Blogia
colorblau

La clau de la immortalitat, els Schmitdea mediterranea.

Algunes espècies de cucs plans són capaços de regenerar els seus teixits de forma il·limitada fins al punt de ser potencialment immortals. Una de les causes de l'envelliment de les nostres cèl·lules es troba en una estructura anomenada telòmer, que s'encarrega de protegir el material genètic allotjat en els cromosomes. Cada vegada que una cèl·lula es divideix, per exemple per regenerar la pell o en cas de ferides, el telòmer es va fent més curt fins que les cèl·lules perden la seva capacitat de multiplicació i comença l'envelliment.

Els experiments van ser realitzats amb un tipus de cuc (Schmidtea mediterranea) que pot presentar dues formes: una sexual, i una altra asexual que es reprodueix per la simple divisió en dues meitats. Aparentment, ambdós tipus poden regenerar indefinidament els seus teixits, la pell, i fins i tot el cervell. Els investigadors van mesurar l'activitat de la telomerasa, un enzim encarregada de mantenir la longitud dels telòmers quan la cèl·lula es multiplica, i van obtenir uns resultats sorprenents. En les formes asexuals l'activitat de l'enzim s'incrementa enormement durant els processos de regeneració, el que permet a les cèl·lules dividir-se i mantenir la seva estructura protectora. No obstant això, aquest fet no succeeix així en les formes sexuals, el que significa que, segons publiquen els autors a la revista PNAS, o bé en algun moment els seus telòmers s'escurcen, o bé que aquests cucs són capaços de mantenir-los per altres mecanismes que no impliquin a l'enzim telomerasa.

"Aquesta investigació suposa una gran contribució al nostre enteniment dels processos relacionats amb l'envelliment i pot ser la base per millorar la salut i augmentar la longevitat d'altres organismes, inclosos els humans", ha indicat Douglas Kell, Conseller Delegat del Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), que ha finançat part de la investigació.

És curiós com, a partir d’uns éssers minúsculs, podem extreure dades i eines per millorar la vida de l’ésser humà. Esperem avenços en aquesta investigació, seria molt interessant.

Víctor López

Fonts: www.youtube.com; www.wikipedia.cat

0 comentarios