Segons la Casa Blanca, serà una visita ràpida perquè “no es vol destorbar els treballs per posar fi al vessament”.

Per més informació: http://www.vilaweb.cat/acn/ultima-hora/3722307/louisiana-declara-lestat-demergencia-vessament-petroli-podria-arribar-costa-divendres.html

Pau Vila

02/05/2010 17:08 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Les cendres volcàniques obliguen a cancel·lar vols a Europa

20100415224025-estallido-junto-glaciar-eyjafjalla.jpg

L'erupció d'un volcà en Islàndia ha alterat el tràfic aeri de gran part de l'Europa del Nort. Aquest fet ha obligat a cancel·lar mes de 5000 vols en tot el continent, ja que el núvol de cendres que s'aixeca al cel, no permet veure als avions. Regne Unit, Noruega, Dinamarca i Bèlgica han tancat el seu espai aeri, una mesura que seguiran pròxims països com Holanda O Suècia. El tràfic aeri també s'ha vist afectat en Irlanda, Finlàndia i Polònia per causa d'aquest núvol de cendres.Aena (areopuertos españoles y navegacion aera) recomana que tots els passatgers que vagin a volar en països afectats en les pròximes hores, que consultin amb la seva companyia aeria, ja que han sigut cancel·lat avui 497 vols. És una gran xifre de persones les que no poden viatjar avui.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/nube/cenizas/volcanicas/obliga/cancelar/5000/vuelos/toda/Europa/elpepuint/20100415elpepuint_5/Tes

 

Guillem Bosch

15/04/2010 22:40 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El pol·len, un enemic cada cop més fort

20100304164922-alergiasntnva.jpg

Durant la roda de premsa anual on la SEAIC realitza les seves previsions dels nivells de pol·len per a la primavera, el doctor Subiza ha explicat que, encara que el setembre, octubre i novembre ha plogut molt menys que en anys anteriors, l’aigua caiguda al desembre, gener i febrer ha duplicat les xifres de 2009. Així, s’esperen concentracions d’uns 5.100 grams de pol·len de gramínies per metre cúbic d’aire davant els 2.800 registrats el 2009, any en què els al·lèrgics van tenir una primavera d’intensitat lleu.

"La primavera d’aquest any no serà la més intensa dels últims 30 anys, però sí serà de les més importants", ha vaticinat l’expert, que adverteix que l’aparició d’un "calor atípic" en els pròxims mesos de març a juny o una "pluja atípica" al maig o juny podrien canviar aquesta previsió.

Segons aquest al·lergòleg, també els canvis meteorològics han fet que aquest hivern hagi estat un hivern tradicional amb fred, dels que no havíem tingut des de fa 10 anys, ha fet que hi hagués menys concentracions de pol·len d’arbre com les cupressàcies o el plàtan.

Davant aquesta situació, el doctor Subiza aconsella als al·lèrgics a les gramínies i en especial als que pateixen asma pol·línic i van deixar de prendre medicació l’any passat en absència de símptomes, que visitin el seu al·lergòleg abans de l’inicio del període de pol·linització. En concret, recomana la vacunació per reduir símptomes com la rinoconjuntivitis o l’asma bronquial, i començar la medicació simptomàtica entre una i dues setmanes abans de la primavera.

Roger Llorente

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2010/03/04/medicina/1267704289.html 

04/03/2010 16:49 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

L'ós polar, amenaçat pel cambi climàtic.

20100301225844-oso-polar.jpg

L'anàlisi genètica d'un rar fòssil d'ós polar trobat en l'àrtic noruec confirma que aquesta espècie es va separar de l'ós bru fa 150.000 anys i que va sobreviure a un període interglaciar més càlid que l'actual. L'estudi il·lumina els orígens i l'evolució d'una de les espècies més amenaçades avui pel canvi climàtic. Fins a ara s'han trobat molt pocs fòssils d'ós polar, pel que es desconeixien els detalls de l'evolució d'aquesta espècie (Ursus maritimus), segons Oystein Wiig, expert del Museu d'Història Natural de la Universitat d'Oslo. "Com els óssos polars viuen sobre el gel, les seves restes es precipiten al fons del mar o són devorats per carronyers. No es dipositen en sediments com altres mamífers", va explicar Wiig.

Els investigadors van comparar el ADN mitocondrial d'una dent canino i una mandíbula d'ós polar fòssils descobertsdescobrits en 2004 en l'arxipèlag noruec de Svalbard, amb el dels óssos bruns i polars moderns de les illes Admiralty, Baranof i Chichagof en Alaska. Els científics van arribar a aquesta conclusió perquè el fòssil, que té entre 110.000 i 130.000 anys d'antiguitat, és proper a l'època en la qual es va produir l'escisió entre ambdues espècies i la seva edat coincideix amb l'inici de l'últim període interglaciar. "Està clar que el fòssil d'aquest antic ós polar és un enllaç en la transició entre els óssos bruns i polars", va declarar a Efa Lindqvist. La científica va assenyalar que, encara que la morfologia i els hàbits alimentaris d'aquest ós eren similars als de la seva espècie, "des del punt de vista genètic és gairebé tant un ós polar com un marró". Els estudis isotópicos van determinar que l'ós s'alimentava, igual que els seus actuals congèneres, de foques, i les anàlisis de sediments de la zona van mostrar que l'entorn també era similar llavors al que avui existeix en Svalbard.

No obstant això, Lindqvist va remarcar que és possible que Svalbard servís llavors com refugi als óssos polars i els brindés un hàbitat propici. "Encara que els óssos van poder resistir al canvi climàtic en el passat, és possible que estiguin tan especialitzats i tan bé adaptats a viure sobre el gel àrtic que no puguin sobreviure si l'escalfament global es manté a l'elevat ritme que veiem avui", va advertir. I va explicar que quan els científics parlen d'una evolució "molt ràpida" d'una espècie es refereixen a desenes de milers d'anys i no a dècades. "Si l'escalfament global es manté al ràpid ritme d'avui i l'hàbitat gelat dels óssos desapareix, l'espècie va a enfrontar-se a greus problemes", va dir.

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/oso/polar/amenazado/cambio/climatico/lleva/150000/anos/Artico/elpepusoccie/20100301elpepusoc_11/Tes

01/03/2010 22:58 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Rècord de cries de foca "monje" a Cabo Blanco

20100228223147-sofia-madre.jpg

La colònia sahariana d'uns 10 mamífers en major perill d'extinció es recupera gràcies a un programa de conservació.

La colònia de foques monjo més important que queda al planeta ha tornat a batre la marca de naixements aquest any amb 51 criatures. Situada al nord de cap Blanc, en una zona fronterera entre El Marroc i Mauritània, ha millorat els seus resultats del 2006, quan van ser 48 els neonatos registrats, segons Miguel Angel Cedenilla, un dels biòlegs espanyols de la Fundació CBD-Habitat que investiga aquest animal.

L'èxit de les mesures de conservació implantades per CBD-Habitat i els seus socis locals, sota el marc d'un Pla d'Acció Internacional de l'espècie, liderat pel ministeri de Medi ambient espanyol en aquesta franja del litoral saharià, tenen el seu millor exponent en el primer naixement ocorregut en una platja oberta, fora de les coves on habitualment es protegeixen les mares per al part i on a causa de els temporals la mortandad de criatures és molt alta, ja que l'onatge estavella als beus contra les roques.

La campanya de reproducció sol començar a l'agost i acaba al desembre, els biòlegs vigilen els naixements i cadascun dels moviments per un circuit tancat de televisió, en les tres coves de reproducció que existeixen al llarg d'aquest litoral. La tecnologia ha anat avançant i des de les primeres càmeres que van instal·lar a les quals s'utilitzen ara hi ha una gran diferència. El gran germà d'aquests mamífers pinnípedos permet controlar la situació de la colònia sense cap molèstia.

A la tardor marquen el seu territori i porten a terme una activitat frenètica. És l'època de reproducció, es barallen entre ells i persegueixen a les femelles;no obstant això, a partir de desembre abandonen els seus dominis aquàtics i surten a les platges de les coves a descansar. La colònia de foca monjo de cap Blanc mostra així clars símptomes de recuperació, el que suposa una gran esperança per a aquesta espècie que està considerada per la Unión Internacional de la Naturalesa (UICN) com un dels 10 mamífers en major perill d'extinció del món.

Oriol Castells

1r Batx-A 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Record/crias/foca/monje/cabo/Blanco/elpepusoccie/20100226elpepusoc_9/Tes

28/02/2010 22:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Algues per a moure avions

20100225161354-cultivo-algas.jpg

Els biocombustibles basats en productes marins s'acosten cada cop més al mercat.

Oloraran a mar les autopistes d'aquí d'un parell de dècades? En realitat l'olor és el que menys preocupa als experts que van analitzar la possibilitat d'usar algues com font de biocombustibles en la reunió de l'Associació Americana per a l'Avanç de la Ciència celebrada en San Diego (Califòrnia, EEUU). No és una idea nova. Ja en els anys setanta, i fins a mitjans dels noranta, el Departament d'Energia dels EEUU va desenvolupar un ampli programa sobre algues, motivat per la crisi energètica del moment. Els corts pressupostaris van enterrar la investigació, però només temporalment. AL Darzin, dels Laboratoris Nacionals d'Energies Renovables (NREL) nord-americanes, va assenyalar que actualment hi ha més de 200 companyies en tot el món analitzant el potencial de les algues.

No és només la qüestió energètica; les algues podrien ser també un important albelló de diòxid de carboni i una font d'aliments (més del que ja són en els països asiàtics). A més, al contrari que altres cultius per a biocombustibles, no competeixen per sòl cultivable per a aliments.

NREL, que en els últims tres anys ha assolit reunir uns 3.000 milions de dòlars per al seu programa d'algues, i establir diverses col·laboracions amb companyies menjo Chevron i fins i tot les Forces Aèries -"molt interessades en amb quins combustibles alimentaran als seus avions", va dir Darzin-, s'ha concentrat a estudiar la biologia: com millorar el rendiment de les collites, com evitar que altres organismes els espatllin o com collir, alguna cosa gens senzill. També s'ha estudiat la possibilitat d'augmentar el contingut en lípids de les algues, que és el que determina la seva riquesa energètica i per tant el seu valor com combustible. Un problema gens menyspreable són les infraestructures: s'estima que, ja sigui en el mar, ja en llacs o estanys fitats, faran mancada milions d'hectàrees de cultiu. I, ara per ara, ningú ha fet encara assajos a aquestes escales.

Ron Pate, dels Laboratoris Nacionals Sandía, diu que "els més realistes creuen que ens durà almenys 10 anys d'investigació i inversions aconseguir una mica pròxim a la comercialització. Jo creo que veurem un efecte ja en la pròxima dècada".

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Algas/mover/aviones/mucho/elpepusoccie/20100223elpepusoc_16/Tes

25/02/2010 16:13 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un equip científic identifica una gran ''illa de brutícia''a l'Atlàntic.

20100224223103-1921020.jpg

Investigadors nord-americans asseguren que una vasta regió de l'Atlàntic septentrional, al nord del Carib, presenta una concentració de brutícia flotant similar a la de la coneguda com illa o vòrtex d'escombraries del Pacífic. En la zona, de límits molt imprecisos, és possible detectar innombrables plàstics surant, encara que adverteixen que no es tracta d'una taca que tapiza la superfície, sinó sempre de restes molt disperses. La investigadora Karen Lavander, de l'associació SIGUI (Sigui Education Association), ha anunciat els resultats d'un llarg estudi realitzat en una reunió sobre ciències oceàniques que es celebra en Portland (Oregón, EEUU).
Les campanyes oceanogràfiques, coordinades per SIGUI, la Institució Woods Hole i la Universitat d'Hawaii, s'han desenvolupat des de 1988 i han permès recollir 64.000 petits trossos de plàstic. La regió amb major concentració, amb el 80% del total de materials recollits, es troba entre els 22 i els 38 graus de latitutd nord, suposadament perquè fins allà les duen els corrents oceànics. Les deixalles, que es capturen mitjançant xarxes superficials, han estat fonamentalment residus quotidians de plàstic, com trossos d'envasos i de brosses, així com útils pesquers. Durant dues dècades, els investigadors han realitzat 6.100 arrossegaments en diverses zones del Carib i l'Atlàntic Nord, i en més de la meitat han aparegut restes flotants de plàstic.
El pròxim juny, SIGUI i la Institució Woods Hole efectuaran una missió oceanogràfica per intentar definir la zona més afectada, perquè els residus es concentren allà i comprovar si hi ha afectacions cap a la fauna.

Adriana Olsina

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=690288&idseccio_PK=1477

24/02/2010 22:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

La missió SMOS envia les primeres imatges del cicle de l'aigua a la Terra

20100223192724-cmc-blog.jpg

Tot just han transcorregut quatre mesos des del seu llançament però la missió SMOS de l’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) ha obtingut ja les seves primeres imatges. Les instantànies sobre la lluentor de la temperatura serviran per a entendre les variacions globals en la humitat de la terra i en la salinidad de l’oceà per a avançar en el coneixement dels cicles de l’aigua.

Llançada el passat 2 de novembre, la missió ’Soil Moisture and Ocean Salinity’ (SMOS) està proporcionant informació sobre el cicle de l’aigua de la Terra mitjançant observacions globals de la humitat i la salinidad sobre els oceans. Fins ara, aquests paràmetres no havien estat amidats des de l’espai i són claus per a entendre el cicle d’aigua i la variabilitat del clima.

SMOS funciona capturant imatges sobre la lluentor de la temperatura que requereixen un procés per a assolir informació sobre la humitat de la Terra i la salinidad de l’oceà. L’ESA està ara en disposició de mostrar els primers resultats, que són "molt estimulants".

El director del Projecte de l’ESA, Achim Hahne, va assenyalar que l’equip que ho desenvolupa està "extremadament content i orgullós" de veure la transformació real del sistema SMOS en òrbita.


Lara Comis

http://www.elmundo.es/elmundo/ciencia.html

23/02/2010 19:27 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Catalunya només produeix el 3,4% de la potència eòlica d'Espanya

20100221172915-grafica.jpg

En l'economia espanyola, Catalunya suposa una cinquena part. Però la producció eòlica actualment és del 3,4%. Per arreglar aquesta situació, el govern s'ha proposat superar aquest nivell de producció eòlica. Les comunitats autònomes que més produiexen energia eòlica són Castella i Lleó, Catella-la Manxa i Galícia, que superen molt per sobre la producció de Catalunya.

Als anys 80 Catalunya era la principal font de producció eòlica d'Espanya, però es va anar endarrerint al llarg dels anys a causa d'una falta d'una aposta clara per fer front a aquesta font d'energia.

El setembre de l'any passat es van fe un debat molt llarg entre els diferents departament. L'exectiu català va aprovar la proposta de reduir els tràmits administratius a 18 mesos. També es va decidir que els parcs eòlics de Catalunya sortiran a concurs. Aquesta proposta va ser molt acceptada i es preveu el l'any 2015 aquest problema ja estarà resolt.

Actualment hi han 26 parcs eòlics repartits en tot el territori que funcionen amb una potència de 653,1 MW(megawatts)  i a més a més n'hi ha 7 amb construcció.

 

 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=688779&idseccio_PK=1477

 

 

Amy Chavarre

21/02/2010 17:29 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

6.000 espècies habiten al fons marí de l'Antàrtida.

20100220112520-langostino.jpg

Un equip de científics nord-americans de l'Associació Americana per a l'Avanç de la Ciència (AAAS, per les seves sigles en anglès) ha identificat, fins al moment, a més de 6.000 espècies distintes que viuen en el fons marí de l'Antàrtida, la meitat d'elles, "exemplars únics del continent gelat", el que reforça la teoria que defensa la riquesa i diversitat de la zona. Segons expliquen els seus responsables, la investigació, que es va iniciar en 2005, proporciona punts de referència per a futurs estudis sobre la "enorme varietat" d'éssers marins que habiten en les fredes aigües de l'Antàrtida i sobre com respondran als canvis ambientals que la ciència preveu. Es tracta d'un seguiment a llarg termini dels models d'escalfament global de l'oceà per a detectar els 'punts calents de biodiversitat'.

"Les poblacions de 'krill' (espècie de gambeta invertebrada que serveix d'aliment a pingüins, balenes i foques) s'estan reduint com resultat d'una disminució de la capa de gel de l'oceà, mentre que un crustaci molt menor de la família dels 'copèpodes' està dominant les zones que una vegada van ocupar ells", assenyala el biòleg marí del Centre britànic d'investigacions antàrtiques (BAS, per les seves sigles en anglès), Huw Griffiths.

Per al científic, fenòmens d'aquesta naturalesa modifiquen l'equilibri de la xarxa d'aliments a favor dels depredadors marins, com les meduses, que no són menjats pels pingüins i per altres predadores superiors de l'Oceà Austral. "La reducció del gel del mar també afecta als pingüins que es reproduïxen en el gel", afegix.

En aquest sentit, recorda que els animals marins van passar milions d'anys adaptant-se a la congelació i a les condicions estables de les aigües antàrtiques, pel que són "molt sensibles als canvis". "Això els converteix en excel·lents indicadors del canvi ambiental, encara que si són incapaços de moure's o adaptar-se a les noves condicions podrien acabar per extingir-se", conclou finalment.

Oriol Castells

1r Batx- A

http://www.adn.es/lavida/20100219/NWS-2417-fondo-marino-antartida-6000-especies.html

20/02/2010 11:25 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Al rescat del caimàn planer de Colombia

20100220111711-caiman-orinoco.jpg

El cocodril d' Orinoco, dels Plans de Colòmbia i Veneçuela, està considerat com espècie en perill crític d'extinció a nivell mundial segons la Unión Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). A partir d'ara aquesta esepcie (Crocodylus intermedius) contarà amb un programa de conservació i maneig coordinat per científics espanyols i colombians, finançat per la Fundació Biodiversitat i que es desenvoluparà en la regió oriental colombiana.

El caimàn llanero, com també es denomina localment, està considerat com el cocodriliano més amenaçat del món; en els escenaris que descriu en moltes de les seves novel·les García Márquez, tot just queden 105 exemplars en llibertat, repartits en quatre nuclis, segons els censos que es van portar a terme entre 1993 i 1996. De la biologia, ecologia i estat de poblacions d'aquest rèptil, que arriba a amidar set metres, es coneix molt poc, el que justifica la necessitat de realitzar investigacions sobre l'espècie, afirma Manuel Merchán Fornelino, director de l'Associació Chelonia i professor de biologia de la Facultat de Biologia de la I.I.Universitat (Segòvia).

Una altra de les greus amenaces amb les quals s'enfronta actualment aquest rèptil és la destrucció del seu hàbitat, asseguren els biòlegs. El programa es realitzarà en una regió amb una superfície aproximada de 260.000 quilòmetres quadrats, recorreguda per grans rius de la conca del Orinoco (de la qual formen part el Meta, Arauca, Casanare, Vichada, Inirida i Guaviare, entre altres), en ecosistemes de sabana característics d'aquesta zona. L'espècie requereix llacunes i rius de gran cabal, amb platges de posada adequades per a la nidificación.

Una altra dels greus amenacis amb els quals s'enfronta actualment aquest rèptil és la destrucció del seu hàbitat, asseguren els biòlegs. El programa és realitzarà en una regió amb una superfície aproximada de 260.000 quilòmetres quadrats, recorreguda per grans rius de la conca del Orinoco (de la qual formin part el Meta, Arauca, Casanare, Vichada, Inirida i Guaviare, entre altres), en ecosistemes de sabana característics d'aquesta zona. L'espècie requereix llacunes i rius de gran total, amb platges de posada adequades per a la nidificación.

L'objectiu conjunt de totes les institucions involucrades en aquesta ambiciosa iniciativa de conservació i desenvolupament és impulsar la recuperació d'una de les espècies més amenaçades del món.

Oriol Castells

1r-Batx A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/rescate/caiman/llanero/Colombia/elpepusoccie/20100218elpepusoc_16/Tes

20/02/2010 11:17 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El mediterrani ha disminuit un metre des de fa 81000 anys

20100215154742-cuevas-clima.jpg

Gràcies a recents investigacions de científics estadounidencs, italians i espanyols, s'ha demostrat que el nivell del mar mediterrani en el passat era un metre més alt, aquestes investigacions s'han dut a terme a unes coves que hi ha a les illes Balears. Així ho han publicat a la prestigiosa revista Sience, on han afirmat que el nivell global del mar i el clima de la Terra estan intimament relacionats. Segons els estudis s'ha arribat a la conclusió que les caes de gel polars eren més petites fa 81000 anys, la temperatura mitjana global era tan alta com la actual i la concentració de C a l'atmosfera era molt més baixa. Així doncs, això permet creure que els glaciars poden créixer i enconjir més ràpid del que es creia, i d'aquesta manera podria canviar totalment el debat sobre les glaciacions. Durant l'últim cicle glacial, el nivell del mar va caure uns 130 metres en el temps transcorregut entre l'últim interval templat (fa 125000 anys) i l'últim màxim glacial (fa uns 20000 anys). Durant aquest temps el nivell del mar va anar disminuint d'una forma alternada, és a dir, amb pujades i baixades, aquest procés encara no sentén del tot bé pels científics. Ara segons l'estudi el cicle glacial de 100000 anys generalment acceptat pot no ser aplicable en absolut als glaciars, sinó als nivells de CO2 i CH4 així com a les temperatures.

Ara s'han detectat a les illes Balears cinc coves en la costa meridional i oriental de l'illa que proporcionen dades impresionants sobre la variació del nivell marítim. Aquestes peces geològiques han estat intermitentment summergides en el mar durant milers d'anys tal com ho confirmen els experiments realitzats.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/nivel/Mediterraneo/era/hace/81000/anos/metro/alto/ahora/elpepusoccie/20100213elpepusoc_12/Tes

Narcís Homs

15/02/2010 15:47 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Campanya internacional per salvar el tigre de l'extinció.

20100215132050-tigre.jpg

 Amb el començament de l'Any del Tigre a Xina, el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) ha llençat avui a Kàtmandu una campanya global per a duplicar el nombre d'aquests felins en llibertat per al pròxim Any del Tigre, 2022.
El nombre de tigres salvatges en el planeta ascendeix actualment a 3.200, enfront dels 7.700 de principis de la dècada de 1990, segons WWF, que avui ha presentat en la capital nepalí la seva campanya per a salvar al felí per antonomàsia en el continent. El director de WWF a Nepal, Anil Chitrakar, ha assegurat en l'acte de llançament de la campanya que Nepal és un lloc de passada per al tràfic il·legal de parts del tigre que vénen de la Índia i es compren a Xina.
Entre 60 i 65 tigres són caçats furtivament cada any en l'Índia, país amb la major població de tigres salvatges, uns 1.500, segons dades de Diwarkar Chapagain, expert de WWF. Aquests felins es poden trobar en llibertat fonamentalment en uns altres dotze països: Nepal, Xina, Rússia, Cambotja, Laos, Bangladés, Vietnam, Malàsia, Bhutan, Tailàndia, Birmània i Indonèsia.
Els esforços globals per salvar al tigre s'han intensificat en els últims mesos, especialment per l'interès personal del primer ministre rus, Vladimir Putin.
Al setembre tindrà lloc a Rússia un cim internacional dirigit a recuperar la població de tigres salvatges a Àsia.


Adriana Olsina

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=687457&idseccio_PK=1477

15/02/2010 13:20 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Les glaceres es formen i fonen més ràpidament del que s'esperava

20100214201338-foto-418479-cas-1-.jpg

- Algunes proves asseguren que la temperatura global era més alta fa uns 80.000 anys.

- Un estudi dirigit per la Universitat d'Iowa (EUA)i la Universitat de les Illes Balears, publicat a la revista Science, assegura que les glaceres es formen i fonen més ràpidament del que es pensava.

- Durant l'últim cicle glacial, el nivell del mar ha baixat, de manera progressiva però irregular, aproximadament 130 metres entre el moment de l'últim interval temperat, fa 125.000 anys, i l'últim màxim glacial, fa uns 20.000 anys.

- L'estudi mostra que fa 81.000 anys, el nivell del mar estava en realitat més d'un metre per sobre d'on és ara, un resultat que contradiu les actuals teories sobre el creixement de les plaques de gel.

-
Aquest descobriment implica que les plaques de gel polar eren més petites i que les temperatures globals eren almenys tan altes, o fins i tot més, fa 80.000 anys del que ho són ara, fins i tot encara que la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera fos molt més baixa aleshores.

-
Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han pres mesures d'una formació cavernosa a l'illa de Mallorca que havia estat submergida de manera intermitent al mar Mediterrani al llarg de centenars de milers d'anys.

- Les dades suggereixen que les glaceres podrien créixer i reduir-se més ràpidament del que els investigadors havien cregut, fet que podria canviar el debat sobre com vénen i van les edats de gel.

- Segons l'equip científic, dirigit per Jeffrey Dorale, el cicle glacial de 100.000 anys acceptat universalment, es podria aplicar només als nivells de diòxid de carboni, metà i les temperatures registrades als casquets de gel polar.

14/02/2010 20:13 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Proteïna que provoca la recaiguda dels exfumadors

20100210162727-cmcc.jpg

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra han descobert una proteïna que activa les ganes de fumar en les persones que ja fa temps que han abandonat el tabac. Les persones que recauen, ho fan per tres motius diferents: "Per estrès, per factors associats a l'ambient o per un nou contacte amb la droga", ha assegurat Berrendero.

 

 En els tres casos una proteïna activa de nou el desig de fumar, i molts exfumadors recauen. Si s'aconsegueix inhibir els receptors d'aquesta proteïna, "les persones no sentiran ganes de fumar en cap d'aquestes tres situacions", ha afirmat el farmacèutic. "El tabaquisme és un dels hàbits de consum que causa més addicció, a més d'importants problemes de salut als fumadors.

 

Els tractaments de deshabituació al tabac tenen com principal objectiu evitar la recaiguda. Un estudi realitzat per investigadors del Laboratori de Neurofarmacologia, ha posat de manifest que les hipocretines, una proteïna, juguen un paper important en la recaiguda en aquest hàbit. L'estudi és part de la tesi doctoral que està duent a terme la investigadora Ainhoa Plaza-Zabala. Aquest treball s'ha portat a terme sota l'administració de nicotina en ratolins.

 

Les principals conclusions que s'extreuen del treball dels investigadors de la UPF és que les hipocretines juguen un paper crucial en la modulació dels episodis d'ansietat derivats dels efectes de la nicotina i en els processos neurobiològics.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=686024&idseccio_PK=1477 

Andrea Abdó

10/02/2010 16:27 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

el drama dels ossos polars

20100201192600-image002.jpg

 

La naturalesa en l’estat salvatge és cada vegada més difícil de trobar. Hi ha qui inclús arriba a afirmar que ja no existeix cap racó del món que no estigui relacionat amb l’acció humana, i no li falta raó, ja que tot l’espai de la Terra esta afectat per la nostra empremta. Sens dubte que encara hi ha paisatges preciosos, o llocs impressionants, però ja mai més seran lliures de la nostre capacitat destructiva.

L’ós polar és un animal magnífic. Perfectament integrat en el seu ecosistema, i es capaç de viure en les condicions ambientals més adverses. Explorar l’hàbitat del ós polar, és apropar-te molt a la naturalesa mítica en la que les condicions ambientals extremes poden fer-t’ho passar realment malament. L’ós polar és un carnívor tan preciós, com perillós. De fet, es recomana no entrar al seu territori sense protecció.

Tot i així, no hi ha res més emocionant per els amants de la naturalesa que la sensació d’estar en un lloc salvatge, en el que els ossos polars encara hi són presents. És impossible abstreure’s de la presència constant de l’animal, i sempre s’ha d’estar a la guaita, l’ós polar, com totes les criatures, mereix viure.

Arribats al límit de la seva extinció per la caça massiva, la protecció va aconseguir que algunes poblacions es recuperessin, especialment les adaptades a caçar en el gel. L’ós polar necessita la cobertura gelada per caçar les seves preses. En el gel és on millor es desenvolupa, atrapant foques o morses. Si el gel desapareix, els ossos polars també ho faran.

Incapaç de caçar a mar obert, ja que les foques o les morses són infinitament més àgils en aquest medi, els ossos es desplacen a terra ferma amb la falta del gel. Però tampoc allà es desenvolupen senzillament, ja que s’acaba de descobrir que opten per el canibalisme com opció dramàtica per la supervivència.

La situació del os polar és dramàtica, però representa molt bé el que està passant actualment al nostre planeta. Hi ha gent que afirma el canvi climàtic i gent que el desmenteix, però sigui com sigui, els ossos polars noten algo que canvia i que posa la seva espècie en perill, i això, tan en ossos com en qualsevol ésser viu, els humans no ho podem permetre.

 

 

Norma Pedemonte

 http://www.elmundo.es/elmundo/2009/12/10/verde/1260439925.html

01/02/2010 19:26 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Un iceberg de 140 quilòmetres quadrats avança cap a Austràlia

20091209202221-foto-406303-cas.gif

Un iceberg de 140 quilòmetres quadrats, que es va desprendre de l'Antàrtida, es dirigeix cap al sud d'Austràlia.
El científic Neal Young ha assenyalat que es tracta d'un fenomen "molt extrany", poc comú, però no inusual, pot passar molt temps abans que aparegui un així, pel que es tracta d'una visió que solament es produeix una vegada a la vida. 

Els experts han cridat al gel gegant B17B, té 19 quilòmetres de llarg i 8 quilòmetres d'ample, i és un dels majors que es recorden prop d'Austràlia. La peça forma part d'un iceberg tres vegades més gran de la seva grandària habitual, que es va desprendre de l'Antàrtida en el 2000 i es va passar cinc anys quiet en un lloc a causa dels corrents oceànics en aquesta regió.

Els científics menjo Young preveuen que el B17B s'esquerdi en el seu avanç cap al litoral australià.Adriana Olsina

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=668909&idseccio_PK=1477

Con un clima primitivo mucho más frío, habrá que cambiar nuestras ideas sobre la vida original en la Tierra

20091201221330-imagen-5.png

Hace miles de millones de años, el clima de la Tierra era mucho más frío —quizá 50 grados menor a lo pensado antes—, lo que significa que las condiciones para la vida en todo el planeta eran más propicias que lo que se creía, según un equipo de investigación que incluye un expertos de la Universidad A&M de Texas que se especializa en geobiología

Mike Tice, un investigador en el Departamento de Geología y Geofísica de la Universidad A&M de Texas, dice que los resultados podrían cambiar las ideas actuales sobre las primeras formas de vida en la Tierra.

Tice dice que el equipo examinó las rocas de Buck Reef Chert en Sudáfrica, que se sabe tienen una antigüedad de alrededor de 3.400 millones de años y están entre las más antiguas que se han descubierto. Encontraron en ellas características coherentes con la formación de agua a temperaturas significativamente más bajas que lo habían sugerido los estudios anteriores.

La investigación encontró que las condiciones eran bastante más frías, probablemente de 50 grados menos, o incluso una diferencia mayor. Esto significa que las condiciones para la vida estaban mucho más facilitadas, y que la vida que existía en el momento no estaba bajo tanto estrés como se creía antes.

Los cientos de piscinas de aguas termales en el parque varían considerablemente de temperatura, aunque todos ellos pueden ser desde muy cálidos a extremadamente calientes. El agua en las piscinas más alejadas del centro es más fría, y esto se ve en los variados colores, que van de color rosa a verde claro, naranja y negro, dice.

Cuando la temperatura del agua cae por debajo de 163 grados o menos, lo que se acerca a las altas temperaturas previamente estimadas para el océano primitivo, comienzan a crecer comunidades de bacterias fotosintéticas verdes en el suelo de la piscina. Estas comunidades se vuelven más espesas al alejarse del centro de las piscinas, donde la temperatura del agua desciende.

Tice dice que los nuevos hallazgos podrían abrir la puerta a nuevas formas de ver la historia primitiva de la Tierra, sobre todo sobre las formas de vida que existían miles de millones de años atrás.

Artur Rivera

http://axxon.com.ar/noticias/2009/11/con-un-clima-primitivo-mucho-mas-frio-habra-que-cambiar-nuestras-ideas-sobre-la-vida-primitiva-en-la-tierra/

Un laboratori espanyol per detectar tsunamis.

Aquest nou laboratori per detectar tsunamis, s'anomena GEOSTAR i està situat en el golf de Cadis, en una zona amb una alta activitat sísmica. Amb aquest nou laboratori es podran detectar els tsunamis amb antelació i així poder evitar les grans desgràcies que suposen aquests fenòmens. A més a més de detectar els possibles tsunamis que venen, el laboratori recollirà dades sobre el canvi climàtic, estudiar-lo, i analitzar els perquès. És el primer laboratori amb totes aquestes característiques en Europa.

Aquest laboratori és submarí, i es farà dins de l'aigua tot tipus de previsions. Va comensar a funcionar la setmana del dia 13, és a dir, fa poquíssims dies.

Al link de la web apareix un video on t'explica més coses.

http://www.elmundo.es/elmundo/2009/11/12/ciencia/1258040494.html

 

 

 

Guillem Bosch

S'ha recuperat el primer exemplar de ratpenat nòctul a Catalunya

20091119165641-foto-402027-cas.jpg

El Nyctalus lasipterus és una espècia que està en perill d’extinció. Aquest ratpenat pot arribar a fer mig metre. Aquest exemplar el va trobar un equip d’investigadors del centre tecnològic forestal de Catalunya (CFTC).

 L’any 2004 es va trobar una població d’aquesta espècie al parc natural de la Garrotxa. Va ser l’única població d’aquesta espècie que es coneixia. Aquesta espècie de ratpenats és la més gran de tot Europa.

CFTC ha informat sobre l’exemplar recuperat. És una femellea qu duu una marcada una anella en el decembre de l’any passat. El lloc que l’han trobat ha sigut en una mena de caixa-refugi penjada d’un arbre.

Aquesta espècie és l’única que pot caçar ocells, tot i que sol alimentar-se d’insectes.

 

Amy Chavarre

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=662887&idseccio_PK=1477

Els arbres més longeus del món creixen més de 1950

20091118222802-pino.jpg

El canvi climàtic està canviant la vida dels animals i les plantes. Això és el que li està passant al mil·lenari pi bristlecone (pi de pinya d’estarrufo o Pinus longaeva), el més longeu de la Terra. L’augment de les temperatures a elevades altituds ha potenciat el seu creixement a partir de 1950 segons el treball de la Universitat de Arizona publicada en l’últim nombre de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Els resultats d’aquest estudi mostren que els pins més pròxims a la línia dels arbres (una línia imaginària en les altures de les muntanyes a partir de la qual no creixen) en diferents localitzacions geogràfiques, tenen durant el període 1951 a 2000 els anells de creixement anuals amb un ample superior al que es va produir en els anteriors 3.700 anys. Les temperatures regionals s’han incrementat, particularment a elevades altituds, durant el mateix període de 50 anys.

L’elevada longevitat i l’excel·lent preservació dels troncs, fins i tot dels arbres morts més vells, han permès que alguns científics reconstrueixin el clima regional durant 8.000 anys utilitzant els registres d’anells de pi de pinya d’estarrufo. El ràpid creixement de tres espècies de pi a altituds pròximes a la línia dels arbres havia estat observat fa més de 25 anys per anteriors investigadors.

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/arboles/longevos/mundo/crecen/1950/elpepusoccie/20091117elpepusoc_17/Tes

Las emisiones mundiales de CO2 han crecido un 41% desde 1990

20091118203259-g024d378lh01.jpg

Las emisiones mundiales de dióxido de carbono (CO2), el principal gas responsable del efecto invernadero, han aumentado un 41% desde 1990, un porcentaje sin precedentes que está agotando la resistencia de la Tierra y amenaza con acelerar el calentamiento planetario.
El informe analiza especialmente la capacidad natural de la Tierra para hacer frente al problema. Así, advierte de que, hasta fechas recientes, buena parte del CO2 generado por la actividad humana era absorbido por la vegetación o acababa disuelto en los océanos, lo que evitaba que fuera a la atmósfera y aumentara el efecto invernadero.
En 1959, el 40% de los gases de origen antrópico permanecían en la atmósfera, pero ahora ese porcentaje es del 45%. El estudio, no obstante, admite que el grado de incertidumbre es todavía elevado.
Lo peor de todo, prosigue la investigadora, es que las emisiones mundiales crecen ahora más rápido que hace una década, cuando los países industrializados empezaron a aplicar las primeras políticas de contención de gases. Desde el 2000, el aumento ha sido del 29%. Concretamente en la última década, las emisiones de CO2 crecen actualmente a un ritmo anual del 3,4%, frente al 1% del periodo 1990-2000.

Gloria Torrado


http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=662832&idseccio_PK=1477

L'alça de les temperatures accelera el creixement dels arbres més vells del planeta

20091117183217-foto-401636-cas.jpg

L'augment de les temperatures durant el segle XX ha contribuït a un creixement sense precedents dels arbres més vells del món. Els pins americans o Bristlecone han estat creixent més de pressa del que és habitual des del 1950, segons l'equip de científics dirigit per Matthew Salzer. Aquests pins viuen durant milers d'anys als turons secs d'alta muntanya que castiga el vent a l'oest dels Estats Units i és l'espècie amb una mitjana de vida més elevada, amb exemplars que superen els 3.000 anys.
Expliquen que mentre el creixement anual dels pins a les zones de més altitud es veu limitat per les temperatures fredes, el creixement dels arbres a les altituds inferiors se sol veure limitat per la humitat.
Segons assenyalen els científics, la diferència en les taxes de creixement podrien ser una altra evidència que vincula les temperatures més altes del segle passat amb conductes inusuals en els ecosistemes d'alta muntanya.
El pi americà es troba a les muntanyes Rocalloses a Colorado i la part nord de Nou Mèxic, amb una població aïllada al parc San Francisco Peaks d'Arizona. Es troba en unes altituds molt elevades, de 2.500 a 3.700 metres, en condicions de clima subalpí fred i sec, sovint a la línia límit arbrada, si bé forma també extenses agrupacions amb copes tancades a altures més baixes.

Adriana Olsina

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=662523&idseccio_PK=1477

Pla Renove per a les centrals nuclears

20091115222122-vista-central-nuclear-vandellos-ii-tarragona.jpg

El ministeri d'indústria ha donat permís a les centrals nuclears de Vendellòs i Ascó perquè funcionin els anys 2010 i 2011, però les elèctriques propietàries de les instal·lacions volen explotar al màxim la llicència que li van otorgar per seguir funcionant més dels 40 anys inicialment previstos. L'ANAV ( Associació Nuclear Ascó Vendellòs), ha renovat la plantilla i està contractan treballadors joves amb dos objectius: ampliar la plantilla i facilitar el relleu generacional. En plena crisi, entre aquest any i el vinent, l’ANAV incorporarà 130 empleats i invertirà 349 milions, cosa que facilitarà el treball a persones centrades a aquest tema

 

 

 

Guillem Bosch

http://www.avui.cat/cat/notices/2009/11/pla_renove_per_a_les_centrals_nuclears_78190.php

Els corals són capaços de viure més de 4000 anys

20091115210026-corals-2.jpg

Ja es coneix el fet que els animals que viuen en les profunditats del mar i a temperatures molt fredes solen tenir una vida molt llarga com a conseqüència d’una ralentització del metabolisme. El que es desconeixia és que en el cas dels corals arribés a ser tant temps, ni més ni menys que 4000 anys. Els corals que són capaços de viure tant són els d’aigua profunda situats en volcans submarins a profunditats d’entre 200 i 500 metres, i que s’han postulat ja a la candidatura dels organismes marins més longeus fins a ara coneguts.

Per a arribar a aquesta conclusió, investigadors de la Universitat de Stanford (EEUU), van estudiar amb carboni 14 la velocitat de creixement i l’edat de colònies compostes pels gèneres Gerardia i Leiopathes, amb edats compreses entre 2.742 anys i 4.265 anys, respectivament.

Segons publica la revista PNAS, l’índex de creixement radial és de tot just 35 micras a l’any. És a dir, el seu creixement és realment molt més lent del que es pensava.

Oriol Castells

1r de Batxillerat-A

Etiquetas:

Canvi climàtic: Àfrica juga les últimes cartes a Barcelona

20091104163958-imagen-3.png

La caravana mundial de discussions sobre canvi climàtic va arribar A Barcelona aquesta setmana per a l’última ronda abans de la gran conferència de desembre a Copenhaguen, i Àfrica aposta tot. "Tinc els meus dits creuats, però per a ser realistes no creo que vagin a succeir grans coses en (la reunió preparatòria de) Barcelona aquesta setmana", va dir a IPS des de Nairobi el secretari de la Conferència Ministerial Africana sobre Ambient.

La AMCEN es va reunir la setmana passada en Addis Abeba para les últimes discussions entre els negociadors africans abans de la 15 Conferència de les Parts de la Convenció Marco de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP 15), en la qual es procurarà, entre el 7 i el 18 de desembre en la capital danesa, delinear un tractat per a la reducció de les emissions de gasos hivernacle, causants del reescalfament planetari.

El resultat de les converses en la capital d’Etiòpia va ser un ambigu rebuig a l’actual esborrany de l’acord, que reemplaçaria al Protocol Kyoto, únic instrument internacional contra el reescalfament planetari i que expirarà en 2012.

Ignasi Pou

http://www.portaldelmedioambiente.com/articulos/6816/cambio_climatico_africa_juega_las_ultimas_cartas_en_barcelona/

 

Arrenca la cimera del clima de Barcelona

Uns 4000 representants de 180 països es reuneixen aquests dies a Barcelona per a preparar la cimera de Copenhaguen.

Des de l’última reunió de Kyoto els problemes derivats del canvi climàtic i la contaminació ambiental demanen un intent seriós i creïble de aconseguir

acords efectius que facin possible pendre les mesures necessaries per afrontar -los.

L’opinió pública es mostra decebuda després del temps i les oportunitats perdudes des de Kyoto. La postura dels EUA,

,que no havia signat el protocol de Kyoto, així com la de països emergents com ara Xina és una de les claus d’aquesta

cimera, en la que tothom espera el compromís de la nova administració nord-americana.

Mentres tant les organitzacions ecologistes com ara Green Peace organitzen accions per a pressionar als líders mundials

per tal que assumeixen les seves responsabilitats i s’arribi a acords que facin possible enllestir accions efectives en la lluita per

la reducció de les emissions de CO2. 

Jose A.Pajares

http://www.europapress.cat/societat/noticia-copenhaguen-arrenca-cimera-clima-barcelona-enmig-duna-gran-expectacio-20091102110807.html

http://www.activistasporelclima.com/

Los bosques vuelven a encabezar la agenda... ¿bosques de verdad?

20091102203838-palma4.jpg

Se está hablando mucho de los bosques ya que hay mucha preocupación por el cambio climático. Principalmente en lo referente a su función como reservorios de carbono, ya que nuestras vidas dependen de ellos y del oxígeno que nos proporcionan. Si talamos los árboles el medio ambiente empeora por nuestra acción. Sin embargo, ¿se está hablando realmente de bosques? En el Congreso Forestal Mundial que tuvo lugar hace poco en Argentina se dijo que bosques y monocultivos eran sinónimos. Respaldaron a las empresas que se ocupan en convertir los verdaderos bosques en falsos bosques, la naturaleza en ganancias. Los “expertos” forestales opinan que un “bosque plantado” es un bosque, que no pasará nada en cambiar un bosque por una plantación de eucaliptos, por ejemplo.

El Congreso también se refería a la necesidad de “mejorar” los bosques por medio del uso de árboles genéticamente modificados (GM). Los árboles GM podrían causar desastres en los bosques de todo el mundo. La definición de bosques y plantaciones se planteó durante las negociaciones climáticas sobre REDD (Reducción de las Emisiones debidas a la Deforestación y la Degradación en los Países en Desarrollo) y la Convención sobre el Cambio Climático de la ONU también consideró que las plantaciones son “bosques”. También la producción de etanol a partir de plantaciones de árboles y de agro diesel a partir de plantaciones de palma aceitera, como alternativas “verdes” a los combustibles fósiles, causarían la destrucción de bosques. Entonces se plantarían monocultivos de árboles.

El proceso para quitar las plantaciones de los bosques es largo, pero son muchas las organizaciones sociales, los campesinos, los académicos, etc, que se reúnen bajo la consigna de que “las plantaciones no son bosques”.

 

http://www.portaldelmedioambiente.com

 

Clara Roig

Greenpeace critica l' ajuda del govern per comprar cotxes

20090612060211-fb1ef60dcbbd03c8.jpg

Greenpeace denuncia que els ajuts per a la substitució d'un vehicle per un altre sense límits d'emissions, proposades per la Generalitat de Catalunya, no són compatibles amb la lluita contra el canvi climàtic i llancen un senyal equívoc al sector automobilístic en subvencionar models molt contaminants. L'organització ecologista recorda a la Generalitat que els ajuts a la venda de cotxes no són eficaços des del punt de vista econòmic, són la meitat d'eficaços a l'hora de crear llocs de treball que les inversions en transport públic i mantenen la dependència del cotxe i les seves emissions.

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=620114&idseccio_PK=1021&h=

 

MARGARITA VILACLARA

12.6.2009

La contaminació afecta negativament en el desenvolupament pulmonar

20090607162413-20081209222718-contaminacio.jpg

S’ha comprovat que els nens que viuen en una zona amb alts nivells de contaminació atmosfèrica, tenen 5 vegades més possiblitats de patir una reducció de la funció pulmonar en un 80%.

Amb aquest estudi podem observar la relació entre les emisions dels agents contaminants, generalment combustibles fòssils, amb la seva repercussió en el desenvolupament dels pulmons dels nois i noies entre 10 i 18 anys.

Per a fer l’estudi, van seleccionar 1759 nois i noies adolescents de les 12 comunitats més contaminades de California. Els hi van fer una sèrie de proves durant 8 anys per veure l’efecte dels compostos com l’òxid de nitrògen, vapor àcid, carboni elemental i partícules en suspensió.  

Per acabar vull remarcar les causes negatives d’un grau elevat de contaminació, que causen les enfermetats cardíaques i respiratòries, com irritar els alvèols i retardar el desenvolupament pulmonar. La meva reflexió és que la contaminació ens està afectant greument en les nostres vides, i hem de començar a posar-hi remei perquè no segueixin creixent aquestes enfermetats.

Per més info:  The National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)
                               http://www.niehs.nih.gov

Berta Ruiz Ventura

Combustible per a l'Àfrica a partir dels residus de plàtan

20090524190512-combustible-platans.jpg


Científics anglesos, en concret ho va idear un estudiant, han aconseguit crear combustible a partir de residus procedents dels cultius dels més de dos milions de tones de plàtans que es produeixen anualment a Rwanda, ja que per cada tona de plàtans, hi ha una estimació de 10 tones de residus com la pell, les fulles o el tall de la planta, descobrint mètodes simples per generar briquetes que podran ser utilitzades per totes les comunitats de l’Àfrica per a la cuina i la calefacció.

En aquest sentit, segons va informar la institució, com el fruit "suposa només un petit percentatge de tot el que produeix la planta", els investigadors portaven temps tractant de trobar una fórmula que els permetés generar combustible amb el mínim possible d’eines i de tecnologia.

Per això, els científics de la Universitat de Nottingham (Regne Unit) van obtenir una polpa de plàtan masserant pells podrides i fulles del plàtan. Després, es barreja aquesta polpa amb serradures "per obtenir un material mal·leable" i finalment es comprimeix i es seca per crear briquetes que estan apunt per prendre’ls foc(ús com a combustible)i  desprendre calor; ideal per cuinar.

La pell de plàtan envolta altres materials i els uneix molt bé, actua com la pega, diu Mr Chaney

Per a un dels autors de la investigació, el científic estudiant encara (es tot un èxit si surt bé)Joel Chaney, "la llenya constitueix el principal problema del món desenvolupat". "Vastes àrees de terra són desforestades cada any al planeta perquè la gent necessita combustible per cuinar i no pot accedir a alternatives més cares com el gas", va explicar.

D’altra banda, va assenyalar que, "a més de les conseqüències mediambientals que comporta la producció de llenya, aquesta suposa "una pèrdua de temps". "Les dones africanes poden passar-se quatre o cinc hores al dia recollint-la, però si existís un altre tipus de combustible podrien evitar-ho", va afirmar.

Per als investigadors, l’aprofitament dels residus "és la clau del desenvolupament sostenible", a més de ser un mètode que es pot difondre fàcilment per tot el continent africà. En aquesta línia, el professor de la Facultat d’Enginyeria de l’esmentada universitat, Mike Clifford, treballa en l’actualitat en la creació de multitud de materials sostenibles com la llana de iac o l’oli de Vermonia.

Finalment, van destacar que la importància d’aquestes investigacions rau en aconseguir que "en un futur tots els residus puguin convertir-se en combustible" i contribuir, d’aquesta manera, a la protecció efectiva del medi ambient.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8044092.stm

www.thisisnottingham.co.uk/.../article.html

Andrea Borrellas

Creen el primer Observatori de Salut i Canvi Climàtic a Espanya

20090426143926-qcsca7vbbldcaj9sinoca2wvsn1cabea7r8canmi9ypcaww1fpyca7j8fggcageqs32cadrup9tcawywgfccapzs6nkca670jkbcapcb7qhcalduw0wcaunjpr4caxe57e9caefpxue.jpg

 El Consell de Ministres celebrat el divendres 24 d’abril de 2009 va aprovar la creació de l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic que dependrà del Ministeri de Sanitat, Política Social i desenvolupament i també del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí. Aquest nou òrgan permetrà combatre els efectes del canvi climàtic en la salut de las persones.

 

Els efectes del canvi climàtic així com la contaminació atmosfèrica provoquen una sèrie de conseqüències negatives per a la salut pública. Alguns exemples són l’augment de la temperatura i l’increment d’ones de calor que són perjudicials per a la població, a més, la major variabilitat de les precipitacions pot afectar la qualitat de les aigües i modificar patrons de malalties infeccioses.

Amb l’objectiu d’evitar aquestes males conseqüències per a la població, l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic analitzarà, diagnosticarà, avaluarà i farà un seguiment dels paràmetres afectats pel canvi climàtic. Amb la gestió i supervisió dels dos Ministeris també hi haurà científics i tècnics que hi participaran.

Aquest nou òrgan posarà a l’abast de la tothom qui ho desitgi informació detallada de les polítiques mediambientals així com dels resultats que s’estan obtenint fruit del seu treball.

 

Un enllaç que pot ser útil:http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias

 

Roger Llabrés i Forner

A partir d'ara, l'aigua de l'aixeta tindrà millor gust

20090317000302-potabilitzadora.jpg

Aquesta millorà de l'aigua serà degut a la nova construcció d'una potabilitzadora d'Abrera. Aquesta potabiltzadora té incorporada una nova tecnologia de desalinització per electrodiàlasi reversible que podrà filtrar diàriament 154 tonelades de sal de l'aigua. L'absència d'aquesta sal és el que farà millorar la qualitat d'aquesta aigua.

En aquest sentit l'aigua a més de tindre millor gust, al ser menys salada, també reduirà afectes com la calsificació o la incrustació d'aquest calç en les canonades així fent que els electodomèstics siguin més útils durant més temps.Aquesta, com a conseqüència d'aquesta desalinització, també bullirà amb més poc temps i per tan el consum d'energia serà també inferior i els treballadors d'aquesta depuradora afirmen que la rentadora necessitarà una quantitat de detergent ewqmés reduïda.Segons aquests especialistes aquests canvis podrien  fer que ens gastessim de 35 a 40 euros menys cada any.

La Vanguardia.

Enllaços: http://www.ajuntamentabrera.cat/banners.asp?id=373

Emma Batet

 

Curiosament es cert.

20090316232518-papel-higienico-hummer-1-.jpg

La organitzacio ambientalista Greenpace va fer una denuncia a "The Guardian", on va mencionar que els tot terrenys americans anomenats Humer no perjudican tan al medi ambient com ho fan els simples rotllos de paper higiènic. Aquests contaminan sobretot si es tracta d'un extra suau.

Aquest es el motiu pel qual la organització protagonista d'aquesta noticia, intentarà convèncer per tots els medis que la gent utilitzi paper reciclat i que s'oblidi de l'existència del paper de tota la vida que pel que sembla, resulta més contaminable que els enromes Humers que circulen a mes gran escala per els carrers de EEUU.

Cal dir que més del 98% dels rotllos de paper higiènic que es venen a EEUU provenen de selvas verges. Per la seva part, el 40% del que arriba a Europa i America Llatina provè de productes reciclats.

Sera veritablament dificil concienciar a la població d'aquest fet i intentar que evitin aquest risc de contaminacio amb la disminució de compres del paper higienic.

Claudia Torra.

Enllaç:

http://www.que.es/ultimas-noticias/curiosas/200903020931-papel-higienico-contamina-mas-que.html

 

 

La fotosíntesis es va originar fa aproximadament 3500 milions d’ anys

20090316173741-cmc.jpg

Segons els estudis realitzats per un grup de científics, s’han trobat proves de l’exitència d’oxigen fa 3.460 milions d’anys, uns 800 milions d’anys abans del temps que es creia.

Hiroshi Ohmoto i el seus col·laboradors de la Universitat de Pensilvania van ser qui van realitzar aquesta “teoria” un cop van ser descoberts cristalls d’hematita al nord-oest d’ Austràlia, concretament a Crató de Pilbara (regió important per l’estudi de la història de la Terra ja que conserva una gran quantitat de sediments de l’eó Arcaic: 3.600-2.700 milions d’anys).El descobriment va ser publicat a la revista Nature Geoscience.

A l’article es conclou que aquest descobriment demostra l’existència d’aigua rica d’oxigen durant 3600 i  2.700 milions d’anys, aquest fet dóna a entendre que ja hi existien classes de microorganismes que tenien la capacitat de produir oxigen mitjançant la fotosíntesis.

 

 

Podeu visitar la següent pàgina web per obtindre més informació :

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2009/03/16/ciencia/1237193925.html

 

Helena García

LA SERP MÉS GRAN TROBADA, FINS ARA..

Més d’ una tonelada de pes i setze metres de llarg. Aquestes són les característiques de Titanoboa cerrejonensis, la serp més gran coneguda fins al moment.

A una antiga mina de carbó de Colòmbia, investigadors de l’ Institut d’ Investigació Tropical  Smithsonian han trobat ossos fossilitzats d’ una espècie que fins ara era desconeguda i que fa canviar el concepte de “la serp més gran del món”, fins ara la famosa Anaconda.

Demés dels seus ossos, també han trobat els de les seves víctimes: aquesta serp menjava cocodrils i tortugues gegants!

Margarita Vilaclara

Etiquetas:

Geobiologia i electromagnetisme

20090208190217-13-1.jpg

Vaig llegir a la vanguardia el passat dissabte (30-01-2009) una entrevista molt interessant i curiosa que li feien al senyor Mariano Bueno. Està en  castellà perquè és de "la Vanguardia".

La meva opinió és que per mi ha estat un descoberta! Sabieu que existita la geobiologia i que ens afecta? que pot ser que,  llargues exposicions a algun fenomen geològic de tipus electromagnètic ens pot produir patologies? Realment existeix i si ho podem evitar millor peò tampoc ara ens preocupem excessivament ja que quasi ningú hi pensa i ben bé que viu. És un apunt a el poc que sabem de la influència de la natura sobre el nostre organisme, molt important i que molt sovint sobreentenem falsos mites d’un tema que tenim a l’abast. Quantes vegades havieu sentit la professió geobiòleg?

"Duerme con la cabeza hacia el norte y descansarás mejor"

Mariano Bueno, experto en geobiología Tengo 50 años. Nací y vivo en Benicarló. Soy experto en geobiología, cultivo ecológico y biohabitabilidad. Vivo en pareja y tengo un hijo de 11 años. ¿Política? El bienestar de la gente. ¿Dios? Somos parte de la luz universal: cada día me siento más espiritual y
"Duerme con la cabeza hacia el norte y descansarás mejor"
VÍCTOR-M. AMELA  - 30/01/2009


Qué hace un experto en geobiología? Q Estudio la influencia de las radiaciones terrestres sobre los tejidos vivos, sobre la salud humana. ¿A qué radiaciones terrestres se refiere? A las procedentes de venas subterráneas de agua, fallas geológicas, grietas, subsuelos graníticos, campos geomagnéticos... Y las artificiales: tuberías, tendidos eléctricos...

¿Todo eso influye en mi organismo? ¡Por supuesto! Y más intensamente en niños y personas hipersensibles.

¿De qué clase de influencia se trata? De ionizaciones, alteraciones del bioelectromagnetismo natural de nuestras células.

¿Bioelectromagnetismo? Las células intercambian cargas eléctricas. El flujo de electrones hace que tu cuerpo tenga magnetismo. Igual que el planeta Tierra, que es un gran electroimán.

Con sus dos polos, norte y sur. El magnetismo terrestre nos influye, sobre todo en las horas del sueño. Atentos: dormir con el cuerpo alineado con el magnetismo terrestre favorece el descanso. Cabeza orientada hacia el norte, pies hacia el sur: es la orientación más relajante, ¡descansarás mejor!

¿Y si duermo en otras orientaciones? Dormir con la cabeza hacia el este favorece un despertar revitalizado.

¿Y con la cabeza hacia el sur? Despertarás tenso, nervioso.

¿Y hacia el oeste? Debilita, desvitaliza, deprime. Lo saludable: situar la cabecera entre el norte y el este.

¿Tiene argumentos científicos? Las células son como pequeñas brújulas y se repolarizan y reparan: facilitar el proceso refuerza tu salud. ¡Tu dormitorio es la verdadera cámara de tu salud! No la perturbes.

¿Y qué es lo más perturbador? Luces - ¡la oscuridad activa la melatonina, hormona activadora de la reparación celular!-,temperatura alta, ruidos... y campos electromagnéticos (naturales o artificiales): inhiben la producción de melatonina.

¿Qué campos son naturales? Las corrientes de agua subterránea: las moléculas del agua en movimiento, en fricción con el subsuelo, generan un campo electromagnético. Dormir sobre ese punto geopatógeno perturba tu regeneración celular.

¿Hasta qué extremo? Hasta enfermar. ¡Cualquier radiación electromagnética intensa inhibe la glándula pineal y deja de segregar melatonina! Y eso ocho horas por noche, noche tras noche, impide a las células repararse debidamente: padecerás dolores de cabeza, dolencias articulares, disfunciones orgánicas, depresión del sistema inmunitario... A largo plazo, eso puede derivar en patologías neurodegenerativas, leucemias, tumores...

¡Dígame qué puntos son geopatógenos! Esos en que se superpone una falla terrestre, una vena de agua y una línea Hartmann (corrientes electromagnéticas que recorren toda la superficie terrestre, en retícula).

¿Cómo detectar esos puntos?

Los zahoríes lo hacían con varas de avellano o péndulos. Hoy tenemos detectores electrónicos que captan los flujos de radiación. Y hay poderosas perturbaciones que son muy obvias, las artificiales: ¡evítalas!

¿Cuáles?

Torres de alta tensión, transformadores, cables eléctricos, electrodomésticos conectados a la red eléctrica, radiaciones de alta frecuencia, de telefonía móvil, inalámbricas... ¡Evita eso en tus noches o enfermarás!

Tengo un despertador eléctrico.

Cámbialo por uno de pilas, o aléjalo de tu cuerpo. Los cables eléctricos, lo más lejos posible de tu cabeza.

Tengo una tele a los pies de la cama.

Si es de pantalla plana, irradia poco. En cambio, un televisor de tubo catódico emite radiación ¡hasta cuatro metros! Sobre todo hacia atrás, y atravesando muros. Una vez detecté que el malestar de una persona provenía del trasero del televisor de su vecino...

¿Y qué hago con mi teléfono móvil?

¡Fuera del dormitorio, por supuesto! Sus microondas agitan tus células. Hoy sabemos que hablar con el móvil pegado al cráneo durante más de diez años... ¡duplica las posibilidades de desarrollar un tumor cerebral!

Pues yo llevo así algo más de diez años. Y, por trabajo, ¡necesito seguir usándolo! Bien: aleja el móvil de tu cabeza. A más distancia, menos la irradiarás. Es fácil: ¡usa unos auriculares manos libres ambulantes!

En cuanto salga de aquí. ¿Qué otras perturbaciones me aconseja evitar?

Nuestros hogares son nidos de contaminación electromagnética y química. Deja que entre luz solar y aire, usa mobiliario de madera, usa pinturas ecológicas y destierra ambientadores, suavizantes, lejías y detergentes sintéticos. Si lavas la ropa con bicarbonato ¡te quedará lo bastante bien! Y vigila tus productos de limpieza: que sean de química dulce,no tóxica.

Lo que no haré es vivir a la luz de velas. No, pero libera tu zona de descanso de contaminación electromagnética. Y al llegar a casa, camina descalzo: durante el día caminamos sobre suela aislante y trabajamos en edificios aislados enfermos,así que nos conviene descargarnos.

Deme un último consejo revitalizante. En un frasco haz germinar semillas de alfalfa y consume ese germinado: es muy digestivo y concentra nutrientes que regeneran tus tejidos y protegen tu salud. 
 

QUÈ US SEMBLA?

Andrea Borrellas

www.xtec.net/centres/b7007300/fmarch/Geobiologia.htm

http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/20090130/53629723658.html

CLIMATOLOGIA: TOT EL QUE LES BACTERIES ATRAPADES AL GEL PODEN DESVETLLAT SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC

20090207183347-62046.jpg

Un dels científics de l’institut d’investigació de la muntanya del Tibet, ha comprovat recentment que les bactèries dipositades al gel i a la neu podrien aportar dades importants del canvi del nostre clima.

El descobriment podria donar a la CCE un nou indicador per determinar l’actual canvi climàtic.

Segons el principal científic de la investigació, l’abundància de bactèries en els nuclis de gel varia segons les condicions climàtiques.   

Els anàlisis del gel i de la neu fets per un grup de científics al glacial de la muntanya Geladaindong, amb la col·laboració de l’universitat de Xiamen, a la Xina, van mesurar les abundàncies anuals de bactèries atrapades en

el gel durant les últimes 7 dècades.  Els anàlisis van concloure que el nombre de bacteris augmentava amb les temperatures i concentracions de pols més

altes.

www.amazings.com/ciencia/principal.html

Montse Prades Calpe

El pH dels oceans

20090204093052-co2acido.jpg

Un dels aspectes tractats en l’estudi dels oceans es refereix als centenars de milers de tones d’anhídrid carbònic emesos en els últims decennis i provocats per les activitats humanes. Bona part s’han quedat dissolts en l’aigua com a àcid carbònic, per tant, l’aigua marina ha esdevingut més àcida; tant que en un segle l’acidesa ha augmentat una dècima de grau de pH. Ja ha arribat a corroir les conquilles dels animals marins més delicats, mol·luscs i corals blancs d’aigua profunda.

Si això continua així, el 2050 l’acidesa del mar serà tan alta que perjudicarà moltes espècies marines.

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_3573000/3573186.stm

 

 

Judit Santacana

Més afecte cap a les vaques

20090131190528-txcorral3101094.jpg

Avui, llegint el diari he trobat una notícia bastant graciosa però a l’hora interessant. Parlava d’un estudi fet a la facultat d’Agricultura, d’Alimentació i Desenvolupament rural de la Universitat de Newcastle, a Anglaterra.

Aquest estudi els ha fet descobrir que les vaques que són tractades amb afecte produeixen una quantitat de llet més elevada que la resta. (Aproximadament uns 250 L més, quantitat bastant elevada per al propi animal). Aquest afecte diuen que es centra bàsicament en donar un nom a cada vaca i tractar-les com animals racionals, intel·ligents i capaços d’experimentar emocions.

La veritat és que aquesta noticia és un tant estranya i pot ser creïble o no, segons la mentalitat i el raonament de  cada persona. Però, si hi pensem, hi ha ganaders que hormonen les vaques per aconseguir una millor producció, mentre que d’altres amb tan sols un millor tracte aconsegueixen quasi el mateix rendiment. Per tant, podem dir que és una tonteria? No ho crec. Potser veient aquest estudi el que és una tonteria és seguir gastant els diners en la hormonació de les vaques.

Jordina Marbà

http://www.lavanguardia.es/gente-y-tv/noticias/20090131/53629959234/las-vacas-con-nombre-dan-mas-leche-universidad-inglaterra-newcastle-reino-unido-douglas-sarah-bbc.html

El 90% de les joguines velles no es reciclaran

20090115185442-20090107114303-1231267448284juguetesdn.jpg

Segons s’ha sabut, 9 de cada 10 joguines no es reciclaran i en el cas de les electroniques són les més perilloses ja que són les que produeixen més contaminació degut a que contenen mercuri, plom o piles entre altres elements. Aquesta xifra és preucupant ja que aquest any han augmentat un 18% les vendes de joguines electròniques respecte les joguines tradicionals com les bicicletes, cotxes en miniatura o patins.

Per evitar aquest problema la Federació espanyola de Reciclatge, demana que es portin en punts verds perquè es puguin separar els components que conté cada joguina. 

Més imformació a http://www.publico.es/ciencias/medioambiente/188712/juguetes/reciclar

Enric Gabarró

Els terratrèmols poden desencadenar erupcions volcàniques.

20081216125625-volcanllaima-300x212.jpg

Un equip d'investigadors de la Universitat de Oxford han descobert que un terratrèmol a gran magnitud pot arribar a desencadenar la erupció d'un volcà proper.

Aquesta teoria ha estat estudiada aquests últims 70 anys per mitjà de Sebastián Watt al sud de Chile per arribar a les conclusions que va plantejar en un moment Darwin al seu temps.  Molts geòlegs i volcanòlegs en general no estàn del tot segurs que la teoria plantejada per Darwin sigui certa ,però els geòlegs de la Universitat de Oxford segueixen afirmant i intentan demostrar que si es produeix un terratrèmol a 8º en l'escala de Richter i hi ha un volcà que es troba a 500 km del epicentre, aquest, pot reaccionar .

Sr Watt ha pogut demostrar a través de proves científiques que la teoria que va iniciar Darwin està científicament demostrada i que tenim un clar exemple fa 150 anys a Chile,on  van comprovar  que l'activitat volcànica va incrementar degut als 8 graus del terratrèmol i que va saquejar tot el sur de Chile.

 

Xavi Lombart Bueno

Etiquetas:

Els comerços catalans no donaran bosses gratuitament

20081128210612-bosses.jpg

Les cadenes de supermercats i els comerços de Catalunya no podran distribuir entre els seus clientes bosses de plàstic amb nances de manera gratuita a partir de l'1 de gener del 2009. Per fer-ho els clients estaran obligats a pagar per elles i en cas que l'usuari no les vulgui el comerç tindrà que rebaixar el que els costa la bossa. Aquesta nova llei proposada per ICV i amb el suport del PSC i ERC calcula que el 2009 es rebaixarà un 30% de consum i el 2010 fins a un 50%. Actualment consumim unes 150 bosses de plàstic per persona durant un any i la majoria d'elles són fetes d'un material no biodegradable.

http://www.publico.es/ciencias/178344/comercios/catalunya/podra/repartir/bolsas/plastico/gratis/partir 

Enric Gabarró

Un fong que produeix combustible molt semblant al diesel.

Segons publica la revista Microbiology, recentment s’ha descobert a un bosc de Xile un fong que produeix un combustible similar

al diesel.

 

El fong va ser descobert a un “Eucryphia“, un tipus d’arbre propi del país. Batejat amb el nom de Gliocladium roseum, és capaç

de produir una mescla d’hidrocarburs presents a la diesel. Per això es podria produir un nou combustible biològic de fonts d’energia

no fòssils.

 

Tot hi que la producció d’hidrocarburs per part d’altres microorganismes ja era conegut, el compost produït per el Gliocladium és

molt més semblant al diesel que els fins aleshores trobats en altres fong i bacteris.

 

Acabarem així amb la lluita per al petroli i aconseguirem un món més net?

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_7706000/7706601.stm

Laura GómezBlog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris