¿ tornara de nou aquest any el niño?
S´han trobat pistes a través d´un satèl·lit francoestaoudinenc Jason-2 que indiquen que El Niño, podría tornar de nou al Pacífic.
Aquesta sonda rep i envía informació del moviment de les marees i les temperatures dels oceans atès que el nostre planeta és aigua en més del 70% de la seva superfície i per tant, és fonamental per a les previsions globals del temps i el clima.
El Niño, que es diu igual en català, és una irrupció ocasional d’aigües superficials càlides al Pacífic, al costat de les costes de Perú i l´Equador ,deguda a inestabilitats de pressió atmosfèrica entre el Pacífic oriental i occidental proper a l’Equador i pot causar anomalies climàtiques.
El fenomen es causat pel moviment de rotació terrestre i, en conseqüència, pel desplaçament de les marees de l’hemisferi Nord a l’hemisferi Sud, sempre dintre de la zona intertropical.
El fenomen és cíclic i passa entre tres i vuit anys.
Científics, com Bill Patzert , esperen que no sigui igual de fort que el del 1997, encara que el mateix Bill diu que :el model d’altures i temperatures, a la superfície del mar és igual a la forma que es veia el Pacífic , a la primavera de 1997.
El Niño produeix grans pluges torrencials a Amèrica del Sud, al voltant de les festes nadalenques i vents alisis decauen per molts mesos. Llavors les ones de Kelvin creuen el Pacífic, elevant el nivell del mar i deixant més càlides aigües equatorials en les zones nòrdiques. Al Regne Unit es pot comprovar el augment de temperatures en les costes. L´ any 1997, el nivell del mar al Atlàntic va pujar 10 centímetres. California va patir tempestes durant molts mesos que van destruir i van danyar més de 1.400 habitatges, desapareixent vessants senceres per l’aigua. Florida, va ser arrasada per una sèrie de tornados aparentment fortuïts. Indonèsia va patir incendis que van cremar boscos i els pagesos brasilers van veure les seves plantacions malmeses.
Aquest fenomen no se´l ha de confondre amb el de La Niña que és el reforçament de la situació anticiclònica habitual a la costa americana del Pacífic.
Neil Shuffle
0 comentarios