Blogia
colorblau

Rècord de temperatura en un laboratori: quatre bilions de graus.

Rècord de temperatura en un laboratori: quatre bilions de graus.

Els científics del colisionador d’àtoms RHIC, a Nova York, han assolit generar la temperatura més alta arribada a fins a ara en un laboratori, quatre bilions de graus centígrads, suficient per a desintegrar la matèria en una espècie de sopa de partícules similar a la qual va existir uns microsegons després del naixement de l’univers. El laboratori és un gran colisionador d’àtoms construït en el Laboratori Nacional de Brookhaven, a Nova York, en el qual es fan xocar ions d’or i es generen explosions ultracalentes que duren només uns mil·lisegons. Però aquest temps és suficient per a proporcionar als físics gran quantitat d’informació amb la qual esperen arribar a comprendre millor per quina i com es va formar l’univers.

Aquesta temperatura és suficient per a fundirprotones i neutrons", ha explicat Steven Vigdor, investigador de Brookhaven, en una reunió de la Societat Americana de Física celebrada a Washington. Protons i neutrons, que formen els nuclis dels àtoms, estan fets al seu torn de components, els quarks i gluones.

El RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) és un accelerador de partícules i colisionador, de 3,8 quilòmetres de circumferència, instal·lat a quatre metres sota terra en Upton (Nova York), en el qual es provoquen milers de milions de xocs d’ions d’or. "El RHIC es va dissenyar per a crear matèria a les temperatures de l’univers primitiu", ha explicat Vigdor. Quatre bilions de graus, el rècord arribat, és realment una temperatura molt alta; en comparança, en el nucli de les supernovas tipus II la temperatura ronda els 2.000 milions de graus centígrads i el centre del Sol està a uns 50 milions de graus.

Els experiments continuen , però està previst arribar a temperatures encara superiors a les del RHIC en el nou gran accelerador de partícules europeu, el LHC (al costat de Ginebra), en un experiment de col·lisions d’ions de plom en el qual es reproduiran les condicions del cosmos encara més primerenc.

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Record/temperatura/laboratorio/billones/grados/elpepusoccie/20100215elpepusoc_17/Tes

0 comentarios