Blogia
colorblau

Alguns insectes posseeixen un sofisticat mecanisme per comptar.

Alguns insectes posseeixen un sofisticat mecanisme per comptar.

Investigadors de la Universitat de València i de la Universitat d'Oxford han descobert que alguns insectes tenen una habilitat cognitiva que els permet comptar. Fins ara, es creia que aquesta habilitat només era pròpia del animals vertebrats, però s'ha demostrat que no és així.

Aquest experiment s'ha fet amb el conegut com escarbat de la farina (Tenebrio Molitor). Aquest insecte és capaç de comptar el número de mascles rivals que té a l'hora d'aparellar-se amb una femella. Aquests animals s'enfronten a una dura competició per aparellar-se amb les femelles, ja que després de l'aparellament corren el risc de que altres mascles copulin a la mateixa femella i desplacin la seva esperma per complet.

Pau Carazo, investigador principal de l'estudi diu: "Quan detecten a pocs rivals i el risc de que un altre mascle desplaci la seva esperma és baix, els mascles abandones la femella a pocs segons d'acabar-se la còpula per anar a buscar altres aliments o altres femelles.

Aquest treball de la Universitat de València suggereix que aquests escarbats de la farina són capaços de determinar el número d'individus en un grup sense utilitzar variables contínues, sinó que reconeixen a cada individu per separat i acumulen en la seva memòria el nombre d'individus diferents per calcular quants estan presents en el seu entorn més immediat.

Aquesta capacitat descoberta en els escarbats de la farina es distingeix del que nosaltres coneixem 'per comptar' en humans ja que no implica un concepte bàsic de número.

Marcel Miquel

0 comentarios