Blogia
colorblau

Aprenentatge per inducció artificial de patrons neuronals.

Aprenentatge per inducció artificial de patrons neuronals.

Cientifics desenvolupen un sistema que permetrà augmentar el rendiment atlètic o millorar la memòria només modificant l'activitat cerebral.

 

Un equip d'investigadors japonesos i nord-amercans han desenvolupat un sistema que permet aprendre sense esforç, amb la simple aplicació de senyals de tecnologia IRMF al cervell. L'aprenentatge és possible gràcies a aquestes senyals que activen patrons neuronals vinculats allò que es vulgui aprende, sense necessitat de que el pacient sigui conscient. Encara que de moment només s'han pogut demostrar la utilitat en el mètode d'aprenentatge en coses de la vista molt senzilles, els científics esperen que, en un futur, serveixi per millorar la memòria, augmentar el rendiment atlètic o bé proporcionar la recuperació motora desprès d'un accident o una malaltia.

 Investigadors de la Universitat de Boston dels EEUU, i dels laboratoria de Neurociencia Computacional ART de Kyoto han demostrat que seria possible aprendre a tocar el piano sense esforç, reduïr lestrès mental utilitzants la tecnologia cerebral.En una serie d'experiments realitzats, els cientifics van apreciar que aplicant senyals decodificades, priduïdes amb tecnolodia d'exploració de resonància magnètica funcional o IRMF, a la part superficial visual d'un individu per injectar en aquesta patrons d'activitat neuronal específics, es pot arrbar a millorar el rendiment de determinades tasques visuals.


La IRMF és un procediment que en general es fa servir per registrar imatges de regions cerebrals que fan una determinada funció. Per altre banda, la superificie visual es la part del cervell que s'encarrega de processar la informació visual que arriba a la retina.


La clau : la plasticitat de l'àrea visual 

“El área visual temprana de los adultos es lo suficientemente plástica como para hacer posible el aprendizaje perceptual visual”, explica el director de la investigació, el neurocientífic de la BU, Takeo Watanabe, en un comunicat per la  National Science Foundation dels EEUU. Al cervell de les persones, les imatges es formen gradualment. Les àrees visuals habituals són les encarregades, en aquest procès, s'encarreguen d'enregistrar linies, formes, colors i moviments. 

Les investigacions prèvies havien confirmatm l'existència d'una relacio entre l'augment i el rendiment visual i alguns canvis en les àrees visuals.Per altre banda, altres estudis havien establert co-relacions etre les arees visuals altes i les regions de decisió del cervell. 

Aprendizaje inconsciente 

Per a la realitació dels expariments, l'investigador de la Universitat de Boston, Kazuhisa Shibata, va disenyar un mètode que consisteix en utilitzar la tecnologia IMRF per induir un patró d'activació neuronal que sigui particular en les àrees visuals mes superficials.Els investigadors van probar si les repeticions d'activació neuronal "artificial" d'aquest patró podien causar la millorar en el seu rendiment.

El resultadt va ser que si, per tant, segons els cientifics, va quedar demostrat que el sistema batejat amb el nom de: Decoded Neurofeedback pot convertir-se en un mitjà d'aprenentatge per a les millores de les tasques visuals.

Curiosament, Decoded Neurofeedback va resultar efectiu inclús quan els individus no eren conscient del que estaven aprenent.


 

Helena Pascual

1R BATX B.




0 comentarios