Blogia
colorblau

¿ tornara de nou aquest any el niño?

¿ tornara de nou aquest any el niño?

S´han trobat pistes a través d´un satèl·lit francoestaoudinenc  Jason-2  que indiquen que El Niño, podría tornar de nou al Pacífic.

Aquesta sonda rep i envía informació del moviment de les marees i les temperatures dels oceans  atès que el nostre planeta és aigua en més del 70% de la seva superfície i per tant, és fonamental per a les previsions globals del temps i el clima.

El Niño, que es diu igual  en català,  és una irrupció ocasional d’aigües superficials càlides al Pacífic, al costat de les costes de Perú i  l´Equador ,deguda a inestabilitats de pressió atmosfèrica entre el Pacífic oriental i occidental proper a l’Equador i pot causar anomalies climàtiques.

 El fenomen  es causat pel moviment de rotació terrestre i, en conseqüència, pel desplaçament de les marees de l’hemisferi Nord a l’hemisferi  Sud, sempre dintre de la zona intertropical.

El fenomen és cíclic i  passa  entre tres i vuit anys.

Científics, com Bill Patzert ,  esperen que no sigui igual de fort que el del 1997, encara que el mateix Bill diu que :el model d’altures i temperatures, a la superfície del mar és igual a la forma que  es veia el Pacífic , a la primavera de 1997.

El Niño produeix grans pluges torrencials a Amèrica del Sud, al voltant de les festes nadalenques i  vents alisis decauen per molts mesos. Llavors les ones de Kelvin creuen el Pacífic, elevant el nivell del mar i deixant més càlides aigües equatorials en les zones nòrdiques. Al Regne Unit es pot comprovar el augment de temperatures en les costes. L´ any 1997, el nivell del mar al Atlàntic  va pujar 10 centímetres. California va patir tempestes durant molts mesos que van destruir i van danyar més de 1.400 habitatges, desapareixent vessants senceres per l’aigua. Florida, va ser arrasada per una sèrie de tornados aparentment fortuïts. Indonèsia va patir incendis que van cremar boscos i els pagesos brasilers van veure les seves plantacions malmeses.

Aquest fenomen no se´l ha de confondre amb el de La Niña que és   el reforçament de la situació anticiclònica habitual a la costa americana del Pacífic.

Neil Shuffle

0 comentarios