L'ós polar, amenaçat pel cambi climàtic.
L'anàlisi genètica d'un rar fòssil d'ós polar trobat en l'àrtic noruec confirma que aquesta espècie es va separar de l'ós bru fa 150.000 anys i que va sobreviure a un període interglaciar més càlid que l'actual. L'estudi il·lumina els orígens i l'evolució d'una de les espècies més amenaçades avui pel canvi climàtic. Fins a ara s'han trobat molt pocs fòssils d'ós polar, pel que es desconeixien els detalls de l'evolució d'aquesta espècie (Ursus maritimus), segons Oystein Wiig, expert del Museu d'Història Natural de la Universitat d'Oslo. "Com els óssos polars viuen sobre el gel, les seves restes es precipiten al fons del mar o són devorats per carronyers. No es dipositen en sediments com altres mamífers", va explicar Wiig.
Els investigadors van comparar el ADN mitocondrial d'una dent canino i una mandíbula d'ós polar fòssils descobertsdescobrits en 2004 en l'arxipèlag noruec de Svalbard, amb el dels óssos bruns i polars moderns de les illes Admiralty, Baranof i Chichagof en Alaska. Els científics van arribar a aquesta conclusió perquè el fòssil, que té entre 110.000 i 130.000 anys d'antiguitat, és proper a l'època en la qual es va produir l'escisió entre ambdues espècies i la seva edat coincideix amb l'inici de l'últim període interglaciar. "Està clar que el fòssil d'aquest antic ós polar és un enllaç en la transició entre els óssos bruns i polars", va declarar a Efa Lindqvist. La científica va assenyalar que, encara que la morfologia i els hàbits alimentaris d'aquest ós eren similars als de la seva espècie, "des del punt de vista genètic és gairebé tant un ós polar com un marró". Els estudis isotópicos van determinar que l'ós s'alimentava, igual que els seus actuals congèneres, de foques, i les anàlisis de sediments de la zona van mostrar que l'entorn també era similar llavors al que avui existeix en Svalbard.
No obstant això, Lindqvist va remarcar que és possible que Svalbard servís llavors com refugi als óssos polars i els brindés un hàbitat propici. "Encara que els óssos van poder resistir al canvi climàtic en el passat, és possible que estiguin tan especialitzats i tan bé adaptats a viure sobre el gel àrtic que no puguin sobreviure si l'escalfament global es manté a l'elevat ritme que veiem avui", va advertir. I va explicar que quan els científics parlen d'una evolució "molt ràpida" d'una espècie es refereixen a desenes de milers d'anys i no a dècades. "Si l'escalfament global es manté al ràpid ritme d'avui i l'hàbitat gelat dels óssos desapareix, l'espècie va a enfrontar-se a greus problemes", va dir.
Oriol Castells
1r Batx-A
0 comentarios