Blogia
colorblau

Un equip científic identifica una gran ''illa de brutícia''a l'Atlàntic.

Un equip científic identifica una gran ''illa de brutícia''a l'Atlàntic.

Investigadors nord-americans asseguren que una vasta regió de l'Atlàntic septentrional, al nord del Carib, presenta una concentració de brutícia flotant similar a la de la coneguda com illa o vòrtex d'escombraries del Pacífic. En la zona, de límits molt imprecisos, és possible detectar innombrables plàstics surant, encara que adverteixen que no es tracta d'una taca que tapiza la superfície, sinó sempre de restes molt disperses. La investigadora Karen Lavander, de l'associació SIGUI (Sigui Education Association), ha anunciat els resultats d'un llarg estudi realitzat en una reunió sobre ciències oceàniques que es celebra en Portland (Oregón, EEUU).
Les campanyes oceanogràfiques, coordinades per SIGUI, la Institució Woods Hole i la Universitat d'Hawaii, s'han desenvolupat des de 1988 i han permès recollir 64.000 petits trossos de plàstic. La regió amb major concentració, amb el 80% del total de materials recollits, es troba entre els 22 i els 38 graus de latitutd nord, suposadament perquè fins allà les duen els corrents oceànics. Les deixalles, que es capturen mitjançant xarxes superficials, han estat fonamentalment residus quotidians de plàstic, com trossos d'envasos i de brosses, així com útils pesquers. Durant dues dècades, els investigadors han realitzat 6.100 arrossegaments en diverses zones del Carib i l'Atlàntic Nord, i en més de la meitat han aparegut restes flotants de plàstic.
El pròxim juny, SIGUI i la Institució Woods Hole efectuaran una missió oceanogràfica per intentar definir la zona més afectada, perquè els residus es concentren allà i comprovar si hi ha afectacions cap a la fauna.

Adriana Olsina

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=690288&idseccio_PK=1477

0 comentarios