Blogia
colorblau

El mòdul "Philae" s'ha posat a dormir sobre un cometa.

El mòdul "Philae" s'ha posat a dormir sobre un cometa. El mòdul “mòdul Philae”, primer artefacte humà que aconsegueix aterrar sobre un cometa, "s’ha posat a dormir" sobre la superfície de l’asteroide per falta de bateria, sense que se sàpiga si es podrà tornar a despertar i, si ho aconsegueix, quan ho farà.
L’Àgencia Espacial Europea (ESA) ha explicat que amb les seves bateries esgotades i sense prou llum solar per recarregar-les, ’Philae’ ha entrat en mode repòs per a un silenci potencialment llarg, ja que no se sap ben bé quan serà capaç de recarregar-les.

Abans d’entrar en aquest estat, el mòdul va poder transmetre valuoses dades científiques sobre el cometa 67/P Txuriumov-Guerassimenko, segons va explicar a través del blog de la missió Rosetta el seu responsable, Stefan Ulamec. Aquestes dades les va poder transmetre gràcies a una mesura que van adoptar els experts. Aquesta mesura consistia en activar el perforador de Philae, un dispositiu que podia fer un forat al terra de fins a 25 centímetres però que al final va acabar sent de 22. Amb el que s’extragués d’aquest forat es podria analitzar per amb tal de conèixer informació de gran rellevància sobre el cometa.

El contacte es va perdre a les 00.36 GMT, poc abans de la pèrdua de comunicació que ja estava prevista en qualsevol cas, perquè la sonda ’Rosetta’, des de la qual va ser llançada ’Philae’, orbita ara fora del seu abast.

"A partir d’ara, no serà possible cap contacte llevat que els panells solars de ’Philae’ rebin prou llum solar per generar l’energia necessària per despertar-lo", ha insistit l’ESA.

Després d’un viatge de milions de quilòmetres des de la Terra, el mòdul es va posar fa tres dies a l’asteroide, encara que no va aterrar on estava previst, sinó en una zona fosca i rocosa que, al no tenir contacte amb la llum solar, no li va permetre carregar les bateries.


http://elpais.com/elpais/2014/11/14/ciencia/1415980700_465592.html


Laura González Berrios

0 comentarios