Blogia
colorblau

Els avenços de la tecnologia i la sofisticació dels aparells fotocopiadors i retocadors podrien servir, avui dia, per fer una còpia perfecta de qualsevol cosa, inclosos els diners. Si en algun moment n’heu intentat fotocopiar, us haureu trobat amb una sorpresa inesperada: l’ordinador impedeix la operació.

La constel·lació d’EURion va ser descoberta l’any 2002, per un jove alemany mentre intentava fotocopiar un bitllet i la fotocopiadora li denegava constantment. Aquesta constel·lació es basa per 5 punts concrets que al ser reconeguts per algun mecanisme de còpia, aquest mecanisme es neutralitza impedint dur a terme aquesta còpia.

Des de l’any 2000, la indústria i la banca treballen juntes per impedir que una nova generació de falsificadors intoxiqui amb Euro falsos el mercat. Per això han creat sistemes de protecció al interior dels programes de disseny i de les impressores i escàners.

Aquesta constel·lació es pot apreciar amb més facilitat en un bitllet de 10 euros.

Altres bancs escullen integrar la constel·lació en el disseny del bitllet. En bitllets alemanys, els cercles d’EURion eren la partt ’interior dels cercles concèntrics del fons del bitllet i a les antigues lliures del Banc d’Anglaterra, apareixien com el peu de les notes musicals.

Malgrat la seva descoberta els detalls tècnics de la constel·lació d’EURion continua sent secret i només els seus creadors i usuaris en saben la fòrmula. Fins i tot no se sap si aquest mecanisme d’anti-fasificació té algun nom oficial. 

Durant 2004, diversos usuaris van descobrir que les últimes versions de Photoshop no permetien treballar amb diners, i es va pensar que aquests programes estaven basats en el mateix mecanisme que les fotocopiadores. Segons un article d’una revista anglesa, el mecanisme de detecció de diners, havia estat dissenyat pel Grup de Força de dissuasió de Falsificació del Banc central (un organisme creat pels bancs centrals de 27 països).

No obstant, experiments posteriors realitzats per Steven J. Murdoch van demostrar que els sistemes d’antifalsificació de mecanismes que usava Photoshop i altres programes no estaven basats en el cap constel·lació, sinó en la detecció d’una marca d’aigua digital dins el bitllet, desenvolupat per Digimarc.

La llei americana permet la reproducció dels bitllets sempre i quan siguin un 75%  o un 150 % dels originals i només la imatge del bitllet apareix en una cara. En el cas europeu, el Banc central europeu posseeix els drets d’autor del bitllet d’Euro que permet a la seva reproducció per a la publicitat i fins similars mentre no hi hagi cap perill de confusió amb els originals.

 

 

CARLES MIRÓ

0 comentarios