Blogia
colorblau

Un experiment realitzat amb bacteris extrets de la conca del riu “Tinto” ( ríu situat al sud d’Espanya, a l província de Huelva) dóna compte que la vida a Mart podria ser viable.

Un experiment realitzat amb bacteris extrets de la conca del riu “Tinto” ( ríu situat al sud d’Espanya, a l província de Huelva)  dóna compte que la vida a Mart podria ser viable.

El 2011, la NASA enviarà a Mart la sonda Mars Science Laboratory amb l’objectiu d’estudiar les possibilitats que es desenvolupi la vida sobre la superfície marciana. Fins aleshores, sabem que a Mart va haver aigua líquida i que actualment n’hi ha en estat sòlid. Les condicions a les que es sotmet la superfície marciana són extremes: temperatures que van dels -170 º C i els 25 º C, alta incidència dels raigs UV, i una pressió que pot ser de només 7 milibars (la de la Terra, de mitjana, és de 1000 mil.libars) ja que l’atmosfera de Mart és un centenar de vegades menys densa que la de la Terra. Amb aquest nou estudi s’intentarà evaluar les possibilitats que un organisme prosperi en aquestes condicions i a més a més trobar evidències d’antigues formes de vida.

Abans de fer el llançament, s’estan realitzant diversos estudis. Com per exemple el realitzat amb mostres de bacteris del riu “Tinto” de Huelva. Un equip de científics del Centre d’Astrobiologia,CAB, ubicat a Madrid va dirigir un experiment que consistia en sotmetre a un grup de bacteris extrets de la conca del riu a les condicions extremes de Mart. Es van exposar durant 24h a temperatures de - 150 º C, a baixes pressions, a una alta presència de raigs UV i es dividir els bacteris en varis grups per tal de recobrir-los d’un tipus de ferro present a Mart ( pols Regolit), cada grup es va recobrir amb una quantita diferent d’aquesta pols. Amb aquest experiment es va voler estudiar la degradació que els materials biològics podrien patir al llarg del temps sota les condicions marcianes.

Els resultats foren que els bacteris que van ser recoberts per una capa de pols de regolit de dos mil.límetres de gruix van presentar un índex de supervivència del 35%, i les protegides per cinc mm de pols marcià, van sobreviure en un 40%.

La conclusió és que tot i que aquests bacteris van ser sotmesos a condicions molt més dures de les que poden donar-se en molts llocs de Mart al llarg de l’any, per tant la viabilitat d’aquests grups bacterians en aquest ambient tan restrictiu ha quedat demostrada. Per tant és possible que hi hagi vida a Mart.
Carla Turró

http://www.nationalgeographic.com.es/2010/09/10/bacterias_con_querencia_marciana.html

0 comentarios