Bacteris d'un milió d'anys de vida a les coves de El Soplao
Un equip d'investigadores troben en aquestes terres càntabres microfòssils, en forma de bacteris, únics a tot el món.
Després de dos anys de feina, l'equip d'investigació de “el Instituto Geológico y Minero de España (IGME)” ha aconseguit demostrar que aquesta roca de color fosc està constituida per petits organismes, molt més petits que una mil·lèsima de mil·límetre, que la van formar fa un mil·lió d'anys.
Tot i això el que té més mèrit de tot és que aquests tipus de microorganismes, que tenen tendència a reproduïr-se gràcies a la fotosíntesi, van ser trobats a “El Soplao”, és a dir en una cova, amb absència total i absoluta de llum.
Aquests bacteris, en lloc de nodrrir-se de la llum del sol de la fotosíntesi, subsistien gràcias a un procés químic, anomenat la quimiosíntesi por oxidación del manganeso. "Es la primera vez que se registra su existencia en cuevas, y además hemos tenido la gran suerte de que estén tan bien conservadas y en un yacimiento de tal extensión. Todo esto nos ha ayudado mucho a probar que se trata de estromatolitos", celebra Rafael Lozano, el líder d'aquesta investigació de l'IGME.
La principal aplicació d'aquest fòssil és que es creu que pot ser la clau per seguir avançant en la investigació d'altres fòssils similars però molt més antics, de fa aproximadament 2.000 mil·lions d'anys, que arrosseguen molts enigmes.
Bernat Miquel Vives
0 comentarios