Blogia
colorblau

Reproducció de l’entrevista a Juan José Gómez Cadenas, físic atòmic, publicada al diari La Vanguardia en la seva edició del dia 15 de maig de 2009. Us penjo aquesta entrevista, perquè crec que el senyor Gómez ens explica molt bé la consciència que hem de tenir en front de les energies i el rebombori que se’n fa d’aquestes.

Juan José Gómez Cadenas és catedràtic de Física Atòmica i Nuclear.

Què busca sota terra a Canfranc?
Matèria obscura.

Què és això?
Partícules pesades i inertes que no interactuen amb la matèria. Per lograr detectar el seu rastre, debem aïllar-nos de la resta de partícules de l’entorn.

Un laboratori subterrani?
I blindat amb plom d’ancles romanes.

He sentit “ancles romanes”?
El plom de les ancles romanes és molt inert, no irradia: ha estat més de dos mil anys sota l’aigua, protegit de radiacions!

Quines radiacions?
Les còsmiques i les de la pròpia Terra. La Terra és radiactiva: el nucli terrestre és un reactor nuclear! I d’aquí el calor que emet.

Haig de tèmer al nucli de la Terra?
No! Tampoc hauria de tèmer als residus de les centrals nuclears.

Perdoni, però sí que fan por.
Ben aïllats en plom i ciment, només emeten calor! Calor durant 150 anys. Si fossim intel·ligents, aprofitaríem aquest calor per escalfar aigua: tindríem calefacció gratuïta per tota una ciutat!

De debó?
La idea de James Lovelock, pare de l’ecologisme: “Sóc un verd, però abans sóc científic”, diu Lovelock. És el meu mateix cas.

Vosté és físic nuclear… i ecologista?
Sóc un ecologista nuclear. No hi ha millor manera de ser ecologista que ser nuclear! L’energia nuclear és la única que pot proveir-nos de tota l’electricitat que necessitem sense costos mediambientals. No pots ser un ecologista eficaç sense ser nuclear.

Aludeix a Greenpeace?
Condemnen l’energia nuclear per prejudici, encara que un dels seus fundadors, Patrick Moorey, avui ja la defensa. I ha hagut de marxar de Greenpeace: ha fundat greenspirit.

Però una central nuclear contamina…
L’únic que emet una central nuclear és vapor d’aigua! Et contamines més si fumes un cigarret a la porta d’una nuclear.

Fins que es produeixi una fuga radiactiva.
Els actuals sistemes de seguretat, moderats per aigua, fan inviable qualsevol fuga. Abans d’això, la central s’aturaria sola.

Doncs Ascó falla.
Falla la turbina! No el reactor.

No ha sentit a parlar de Chernobil?
Produïa plutoni per a bombes, i per això no tenia solar de formigó armat: per extreure ràpid les barres del reactor! Una barbaritat: per això va saltar. Cap nuclear per a electricitat, blindades, explosionarà.

Segur?
Segur. Miri, vivim en la histèria nuclear: hi ha accidents aeris i ningú demana prohibir els avions. I una central nuclear és més segura que un avió!

Més segura serà una central tèrmica.
Fals! Una central tèrmica emet partícules d’elements pesats: lliura a l’atmosfera més radioactivitat que una nuclear!

Mai ho havia escoltat.
Les tèrmiques cremen carbó i gas: carreguen l’aire de contaminació que agreuja asmes i patologies respiratòries, genera pluges àcides danyines per a la vegetació… I, a més, allibera a l’atmosfera tonelades de diòxid de carboni.

L’efecte hivernacle és greu?
Si no frenem les emissions de diòxid de carboni, s’alteraran els cicles climàtics, que comprometeran les collites: hi haurà fam.

I si substituïm les centrals tèrmiques per parcs eòlics?
Dos problemes: la gent s’opondrà a tants i tants molins; i són intermitents.

Per a què tants i tants?
Una central nuclear donaria electricitat a una comunitat autònoma sencera. Per a obtenir aquesta mateixa quantitat d’energia necessitaríem 2.000 aerogeneradors, a 500 metres un al costat de l’altre: una formació de Barcelona a Sevilla! I multiplicada per 17 comunitats!

Per què diu que són intermitents?
Ho són les energies renovables com l’eòlica i la fotovoltaica: el vent deixa de bufar, el sol es pon! I per a que la producció sigui contínua, es fa quelcom que ningú explica…

Què es fa?
S’instal·len petites centrals tèrmiques junt al parc eòlic o solar, i quan es pon el sol o deixa de bufar el vent… “Donali al gas, Pepe!. I així continuem contaminant! I a més, depenent del gas d’Argèlia.

Els parcs solars tampoc són una solució amb garanties, doncs?
No, però investiguem més per a millorar-los! L’energia termosolar (uns miralls envien rajos solars a una torre per escalfar aigua) sí que és eficaç a petita escala.

Moderem el nostre consum energètic…, i no farà falta tanta electricitat.
Encara que nosaltres deixessim avui de consumir tant, que hauríem, si la resta de la humanitat assoleix la nostra cota, que ho farà, el consum global d’electricitat serà esgarrifòs.

I?
Que si la produeixen majoritàriament centrals tèrmiques, provocarà en l’atmosfera una concentració de diòxid de carboni insostenible!

La seva conslusió contempla que només les nuclears evitarien aquest suïcidi global?
Sí, integrades en el que denomino mix elèctric: preses hidroelèctriques + parcs eòlics i termosolars + centrals nuclears. Si invertim ara en aquest mix, en vint anys els espanyols serem soberans energèticament. Creu vosté que ho farem?

No.
Aleshores, a tremolar!

Marc Surís

2 comentarios

Andrea Borrellas Martín -

Realment estic esperant la conferència sobre l'energia nuclear per saber de veritat què és, els perills i com funciona una central nuclear perquè fa poc temps es va publicar aquí al bloc una notícia en contra 100% de les centrals nuclears i pel que he llegit, aquest home està 100% a favor, en què quedem?

Andrea Borrellas -

Realment estic esperant la conferència sobre l'energia nuclear per saber de veritat què és, els perills i com funciona una central nuclear perquè fa poc temps es va publicar aquí al bloc una notícia en contra 100% de les centrals nuclears i pel que he llegit, aquest home està 100% a favor, en què quedem?