Blogia
colorblau

El procès de formació dels planetes.

El procès de formació dels planetes.

Encara que el Sistema Solar hagi estat format fa molt de temps, en l'Univers es construeixen molts altres sistemes planetaris. Les primeres imatges detallades de discos protoplanetaris al voltant de dos estrelles joves han ajudat a desxifrar el procès de la formació dels planetes, a partir d'un disc de pols i gas que envolten l'astre.

Els discos evolucionen com un subproducte de la formació de les propies estrelles, pero no es coneixen els detalls de l'origen i maduració dels planetes( això ho explica els astrònoms de Subaru). Els astronoms es pregunten si cada planeta sorgeix de la coalisió de cossos rocosos i gelats més petits o de la inestabilitat gravitatoria en els discos.
Una de les imatges actuals és d'una estrella molt jove, AB Aur, en la constel·lació Auriga. Només te un milió d'anys i està rodejada per el seu disc, que orbita la estrella més propera del que ho fa Neptú. Aquesta estructura consta de dos anells inclinats respecte al pla equatorial i un espai buit en mig. El centre geomètric del disc no coincideix amb la situació de la estrella. Aquestes irregularitats sugereixen l'existència de al menys un planeta gegant que està afectant l'estructura del disc.
L'altre disc observat és el que rodeja l'estrella LkCa 15, de molts milions d'anys d'edat. S'ha obtingut la primera imatge directa del seu disc. La falta de material en aquesta estrella implica que un planeta gegant està recollint la matèria sobrant.
Aquestes observacions les publica la revista Astrophysical Journal.

Els discos són difícils d'estudiar perque són molt plans i perque la llum de l'estrella els oculta. Fins ara, només s'havia pogut estudiar la part externa de l'estructura. Però, la inclinació de les òrbites respecte al pla equatorial pot ser normal en la resta de l'Univers.
 

http://www.youtube.com/watch?v=pG1R5B9aJsM

Paula Sánchez

1er Batx A

0 comentarios