L'hospital de la Vall d'Hebron fa el primer trasplantament total de cara del món.
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va fer aquest mes de març el primer trasplantament total de cara del món. Fins ara només s’havien fet 10 trasplantaments de cara parcials a França, els Estats Units, la Xina i també a València i a Sevilla .
El receptor d’aquesta operació innovadora feta a Barcelona és un home jove que fa cinc anys va tenir un accident que el va deixar sense nas ni fosses nasals. Gairebé no tenia llavis i no podia parlar ni menjar, i havia de respirar de forma artificial. La intervenció va durar unes 22 hores i hi van participar uns 30 metges. El pacient es va veure al mirall una setmana després de l’operació i va reaccionar "satisfactòriament", segons l’equip sanitari que l’ha atès. Els metges asseguren que, un cop feta l’operació, el receptor no s’assembla gens al donant.
El cap de cirurgia reparadora de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Joan Pere Barret, ha explicat que va ser una operació d’un "risc total" per al pacient. Però en el mateix sentit, ha indicat que es tracta d’una persona que estava "desesperada". El receptor, del qual només ha transcendit que era un home jove, no podia menjar ni parlar i tampoc no podia respirar de forma natural. L’home s’havia sotmès a nou intervencions quirúrgiques, però al mes de març va acudir a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on es va decidir que l’opció més adient era el trasplantament de cara total.
En aquesta línia, Barret ha indicat que és partidari dels trasplantaments de cara totals i no parcials, perquè d’aquesta manera es millora més l’aspecte i la salut de les persones. El receptor és a l’hospital recuperant-se de la intervenció. Està conscient, s’aixeca, camina, veu la televisió, i s’espera que en el termini d’unes setmanes pugui parlar i menjar sense ajuda artificial.
El pacient, tot i això, haurà d’estar ingressat uns dos mesos més, tot i que aquest termini és nomes una previsió i pot variar segons com evolucioni. Un cop surti de l’hospital, haurà de seguir controls. Malgrat això, el doctor Barret assegura que quan estigui del tot recuperat podrà fer vida normal, i avisa que de moment ja ha guanyat molta qualitat de vida respecte de com estava abans.
L’operació es va fer "en algun moment del mes de març" segons Barret, que tampoc ha volgut donar detalls sobre la identitat del donant ni la del receptor. El procediment va consistir a reconstruir la cara del donant com si es tractés d’una màscara. Concretament, es va substituir el maxil·lar, la mandíbula, el nas i els pòmuls, i es van cosir els músculs i els nervis. Finalment es va suturar la pell. També es van haver d’empeltar nervis. L’operació va ser un èxit i es va observar que no hi havia rebuig del receptor.
Per més informació: http://alt1040.com/2010/04/realizan-en-barcelona-el-primer-transplante-de-cara-total
Pau Vila
0 comentarios