Aixó no és una història de mortalitat més.
Imagina que un infant de la teva família mort. Imagina que ha mort per una causa que es podria haver evitat fàcilment. Aquesta és la situació de milers d’infants en tot el món, encara que el missatge a perdut força a causa de repetir-ho una vegada i una altre. Però la realitat està davant de nosaltres: dos terços dels menors que moren en el món són víctimes d’enfermetats infeccioses que es podrien haver previngut.
En el món moren 7,6 milions de nens, cada any, que encara no han arriben a fer els cinc anys. La meitat d’aquestes morts es produeix a cinc països: Índia, Nigèria, Paquistàn, República del Congo y China. Dos de les causes principals de les morts infantils en el món són els naixements prematurs i la neumonia.
Com a única bona notícia que publica la revista britànica “Tha Lancet”: la mortalitat infantil ha disminuït un 26% des de l’any 2000, que van haver-hi 9,6 milions de morts. Pocs països podran complir el quart dels Objectius del Mileni que vol reduir dos terços les morts dels menors de cinc anys abans del 2015.
Objectius del Mileni
Fins ara la mortalitat per VIH, tètanus y xarampió s’han reduït el suficient com per complir aquets objectius. L’objectiu de les Nacions Unides és disminuir un 4,4% però en la última dècada només ha sigut d’un 2,6%.
Per poder arribar a l’objectiu serà necessari reforçar la lluita en dos terrenys ben definits: preveure i tractar les malalties infeccioses com la pneumònia, diarrea i malària, i millorar l’atenció al embaràs i part per poder reduir els naixements prematurs. Les dos cinquenes parts de les morts infantils registrades en 2010 es van produir en el primer mes de vida.
Àfrica registra la meitat de les morts de nens en el món, seguit d’Àsia, que té un terç de les morts menors de cinc anys. Al continent negre les infeccions van ser la primera causa ( allà moren el 95,7% dels nens víctimes de la malària en el món y el 89,5% que moren per el VIH), al sud-est asiàtic els problemes natals encapçalen el ranking.
Andrea Amador Babiano
0 comentarios