Blogia
colorblau

Les corrents elèctriques al fons marí

Les corrents elèctriques al fons marí

En les mostres de sediment marí s'aprecien les diferents capes que indiquen l'efecte dels processos elèctrics dels bacteris. Així el fang del fons del mar pot conduir electricitat i fer-ho amb l'ajuda dels bacteris que hi viuen, creuen investigadors que han comprovat que es produeixen corrents elèctriques entre diferents capes dels sediments marins.

S'ha comprovat que els bacteris presents en sediments marins de la badia d'Aarhus (Dinamarca) estan connectades per corrents elèctriques a distàncies enormes per la seva escala: 12 mm . La idea predominant fins ara ha estat que dues substàncies han d'estar en contacte directe una amb una altra per reaccionar, però la recerca en sediments del fons de la badia d'Aarhus demostra que caldria tenir en compte un contacte via nanocables elèctrics per entendre completament els cicles ecològics.

Pot semblar molt poca distància 12 mm," però per un bacteri significa 10.000 vegades la longitud del seu propi organisme, l'equivalent a uns 20 quilòmetres a escala humana. En l'experiment es veu com els processos d'utilització de l'oxigen en les colònies bacterianes s'encenen i s'apaguen en les capes inferiors del sediment marí quan s'afegeix o es treu oxigen de la superfície. No obstant això, sabem que aquest oxigen no arriba a la profunditat en què estan els bacteris que l'utilitzen.

Aquest avenç és de molta gran ajuda; d'una banda, les dades poden ser rellevants en la transferència d'energia i el flux d'electrons en molts entorns diferents, no només en els sediments estudiats . Però a més, altres reaccions d'aquest tipus poden ser importants en processos com la bioremediació, la corrosió i el segrest de carboni en sediments.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Corrientes/electricas/fondo/mar/elpepusoccie/20100224elpepusoc_13/Tes

Narcís Homs

0 comentarios