Blogia
colorblau

Medi ambient

L'animal amic del home des de fa més temps

L'animal amic del home des de fa més temps Des de fa ja molts anys existeix un intens , i de vegades contradictori , debat científic que intenta esbrinar en quin moment els llops es van acostar als éssers humans i es van convertir a poc a poc en gossos . Sembla que , per causes difícils d'esbrinar , van abandonar els seus instints depredadors per coexistir amb les persones. Quan i on va succeir ? Qui va ser el primer home que es va fer acompanyar per una mascota?

Aquest dijous , un estudi publicat a la revista « Current Biology » assegura que la relació entre humans i gossos a començar fa uns 27.000 o 40.000 anys , i no fa 16.000 anys , com es pensava fins ara . Han arribat a aquestes conclusions després d'analitzar els ossos d'un ancestre comú de llops i gossos que va viure a Sibèria fa uns 35.000 anys .

Els investigadors van fer aquests descobriments després de trobar-se un petit os en una expedició per la península de Taimyr , a Sibèria . Quan van analitzar el genoma d'aquesta peça , van descobrir que es tractava d'un llop , i una vegada que van datar la resta, que tenia 35.000 anys . A més, les anàlisis genètiques van mostrar que els Huskys siberians actuals tenen molt en comú amb aquest llop ancestral de Taimyr .

Martí Pons

El calentamiento del océano también derrite el hielo antártico

El calentamiento del océano también derrite el hielo antártico Esto es Larsen C, una de las mayores plataformas de hielo de la Antártida. Según un estudio del British Atlantic Survey, consejo de investigación del medioambiente natural, está haciéndose más fina tanto por arriba como por abajo. Sus vecinos Larsen A y B se derrumbaron en 1995 y 2002.
El informe asegura que Larsen C se está derritiendo no solo por la calidez del aire. La barrera de hielo se está reduciendo también por el calentamiento del océano. Hasta ahora, los científicos no estaban seguros sobre el papel de los océanos en la desaparición de las placas de hielo.
El derretimiento de Larsen C contribuirá al aumento del nivel del mar.

“Cuando se perdieron Larsen A y B, la disminución de los glaciares detrás de ellos se aceleró y contribuyen ahora significativamente a la subida del nivel del mar de toda la Antártida”, dice David Vaugham, geólogo del British Antartic Survey.“Larsen C es mayor, y su pérdida en los próximos decenios aumentaría las proyecciones de subida del nivel del mar para el año 2 100. Calculamos que en 2100 este estará más de 50 cm por encima del nivel actual, y que causará problemas en las ciudades costeras y de poca altitud”.

La plataforma Larsen C recibe su nombre del capitán Carl Anton Larsen, del ballenero noruego Jason, que navegó a lo largo de la barrera de hielo en 1893.
Durante un período de quince años, entre 1998 y 2012, un equipo de investigación combinó datos de satélite con los sondeos de ocho radares.
Descubrió que la plataforma había perdido un promedio de cuatro metros de hielo y se había reducido una media de un metro en la superficie.
La península antártica es una de las regiones de la tierra que sufre un calentamiento más rápido, con un incremento de las temperaturas de 2,5 grados centígrados en los últimos cincuenta años. Los científicos advierten de que la pérdida de las plataformas glaciares podría acarrear consecuencias dramáticas para el planeta.


http://es.euronews.com/2015/05/14/el-calentamiento-del-oceano-tambien-derrite-el-hielo-antartico/

Alex Catalan

L'Antàrtida en perill

L'Antàrtida en perill El desembre del 2013, el gel marí que rodeja tot el continent de l’Antàrtida va arribar a la seva major expansió. El problema està en que ara és el moment en què s’està desgelant més ràpid. Mai havia passat que l’Antàrtida es desgelés tan ràpid. I amb la gran quantitat de gel que hi ha acumulat, podria suposar un problema. Com no podria ser d’altra manera, aquesta desgelació és deguda al cambi climàtic, creat pel deteriorament de la capa d’ozó. Això significa que els humans hi som al darrere.
L’antàrtida conté entre el 80% i el 90% de l’aigua dolça de la terra, i si aquesta es fongués de repent no només ens quedaríem sense aigua dolça sinó que també hi hauria un 10% d’augment dels mars de la Terra. Això suposaria la desaparició d’illes, inundacions de ciutats senceres i sobrepoblació en certes àrees del planeta, ja que molta gent hauria de marxar de casa seva.

Un altre problema és que l’escalfament global no afecta a tota l’Antàrtida per igual, sinó que a l’oest el gel es desfà i a l’est s’hi crea una muntanya cada vegada més gran. Això crea inestabilitat del terreny, i pot suposar la trencadissa d’una paret enorme de gel que augmentés la velocitat del desgel.
En definitiva, al llarg del temps els humans hem anat destruïnt un dels continets de la Terra, ja que cada vegada li queda menys gel i arribarà un dia en el que ja no li quedi. El que em sembla encara pitjor és que en siguem conscients i no fem res per aturar-ho.


http://elpais.com/elpais/2015/05/23/ciencia/1432373251_539656.html

Jan Carreras

La llum artificial altera els ecosistemas marins.

La llum artificial altera els ecosistemas marins. La llum artificial que emana per les nits de les instal·lacions portuàries, les embarcacions i les ciutats i pobles costaners podria estar alterant la composició de les comunitats d'invertebrats marins, cosa que, amb el temps, acabarà tenint un marcat efecte en els ecosistemes oceànics.
Així ho ha posat de manifest un equip d'ecòlegs de les universitats d'Exeter i Bangor en un estudi publicat a la revista Biology Letters, de la Royal Society. Segons aquests experts, que van centrar la seva recerca en l'estret de Menai, enfront de Gal·les, les larves dels invertebrats utilitzen la radiació lluminosa per localitzar els hàbitats més adequats on assentar-se, créixer i reproduir-se.
 
En aquest sentit, la llum artificial pot tant impedir com encoratjar que moltes espècies colonitzin una determinada regió. Algunes, com certs anèl·lids poliquets, es fixen al cas dels vaixells i altres estructures, a les que acaben danyant. El nou assaig manté, precisament, que la llum artificial afavoreix aquest fenomen i altera la distribució d'aquests organismes en la natura.
 
Els científics indiquen que la creixent urbanització dels litorals s'està produint un gran augment de la contaminació lumínica. Segons sembla, aquesta té un major impacte en les regions tropicals, on les aigües solen ser més clares. En elles, la llum penetra fins a una major profunditat i afecta més individus, com les larves de corall.
És curiós com tot el que fan els humans pot afectar de tal manera a l'ecosistema de la naturalesa. És difícil que tot ecosisitema de la terra sobrevigui en perfectes condicions, alumillor els humans ens hauriem de reservar una mica els nostres "caprichos" i preocupar-nos una mica més per els ecosistemes que ens envolten ja que formen, la majoria, part de la nostra supervivència.

El nivell del mar aumenta més ràpid del que s'esperava

El nivell del mar aumenta més ràpid del que s'esperava Un grup internacional multidisciplinari de geògrafs i geòlegs ha desenvolupat un nou sistema per mesurar el nivell del mar que completa les observacions per satèl·lit amb dades sobre els canvis en les marees i mesuraments de GPS sobre el moviment vertical del sòl.
Fa més de 20 anys, els primers càlculs sobre el nivell del mar van determinar que l’augment era més gran del que els científics pensaven. El nou estudi, publicat a Nature Climate Change, demostra que al sobreestimar en els anys 90 l’augment del nivell del mar, l’acceleració d’aquest increment ha estat en realitat més gran del que indicaven estudis previs.
"Els resultats assenyalen que durant els primers anys d’observació per satèl·lit es va sobreestimar l’augment del nivell del mar", destaca a Sinc Cristopher Watson, científic expert en clima a la Universitat de Tasmània (Austràlia) que ha liderat la investigació.
A nivell global, el nou treball suggereix que l’augment mitjà del nivell del mar des de 1993 fins a mitjans de 2014 és d’entre 2,6 i 2,9 mil·límetres per any, davant els 3,2 calculats prèviament. Malgrat aquesta reducció, "la velocitat de l’increment en aquests anys pràcticament s’ha duplicat respecte a la de la major part del segle XX", recorda l’investigador.
Però són els anys de registres de 1993 a 1999 els que s’han vist més afectats per aquestes modificacions. Segons les correccions efectuades ara per aquests sis anys, el nivell d’aquest augment es va situar entre 0,9 i 1,5 mil·límetres menys per any.
Martí Pons

7 curiositats d'alguns animals7. Els hipopòtems süen de color vermell:

El hipopòtems són uns animals curiosos, tene un gran tamany i són molt ferotges, per això són la gran causa de mortalitat a l'Àfrica. Una curiositat és que süen de color vermell, que els ajuda a repelar els insecte i protegir-se del sol.

6. Les tortugues son un gran emmegatzematges de semen:

Les trotugues terrestres són molt utilitzades com a mascotes. Les tortugues hembra són capases d'emmegatzamar esoermatozoides dels mascles en el seu interior durant mesos, perquè són capases de autoinseminar-se quan volen.

5. L'au lira, una gran imitadora:

Aquesta au es australiana i es capaç d'imitar sons. És capaç d'imitar a la perfecció qualsevol sò incluit sons artificials creats per l'home.

4. Cefalòpeds, super ràpids en el mar:

Els pops, calamars i sèpies estan a dalt de la piràmide evolutiva dels invertebrats. A part de tenir l'habilitat del camuflatge són super ràpids gràcies a una vàlvula que disposen, són capasos d'expulsar l'aigua del seu cos utilitzant-ho com a propulsor.

3. Les paneroles són unes grans supervivents:

Les paneroles són unes de les criaturesmés desagradables. Són capases de estar diverses setmanes vives sense cap. Això ho poden fer perque son capases de dirigir els seu nutrienta a l'abdomen i no respiren pel cap sinó que per petites cabitats que tene pel seu cos.

2. Les granotes tenen una gran visió:

Gràcies als seus grans ulls que estan seperats i una mica sortits del seu cos són capases de mirar 360 graus, això les permet escapar ràpidament dels seus depredadors.

Els cocodrils mengen pedres:

Els cocodrils mengen pedres per mentenir-se estables sota l'aigua i ajudarlos a aixafar els seu aliments.

http://curiosidades.batanga.com/6509/7-fascinantes-cualidades-del-algunos-animales-que-probablemente-desconocias


Aus de la Patagònia en el Museu de Ciències Naturals

Aus de la Patagònia en el Museu de Ciències Naturals El CSIC ha inaugurat el 18 de febrer unas pinturas de Ramón Auzmendi sobre les aus de la patagònia.

El Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC ha inaugurat el dimecres 18 de febrer l’exposició ‘Aus de la *Patagonia’. La mostra presenta una selecció de tintes i aquarel·les inspirades en l’estada de l’artista Ramón *Auzmendi Sánchez en diferents parcs i reserves naturals de l’extrem sud del continent americà.

L’autor de les obres d’art Auzmendi ha recorregut, llapis i quadern en mà, una bona part d’aquest territori, registrant la diversitat i bellesa de les aus que poblen les grans estepes des de Sant Carlos de Bariloche fins a Península Valdés.

La Patagonia alberga una immensa fauna. Solament l’illa dels Ocells acull una gran varietat d’espècies, però el territori sencer, amb un 12% d’ell acull espècies autòctones i escasses del continent com l’àguila coronada, la bandurria, el fuster patagónico o el macá tobiano.

Edu Ruiz

Aus de la Patagònia en el Museu de Ciències Naturals

Aus de la Patagònia en el Museu de Ciències Naturals El CSIC ha inaugurat el 18 de febrer unas pinturas de Ramón Auzmendi sobre les aus de la patagònia.

El Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC ha inaugurat el dimecres 18 de febrer l’exposició ‘Aus de la *Patagonia’. La mostra presenta una selecció de tintes i aquarel·les inspirades en l’estada de l’artista Ramón *Auzmendi Sánchez en diferents parcs i reserves naturals de l’extrem sud del continent americà.

L’autor de les obres d’art Auzmendi ha recorregut, llapis i quadern en mà, una bona part d’aquest territori, registrant la diversitat i bellesa de les aus que poblen les grans estepes des de Sant Carlos de Bariloche fins a Península Valdés.

La Patagonia alberga una immensa fauna. Solament l’illa dels Ocells acull una gran varietat d’espècies, però el territori sencer, amb un 12% d’ell acull espècies autòctones i escasses del continent com l’àguila coronada, la bandurria, el fuster patagónico o el macá tobiano.

Edu Ruiz

El primer mapa 3D de gel antàrtic

El primer mapa 3D de gel antàrtic Per poder completar aquesta investigació van necessitar 4 anys de treball, dos expedicions a l’Antàrtida i un robot .

Aquesta noticia tracta sobre uns investigadors que agafen un robot i el posen a l’aigua de l’Antàrtida per sapiguer la profunditat i el grossor dels
glaciars.

Les capes de gel són molt importants en aquest món ja que quan es reflexa la llum del sol aquesta torna a l’espai i això el que fa és que
no fagi tanta calor en el planeta terra, si no existissin les plaques de gel el que passaria és que el planeta es calantaria massa.

http://es.euronews.com/2014/11/25/el-primer-mapa-3d-del-hielo-antartico/

Roger Carbó.

El peix globus arriba al mar Mediterràni

El peix globus arriba al mar Mediterràni La direcció general de Pesca i Afers Marítims,ha alertat de la presència del peix globus al litoral català,concretament s’ha detectat el gènere ‘Lagocephalus’ que és verinós i no apte per el consum.


La primera vegada que es va constatar la captura d’aquest peix va ser l’any 2009 a Sant Carles de la Ràpita i des de aleshores s’han rebut 10 avisos més: dos a Cambrils,Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar i un a l’Hospitalet de l’Infant i Coma-ruga.

El peix globus té un aspecte similar a un gran verat(pesa set kg i pot arribar a mesurar un metre de llargada),presenta una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dorsal i blanca per la part ventral on consta de una característica bossa recoberta de petites espines que pot inflar quan se sent en amenaçat.

Encara que la seva toxina es localitza sobretot al fetge i als ovaris no es descarta que també pugui estar en la seva carn. Aquesta toxina, la tetrodoxotina,si es consumeix ataca el sistema nerviós causant paràlisi muscular que pot induir a l’atur respiratori.

Fonts d’informació:
http://t.ara.cat/societat/Alerta-presencia-verinosos-litoral-catala_0_1247875399.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.es%2F

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/detectada-presencia-pez-globo-venenoso-litoral-catalunya-2251380

http://www.vistaalmar.es/medio-ambiente/biodiversidad/1620-mar-mediterraneo-invadido-especies-exoticas.html


Salvador Galup
Classe Marx

Troben restes d'una nova espècie de dinosaure gegant en Tanzània

Troben restes d'una nova espècie de dinosaure gegant en Tanzània Restes d'uns òssos trobats a Tanzània van portar a un descobriment d'una nova espècie de dinosaure herbivor gegant.
Aquest animal anomenat Rukwatitan bisepultus, va ser trobat en un penya-segat de la conca Rukwa, al sud-oest de Tanzània. El herbívor tenia el pes de diversos elefants i les seves potes davanteres mesuraven uns dos metres d'alçada, d'acord al reporti publicat al Journal of Vertebrate Paleontology. Però no és tan gran com el seu cosí, el Dreadnoughtus, descobert la setmana passada a l'Argentina.

L'esquelet d'aquest dinosaure, que havia de tot 60 tones en vida, és el més complet mai descobert entre els dinosaures herbívors gegants, anomenats titanosaures.

Aquest animal va viure fa un centenar de milions d'anys. Els científics també han descobert restes d'una trentena de titanosaures, però tan sols 4 d'ells eren d'Àfrica.


Webgrafia:

- http://peru.com/actualidad/internacionales/ee-hallan-restos-dinosaurio-mas-pesado-que-siete-elefantes-noticia-282939
- http://noticias.terra.es/ciencia/hallan-nueva-especie-de-dinosaurio-en-tanzania,ba7a742c2a068410VgnVCM10000098cceb0aRCRD.html
- http://www.eltiempo.com/estilo-de-vida/ciencia/una-nueva-especie-de-titanosaurio-fue-descubierto-en-tanzania/14507176


Martí Pons

La destrucció de l'Amazònia

La destrucció de l'Amazònia Fa dos anys es va comença a dur a terme una investigació, per part de Greenpeace, sobre el que estava passant a l'indústria de fusta de l' Amazonia de Brasil. Les conclusions d'aquesta investigació són que el mercat de fusta està ple d'il·legalitats, tala abusiva i destrucció de l'Amazonia poc a poc. En comptes de protegir el bosc, els controls oficials estan sent utilitzats per permetre de manera il·legal la tala abusivai pràctiques amb l'objectiu de vendre la fusta a Brazil i arreud el món com si fós legal.


En aquesta distribució de la fusta il·legal, dos terceres parts de la fusta amazònica Brasilenya va als EEUU y Europa, i es pot trobar a les botigues que paguen als diversos distribuidors actualment. També apareix en projectes més importants, com la construcció del Pont de Brooklyn , tot i que d'acord amb la legislació dels EEUU i la Unió Europea, es prohibeix la importació il·legal de fusta amazònica.


Després de dur a terme la seva invertigació al camp situat a l'estat brasileny de Parà, Greenpeace va comprobar que el sistema de control actual de la fusta és molt defectuós i es pot manipular fàcilment. Les empreses estan actuant de manera il·legal en varis aspectes, un d'ells és que estan subestimant el nombre d'espècies valioses en els boscos amazònics. A més, falsifiquen informació per la cadena de custodia els documents i els permisos de tala per aplicar a les zones desforestades, només amb un únic objectiu de vendre la seva fusta d'origen desconegut amb documents oficials. Aquestes empreses no veuen el real potencial d'aquests boscos amazònics, ja que pensar en l'enorme quantitat de diners que poden guanyar venent aquesta fusta extreta il·legalment de l'ecosistema el deixa cecs davant la gran desforestació que estan ocasionant les seves empreses.

El Gover de Brazil ha d'adoptar mesures urgents per a la reforma d'aquesta atrocitat contraap el seu propi ecosistema.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/illegal-brazilian-amazon-timber-sold-globally/blog/49246/


Gal·la Millà de Oro
Classe Marx
1r Batxillerat
Curs 2013-14

Un mur de gel intentarà evitar que s’escapin més fluids radioactius de la central nuclear de Fukushima

Un mur de gel intentarà evitar que s’escapin més fluids radioactius  de la central nuclear de Fukushima

El Japó ha decidit que construirà una barrera de gel subterrània al voltant de la central nuclear de Fukushima per evitar que s’escapi més aigua contaminada a l’Oceà Pacífic.

El Japó ha pres aquesta decisió desprès d’arribar a fer una estimació de la quantitat de litres d’aigua diaris que s’evoquen al mar a causa del desastre nuclear de Fukushima. Després d’haver fet tots els estudis, el govern nipó va arribar a fer una estimació de que diàriament s’evocaven uns 300 litres d’aigua contaminada a l’oceà.

El mur, el qual va començar-se a construir al febrer d’aquest any, mesurarà uns 1500 metres de llargada i estarà situat a 30 metres sota el nivell del mar. El que es pretén és crear una línia de canonades paral·leles entre elles que un cop acabada la seva construcció s’ompliran d’un material refrigerant a una temperatura de 40 graus sota zero.

La Autoritat nipona de Regulació Nuclear, va donar llum verda a quest projecte després de fer una valoració dels danys que podria causar a la central la construcció d’aquestes canonades, i van arribar a la conclusió de que la seva construcció no causaria cap mena de impacte negatiu sobre el subsòl dels reactors nuclears.

El Govern nipó va anunciar a l’agost que el cost total del projecte que ara per ara s’està duent a terme és d’ aproximadament 334  milions d’euros.

 

Fonts d’informació:

http://www.rtve.es/noticias/20140526/muro-hielo-subterraneo-intentara-contener-fugas-agua-radioactiva-fukushima/943339.shtml

Més de 600 candidats a les eleccions europees han signat el compromís de WWF pel medi ambient

Més de 600 candidats en els 28 Estats membres de la UE, 22 a Espanya, han signat el compromís de WWF per protegir el medi ambient, la salut pública, la creació d'ocupació i una "economia verda" més fort en cas de ser elegits com a membres del Parlament Europeu.

WWF ha llançat un repte a tots els candidats perquè es comprometessin amb el medi ambient i la protecció del planeta signant una llista de 9 prioritats ambientals. A Espanya han signat 22 candidats, entre ells els numero 1 del PSOE (Elena Valenciano), de Coalició per Europa (Ramon Tremosa), d'ICV (Ernest Urtasun) i d'EQUO (Florent Marcellesi).

Els candidats del Partit Verd Europeu han estat els més actius.

 

http://www.wwf.es/?29220/Ms-de-600-candidatos-a-las-elecciones-europeas-han-firmado-el-compromiso-de-WWF-por-el-medio-ambiente#

 

Carla Amador

Granges d'energia solar al espai

Actualment un grup de científics japonessos volen montar granges d’energia solar al espai. Aquets investigadors són de la JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) i pretenen que el 2030 es puguin montar plataformes a l’espai que captinl’energia solar i per microones, aquesta energia rribi a la terra per convertir-la en electrica .

El senyor Susumu Sasaki a deixat el detalls d’aquet projecta en aquesta pàgina web

Per molt que aquet projecta serà molt costos i es necesitaran molts anys d’investigació segons el senyor Sasaki si s’aconsegueix la recompensa serà imensa ja que aportaria a la terra infinita energia, i el que és més important, és que aquesta seria respectuosa amb el medi ambient.

Informació extreta d’aqui

Granja Solar

¿ tornara de nou aquest any el niño?

¿ tornara de nou aquest any el niño?

S´han trobat pistes a través d´un satèl·lit francoestaoudinenc  Jason-2  que indiquen que El Niño, podría tornar de nou al Pacífic.

Aquesta sonda rep i envía informació del moviment de les marees i les temperatures dels oceans  atès que el nostre planeta és aigua en més del 70% de la seva superfície i per tant, és fonamental per a les previsions globals del temps i el clima.

El Niño, que es diu igual  en català,  és una irrupció ocasional d’aigües superficials càlides al Pacífic, al costat de les costes de Perú i  l´Equador ,deguda a inestabilitats de pressió atmosfèrica entre el Pacífic oriental i occidental proper a l’Equador i pot causar anomalies climàtiques.

 El fenomen  es causat pel moviment de rotació terrestre i, en conseqüència, pel desplaçament de les marees de l’hemisferi Nord a l’hemisferi  Sud, sempre dintre de la zona intertropical.

El fenomen és cíclic i  passa  entre tres i vuit anys.

Científics, com Bill Patzert ,  esperen que no sigui igual de fort que el del 1997, encara que el mateix Bill diu que :el model d’altures i temperatures, a la superfície del mar és igual a la forma que  es veia el Pacífic , a la primavera de 1997.

El Niño produeix grans pluges torrencials a Amèrica del Sud, al voltant de les festes nadalenques i  vents alisis decauen per molts mesos. Llavors les ones de Kelvin creuen el Pacífic, elevant el nivell del mar i deixant més càlides aigües equatorials en les zones nòrdiques. Al Regne Unit es pot comprovar el augment de temperatures en les costes. L´ any 1997, el nivell del mar al Atlàntic  va pujar 10 centímetres. California va patir tempestes durant molts mesos que van destruir i van danyar més de 1.400 habitatges, desapareixent vessants senceres per l’aigua. Florida, va ser arrasada per una sèrie de tornados aparentment fortuïts. Indonèsia va patir incendis que van cremar boscos i els pagesos brasilers van veure les seves plantacions malmeses.

Aquest fenomen no se´l ha de confondre amb el de La Niña que és   el reforçament de la situació anticiclònica habitual a la costa americana del Pacífic.

Neil Shuffle

La multinacional Procter & Gamble

La multinacional Procter & Gamble (P & G) és la reina dels productes d'higiene personal i domèstica. Aproximadament unes 5 milions de persones de tot el planeta utilitzen els seus productes, entre ells el xampú anticaspa Head & Shoulders.

Greenpeace ha presentat el resultat d'una investigació en la qual s'ha pogut demostrar que P & G s'abasteix d'oli de palma d'empreses vinculades a la destrucció forestal generalitzada. Les seves polítiques d'abastament d'oli també estan relacionades amb els incendis forestals i la destrucció de l'hàbitat del tigre de Sumatra, una espècie en perill d'extinció.

 L'oli de palma és molt comú en altres productes: els detergents, xampús, cosmètics ... que fabrica P & G. L'oli de palma no és el problema si no les plantacions d'oli de palma que procedeixen de la destrucció del bosc.

P&G compra oli de palma a diverses empreses, que al seu torn compren l'oli a plantacions implicades en la destrucció ambiental.

Greenpeace va demostrar que grans plantacions relacionades amb la cadena de subministrament de P & G estan destruint l'hàbitat de l'orangutan. BW és una empresa que també està vinculada a les morts d'orangutans al Parc Nacional Tanjung Puting.

Hi ha algunes empreses com Kelloggs, L'Oréal, Unilever, Nestlé i Ferrero que estan treballant per eliminar la destrucció dels boscos de les seves cadenes de subministrament.

LINKS:

http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/forests/2014/ProcterGambleDS_MediaBriefing_Final.pdf

 http://dirtysecret.greenpeace.org/es-CO

 

Carla Amador Babiano

Espanya és el país de la Unió Europea més permissiu amb els transgènics

Segons dades oficials, el blat de moro Bt (en totes les seves marques comercials), que és l’únic transgènic autoritzat per al seu cultiu a la Unió Europea, ocupa a Espanya 75.148 hectàrees, cosa que suposa el 68% del total comunitari. Actualment, l’1% del blat de moro cultivat a Europa és de tipus OMG (Organisme Modificat Genèticament), però el percentatge augmenta al 20% en el cas d’Espanya i ronda el 50% a Catalunya i Aragó.

Aquest blat de moro transgènic pot contaminar altres varietats que no ho són com s’ha demostrat amb el cas del blat transgènic no autoritzat, trobat recentment als EUA.El cas de la contaminació de blat resulta especialment greu, ja que gran part d’aquest cereal es destina a l’alimentació humana.

 

Espanya i Portugal són els únics països europeus que continuen expandint els cultius transgènics de l’empresa biotecnològica, posant en risc el medi ambient i l’agricultura.

 

El 80% de les sol·licituds d’experimentació a Espanya són realitzades per empreses multinacionals, amb Bayer al capdavant amb setze sol·licituds, seguida per Monsanto i KWS amb sis experiments cadascuna. Tant Bayer com Monsanto tenen un conegut historial d’escàndols de contaminació: el 2006 va ser l’arròs de Bayer el que va envair la cadena alimentària, el 2012 va ser el torn de Monsanto, responsable del cas de la contaminació amb blat.

 

Una altra espècie genèticament modificada amb la qual es fan assajos a Espanya és la remolatxa sucrera. En aquest cas el perill de contaminació augmenta perquè el seu pol·len viatja per l’aire i arriba a grans distàncies. Encara que no és autòctona, hi ha poblacions assilvestrades de remolatxa en moltes zones espanyoles.

El panís (blat de moro o dacsa) també pateix un risc alt de contaminació, ja que té una important biodiversitat local i també es cultiva en sistemes de producció ecològics. No obstant això, Espanya és l’únic país europeu que contínua autoritzant la sembra comercial de panís transgènic a pesar dels nombrosos i evidents casos de contaminació constatats a Catalunya i Aragó.

 

A pesar dels riscos anteriorment descrits, a Espanya no s’han fet públics resultats del seguiment del flux genètic de transgens, ni s’ha inclòs aquest important aspecte en els plans de seguiment preceptius de les varietats autoritzades per a sembra.

 

Georgina Camps Paradell

 

Enllaços:

 

http://www.museuvidarural.cat/images/20071105_ElP_trasngenics.pdf


http://www.ecologistasenaccion.org/article24428.html

 

http://blogs.uab.cat/bibvetagropecuari/2013/06/18/mes-de-la-meitat-dels-experiments-amb-transgenics-a-laire-lliure-es-realitzen-a-espanya/

Glofish, una mascota transgènica

Glofish, una mascota transgènica
Els GloFish són un perfecte exemple d’animal modificat genèticament amb èxit.
Són uns petits peixos de colors fluorescents que van ser creats el 2003 durant una investigació científica per identificar la contaminació medioambiental a les aigues(si el peix no es tornava fluorescent perquè el gen no es manifestava es tractava d’aigua no contaminada)

Es tracta d’un peix que no necesita cap atenció especial, és a dir, requereix les mateixes atencions que un peix d’aquesta espècie no manipulat: temperatura de l’aigua d’entre 18–30°C, cambi d’aigua entre un i dos cops al mes, etc.

Una gran avantatge d’aquests peixos és que no són híbrids, per tant amb l’única acció d’injectar un gen a un peix, per reproducció se’n poden crear moltíssims més.
El color els ve donat per aquest gen protèïc fluorescent, que deriva de gens naturals trobats en organismes marins.

Actualment s’utilitzen com ha mascotes d’oci; existeixen sis possibles colors per escollir: vermell, verd, taronja, blau, violeta i rosa; tots colors llampants i fluorescents.

www.glofish.com
Clara Marcè

2013 any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua

"Un dels objectius principals de l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, declarat per les Nacions Unides el 2013, és analitzar i arribar a una entesa comuna sobre l’essència de la ’cooperació en l’esfera de l’aigua’. La cooperació en matèria d’aigua es refereix a la gestió i a l’ús pacífic dels recursos hídrics entre diversos actors i sectors des de diferents nivells. En la pràctica, es tracta d’actuar junts cap a un objectiu comú per obtenir beneficis mutus."

La cooperació en l’esfera de l’aigua té múltiples dimensions incloent-hi la cultural, l’educacional, la científica, la religiosa, l’ètica, la social, la política, la legal, la institucional i l’econòmica. Un enfocament multidisciplinari sobre aquest tema és essencial per comprendre les moltes facetes que el componen i així poder tenir una visió general.

L’objectiu principal de l’Any internacional de la cooperació en l’esfera de l’aigua junt amb el del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) és crear consciència del fet que queda molt per millorar, cal aprendre a gestionar millor l’aigua i valorar la importancia que te per a la vida.

Cristina Ferré

http://www20.gencat.cat/portal/site/mediambient/menuitem.6ab71a7e3e7165ee7cf26710b0c0e1a0/?vgnextoid=da37db5c24340210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=da37db5c24340210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=a366cfadf2d8d310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD