Blogia
colorblau

Un iceberg tan gran com Tenerife es desprèn de la glacera Mertz en l'Antàrtida.

Un iceberg tan gran com Tenerife es desprèn de la glacera Mertz en l'Antàrtida.


Un iceberg gegant, de 2.250 km2 , és a dir, com la grandària de Luxemburg o la de la illa de Tenerife, s’ha desprès de la glacera Mertz a  l’Antàrtida oriental al col·lisionar amb un altre gran bloc de gel, conegut com el B-9B. Ara les dues plaques es desplacen com un únic bloc. Els científics temen que aquest fenomen afecti a la circulació dels oceans en tot el món i a la vida marina en la regió.

Com a mesura de precaució estan elaborant noves cartes marítimes de la zona per a evitar que la massa de gel provoqui algun accident.

Aquest bloc de gel, amb un espessor mig d’uns 400 metres, es va separar el 12 o 13 de febrer, segons es pot veure en la següent imatge, feta des de un  satèl·lit.

L’estudi reflecteix que segons el cicle natural, "la glacera creix un mica més de 1 km cada any", ha afirmat l’investigador francès, que al mateix temps ha descartat que l’escalfament global hagi influït en el despreniment d’aquesta.

El principal temor entre els experts és que el moviment constant de la placa transformi la composició de l’aigua del mar i afecti a la circulació normal d’aigua salada, és a dir: densa i freda. Aquesta subministra oxigen a les corrents oceàniques profundes.

Segons els investigadors, els gegantescs icebergs poden romandre en aquesta zona actuant com topalls, bloquejant la producció d’aquest canvi d’aigua densa i, en última instància, els ressorts de la circulació dels oceans.

La trajectòria d’aquests blocs de gel gegants també poden tenir un impacte significatiu sobre la diversitat biològica, ja que les “polinias” són llocs de concentració d’aliment per a aus i mamífers marins, inclosos els pingüins emperador. Si es produís algun canvi significatiu en el mitjà marí, aquests podrien sofrir greus conseqüències.

JÚLIA GINER


http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=691207&idseccio_PK=1477&h=

0 comentarios