Blogia
colorblau

Izpisúa: 'La interacció amb cèl lules mare és necessària per al desenvolupament científic'

Izpisúa: 'La interacció amb cèl lules mare és necessària per al desenvolupament científic'

 

El director del Centre d’Investigació en Medicina Regenerativa de Barcelona, Juan Carlos Izpisúa, ha assegurat que les cèl·lules mare d’origen embrionari tenen més potencialitats que les que provenen de teixits adults, per la qual cosa ambdues línies de treball "no han de ser excloents" . Izpisúa ha fet aquestes declaracions poques setmanes després que es conegués que el seu grup ha aconseguit generar cèl·lules mare sense l’ús d’embrions, únicament a partir de la pell d’un individu adult. Segons ha dit, la diferència està en que el potencial de diferenciació de les cèl lules mare adultes és més restringit i, per tant, aquestes són capaces de donar lloc a un nombre menor de tipus cel·lulars que una embrionària, que segons Izpisúa, "pot generar totes les cèl·lules de l’organisme ".

El seu grup acaba de descobrir, a partir d’aquest tipus de cèl·lules, com curar l’Anèmia de Falconi:  malaltia hereditària caracteritzada per la disfunció de la medul·la òssia, malformacions congènites i una elevada predisposició genètica al càncer, però assegura que no pot traslladar a l’home perquè han observat que aquestes cèl·lules mare adultes han estat aconseguides mitjançant una metodologia que, si bé curen l’esmentada anèmia, pel que es veu en ratolins molt possiblement induiria l’aparició de tumors cancerígen.
Per tant, ha indicat que fins que no es conegui com evitar el càncer, es necessitarà saber per què les cèl·lules embrionàries produeixen menys tumors que les adultes quan són reprogramades.

 

 

Jordi Estruch

 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Cientificos/Barcelona/generan/celulas/madre/partir/piel/elpepusoc/20090601elpepisoc_10/Tes

 

 

 

 

 

0 comentarios