Blogia
colorblau

6.000 espècies habiten al fons marí de l'Antàrtida.

6.000 espècies habiten al fons marí de l'Antàrtida.

Un equip de científics nord-americans de l'Associació Americana per a l'Avanç de la Ciència (AAAS, per les seves sigles en anglès) ha identificat, fins al moment, a més de 6.000 espècies distintes que viuen en el fons marí de l'Antàrtida, la meitat d'elles, "exemplars únics del continent gelat", el que reforça la teoria que defensa la riquesa i diversitat de la zona. Segons expliquen els seus responsables, la investigació, que es va iniciar en 2005, proporciona punts de referència per a futurs estudis sobre la "enorme varietat" d'éssers marins que habiten en les fredes aigües de l'Antàrtida i sobre com respondran als canvis ambientals que la ciència preveu. Es tracta d'un seguiment a llarg termini dels models d'escalfament global de l'oceà per a detectar els 'punts calents de biodiversitat'.

"Les poblacions de 'krill' (espècie de gambeta invertebrada que serveix d'aliment a pingüins, balenes i foques) s'estan reduint com resultat d'una disminució de la capa de gel de l'oceà, mentre que un crustaci molt menor de la família dels 'copèpodes' està dominant les zones que una vegada van ocupar ells", assenyala el biòleg marí del Centre britànic d'investigacions antàrtiques (BAS, per les seves sigles en anglès), Huw Griffiths.

Per al científic, fenòmens d'aquesta naturalesa modifiquen l'equilibri de la xarxa d'aliments a favor dels depredadors marins, com les meduses, que no són menjats pels pingüins i per altres predadores superiors de l'Oceà Austral. "La reducció del gel del mar també afecta als pingüins que es reproduïxen en el gel", afegix.

En aquest sentit, recorda que els animals marins van passar milions d'anys adaptant-se a la congelació i a les condicions estables de les aigües antàrtiques, pel que són "molt sensibles als canvis". "Això els converteix en excel·lents indicadors del canvi ambiental, encara que si són incapaços de moure's o adaptar-se a les noves condicions podrien acabar per extingir-se", conclou finalment.

Oriol Castells

1r Batx- A

http://www.adn.es/lavida/20100219/NWS-2417-fondo-marino-antartida-6000-especies.html

1 comentario

ivan -

es mol xilu lo que dieu del krill