Blogia
colorblau

Creen a Granada un sistema visual que detecta moviment, colors i textures.

Creen a Granada un sistema visual que detecta moviment, colors i textures.
Emular el funcionament d'una retina és una tasca tan difícil com sembla. Des de fa dos anys científics de la Universitat de Stanford (EE UU) imiten la forma que la informació es processa en els sistemes biològics, és a dir, a través de la transmissió d'esdeveniments en xarxes específicament connectades (quan la captació i transmissió de dades ocorren alhora). Ara un equip d'investigació de la UGR ha avaluat la precisió de diferents models d'estimació de moviment, i han integrat les respostes de quatre cèl·lules de detecció de moviment, dos estàtiques (ON i OF) i dos transitòries (de decremento i d'increment).
Una de les nostres aportacions és un operador multimodal atencional que detecta el moviment d'objectes de diferent color i teixtura, explica a SINC Fran Barranco, un dels investigadors implicats en aquest projecte. L'objectiu del treball que publica en el seu últim nombre la revista IEEE Transactions on Systems. Man and Cybernetics era integrar el moviment i l'atenció a partir de la informació que proporciona la retina artificial, un sistema visual capaç de captar selectivament en temps real objectes en moviment. Tant en el model de processament de moviment com el d'atenció selectiva multimodal creats a Granada, destaca l'ús d'un model dirigit per esdeveniments (event-driven) que permet centrar-se només en les zones on es produïx activitat. Un dels resultats més interessants de l'estudi és que només amb les respostes de cadascuna d'aquestes cèl·lules (4% de la informació que dóna una càmera) s'ha pogut estimar el moviment de forma bastant precisa.
Escollint només el 10-20% de la informació, que ordenem a partir de mesures de confiança, vam aconseguir resultats precisos amb un cost computacional menor i una estabilitat major, especifica Barranco. Aquest punt és molt important per al desenvolupament en aplicacions amb limitacions d'ample de banda. Els investigadors espanyols també han desenvolupat sensors avançats intel·ligents integrats que realitzen un pre-processament de l'escena similar al que realitzen les retines. Un futur de ciència-ficció?
Fem enginyeria inversa, és a dir, vam intentar estudiar com es comporta la naturalesa per a imitar-la, ja que entenem que milers d'anys d'evolució impliquen la definició d'un model altament avançat per a la tasca per a la qual ha evolucionat, comenta Barranco. Els dispositius presentats estan pensats per al seu ús en aplicacions de video vigilància i seguiment. Però el seu baix consum energètic els fa molt interessants per a futurs implants en pacients o per a la interpretació del funcionament del nostre cervell, en concret, del sistema visual.

Matias Muelas Rey

Video de com funciona:
http://plataformasinc.es/index.php/esl/videos/detalle/25926

http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias/Crean-en-Granada-un-sistema-visual-que-detecta-movimiento-colores-y-texturas

0 comentarios