Blogia
colorblau

Fotografiat directament un planeta extrasolar gegant.

Fotografiat directament un planeta extrasolar gegant.

Dels més de mil planetes extrasolars descoberts fins ara, només uns pocs han estat fotografiats, i la resta s’han detectat per mètodes indirectes. Ara uns científics al Canadà augmenten amb un objecte estrany la llista dels que s’ha captat imatge directa . El planeta en qüestió gira al voltant d’una estrella amb tres vegades menys massa que el Sol, a una distància de 2.000 vegades la que separa la Terra de la nostra estrella, i triga a complir una òrbita completa 80.000 anys terrestres . És un gegant gasós, com Júpiter, però entre 9 i 13 vegades més massiu .
 Fotografia del planeta GU PSC b i la seva estrella GU Psc A composta per imaginis captades en llum visible i en infraroig. La gran distància que separa el planeta GU psc b del seu astre GU Psc ha donat avantatge a aquests astrònoms , liderats per Marie - Eve Naud ( Universitat de Montreal, Canadà ), per trobar-lo i poder fotografiar. El problema a què s’enfronten els científics és que els planetes són massa foscos en comparació amb l’estrella al voltant de la qual orbiten per poder veure’ls. És com intentar fer una foto d’un cigró que estigui a prop d’un gran focus de potent llum. En estar GU psc b tan lluny del seu astre , s’ha facilitat la detecció.
Aquests astrònoms no han buscat indiscriminadament al cel, sinó que s’han centrat en un grup d’astres joves (AB Doradus), de només uns cent milions d’anys (el Sol té més de 4.500 milions d’anys). En aquest entorn, els possibles planetes estarien encara en el procés de refredar i serien més brillants del que arribarien a ser. Naud i els seus col·legues han trobat més de 90 estrelles i només han trobat un planeta.
Els astrònoms han utilitzat diversos telescopis en aquest treball inclosos els grans Gemini i Keck de Hawaii, i, combinant els registres presos en diferents longituds d’ona, han aconseguit detectar l’objecte. "Els planetes són molt més brillants en infraroig que el llum visible perquè la temperatura de la seva superfície és inferior comparada amb la de les estrelles", explica Naud en un comunicat de la seva universitat. "Això ens ha permès identificar el GU Psc b".
Amb l’ajuda de models teòrics d’evolució planetària, els investigadors dedueixen les característiques del planeta que han fotografiat i estimen que la temperatura a la seva superfície és d’uns 800 graus centígrads.

 

Pau Erra

notícia extreta del diari El País (13 maig)

0 comentarios